Et realt kvinnfolk

Denne teksten er en skoleoppgave på Media- og Kommunikasjonslinja ved Ringve Videregående skole våren 2011. Oppgaven var å skrive et portrettintervju om en valgfri person. Bakgrunnen for dette intervjuet finner du her.

Tekst og foto Johanne Veiteberg

Ragnhild Vinkenes har blonde, rufsete krøller og øyensminke som fremhever de gråblå øynene. Rosa leppestift. Den svarte skinnjakka med MC-merke sydd på venstre skulder hviler på brede skuldre. Hendene, som har tatt i mangt et tak på gården Ragnhild drev tidligere, er pyntet med blå og røde pulsvarmere.

I 42 år har Ragnhild levd som mann

Det er ikke noe forskjell på kroppen min nå og før. Jeg er født med denne kroppen og må leve med den. Skulle ønske jeg kunne tatt en kjønnskorrigerende operasjon, men jeg er for gammel. Jeg får ikke lov. Fagpersonene jeg har vært i kontakt med er redde for komplikasjoner, og hvis skal jeg kunne stille opp og si at jeg er fagperson så må jeg stole på at andre sier det som er rett. Gjør jeg ikke det er jeg er bare med på å undergrave min egen kredittverdighet som fagperson.

Da jeg fant ut at jeg var kvinne var jeg sannsynligvis så liten at jeg ikke husker det. Hun lener seg litt framover og nipper til koppen med kakao. Jeg har fortrengt mye av barndommen min. Det første minnet knyttet til det å være transkjønnet er fra da jeg var rundt tolv år. Vel vitende om at ingen andre var i huset, gikk jeg løs på moren min sitt klesskap, forteller Ragnhild. Hun snur på hodet og hilser smilende til to ungjenter som går forbi oss.

Hva er egentlig kjønn?

Når vi i dagligtale omtaler kjønn, presiserer vi sjelden hva vi mener. Det tas for gitt at man lett kan definere hvilket kjønn en person har. At enkelte ikke så lett lar seg kategorisere, fører til problemer både juridisk og sosialt. Når man blir født er det biologiske faktorer som genitalier, kromosomer og kjønnshormoner som bestemmer kjønn på personen. Men er det alltid slik at det biologiske passer med det mentale kjønnet?

Hvert år blir fra femti til seksti personer henvist for kjønnskorrigerende kirurgi ved Rikshospitalet i Oslo. Dette er mennesker som ønsker hormonell og kirurgisk behandling for å gjøre kroppen mest mulig i samsvar med sitt mentale kjønn, og kunne leve et bedre liv som menneske på alle mulige måter, sosialt som seksuelt.

Det er umulig å definere kjønn, sier Ragnhild bestemt. Selv om det egentlig er en glidende overgang fra det ene til det andre. Enten så er du helt frisk eller så er du helt syk. Du føler deg alltid en eller annen plass hvor som helst på den skalaen. Alt etter hva du driver på med, hvordan setting du blir plassert i av omgivelsene og alt det der. Hun sitter med beina i kors og vipper foten med en svart sko i været.

Hva Ragnhild het tidligere, da hun var mann, vil hun ikke fortelle om. Barndommen er et tilbakelagt stadium. Brev som kommer i mannens navn, blir puttet tilbake i postkassa med påskriften: «Ukjent adressat» .

Den lange veien

Mange synes det er vanskelig å vite hvordan de skal oppføre seg i forhold til meg. Jeg er et menneske som tydelig har tatt et valg flere ikke forstår. Plutselig oppdager folk holdninger og fordommer som de ikke vet at de har, og går i forsvar. Siden det er jeg som står der, er det jeg som får gjennomgå og må leve med det. Det gjelder å finne ut hvem det er man kan samarbeide med. På privaten kan man velge bort de som ikke klarer å forholde seg til deg, så det gjelder særlig i jobbsituasjoner, sier hun.

Veien har vært lang. For å komme seg igjennom livet på best mulig måte må man tørre å konfrontere deg selv, og andres oppfatning av deg. Det har vært vanskelig å starte å akseptere seg selv. Endelig tør jeg se folk i øynene.

Kurses for å overleve

Det er vanskelig å vite akkurat hvor mange transpersoner det er i Norge. Ifølge Rikshopitalet er det registrert over 800, men det er sannsynligvis store mørketall. Av de registrerte prøver hver fjerde person å ta sitt eget liv. Det store selvmordstallet førte til at Ragnhild og Sexolog Vigdis Moen i 2005 arrangerte et overlevelseskurs for transpersoner og pårørende.

Vi prøvde å samle transpersoner for å gi dem en ny mulighet til å bygge opp respekten deres for seg selv. Det funket bra i den grad vi klarte å få tak i folk, men det var veldig få som turte. Det er jo veldig farlig å komme ut av skapet. Du kan jo risikere at himmelen faller i hodet på deg. Som trans tror du at du er den eneste i hele verden. Men det er du ikke, smiler Ragnhild.

I bloggverden går

Ragnhild under navnet Kamelryttersken. På hennes side, http://karavanseraiet.no, kan du lese om Kamelrytterskens tanker om samfunn, motorsykkelkjøring, helse og personlig utvikling.

Jeg har oppimot 250 lesere på det meste. Det er selvfølgelig litt av og på, i forhold til hva du skriver om. Skriver du om Holocaust-fornektelse får du sannsynligvis flere lesere enn om du skriver om at naboen har en snømann i hagen.

Det står jo ingenting om at jeg er trans på bloggen. Ragnhild startet å blogge fordi hun hadde god tid og lyst til å skrive. På fritiden er hun også aktiv i MC-ravnan, som er Trondheims natteravner på motorsykkel.

Drømmene mine for framtiden går på faglig og profesjonell utvikling. Jeg er opptatt av yrket mitt, jeg er opptatt av faget mitt, og prosessen den går egentlig av seg selv. Det er en større utfordring å få folk til å godta at jeg faktisk er en dyktig fagutøver, selv om jeg skiller meg ut fra mengden. Har de aldri sett et digert kvinnfolk før?

 

32 thoughts on “Et realt kvinnfolk

 1. Bortsett fra et par skrivefeil så var dette en flott artikkel om deg Ragnhild :)
  God påske !
  Klem

 2. Takk likeins Irene :)

  Joda, hun har vært flink. er tross alt en skoleoppgave. Når hun har skrevet noen hundretusen ord til for søppelbøtta blir det veldig så bra det hun skriver :mrgreen:

 3. Digre kvinnfolk kan komme godt med.

  Jeg kjenner en veldig, veldig ung transperson som akkurat har fortalt omgivelsene at det er mann han egentlig er. Vet du om det finnes noen steder på nettet der folk med samme erfaring møtes for å prate? Gjerne et sted der også forvirra foreldre og redde besteforeldre kan stille de vanskelige spørsmåla og få svar fra folk med egen erfaring.

  1. Som det alltid er på organisasjonsfronten i Norge, så er det to organisasjoner som forvalter sannheten.

   Foreningen for transpersoner har tradisjonelt vært for de som er i skapet, men er etter min erfaring de som er flinkest på rådgivning.

   Harry Benjamin ressurssenter har et tettere samarbeid med Rikshospitalet, og arbeider mest med de som mener at eneste veien å gå er den som går via oerasjonsbordet og kjønnskorrigerende kirurgi

 4. Hei Ragnhild!

  Takk for at jeg fikk møte enda et realt kvinnfolk. Så mye har jeg blitt kjent med deg gjennom det du tydelig har vist, at jeg fullt ut kan stå for det. :)

  Mye av mine tanker om det møte, kommer vel frem i det lille innlegget hos meg, som gir mine anbefalinger.

  Jeg har litt dårlig samvittighet for at mer tid ikke har blitt satt av enda, men jeg er ikke ferdig her på siden, så du vet det. Akkurat nå er det andre ting som opptar meg og som tar all min tid og igjen gjør at jeg må legge om mine rutiner og bruk av tid og konsentrasjon. Det tar lengre tid med den sistnevnte, i takt med årene. :)

  Det er svært mulig du har fått grundige informasjoner du også, som de fleste andre. Du tar selv dine standpunkter til hva du tror som ligger bak av sannheter, noe som ikke er nytt. Det er noe som har pågått over lengre tid og flere år. Og jeg tror du skjønner at her er det noe som ligger bak, og av en helt annen karakter enn det som kommer frem. Det er dette det jobbes med akkurat nå, for at flere skal slippe å komme i den samme situasjonen.

  Er det noe du lurer på, send meg gjerne en epost du også, som så mange andre. Ikke alt passer seg over nettet, et nett som ikke av ale brukes på den positive og kreative måten det kan brukes til.

  Håper dagene er fine for deg også og at du har tydelige tegn som forteller deg det som etter hvert kommer ut av mine opplevelser fra i går. Det var overveldende! Ta med deg den strofen som fulgte meg i går, røper det nå: Sommerens sollyse dager…La denne uken også bli deg til del. Hei så lenge, Ragnhild – selveste Kamelryttersken! :D

  1. Velkommen til bloggs Karl :-) Hyggelig at du setter pris på bloggen min og det som står her av skjemt og alvor. Håper du kommer innom med flere bidrag til den alminnelige trivsel.
   Dagene er fyllt med studier og givende møter med mennesker som har sine bidrag til samfunnets mangfold. Er de tingene jeg skal gjøre denne vinteren, studere psykisk helsearbeid og pedagogikk, så få vi se hvor det bærer hen til våren, jobb eller flere studier.

 5. La igjen noen ord til deg inne hos Lammelåret.
  Sier det en gang til:
  Jeg har beundret deg siden dag en jeg fant bloggen din. Ble ikke mindre den beundringen for at du deler det som er vanskelig. Tabuet runger også for dere, ikke bare oss inkontinente. Enda mer for dere, vil jeg tro

  Takk for at du deler og for at du er deg.

  Kjempeklem!
  Madam Inks lille hjørne postet sist..7 ting om meg – en blog Awards utfordring.My Profile

  1. Madam Ink
   Tusen takk for gode ord. De varmer :-)
   “Det er en hverdagslig sak” sier gjerne Karlson på taket, når det er noe han ikke vil snakke om. For det er jo en hverdagslig sak. For oss begge. Vi må spille med de kortene vi har fått utdelt. Jeg med et avvik mellom biologisk og opplevd/reelt kjønn, du med en lekasje som du gjerne skulle vært kvitt. Men vi gjør det beste ut av det.
   Kamelryttersken postet sist..Gjesteblogger, nå igjenMy Profile

 6. Ojsann! Visste ikke om hele deg Ragnhild. Hele alt… Eller? Alt som overalt… Hmmm… Best å holde munn tror jeg…
  Men du er jo det beste og mest reale kvinnfolket jeg noen gang har møtt på. Fra første stund har du vært det mennesket, tross blondine, jeg har hatt full tillit til. :D

  De kampene du har kjempet gjennom barndom og i voksent liv, står det respekt av at du har klart deg gjennom. Å ikke bli trodd at en er den man er, må være den største smerte en kan oppleve.

  Klemmer og ruller @ rundt i fang. Finaste jenta. ;) mirapisani postet sist..Bogøya. Beste stedet på jord.My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: