Om blanke stemmer

«Fremskrittspartiets forslag til innstramming i innvandringspolitikken er urealistiske og inhumane, mener justisminister Grete Faremo (Ap)» i Aftenposten sist uke.

100-årsdagen for alminnelig stemmerett i kongeriket, forsvarer Fru Faremo en statlig framferd som vi vanligvis forbinder

Flagget til Geheime Staatspolizei’ («hemmelig statspoliti»), forkortet Gestapo

med Gestapo, Nazi-Tysklands sikkerhetspoliti. Og metodene til politistyrkene i andre regimer vi helst ikke sammenligner oss med i slike sammenhenger. Justisministeren har i følge bloggen «Nett på sak» også karakterisert FrPs innvandringspolitikk for å ha «et menneskesyn det er all mulig grunn til å ta sterk avstand fra».

For er det rart om man blir en tanke skeptisk når man opplever slikt? Ikke bare en gang. Men mange. Og blir en tanke spørrende i sine himmelblå? Når et presumptivt oppegående menneske. Med sine meningers mot. Klarer å gi seg selv en så utrolig godt synlig blåveis? Man kan nesten spørre seg selv om fruen vil vise seg utendørs med en slik blodutredelse i kontrafeien? Det er nesten slik at denne bloggeren begynner å vakle i sitt forsett om å stemme blankt ved førstkommende stortingsvalg.

Årsaken til det er at det å stemme blankt, har sine sider. Ganske så betenkelige sådanne. En blank stemme ved et valg, viser at stemmegiver vil delta i demokratiet og gjøre sin borgerplikt. MEN, vedkommende vil ikke gi sin stemme til noen av kandidatene fordi han eller hun ikke har tillit til at politicusene er i stand til å forvalte tilliten de vises ved å få tillitsvervet de stiller til valg for å få.

Med så få blanke stemmer som avgis ved norske valg, er disse i realiteten stemmer som støtter vinneren av valget. Skal protesten ha noen hensikt, må antallet blanke stemmer opp. Radikalt. Anslagsvis 30 – 40 % av stemmene. Gjentas dette ved flere valg, vil man gi et så sterkt signal til de politiske makthavere og deres lakeier, at selv sveiseblinde maktelskere vil ha en rimelig sjanse til å forstå at de er i utakt. Ikke bare med velgerne, men også med seg selv.

For et valg handler om tillit.

Om stortingsrepresentantene i 1913, som var så modige at de likestilte mann og kvinne ved stemmeurnen, hadde mer tillit blant sine velgere etter den avgjørelsen, vites ikke. Mulig det var noen velgere som var så overbevist om mannens overlegenhet at de ble så skuffet over folkets kårne at de følte seg sveket så mye at de mistet tilliten til valgsystemet og demokratiet.

Det er iallfall en tillit som i dag er noe tynnslitt, og ikke minst misbrukt. Senest av fru Faremo og Arbeiderpartiets holdning til barns rettigheter. «Alle er like, men noen er likere enn andre» sa George Orwell.

Men likevel blir blondinen å stemme blankt. Selv om stemmen i praksis er bortkastet. Noen må si fra. Og så var det den lille detaljen med at et regjeringsskifte ikke vil føre til et mer levelig samfunn eller mer statlig respekt for enkeltmennesket og dets muligheter til å skape seg et liv på egne premisser. Detaljstyringen av hverdagen vår vil fortsette. Derfor må vi si fra, på en måte som gjør at politicusene og deres løpegutter begynner å vise at de har respekt. For seg selv og det de lover. Valgflesket vi så gjerne bruker tid på å diskutere. Mens makta ordner seg på bakrommet. Den mest effektive måten å si fra på er å nekte å samarbeide, denne gang ved å stemme blankt.

 

Kaos

 

Karavanseraiet.no er i sitt fjerde år i cyberspace. Tre år med Kamelrytterskens refleksjoner, skjeve blikk og sleivete omgang med tastaturet. Tittelen antyder at man kan finne mye rart her inne, i dette herberget for tanker fra mange sider av livet. Slik som Karavanseraiene var den gang de var hvilested for handelskaravaner og andre veifarende langs karavanerutene i Afrika og Sentral-Asia. Mange gikk ut fra Istanbul, sørover og østover, andre gikk nordover og vestover i Europa, enten landeveien, eller med skip over Middelhavet. Uansett hvor varene skulle hen, det fulgte tanker og ny kunnskap med karavanene. Kunnskap som ble utvekslet i Karavanseraiene, for så å finne nye veier mellom mennesker. Dette Karavanseraiet er også slik, her utveksles kunnskap og erfaringer mellom mennesker, forhåpentligvis til glede og nytte for alle parter. Det er lagt inn lenker i teksten for å gjøre det enklere å se helheten i bloggen og i historiene som fortelles. Og forhåpentligvis gir de også inspirasjon til videre lesing :-)

Hvis du vil kan du gå til forsiden hvor du kan lese helt andre historier om motorsykkelkjøring, samfunn, helse og personlig utvikling. Eller du kan bruke søkefeltet for å søke opp eldre bloggposter om emner som interesserer deg.

Tusen takk for at du ser innom, håper du kommer tilbake, gjerne med en kommentar til det du leser, sett fra din del av verden :-)

Ha en fortsatt fin dag :-)

Kameryttersken

 

 

16 thoughts on “Om blanke stemmer

 1. Hei Ragnhild, på selveste tirsdag kveld!

  I dag skal jeg korte meg i fatthet. :) Eller noe i den duren. Politikk og så mangt er avhengig av tillit. Et av de viktigste ordene vi har på våre lepper. Tenker jeg. Så viktig at det kan leses begge veiene og få det samme resultatet.
  Karl Halvorsen postet sist..MENS DU VENTER PÅ NESTE INNLEGGMy Profile

 2. Å bruke slik retorikk som Faremo bruker her handler ikke om tillit, men om respekt. Jeg føler at min intelligens blir fornærma!

  Det sagt, når ikke politkerne gjør sin borgerplikt og snakker på et voksent vis (de er voksne mennesker, ikke sant?) så ser ikke jeg grunn til å gjøre min borgerplikt heller. Ledere skal gå foran med et godt eksempel rett og slett.

  Så er det jo slik at jeg skyter meg selv i foten ved å ikke å stemme da, men så hjelper det jo så lite å stemme at det blir litt “damned if you do, damned if you don’t” over det.

 3. Jeg prøvde en gang til, men det ble like tomt i mitt hode. :D
  Men hvis jeg nå finner det for godt, så kan jeg bry meg med å forstå dette villniset. Hmm… Jeg er tom for kryssord… Jeg har en og annen jeg skulle ha skjelt ut… (la VÆRE) Jeg trives i ditt selskap.
  Hahaha! Dette kan ta tjuksens år dette her. :lol:
  Men det er nok tryggest å bli her å prøve å forstå det jeg ikke har behov for å forstå. Men prøver likevel i en…
  Fluktmodus?

  Gud vet. Men her blir det både frokost, middag og kvelds en stund fremover. :lol: Dere har vel tenkt å holde meg med selskap vel?
  mirapisani postet sist..Han kommer kanskje aldri tilbake på jobb.My Profile

  1. Dusken! Hvorfor er ikke du politiker fruen? Jeg skjønner jo hva du sier. Men det andre der fra toppen av, får jeg ikke inn i mitt skrantende hode. Kanskje fordi nettet slår krøketær på seg hver gang jeg forsøker å følge en link?
   Uansett mister jeg en vesentlig del av sammenhengen her. Men faderrullan om jeg gir meg før jeg skjønner dette her.
   Har du kaffe forresten… Sånn mormor med Kamelrytterske-kaffe? Det hadde gjort seg nå. :) mirapisani postet sist..Han kommer kanskje aldri tilbake på jobb.My Profile

   1. Hahaha! :lol: Du kommer til å bli møkklei av å ha meg hengende i denne bloggen Kamelrytterske. :D
    Men nå har jeg klart å komme inn på de første lenkene. Det er jo beint ut svadaprat fra Faremo i den første lenken til Aftenposten. :o Noe annet enn det klarer jeg ikke å oppfatte. Og i lenken om Gestapo forstår jeg hvorfor jeg får den forståelsen:
    ***Gestapo skulle etterforske og kjempe mot «alle tendenser som kunne være skadelig for staten…
    Det er jo en og samme sak. Maktutøvelse. Jeg ser for meg en liten spire som forsøker å vokse seg ut av jorden, og som blir tullet inn i piggtråd og forsøkt kvalt.
    Den første kommentaren i Stavrum sin blogg (fra Arve Fossnes) sier jo alt!

    Nei, nå må jeg ha kaffe før jeg fortsetter med å endevrenge hjernekapasiteten min… :roll: mirapisani postet sist..Han kommer kanskje aldri tilbake på jobb.My Profile

   2. Da var det forstått. :lol: Men 30-40 % av stemmene er jo forskrekkelig mye! Og hvis noen kapitulerer ved tanken på at ens egen blanke stemme teller så lite, så blir det jo ingen økning i den prosenten.
    Blomster til deg Kamelrytterske.

    Men så var det jo det der med lukkede asylmottak:
    http://www.osloby.no/nyheter/Aksjonerte-mot-asylmottak-7251214.html

    Hmm… Men nå skal jeg takke for meg i denne bloggen. Jeg skjønner til slutt. :oops: Det tar bare litt tid.
    mirapisani postet sist..Han kommer kanskje aldri tilbake på jobb.My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: