Holdninger

Resirkulering er noe blondinen med egen motorsykkel, PMS og sterke abstinenser har sansen for. Hun har lenge tenkt på et blogginnlegg som ble lagt ut høsten 2010 om holdninger, og som ble litt aktualisert av gårdagens innlegg om negative tanker. Hvor også egne og opplevelsen av andres holdninger var noe av det som ble tatt opp. Det at man uforvarende kan utløse holdninger hos andre mennesker som man ikke trodde var der, men som kommer til syne i all sin utemmede velde ved gitte anledninger.

Holdninger

ble første gang postet 26. oktober 2010, her i en lett forkortet utgave.

Er noe med holdninger. Vi vil gjerne vite at vi har så gode holdninger overfor hverandre. At mine holdninger er politisk korrekte og det er de holdningene vi bygger landet på.

Helt til vi møter vår egen frykt for det ukjente. Plutselig står vi overfor et menneske som ikke oppfører seg slik vi mener at mennesker fra et møblert hjem oppfører seg.

Det å ha en grunnholdning til sine medmennesker som er forankret i positive verdier, vil vi tro alle har. Likevel kan man møte holdninger hos oppegående mennesker som ikke er særlig gjennomtenkte. Noen ganger kan forankringen av holdningene i det vi vanligvis kaller positive verdier være en utfordring å finne.

Eller er det en forenkling av realiteten og av det man møter som man oppfatter som totalt på vidotta? Kan det være at noen trenger en runde eller to med seg selv for å plassere egne holdninger til bestemte grupper mennesker eller enkeltmennesker? At man lever i en slags boble, hvor man slipper å bli utfordret av mennesker fra andre kulturer eller annen seksuell legning? For bare å nevne to grupper som ofte utfordrer vår oppfatning av egne holdninger.

For vi tenker til vanlig ikke på at vi har holdninger til det meste. Vi trenger ikke reflektere over hvordan vi skal møte en innvandrer eller en muslim, fordi vi møter dem ikke. I tilfelle så er det på gata, hvor vi passerer dem tilfeldig. Om vi ofrer det en tanke er det vel også tilfeldig? For er det noen som går rundt og konstant tenker at innvandrere er sosialklienter og tar alle jobbene våre? Eller tenker at muslimer slår kona og er terrorister hele gjengen?

Noen er det kanskje, men langt de fleste av oss tenker ikke så langt, fordi det er et tilfeldig møte og hva man skal ha til middag er viktigere. Eller at minsten må ha nye sko, igjen.

Er ikke før vi står overfor et menneske med en annen kulturell bakgrunn, eller en problemstilling hvor mennesker med andre oppfatninger enn oss er involvert, at vi bevisst begynner å tenke på hvordan vi skal forholde oss til det mennesket eller den problemstillingen.

Som når Kamelryttersken skulle i to måneders studentpraksis under Ergoterapistudiene, og fikk en veileder med et navn som ikke var norsk. Og heller ikke Europeisk. Dama hadde knapt nok truffet, langt mindre snakket med mennesker som ikke så europeiske ut. Da ble det å ta noen runder med seg selv, “Hvordan takler jeg å ha en veileder med en annen kulturell bakgrunn enn jeg?”

Det gikk bra, veldig bra, og det ble flere, gode samtaler om forskjeller mellom den norske virkeligheten Kamelryttersken kjente og den utenlandske, som veilederen var oppvokst med.

Derfor blir det ikke så enkelt som en tidligere kollega sa det. “Holdningene er der, de må du bare leve med”. Ja, holdningene er der, men ofte er de ikke gjennomtenkte, og de forandrer seg med økende kunnskap om det eller de menneskene man møter. Eller forandrer ikke holdningene våre seg med økende forståelse for samfunnet vi lever i?

 

Karavanseraiet.no er i sitt fjerde år i cyberspace. Tre år med Kamelrytterskens refleksjoner, og noen ganger skjeve blikk og sleivete omgang med tastaturet. Tittelen antyder at man kan finne mye rart her inne, i dette herberget for tanker fra mange sider av livet. Slik som Karavanseraiene var den gang de var hvilested for handelskaravaner og andre veifarende langs karavanerutene i Afrika og Sentraslsia. Mange gikk ut fra Istanbul, sørover og østover, andre gikk nordover og vestover i Europa, enten landeveien, eller med skip over Middelhavet. Uansett hvor varene skulle hen, det fulgte tanker og ny kunnskap med karavanene. Kunnskap som ble utvekslet i Karavanseraiene, for så å finne nye veier mellom mennesker. Dette Karavanseraiet er også slik, her utveksles kunnskap og erfaringer mellom mennesker, forhåpentligvis til glede og nytte for alle parter. Det er lagt inn lenker i teksten for å gjøre det enklere å se helheten i bloggen og i historiene som fortelles. Og forhåpentligvis gir de også inspirasjon til videre lesing :-)

Hvis du vil kan du gå til forsiden hvor du kan lese helt andre historier om motorsykkelkjøring, samfunn, helse og personlig utvikling. Eller du kan bruke søkefeltet for å søke opp eldre bloggposter om emner som interesserer deg.

Tusen takk for at du ser innom, håper du kommer tilbake, gjerne med en kommentar til det du leser, sett fra din del av verden :-)

Ha en fortsatt fin dag :-)

Kameryttersken

24 thoughts on “Holdninger

 1. Hm … Holdninger får vi som en del av den tause kunnskapen, etterhvert legger vi “sten på sten” og lager murer rundt de holdningen vi har og ser ikke at vi gjør det en gang. At man føler seg trygg i sin lille kve er en ting og det er som du skriver, velsignet greit. Da kan man jo tusle rundt i kveet sitt og tro at man er så tolerant og fin som bare det. Politiske korrekte meninger kan vi også ha, der inne.
  Så kommer livet og menneskene og dermed må man kanskje rive noen murer eller i alle fall lage noen porter. slik at holdningen kan få løpe inn og ut og bli påvirket av verden og livet rundt.
  Det kan bli turning med c-moment.
  For det er mange utrente tanker som skal trenes opp. Til endringer.
  Holdninger er påvirkelige og det er den enkelte som må ta jobben, tror jeg nok. For det er ikke nok med holdningskampanjer og hevede pekefingre, skal en holdning endres så må et forståelse til.
  Tror jeg :)
  Klemmer en helt holdningsløs klem :) Men den er meningsfylt :) Mormor postet sist..I love your blogMy Profile

 2. Et budskap til eftertanke dette må jeg si! De ting du her forfekter – ‘sliter’ jeg selv med – rett som det er – om enn jeg mener selv – at jeg ikke har for meget av fordommer – og dets like – verken i den ene – eller den andre retning! Men – egne refleksjoner – blir jo lett subjektive – ikke? Så kanskje også jeg – er mer ‘infisert’ av slikt – enn jeg selv tror? Uff nei – dette var kanskje treffende likevel – men: I så fall må jeg vel leve med det – og meg selv – slik jeg er – ikke? Ha ellers en fortreffelig skjønn – søndag aften Kamelryttersken :P
  M.v. Erosy.
  erosy postet sist..Erosy 79: Vurdering av erotisk bilde 76.My Profile

 3. En venninne av min mor sa for et par år tilbake at vi mennesker går rundt med ei veske der vil samler opp holdninger og meninger, og at de aller aller fleste før eller senere smekker den veske igjen slik at det ikke hoper seg opp mer tankegods. Hvorfor man tar dette valget gikk hun derimot ikke videre inn på, men det er kanskje like greit? For ingen smekker igjen veska av samme grunn regner jeg med, eller på samme tidspunkt for den saks skyld.

  Personlig så er jeg glad for at det ikke er skikkelig lovhjemmel i det norske lovverket imot ytringsfrihet. For tåler man ikke andres holdninger så får man iallfall ikke gjort noe med dem.

 4. Uff ja, dette er et brennbart tema som jeg selv må jobbe mye med når det kommer til meg selv. Av og til treffer jeg mennesker, godt voksne, som er ydmyke (vet ikke om det blir riktig ord, men jeg er litt språkforvirra) mht omgivelser. De er ikke skråsikre (som jeg godt kan være), de skal ikke ha rett (sånn som meg), men lar meg pøse på med meningene mine til jeg har sagt alt jeg skal si og mere til, og så sier de interessant og ser ut som de mener det – herlig! Sånn har jeg og lyst til å bli, men strever … Eneste politikeren som jeg noen gang har opplevd som ydmyk, er Willoch. Og jeg er ikke høyrekanten en gang!
  Hege postet sist..Det snør, det snør …My Profile

  1. Ja, er noen som faktisk mener det. At andres meninger har verdi. I seg selv. Og det er bra. Gir håp til en som stadig plumper uti med begge bena og vel så det i forhold til andres meninger og gjerninger.
   Kamelryttersken postet sist..SkrytMy Profile

 5. Hei! Jeg har lest litt her før, men ikke kommentert. Det kommer jeg nok til å gjøre heretter:) Mye bra her inne hos deg!
  Holdninger er krevende. Alle vil ha de GODE. De fleste tror de har de RETTE. Jeg tror jeg er sånn jeg også. Men så møter man seg selv i døra. Stadig vekk. Og sånn er det vel for de fleste… Likevel, bare å ha tenkt over det, ha snakket om det, bli bevisstgjort våre holdninger (eller fordommer, som nevnt over) – hjelper mye…
  Ha en fin kveld!
  Ann Judith postet sist..Varium et mutabile semper feminaMy Profile

  1. Velkommen til bloggs Ann Judith :-) Og tusen takk for hyggelige ord :-)
   Ja, har truffet meg selv i døra, for ikke si fått døra midt i ansiktet noen ganger. Og det er lite behagelig. Men man lærer og etterhvert får man også mulighet til å reflektere over sine egne holdninger, og hvilke holdninger man møter. Tror nok at det å få snakket om holdningene man møter og hvordan de påvirker mellommenneskelige forhold, på arbeidsplassen, i det såkalte offentlige rom, eller på privaten kan bidra mye til at man selv får en bedre forståelse.
   Kamelryttersken postet sist..Reklamasjonsrett?My Profile

 6. Noe å ta tak i for kontroll for de fleste av oss dette, Ragnhild! Ikke minst for min egen del. De oppfatninger vi selv har for våre tanker om våre holdninger, trenger ikke være de som oppfattes av andre. Som på så mange områder ellers også. Her er det nok rom for mange synsinger og betraktninger, men skal avstå fra det.

  Først og fremst må en vel få klarhet i hva som menes med holdninger og for sikkerhets skyld tok jeg noen søk for å se om jeg var på bølgelengde med det som normalt menes med holdninger. Der fant jeg noe som sto i forhold til mine tanker om dette og kunne fortelle at en holdning er en mening, innstilling eller en mening vedkommende har. Men som igjen sitter litt dypere enn en mening. Meninger kan lettere forandres, men holdningene er nok mye vanskeligere å forandre på. De er nok utviklet over lang tid i livet vårt, og med påvirkninger som i tillegg til våre egne “sten på sten”, som mormor sier, har fått et grundig rotfeste i oss.

  Opplevelser, kunnskap og erfaringer er nok også med på å “lage” de holdningene vi har, og er nok også med på at de holdningen som vi har som “standard” i våre liv, er som de er. Eller har blitt som de har blitt. Så bør det vel nevnes at det finnes positive og negative holdninger også. Hvor de positive kan være negative eller oppfattes som det, og det motsatte.

  Ellers setter jeg stor pris på å høre dine oppfatninger om de holdningene du synes jeg kunne rette på, det ville ha hjulpet på det, Ragnhild. Lover å gå dem nøye etter i sømmene å gjøre alt for å justere der det trengs. Om jeg synes det trengs og passer inn for min del, vel og merke. :)

  Jeg lover også at jeg ikke arkiverer bort de tankene som du har satt i gang igjen, selv om ferieavvikling er på gang. :) Takk for et engasjerende innlegg igjen, som hjelper på så tankene ikke tørker inn. ;) karlhalvorsen postet sist..JEG HAR EN PLANMy Profile

  1. Det høres ut som et lengre prosjekt under to par øyne? Det ehar jeg skrevet for å lufte egne tanker og forståelse av emnet, ikke for å sette andre under lupen. At folk gjør seg sine egne tanker er bra, og kan jeg bidra med innspill som gjør at andre kan få næring til egne tanker og større forståelse er jeg godt fornøyd. Tror heller vi skal fortsette vår dialog, og utvikle tankene vi finner, ikke trekke fram pro og kontra hos andre.
   Kamelryttersken postet sist..Reklamasjonsrett?My Profile

 7. Skjønner dine hensikter med innlegget Ragnhild. Men skjønner også at mine holdninger godt kan justeres på en del felt. Og dine og andres tanker om mine holdninger trenger jo ikke være “riktige”, på denne måten kan vi få en mulig misforståelse oppklart. :) Det er vel egentlig litt av det som så ofte skjer også de gangene et og annet avvik forekommer, på bloggene? Kanskje mer på siden “meninger”, enn “holdninger”.

  For min del er det ikke noe skammelig å bli minnet om (på en saklig og ordentlig måte), om jeg oppfattes litt ulikt fra mine egne tanker om det. Skammelig blir det den dagen da jeg ikke ser eller innrømmer noe som kan justeres på meg selv og mitt “interiør”, da vil jeg fremstå som “perfekt”, og det er det nok få som er. :) Kanskje det til og med bare det er en misforståelse og manglende/feil informasjon. Men jeg respekterer ditt valg og holdninger til å avstå fra det. ;)

  Så er det snart jul igjen om et par dager! Eller var det helg, kanskje? ;) karlhalvorsen postet sist..JEG HAR EN PLANMy Profile

 8. Vi kan vel alle justere vår holdninger? De er jo endel av oss selv, en del av den kunnskapen vi har tilegnet oss over tid. Er bare det at det er ei tid for alt, og ikke minst et sted. Tror ikke et kommentarfelt er det mest hensiktsmessige alltid. Men vi tar oss en god lang prat, om både dette og hint, løser noen verdensproblemer og filer litt forsiktig på de mest gjenstridige holdningene, så blir dette bra :-) Kamelrytterske postet sist..Er da vel mine tanker?My Profile

 9. Vel, uansett hva hver enkelt måtte tro om oss selv, så garanterer jeg at vi alle har våre “svin på skauen” i en eller annen sammenheng mht. holdninger, fordommer etc, etc. :!: Men; hva som er “rett” mht. slike ting, ja, se det tror jeg enhver “vitenperson” (el. bedreviter) skal få slite med å definere. Det som føles “rett” for EN person, kan virke helt borti natta for en annen. Men, det er vel det som heter mangfold, tror du ikke det :?: For, 1 blondine med egen motorpsykkel kan foretrekke Harley Davidson, en annen Zuzuki, og en 3 BMW osv, osv., hva :?: :P Starbear postet sist..Hvem da?My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: