Etiske svin på skogen

Vi har alle våre svin på skogen, størrelsen på dem varierer gjerne med størrelsen på gården, sies det. De som har lest Karavanseraiet.no en stund har nok fått med seg at blondinen med egen motorsykkel til tider har hatt et noe anstrengt forhold til hva som er sagt og delvis gjort på vegne av firmaet hun er ansatt i. At fruen har et etisk perspektiv, med vekt på respekt for enkeltmennesket, på mye av det hun skriver, er det nok flere som har merket seg. Men i dag måtte hun faktisk spørre en kollega «Er det jeg som er for moralsk i min tankegang?». Responsen fra kollegaen var et utvetydig Nei.

Som nok de fleste har fått med seg har Trondheim kommune fått en smule oppmerksomhet i media de siste par dagene. Et antall ledere og ansatte i kommunale Helse og velferdsenheter er på tre ukers bærtur, unnskyld fagtur. Betalt av leverandører av produkter til helsesektoren. Kommunaldirektøren for Helse og Velferd kom med en lengre skriftlig redegjørelse til alle ansatte i dag. Hvor det kom fram at de som har dratt på denne turen hadde magemål nok til å søke om permisjon med lønn + dekning av egenandel for en tre ukers tur med fire dagers faglig innhold. Til Australia. Kommunaldirektøren innrømmet sin feilvurdering av at han hadde anbefalt dem å bruke av egen ferie når han avslo søknadene. Regelverket er ganske så klart, folkevalgte og ansatte i Trondheim kommune skal avstå fra slike gaver, også på fritida.

At Ordføreren tok av, er ganske så forståelig. Og med god grunn. Er noen etiske gensere som strekkes et stykke i denne saken. Og man kan få ganske så store, spørrende himmelblå, når man får høre at ledere i firmaet tar i mot en slik gave, samtidig som man vet at folk blir skrevet for tidlig ut til hjemmet fra kommunale helseinstitusjoner av økonomiske hensyn. Da er det ikke så farlig med etiske vurderinger. Mens da kommunens egne etiske retningslinjer sier det stikk motsatte. Etiske vurderinger skal gå foran økonomiske ditto. Er visst heller ikke så farlig at de samme etiske retningslinjene gjelder for alle folkevalgte og ansatte. Men det er kanskje det Orwell mener når han sier at «Alle er like, men noen er likere enn andre».

Når man er i et arbeidsforhold har man et krav på seg om lojalitet overfor arbeidsgiver og arbeidsgivers pålegg om hvordan arbeidet skal utføres. Man har alltid et slingringsmonn, et rom for egne vurderinger. Vil dette slingringsmonnet bli større etter denne saken? Blir det flere som utnytter kommunale ressurser til egen nytte, eller vil man bli mer obs på at «Jeg skal da f… ikke kunne tas på at jeg ikke holder meg til arbeidsgivers regler»? Med egen dyrekjøpt erfaring når det gjelder arbeidsgivers noe forskjelligartede håndtering av egne regler for dette og hint, tillater denne blondinen seg å ikke la seg overaske om hele saken forsvinner stille og rolig ned i en skuff, uten andre følger enn noen skraper i lakken til noen av de impliserte? Skal det rulle hoder, må hodene minst ha brukt mindre pene og lite omtenkte formuleringer i skriftlig kommunikasjon med presse og hvermansen, og det skjer relativt sjelden har Kamelryttersken begynt å få en forståelse for, men hun kan jo ta feil. Selv om hun ikke har skjønt hvordan man ordner seg billig ferie i varmere strøk. Men Kamelryttersken er jo i overkant blond i sine tankeganger noen ganger ;-)

 

 

Karavanseraiet.no er nå i sitt tredje år i cyberspace. Tre år med Kamelrytterskens refleksjoner, og noen ganger skjeve blikk og sleivete omgang med tastaturet. Tittelen antyder at man kan finne mye rart her inne, i dette herberget for tanker fra mange sider av livet. Slik som Karavanseraiene var den gang de var hvilested for handelskaravaner og andre veifarende langs karavanerutene i Afrika og Sentraslsia. Mange gikk ut fra Istanbul, sørover og østover, andre gikk nordover og vestover i Europa, enten landeveien, eller med skip over Middelhavet. Uansett hvor varene skulle hen, det fulgte tanker og ny kunnskap med karavanene. Kunnskap som ble utvekslet i Karavanseraiene, for så å finne nye veier mellom mennesker. Dette Karavanseraiet er også slik, her utveksles kunnskap og erfaringer mellom mennesker, forhåpentligvis til glede og nytte for alle parter. Det er lagt inn lenker i teksten for å gjøre det enklere å se helheten i bloggen og i historiene som fortelles. Og forhåpentligvis gir de også inspirasjon til videre lesing :-)

Hvis du vil kan du gå til forsiden hvor du kan lese helt andre historier om motorsykkelkjøring, samfunn, helse og personlig utvikling. Eller du kan bruke søkefeltet for å søke opp eldre bloggposter om emner som interesserer deg.

Tusen takk for at du ser innom, håper du kommer tilbake, gjerne med en kommentar til det du leser, sett fra din del av verden :-)

Ha en fortsatt fin dag :-)

Kameryttersken

17 thoughts on “Etiske svin på skogen

 1. Bøyer meg i støvet i dyp enighet for innholdet og stor respekt for presentasjonen, Ragnhild. :)

  Vil med det samme minne om at jeg har avbrutt min annonserte”ferie” for å studere dine synspunkter. En ferie som på forhånd er veid både for og i mot i forhold til min “jobb” og “arbeidsgiver Nav” opp mot både etiske og alle slags andre forhold som skulle være eller oppfattes som avvik, fra det normalt aksepterte. :) Jeg betaler hele ferien selv. :) Karl Halvorsen postet sist..HVOR LETT LAR VI OSS LURE?My Profile

  1. Tusen takk Karl :-) Hyggelig at du tar deg tid til å avbryte dine sysler med å følge med på Karavanseraiet. Du har jo virkelig grunn til å ta deg av egne ting for tiden, så sprek som du tydeligvis har blitt etter vinterens strabaser.
   Har som du sikkert skjønner, det på samme måten som du, jeg betaler ferien min selv. men jeg kunne godt tenkt meg at noen sponset om ikke annet bensinen til en lengre tur gjennom Europa, eventuelt hele veien til Kina…
   Kamelryttersken postet sist..Om å kunne bruke og se taus kunnskapMy Profile

 2. Hups. mer jeg har gått nesten glipp av. Hadde det ikke vært fordi jeg har en i overkant “nyhetshungrig” bedre halvdel, så hadde jeg ikke vært i stand til å si hakkapellitta x miljon for noen byråkrathoder.
  Jeg vet ikke om jeg gidder å holde stille.

  DETTE ER KORRUPSJON.

  Beklager, dersom du får problemer, men i mine ikke alt for moralistiske øyne, er det nettopp det det er.
  Klem i kvelden :) Mormor postet sist..Takk til deg som tenker på ossMy Profile

 3. Uha, ja, det er som om kreativiteten blomstrer i retning af uigennemskuelighed når en top-embedsmand skal prøve at få bedre forhold for sig selv og måske for sine nærmeste ansatte.

  Den eneste måde at imødegå uklarhed og det, der ligger på grænsen til korruption (eller magt-misbrug) er at sørge for at alle oplysninger om forvaltningen ligger frit tilgængelige (hvilket ikke er nemt).

  På samme måde burde der være krav om, at virksomheder som har en omsætning > 100 mio Euro bør forelægge detaillerede regnskaber, indsigt, transparens.
  Donald postet sist..Iværsætter-tilbudMy Profile

 4. Jeg vet ikke mine arme råd nå Kamelryttersken og ber om hjelp til en hjemmeside om forebyggende Stokmarknes/Sortland. Jeg skriver fra lånt maskin og må finne kjapt frem til det. Jeg finner bare prosjekter og masse lesing når jeg ikke har tid.
  Kan du eller noen av dine lesere hjelpe meg. Send opplysningen som kommentar er dere snill så jeg slipper å logge meg på email hos fremmede mennesker.
  Tusen takk til den som kan hjelpe.
  Fin kveld. :) mirapisani postet sist..For-kværvla-bosnianeger!My Profile

 5. Jepp, dette er korrupsjon! Bor i nevnte by og er helt svimmel av all hoderistinga denne saken har gitt… Hadde det enda skjedd for mange herrens år siden, den gang “ingen visste at sånt ikke var lov”, men neida. Tredve voksne, sannsynligvis velutdannede, velger å sende etikken på ferie et annet sted på kloden før de selv reiser fornøyde avsted til motsatt retning… Ufattelig. Intet mindre.
  Ann Judith postet sist..Varium et mutabile semper feminaMy Profile

  1. Er jo helt greit, helt til noen roper at “Keiseren har ikke klær på seg”. At man samtidig bryter pålegg fra arbeidsgiver om etisk framferd, pålegg som vi alminnelige dødelige på gølvet må følge. hefter ikke så farlig. Så lenge inngen sier noe.
   Kamelryttersken postet sist..Reklamasjonsrett?My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: