Å forholde seg til fattigdom

Mormor har en tendens til å ta fram saker til ettertanke. Dagens post stiller iallfall i klassen for slike tanker.

Saken er at Fattighuset i Oslo spurte på Facebook etter ei jakke av merket «Canada Goose». Datteren til en av brukerne av Fattighuset ønsket seg ei slik jakke til bursdagen. Jakker av den typen koster sånn ca 6.000, og er dermed i en prisklasse som iallfall ikke denne blondinen ser seg råd til. Hadde det vært ei snasen motorsykkeljakke derimot…

Ønsker er gratis. Moralsk forargelse likeså. For det manglet ikke kritikk av at Fattighuset gikk ut med et slikt ønske.

Fattigdom er en relativ størrelse. For den måles i forskjellige måleenheter, alt etter hvor man er. I debatten om fattig-Norge blandes økonomiske, moralske og etiske argumenter og størrelser i ei salig røre. Man kan spørre seg om det er graden av velstand som gjør at et menneske oppfattes som fattig? Eller er det det lettvinte politisk korrekte som avgjør hvem som er lik, i et samfunn hvor alle er like, men noen er likere enn andre?

 

 

Karavanseraiet.no er i sitt fjerde år i cyberspace. Tre år med Kamelrytterskens refleksjoner, og noen ganger skjeve blikk og sleivete omgang med tastaturet. Tittelen antyder at man kan finne mye rart her inne, i dette herberget for tanker fra mange sider av livet. Slik som Karavanseraiene var den gang de var hvilested for handelskaravaner og andre veifarende langs karavanerutene i Afrika og Sentraslsia. Mange gikk ut fra Istanbul, sørover og østover, andre gikk nordover og vestover i Europa, enten landeveien, eller med skip over Middelhavet. Uansett hvor varene skulle hen, det fulgte tanker og ny kunnskap med karavanene. Kunnskap som ble utvekslet i Karavanseraiene, for så å finne nye veier mellom mennesker. Dette Karavanseraiet er også slik, her utveksles kunnskap og erfaringer mellom mennesker, forhåpentligvis til glede og nytte for alle parter. Det er lagt inn lenker i teksten for å gjøre det enklere å se helheten i bloggen og i historiene som fortelles. Og forhåpentligvis gir de også inspirasjon til videre lesing :-)

Hvis du vil kan du gå til forsiden hvor du kan lese helt andre historier om motorsykkelkjøring, samfunn, helse og personlig utvikling. Eller du kan bruke søkefeltet for å søke opp eldre bloggposter om emner som interesserer deg.

Tusen takk for at du ser innom, håper du kommer tilbake, gjerne med en kommentar til det du leser, sett fra din del av verden :-)

Ha en fortsatt fin dag :-)

Kameryttersken

24 thoughts on “Å forholde seg til fattigdom

 1. Jeg holder en knapp på at man skal kjenne sin plass, særlig dersom man er fattig. Og der tror jeg nok det ikke bare er den politiske korrektheten er på banen. Men minst ti pekefingre av det moralske slaget vifter ivrig etter oppmerksomhet.
  For er man fattig skal man så visst ikke ha “luksuriøse” ønsker. Og har noen det, så skal de i alle fall ikke tas alvorlig og om noen forsøksvis prøver å få en ordning på ønsket, skal både den som ønsker og den som hjelper få så tastene flagrer.
  Sa sur mormor, men la igjen en klem, likevel :)

 2. Dette fikke meg til å huske hvordan det var å gå på skolen på 60-tallet, med rene og hele, men arvede og umoderne klær. Det var ikke enkelt for et barn. Klart vi ønsket å ha det som var sosialt akseptert.

  I tillegg – det burde ringe noen bjeller hva fordeling av goder i dette samfunnet vårt angår. Og hvem som har rett til å sette den moralske standarden.
  gamle ugle postet sist..skarpe diktMy Profile

 3. Hvordan defineres det at være fattig?
  Vi har haft en debat i Danmark om ‘fattigdom’ – hvor går grænserne?
  Jeg må indrømme, at jeg ikke synes, det er passende at tale om ‘fattige’ i hverken Norge, Sverige eller Danmark.
  Når man ser på andre dele af verden, kan man tale om fattigdom, men hos os er alle rige – nogle er meget rigere end andre, ja, men jeg synes ikke, vi har fattige, og ingen sulter :-)
  Jeg har også prøvet det med tøjet i min barndom, og min datter har i sin, for jeg kunne vist godt defineres som ‘fattig’, da jeg var alene med hende. Selvfølgelig var det ikke sjovt at føle sig uden for, men vi er altså begge kommet over det uden livslange traumer ;-) Ellen postet sist..Er nr. 100 kun halvdød?My Profile

  1. Nei, det er ingen som burde sulte av de som bor i Skandinavia permanent. Kan kanskje være litt ymse med de som krysser landegrensene på et mer nomadisk vis. Kjøpepress, merkepress, å være moteriktig merkes nok bedre i ungdommen, hvor man sliter med å finne sin identitet i et kaotisk samfunn. Mamma sydde mye klær til meg i barndommen. Arvete klær varmer regelen enn unntaket iallfall opp til 10 – 12 års alderen. Var nesten stas når det kom pakker med klær fra eldre slektinger. De er ikke helt der mine håpefulle, selv om de har hatt en del hjemmesydd/-strikket. Tykke gensere skal jo helst være håndstrikket, men det er en annen historie. Mariusgenseren er jo høyeste mote for tiden.

 4. Heisann!
  Raskt før påsekrim:

  En førskolelærer erta sannsynligvis på seg en del kollegaer da han uttalte i avisa her om dagen at vi nå må ha lønnsforhandlingsstopp denne våren. Har ikke sett noen svarkommentarer, merkelig. Det har ennå ikke vært 1. april, men innlegget var kanskje en liten fleip uansett! Skal vi få folk til å jobbe i den sektoren og i helsevesenet som du gjør, må lønna friste … det nytter ikke lenger med “kall”.

  La dyret hvile utafør døra vår. Jeg er ikke hjemme 6. og 13. april, så jeg håper ikke du tar turen da!
  Go´påske ;:OD)

  1. Mellomforhandlinger i år. Løypa var lagt i fjor, så de fleste så det vel mest som spillfekteri?
   Er det føre 18. blir det mest sannsynlig tur til Trøgstad, og da er det vel ikke så alt for veldig mange mil til dine trakter?
   Kamelryttersken postet sist..NPM og tortillasMy Profile

 5. Seks tusen blanke og norske penger! :shock: Er man riktig fattig så kan man jo holde seg både varm og mett i lange tider for et slikt beløp.
  Jeg kan godt forstå en ungdom eller ett barn som heller går sulten fremfor å stikke seg ut på skolen med umoderne klær. For noen kan en slik gave sette en stopper for eventuell mobbing, eller på annet vis rette opp en trøblete hverdag. Unger og ungdommer forholder seg vel stort sett til nuet, gjør de ikke?

  Personlig ville jeg ikke ha tatt imot en slik gave. Jeg hadde tellet regninger og lagt sammen utgifter og tenkt på all maten jeg kunne fått ha fått for et slikt beløp. Men unger tenker ikke slik før de kommer ut fra sine foresattes vinger og må forsørge seg selv.
  Dessuten er jeg ihuga gjenbruker og og har staten og avgiftene deres langt ned i vrangstrupen, så jeg forbruker minst mulig for at minst mulig skal havne i statskassen, som staten igjen soser bort i en vanvittig investering eller gir bort for å sette seg i et “godt lys” ute i verdensbildet. Hadde avgiftene havnet på rett adresse når pengene skal brukes, så hadde det blitt en helt annen sak. Veiavgiften for å ta ett eksempel.

  Ha en flott søndag blondy. ;)

  1. Takk og likeins Mira :-)
   Jeg får mer tilbake fra det offentlige enn jeg betaler i skatt, så jeg har nok et annet syn enn mange jeg kjenner i den saken.
   Tror nok barn ser mer på det som skjer nå. Og hvis en dyr jakke av riktig merke, høyner den sosiale statusen, kan det være en god investering.
   Men her som ellers er det snakk om balanse, og kunne stå for sine valg. Noen ganger kan man kjøpe seg til fant også.
   Kamelryttersken postet sist..Marinen eller FestningenMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: