Kjølevann og forfordeling, en slags oppsumering

Endelig, kan man se framover mot lysere tider. Vintersolverv, midtvintersblotet og alt oppstyret rundt er over, og ørkendyrbetvingersken kan begynne å tenke på en ny sesong. På to hjul.

Vintersolverv er også ei tid for oppsumering. Mens futen har begynt å regne og sumere seg fram til at fruen det siste året har hatt ei så så stor inntekt, kaller en nødvendighet som ørkendyret for formue, og trekker fra diverse gjeldsposter på boligen. Til sammen blir det et tall som helst skal være mindre enn det fruen har betalt i skatt det foregående året. For baksmell i juni er ikke noen behagelig opplevelse. Men hun vet med seg selv at inntekta sist år var under pari, selv med påslaget som fulgte i kjølvannet av videreutdanning og ny jobb.

På samme måte som med begrepet «forfordele» blir hun gjerne noe spørrende i sine himmelblå, når hun ser at en ellers utmerket skribent skriver «kjølevannet» når hun mener at noe følger etter noe annet. Noen klarer sågar å si det på radio.

Det å forfordele en person eller en sak, betyr dessverre ikke som mange i sin villfarelse tror, å la noen/noe få mer enn de skal ha. Å forfordele noen, er å la dem få mindre eller ingenting av en fordel, mens da andre får tilsvarende mer.

Kjølevann er kjølevann, vann eller veske som brukes til avkjøling. For eksempel av en skipsmotor. Skipet bruker gjerne sjøvann til avkjøling, og man kan ofte se kjølevann der det pumpes ut gjennom skipssiden i en jevn strøm. Eller sprutes støtvis ut sammen med eksosen i hekken på mindre båter.

Kjølvann derimot, er vannet som kommer etter skipet, etter skipets kjøl. Vannet som skipet har seilt fra. Et vann som ikke er avkjølt, det bare er. Forbigått.

Karavanseraiet.no, bloggen som Kamelryttersken bruker til å formulere sine tanker om dette og hint, har vært på nett i to og et halvt år nå. 365 bloggposter om forfordeling, avkjøling og forbigåelse. En litterær radiator for et til tider overopphetet ego, som i sin kauthet gjerne bruker det skrevne ord og mulighetene som cyberspace gir, til å si sitt.

Men det er kanskje ikke alltid like lett å se humoren og selvironien som ligger i fruens skriverier? Oppi alt alvoret og forurettetheten som hun føler nærmest tyter ut av tastaturet bare hun ser i den retningen.

For det er mye egenterapi i det å skrive blogg, iallfall en blogg som Karavanseraiet. Man har sine meningers mot, og man skjønner ikke alltid alt som skjer i ens umiddelbare nærhet og med en selv. Noen ganger kan man skyldesesongbetont PMS, andre ganger er det faktisk ytre årsaker til at Kamelryttersken tar av. Selv om hun har rett, uansett hva andre måtte mene. Ikke sant? ;-)

 

 

PS. Lenkene i denne teksten er tatt med for å vise litt av bredden i det som er skrevet på Karavanseraiet siden 26.juni 2010. Klikk deg gjerne inn på dem :-)

 

 

Ny på Karavanseraiet? Velkommen hit :-) Hyggelig at du ser innom :-)

Karavanseraiet.no finner du refleksjoner og historier om motorsykkelkjøring, samfunn, helse og personlig utvikling. Noen alvorlige, andre humoristiske eller med en liten snert til dette eller hint. Du finner også interessante diskusjoner om temaene som er tatt opp. Noe står for seg selv, andre henger sammen. Det er lenker i teksten som viser til faktaopplysninger og bloggposter med samme tema. Lenkene er lagt inn for å gjøre det enklere å se helheten i bloggen og i historiene som fortelles. Og forhåpentligvis gir de også inspirasjon til videre lesing, eller til at du som leser deltar i diskusjonen i kommentarfeltet :-)

Eller du kan gå til forsiden av bloggen hvor du kan lese helt andre historier om motorsykkelkjøring, samfunn, helse og personlig utvikling.

Ha en fortsatt fin dag der du er, og kom gjerne innom neste gang du er på disse kanter :-)

Vennlig hilsen

Kamelryttersken

19 thoughts on “Kjølevann og forfordeling, en slags oppsumering

 1. Har vi ikke rett, alle og alltid?
  Klart vi har, skulle tatt seg ut om ikke :lol:
  Siden man er i det maritime hjørnet og ikke forfordelt når det gjelder ord, har undertegnede ikkemaritime vesen et spyrsmål: Hva heter det greiene som lar overskuddvann (alt fra tårer til regnvær) forenes med annet vann? Sånn uttafor? Har hørt om spygatt, men da ble jeg kvalm og kunne ikke lese videre. Er det det?
  Klem i kvelden :) Mormor postet sist..Mat-rickMy Profile

 2. Tja, jeg får vel snike meg inn i kjølvannet ditt her da ;)
  Enkelte ganger så kan det kanskje gå litt fort i media.
  Jeg etterlyser gjerne en korrekturleser i sånne tilfeller, men jeg trur det er et utdatert yrke.
  Cassandra postet sist..Godt nyttårMy Profile

  1. Fort går det kanskje, vel fort i enkelte svinger også, men det er forskjell på hastighet og språklig forståelse. For det er ikke alltid at det er hastigheten som avgjør språkbruken, det er like mye den enkelte skribents språkforståelse/-kunnkap
   Kamelryttersken postet sist..To tanker? Det muliges kunst?My Profile

 3. Hehe – velkommen i klubben af sprogrevsere :-D
  Kølevandet har jeg endnu til gode at se i danske medier – troede jeg, for en googling gav uventet mange hit på forkert brug af ordet.
  ‘Forfordele’ er blevet et af pendulordene, som vi kalder det på dansk, når det har én betydning for den lidt ældre generation og den stik modsatte betydning for den yngre generation.
  Ellen postet sist..Botanisk HaveMy Profile

 4. Jeg si’r som Mormor: Vi har alle ret, hele tiden. Alle sammen :)
  Men jeg synes det er en god idé at bruge skriveri på webloggen som terapi, som en ventil, som kjølevatten (man skulle ellers tro at det var koldt nok i Trondheim).

  Jeg håber også du finder poetiske emner, og måske nogle kommentarer til verden udenfor Norsk Sundhedsvæsen, eller måske forklarer lidt mere af de politiske strømninger i Norge vedrørende Arbejdsformidling og social-væsen (I har nogle forkortelser, som jeg ikke kan huske lige nu, men netop derfor ville det være godt at høre lidt statsmands-agtige forklaringer på hvordan Norge har indrettet sig.)
  Donald postet sist..En del kommentarer blev stoppetMy Profile

  1. Det var ikke lite til bestilling heller, Donald.
   Kan ta en her.
   NAV er ikke en forkortelse, selv om enkelte villfarne tror at det betyr Nytt Arbeids- og Velferds vesen, eller no sånt. NAV består av det man før kalte Sosialkontoret (kommunalt), altså dit man gikk når man manglet kronasje til livets opphold. Det ble slått sammen med Aetat (statlig) som var det kledelige navnet på det vi en gang i verden kalte Arbeidsformidlingen. I tillegg ble Trygdekontoret (også statlig) trukket inn i NAV. Sistnevnte styrer med alderspensjon, uføretrygd, sykepenger, diverse stønader som fødselspenger og gravferdsstøtte.
   Ei salig smørje med andre ord. Tre forskjellige etater ble slått sammen til èn. Med et noe balndet resultat. Noen av de resultatene er kommentert rundt forbi på Karavanseraiet. Søkeord NAV vil gi noen timer lesing, og forhåpentligvis ikke for mye gråt og tenders gkidsel over tilstanden i kongeriket.
   Kamelryttersken postet sist..Demokratiske prinsipper?My Profile

 5. Her tiltredes din korrekte analyse av Kjølevann VS Kjølvann :!: Uvitende sjeler herom, kan aldri ha satt sine svømmeføtter i en båt, uansett størrelse ;-) Ellers kan du utmerket gjerne få adoptere mitt slagord, som er: “Jeg har alltid rett inntil det motsatte er bevist” :lol: Have a nice day :-D starbear postet sist..Bamsen SJUBBILERER, (he-he).My Profile

 6. Selvfølgelig har du rett, som meg selv og de fleste andre. :) Det er vel ikke alltid fleip heller, da det jo ofte beror på øynene som ser og hva de har sett. ;)

 7. Når en stakkar har det slik at og’er og å’er på feil plass i en tekst hopper opp og krever oppmerksomhet, kan det innimellom være slitsomt å lese. Selv om det kan være like kaldt å oppholde seg i både kjølevann og kjølvann, er det dog en forskjell.
  Kan du skrive litt om forskjellen på skrupuløs og skruppelløs også? Hva vil det si å gjøre noe uten skrupler? Er det også et slikt pendelord ?
  fjellcoachen postet sist..Smaken av barndomMy Profile

  1. Trenger da ikke være stakkarslig for å knote med og og å? Det klarer jeg da med glans, stadig vekk, også på torsdager :lol:
   Tror det spørsmålet blir å kreve sin hjernecelle for å si det slik. Hvilke skrupler den måtte ha, eventuelt ikke ha i vinterkulda…
   Kamelrytterske postet sist..Refleksjoner på et annet togMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: