Mer om bruk av hammer

Mormor har viftet med en rød klut på muren sin. Burde hun kanskje ikke gjort? Iallfall ikke med tanke på at å vifte med røde kluter kan medføre en smule arbeid. Med å redigere kommentarfelt, som i dette tilfellet har blitt en liten tanke  lenger enn vanlig. 665 responses and counting, var det sist blondinen med egen motorsykkel sjekket.

Hvilken rød klut? Uføretrygd. Og med det NAV. Og plass på blogglista til VG. Snakker om oppskrift på hvordan man skaffer seg kommentarer med sterke, gjennomtenkte argumenter som holder vann. For de har haglet. Er ikke alle som klarer å skille snørr og bart, eller hummer og kanari, alt ettersom. Er mange som faktisk bruker tid på å fortelle oss vanlige dødelige at uføretrygdede er snyltere og latsabber. For det er de jo. Drar til syden på lange ferier, ligger og drar seg hele dagen, går på konserter og deltar i alskens sosiale sammenhenger. En er til og med bystyrerepresentant. Som takk for det får hun trekk i uføretrygda, fordi møtegodtgjørelsen blir så høy at hun tjener for mye i tillegg til trygda. Så egentlig burde hun vært i full jobb, helt forkastelig at hun trekker trygd når hun kan springe på møter hele dagen.

Ei anna blogger, eller rettere hun blogget fram til NAV fant ut at hun blogget. Da var beskjeden at hun ikke kunne få arbeidsavklaringspenger fordi at siden hun var frisk nok til å blogge, var hun frisk nok til å gå på skole eller arbeide. På tross av alskens legeerklæringer og anna papirbasert dokumentasjon på at frøkna faktisk ikke kunne gå på skole eller arbeide.

Og med de holdningene som kom fram i kommentarfeltet hos Mormor, begynner Kamelryttersken å forstå hvorfor NAV fungerer så dårlig for de som har behov for hjelp. Kunnskaper om hvordan man skal møte et menneske, hvordan man skal håndtere en sak hvor det er mennesker innvolvert som selv ikke kan ordne opp for seg, var kanskje ikke den mest fremtredene hos mange av dem som hadde de sterkeste meningene i det førnevnte kommentarfelt. Heller ikke forståelsen av at det er den som har skoen på som vet hvor den trykker. Og siden forståelsen for at denne grunnleggende kunnskapen er god å ha i de sakene som ble diskutert, blir det som med snekkeren og hammeren. Han bruker det redskapet han har, til alt han gjør. Det å kappe bord og plank med hammer er jo gjennomførbart, men kanskje ikke alltid den beste løsningen? På den annen side er det jo greit at man har løsningen klar, før man møter utfordringen. Bjørnstjerne Ibsen sa visst at «Hvor utgangspunktet er som galest, blir titt resultatet som originalest», og det kan han jo ha rett i?

25 thoughts on “Mer om bruk av hammer

 1. Mye rart kommer krypende frem. Med hammer, Noen er til og med innehaver av storslegge. Interessant er det i alle fall. Og om man tør si det,. en smule underholdende.
  Men hammer og slegge, det var i bruk :)
  Ha en fin kveld
  Og klem og slikt :) Mormor postet sist..Quizfasit og greier.My Profile

  1. Ja, utrolig hva folk kan lire av seg til en skjerm. Underholdning? Til en viss grad. Når usaklighetene blir erstattet med ukvemsord, begynner underholdningsverdien å bli liten, og man blir mest lei seg.
   Kamelryttersken postet sist..Norge, en B-film?My Profile

 2. Jeg er en av de late..Som i tillegg er på ferie..Men jeg har god oppdragels. Det er det ikke alle som har kommentert hos mormor denne gangen,som har.
  Jeg blir bestandig litt overrasket over graden av fiendtlighet som kryper frem i denne diskusjonen.
  Hva er det de er så sinte for? At de jobber? At jeg ikke gjør det?
  Jeg forstår ikke raseriet,men kjenner at jeg blir lei meg fremdeles.Av at så mange tror at jeg kunne jobbet. For jeg bytter gladelig. med hvem som helst som jobber jevnt.
  Bra med deg?
  Klemmer herfra :-) Bente postet sist..Magisk Blåtime…My Profile

  1. Bra her vettu, Bente. med så mange som bryr seg :-):-)
   Ja, er helt utrolig hvordan noen tar av , og bruker det eneste verktøyet de har, Storslegga. Og ikke vil høre selv om det er mange som faktisk prøver å komme i mot og diskutere på et saklig vis, med respekt også for den som bare har ei slegge å hjelpe seg med.
   Du jobber jo som bare det Bente. Og de spør om du vil ha fast jobb. Må jo være godt å være Fast-Bente og Pol-Bente, innimellom de dagene som ikke er fullt så enkle.
   Er iallfall glad jeg slapp den veien, mot uføretrygd. Var på nære nippet her et tak, men det holdt.
   Hils Gislefar i Bentebo og kos dere :-):-)Kamelryttersken postet sist..Sosiale media?My Profile

  1. Den kombinasjonen har vi sett noen ganger, og det har blitt noen konfrontasjoner rundt forbi. Mye følelser som kommer fram.
   Men det kommer da noen intersante ting også, for eksempel at en NAV-ansatt innrømmer at de ikke følger norsk lov i saksbehandlingen, synd ingen kan følge det opp slik at det blir gjort noe med det.
   Kamelryttersken postet sist..Tiger’n, hva er en Ergoterapeut?My Profile

   1. Som jeg skrev. NAV burde være den første bedriften som ansatte mennesker med restarbeidsevne.
    Og tenk på den kompetansen som ligger hos de menneskene. Som de sikkert har bruk for.
    Men nei. Ikke det.
    Hun som skrev fortalte også at det følges med på blogger som tar opp noe om eller med NAV. Jaja, det er vel så :-)
    Klem og slikt
    Mormor postet sist..Quizfasit og greier.My Profile

    1. Nå rotet jeg meg visst bort litt.
     Jeg sikter til å ansette eller ikke avslutte arbeidsforhold med dem som har redusert arbeidsevne.
     Tror kanskje du skjønte hva jeg mener.
     Klemmer (uten neserenn nå?)
     Mormor postet sist..Quizfasit og greier.My Profile

    2. NAV følger med på hva som blir sagt rundt forbi på nettet. Det så vi høsten 2010 når det var en del debatt her på karavanseraiet om blant annet at NAV mangler kompetanse på saksbehandling. Noe som også kom opp i “Dagens medisin” her sist uke. Ligger linker til den debatten i posten over.
     Det som er synd er at hittil ser det ut for at NAV ikke har vært i stand til å nyttigjøre seg kritikken som kommer til hvordan de håndterer enkeltmennesker. I lengden vil det ødelegge mer enn vi i dag har oversikt over. Både enkeltskjebner og samfunnssystemet
     Kamelryttersken postet sist..Mer om bruk av hammerMy Profile

 3. Jeg orka ikke lese mer om usaklige kommentarer jeg…stakkars uvitende mennesker sier jeg bare.

  Nå fikk jeg rett og slett lyst til å synge Peter, Paul & Marys gamle:
  If I had a hammer
  I’d hammer in the morning,
  I’d hammer in the evening, All over this land,
  I’d hammer out danger, I’d hammer out a warning,
  I’d hammer out love between, My brothers and my sisters,
  All over this land.

  Ha en god natt :)
  Klem fra mormor Inger :) Inger (mormoruniverset) postet sist..… opp i otta…My Profile

 4. Godt skrevet!
  Har nå erfart at å skrive om uføretrygd eller Nav blir det lenge til jeg gjør igjen… :?
  Jeg ble nok forskånet for de groveste kommentarene ala det mormor fikk oppleve, etter at jeg la linker til info om meg og hvorfor jeg blogger og om den behandlingsformen jeg pr tiden får.
  Tror at de verste bloggtrollene fikk litt bakoversveis da. De ble i hvert fall borte…

  Men å bli møtt med slike holdninger, vel det setter jo i gang noen tanker og refleksjoner jeg har valgt å stue vekk i lang, lang tid. En VIL jo gjerne. Men det går bare ikke.
  At en imens en er i utprøving m.m prøver å finne noen lyspunkter i hverdagen, for å koste vekk alt det gråe den fører med seg, skal gi utslag i slik hets – vel kan ikke si jeg ble overrasket. Har jo begynt å føle det på kroppen den senere tid her jeg bor.
  Gjenstår å se om jeg klarer å heve hodet over den i fremtiden…
  Takk igjen.
  Leser endel her inne om slikt som opptar meg og finner ofte ro i det du skriver. Bare sånn at du vet det… :wink: Madam Ink postet sist..Puster ut…My Profile

  1. Tusen takk Madam Ink :-) Trivelig at noen finner ro i kaoset mitt :-)
   Det er ei tid for alt, man skriver om det som opptar en, noen ganger blir det storm i tekoppen av det, andre ganger ikke.
   Kritiske røster til NAV-systemet, forvaltning av felleskassa og den enkeltes krav på støtte fra storsamfunnet, må det alltid være, men det er ikke sikkert at alle skal skrive om alt, samtidig. Det er kanskje like effektivt å ha en stafett som holder trykket oppe, som forteller små biter av sannheten, slik at de som trenger støtte ser at de ikke er alene, at de som forvalter sannheten får noen stadige korreksjoner, og at criticusene har noe å kritisere.
   Ha ei god helg, i forvissning om at det er sol bakom skyan, hver dag, og at du kan bruke av felleskassa så mye du har behov for :-):-)Kamelryttersken postet sist..Mer om bruk av hammerMy Profile

 5. Enkelte av de uttalelsene som kom fram i bloggen du referer til, var skremmende. Likevel får det meg ikke til å tie om at jeg er uføretrygdet. Det får nå være grenser. Det ville jo vært det samme som at hatfolka hadde vunnet. Dessuten var jo hatfolka tross alt i mindretall.

  Når det gjelder NAV, så er vel også bildet mer nyansert enn svarene under innlegget til mormor skule tilsi. For min egen del har jeg blitt hørt, og jeg har møtt vilje til å legge ting til rette, slik at jeg fremdeles kan ha et liv med mening, gleder og utfordringer. Noe som selvfølgelig ikke tilsier at en skal glemme det som blir helt feil for enkelte. Men det er nå greit å ha nevnt det.

  Bjørn
  Bjørn Hølbakken postet sist..Prøv den som vil.My Profile

  1. Velkommen til bloggs, Bjørn :-) Hyggelig med nye ansikter med gode, reflekterte kommentarer. Håper du finner deg til rette her på Karavanseraiet, og at vi får flere gode innspill fra dine kanter :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: