Blondinen hører på radio

Jeg våknet en natt av en underlig drøm,
det var som en stemme talte til meg,
fjern som en underjordisk strøm –
og jeg reiste meg opp: Hva er det du vil meg?
– Du må ikke sove! Du må ikke sove!
Du må ikke tro, at du bare har drømt!

Igår ble jeg dømt
I natt har de reist skafottet i gården.
De henter meg klokken fem imorgen!

 

Slik begynner Arnulf Øverlands dikt «Du må ikke sove» fra 1937. Han skrev om nazismens fremmarsj, at vi nordmenn ikke måtte sove i vårt kjøpmannskap, men våkne og forstå hva nazismen faktisk innebar av fornedring og menneskeforakt. Den sterkestes rett satt i et system som vi fremdeles sliter med å forstå rekkevidden av. Uhyrlighetene som foregikk i Bergen-Belsen og Auschwitz er vel de vi tenker på, men framferden til den tyske hæren i okkuperte områder var like brutal og basert på at makten helliger midlene.

I vår hjemlige boble, i Norge anno 2012, har vi det egentlig ganske så bra. God råd, gode velferdsordninger. Vi kan gå på en svensk ting-og-tang kjede og kjøpe kleshengere produsert i Kina for en slikk og en ingenting. For tyve år siden kostet de dobbelt så mye og var produsert i Ørsta.

Samtidig sitter det mindreårige asylsøkere i norske fengsel og venter på utsendelse til et hjemland hvor de ikke har pårørende, risikerer å bli drept eller havne i en nød som vi ikke kan forestille oss, her vi sitter i sofaen og zapper mellom ørti TV-kanaler og mauler gatekjøkkenmat som vi får bragt på døra. De opplever Øverlands ord

Igår ble jeg dømt
I natt har de reist skafottet i gården.
De henter meg klokken fem imorgen!

på kroppen

De blir sendt ut på morningen samme dagen som de fyller 18. Etter å ha fått dom på utvisning og et lengre fengselsopphold for å hindre at de stikker av fra dommen. At fengselsoppholdet er en administrativ avgjørelse, for å forenkle UDIs arbeid, hefter ikke så farlig i forhold til vanlige krav om fengslig forvaring i forhold til forbrytelsens alvorlighet. Det den norske stat, her forsvart av partiet som ønsker å være statsbærende, faktisk gjør, er å si at det er en forbrytelse å være foreldreløs, når man er født i et fremmed land. At det bare er barn født i Norge som har krav på at myndighetene bruker almminnelig folkeskikk.

Kamelryttersken har i sin lille boble hørt på radio. Søndagsavisen på NRK P2 en søndags formiddag. Hvor da en partilakei fra Øverlands eget parti, Arbeiderpartiet, på riksdekkende radio, sitter og forsvarer at mindreårige asylsøkere ikke skal ha samme rett til barnevern og oppfølging som våre egne barn. AT FN’s barnekomite i samme program er lite fornøyd med regjeringen Bergenstolt, trengs det egentlig ikke en bisetning for å fortelle. Til og med Kamelrytterskens enslige hjernecelle sliter stort med tankegangen bak en slik tilnærmet fascistisk behandling av andre menneskers barn. Quisling må jo kose seg i sin grav over slik uvettig omgang med menneskelige ressurser.

Anledningen for oppslaget i radioen var en dokumentarfilm som nettopp er sluppet løs på den gemene hop i regjering og ting. Kamelryttersken har vært i Bergen-Belsen, og har fått sin dose nazisme. Men det er tydelig at den Bergenstoltske regjering og dens lakeier ikke helt har annammet sin tidligere partifelles ord

Du må ikke gå til ditt kjøpmannsskap
og tenke på hva der gir vinning og tap!
Du må ikke skylde på aker og fe
og at du har mer enn nok med det!

Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer deg selv!
Jeg roper med siste pust av min stemme:
Du har ikke lov til å gå der å glemme!

Tilgi dem ikke; de vet hva de gjør!
De puster på hatets og ondskapens glør!

Menneskelige ressurser? Du som leser blir kanskje stor i øynene? Innvandrere er jo no herk. Stjeler jobbene våre, snylter på NAV og oppfører seg ikke slik som oss.

Mja, gjør de egentlig det? Og hvor mye av det som skjer i møtet mellom innvandrere og nordmenn er et resultat av innvandreres antatte oppførsel og nordmenns antatte holdninger?

Ved å snu litt på flisa og ikke bare se på våre humanitære forpliktelser overfor barn, uansett hvor de er født, er det mulig å tenke seg at barn og ungdom som har flyktet fra hjemlandet, kommet seg til Norge på et eller annet vis, at de faktisk er en ressurs på lik linje med våre egne barn. De har en selvoppholdelsesdrift, en «drive» og det finnene kaller «sisu» som vi burde ta vare på, ikke kaste bort, slik vi gjør i dag. Ved å gi midlertidig oppholdstillatelse, for så å sende dem ut av landet når de kommer opp i en alder hvor de kan begynne å betale tilbake for det de har fått ved å være her i store deler av barne- og ungdomsårene. For å fortsette i kjøpmannskapets tankegang.

En annen Arbeiderpartidikter, Rudolf Nilsen, også han fra mellomkrigstidas ant-fascistiske arbeiderkamp, sa

Ja gi meg de beste blant dere, og jeg skal gi dere alt.

Ingen kan vite før seiren er min hvor meget det virkelig gjaldt.

Kan hende det gjelder å redde vår jord. De beste blant dere er kalt.

 

Er kanskje ikke bra for den mentale helsen å høre på radio? Man risikerer å bli engasjert og moralsk fornærmet?

Eller er Kamelrytterskens blonde hode på bærtur? Nå igjen?

 

 

 

 

Ny på Karavanseraiet? Hyggelig at du ser innom :-)
Lenkene i teksten er der for at du kan forske videre på grunnlaget for Kamelrytterskens tanker
Hvis du ønsker å anbefale dette innlegget til andre lesere, trykker du på den blå poengboksen til høyre
Ved å trykke på likerboksen til Facebook anbefaler du dette blogginnlegget til dine facebookvenner
I tilfelle du er uenig med Kamelryttersken kan du
1. Gi uttrykk for dine meninger i kommentarfeltet (Du trenger ikke være uenig med fruen for å bruke kommentarfeltet, men det hjelper ;-) )
eller
2. Lese noen av de andre postene på Karavanseraiet
Tusen takk for at du tok deg tid til å stikke innom. Håper du kommer innom neste gang du er på disse kanter :D

35 thoughts on “Blondinen hører på radio

 1. Bærtur? Tenker ikke det.
  Man blir ikke helt human av å være i en forsamling under noe Stolt. Om man hadde en dose, før den tid, forsvinner den sammen med en del andre egenskaper. Man behøver ikke være i en forsamling med Stolt heller. Jeg tror du har et eksempel i din by som viser det.

  Bare så det er skrevet :-)
  Kanskje jeg blir skikkelig fyksinna siden, Akkurat nå bare soser jeg og lander etter barnelek og andre lattervekkende saker.
  Hils Hjulingen :-) Mormor postet sist..Glad for ikke å være buss-sjåførMy Profile

 2. Så man sender hjem ressursene og lar de kriminelle bli værende? Hvilke prioriteringer har de egentlig i UD? Skjønner det ildner opp til moralsk indignasjon her ja.

  Det som virkelig er latterlig er at de fleste av disse innvandrerbarna har en bedre arbeidsetikk enn de fleste av sine jevnaldrende innfødte. Det må de jo ha, hvordan ellers hadde de klart å komme seg fra helt andre verdensdeler og til til lille Norge?

  For å si det på nynorsk: WTF?!?!?

 3. Fikk mest lyst til å si som Fremsrkitt over her, WTF!
  Men sånn har det altså blitt her i landet. Jeg skjønner det ikke, men jeg er ikke politiker på høyt plan heller, trur man må være det for å forstå mye av det som skjer jeg. For vi vanlige mennesker skjønner det jo ikke!
  Cassandra postet sist..Lese seg slank?My Profile

 4. Nei så absolutt ikke på bærtur! Vi må ikke sove og vi må ikke glemme. Det er vel nettopp der problemet ligger, vi vanlige dødelige forstår ikke, det må en vel være politiker for å klare. Som flere her under kommentarer har skrevet også.

  Så er det da så lett å falle i den gropa, selv om vi aldri så gjerne vil at rettferdighet skal skje for alle mennesker her på jorda. Vi går vel alt for mye rundt og tror og kanskje vi skulle ha skaffet oss mer kunnskaper også. Kunnskaper om innvandrere og litt tanker for våre holdninger? Jeg tror vel etter erfaringer at mye av motstanden som dukker opp, har sitt utspring i den forskjellsbehandling som ofte skjer. Normenn i mellom og innvandrere i forhold til nordmenn. Her er det nok forskjeller ute og går, som en må regne med så lenge det sitter mennesker og tolker?

  Men for all del, vi har det godt de aller fleste av oss, ingen uenighet der! :-) Et fint innlegg dette med et innhold som en kan regne med, når det kommer fra “Kamelryttersken”. Et innhold som vi igjen og igjen trenger å minnes på slik at tankene kan settes igang igjen, om hvordan vi egentlig vil har det.

  Takk for en fin påminnelse og at jeg heller ikke denne gangen trenger å gå ut av denne bloggen med tomme tanker. :)

 5. Dette var uhyggelig godt skrevet Kamelryttersken. :shock:
  Ja jeg sa uhyggelig godt. For her sitter jeg med en følelse som forsøker å rømme unna ordene dine. Men det går ikke. Ordene er så sanne og blottlagt ærlige at det gjør vondt. Derfor forsøker jeg å stikke av fra dem.
  Jeg har ikke lyst til å ha vondt. Jeg har ikke lyst til å gråte over måten disse menneskene blir behandlet på. Jeg har ikke lyst til å bli sint. Men her kommer jeg ikke unna.
  Dette ble en sterk opplevelse Kamelryttersken.

  Ønsker deg en god uke. :) mirapisani postet sist..Truet til taushet. (del 2)My Profile

 6. Pyha. Det gør ondt at få smidt denne slags kendsgerninger lige i hovedet.
  Kan vi i det rige Norden virkelig finde på at behandle børn således?
  Jeg må blankt indrømme, at jeg ikke ved, om det er lige sådan i Danmark, men jeg håber det bestemt ikke!
  For mig er det goså helt ufatteligt, at nazismen (og andre former for rendyrket ondskab) stadig kan finde tilhængere. Ondskab skaber ondskab – men hvordan bekæmper man ondskab?
  Ellen postet sist..Apropos organdonation …My Profile

 7. I bakvendt land
  der går allting an,
  der er de like røret og dumme

  ikke alle mann, men de fleste politikere. Som fortsatt ikke forstår at Hitler tapte krigen, men vant over humaniteten. Og at det preger mye av vår politiske tenkning i dag. Jeg skammer meg, dypt og inderlig, hver gang et byråkarthode kan få seg til å kaste ut et barn. Med potensiale.og fremtid. Men det er vel enklere å kvitte seg med nyblevne voksne enn kriminelle?
  Mormor postet sist..Nå, er hjernen i gear?My Profile

  1. Det er iallfall bedre å bygge fengsler med hotellstandard for utenlandske lovbrytere enn å utvikle mennesker som vil og kan bidra til et bedre samfunn for oss alle.
   De forstår det vel de som har vett til det. Lurer på om det finns noen slags utdanning man kan ta for å lære slik sløsing og nedbygging av velferdssamfunnet?
   Kamelryttersken postet sist..Omvei?My Profile

  1. Forstår jeg det rett, så må man ha vett for å forstå slik uvettig framferd?
   Og siden jeg, ifølge deg, Mormor, har vett, ikke er egnet for å forstå partimøter og maktapparat?
   Begynner å bli litt innviklet, spør du meg
   Kamelryttersken postet sist..At dem ikke skjemmes?My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: