Sukk hjerte, men brist ikke

Sukk hjerte, men brist ikke, sa lærerinna på ungdomsskolen, når elevene ble for urolige og gjorde sprell som kunne få noen hver til å riste på hodet, og lure på om det ble folk av noen med sånn uvettig framferd.

Det samme gjør Kamelryttersken, og sikkert flere med henne, når de ser politicusenes uvettige framferd overfor Åsveien skole og tilbudet til autistene der. Man skulle ikke trodd at ordføreren i kommunen, i et tidligere liv arbeidet for funksjonshemmedes rettigheter i en landsdekkende frivillig organisasjon.

Det er menneskelig å feile og ombestemme seg, når man ser at det man gjør ikke blir slik man mente og trodde det ville blitt

Så langt kom hun, blondinen, medisinkvinnen, med sin skrivekløe og sin moralske rettferdighet i pekefingeren. Før alskens gjøremål innhentet henne i hverdagen en lørdags formiddag. Brødbaking, en Minstemann som skal late vannet i eningen, melkekartonger som skulle brettes, kort sagt en masse gode unnskyldninger for ikke å skrive enda ett blogginnlegg fullt av rettferdig harme. For som kaninen Trampe sier i filmen om Bambi, «If you can’t say anything good, don’t say anything at all”.

Det er ikke enkelt, å la være å si noe, når man har en masse rettferdig harme med en umengde moralske pekefingre som man kan rette mot navngitte personer som har sagt, gjort eller oppført seg slik at man mener seg berettiget til å si fra. Med store ord og fakter. Helst på forsida av både lokalavis og riksmedia. Fjæsboka er fin sånn. Og man kan regne med at man treffer sitt publikum, som i 99 av 100 tilfeller er enig med deg i at; Dette er helt på trynet og den eller den burde få seg en salig oppstrammer. Helst burde vedkommende vært tatt med bak hjørnet, for der fått vite hvor David kjøpte øl, den gangen han gikk i knebukser i Paris.

Politikk er det muliges kunst, sa visst Otto von Bismarck. Mulig det, men politikk er også en mulighet for å ødelegge det man vil bygge opp. Og ikke alltid av vanvare, like ofte handler politikere, forvaltningsorganer og administrasjon stikk i strid med vedtatte og innarbeidede sannheter om hvordan tinger og tanger skal gjøres.

Selvsagt kan man kritisere og rakke ned på de som handler slik mot bedre vitende, men hjelper det? Mulig, for det er fremdeles muligheter for at ting går seg til, selv om intensjonen var å bryte ned, i stedet for å bygge opp.

Bevissthet og forståelse for hva som fungerer og hva som mest sannsynlig ikke fungerer, er ikke jevnt fordelt, mellom politikerne og den gemene hop. Rett og slett fordi det krever mulighet for å utvikle denne bevisstheten, denne forståelsen. Som kjent er det slik at der det tenkes likt, tenkes det sjelden mye. For læring, innsikt og bevissthet kommer gjennom motstand, ikke i medgang. Og motstand er heller ikke jevnt fordelt i denne verden.

Heller ikke muligheten for dialog er jevnt fordelt, fordi den ene eller begge parter ikke vil. For politikk er også maktkamp, og mange går fremdeles rundt og tror at makt utøves gjennom ensidige tiltak og vinnes gjennom vold. Fysisk eller psykisk. I et slikt miljø vil det ikke være mulighet for å føre en dialog, hvor begge parter er sikre på at den andre har forstått hva man faktisk mener, ikke bare hørt ordene. I et miljø hvor den sterkestes rett er dagens orden, vil heller ikke grunnlaget for eventuelle avgjørelser være godt. Fordi beslutningstakeren vil sile ut det som passer hans meninger. Eventuelle konsekvenser som ikke passer i hans agenda blir oversett og glemt. Er man i tillegg godt bevandret i nytale, som George Orwell kaller det i boka «1984», har man alle muligheter for å manipulere seg fram. Helt til man treffer veggen. I saken om Åsveien skole var det en foreldregruppe som er seg sitt foreldreansvar bevisst, som utgjorde veggen. Likevel klarte politicusene å vri seg unna ansvaret sitt ved å beordre administrasjonen til å finne penger på årets budsjett. At de selv hadde vedtatt en fordeling av felleskassa som slo tilbake ved at den strider mot kravet om et universelt utformet samfunn hvor alle kan delta på lik linje, var ikke politicusene i stand til å innrømme.

Det er lett å la seg overmanne av moralsk harme i saker som dette, spørsmålet er om det noen ganger kan være nødvendig å reise seg og si NEI? For som kjent tier den som samtykker, eller var det den som er enig som ikke sier noe?

 

 

Ny på Karavanseraiet? Hyggelig at du ser innom :-)
Lenkene i teksten er der for at du kan forske videre på grunnlaget for Kamelrytterskens tanker
Hvis du ønsker å anbefale dette innlegget til andre lesere, trykker du på den blå poengboksen til høyre
Ved å trykke på likerboksen til Facebook anbefaler du dette blogginnlegget til dine facebookvenner
I tilfelle du er uenig med Kamelryttersken kan du
1. Gi uttrykk for dine meninger i kommentarfeltet (Du trenger ikke være uenig med fruen for å bruke kommentarfeltet, men det hjelper ;-) )
eller
2. Lese noen av de andre postene på Karavanseraiet
Tusen takk for at du tok deg tid til å stikke innom. Håper du kommer innom neste gang du er på disse kanter :D

 

22 thoughts on “Sukk hjerte, men brist ikke

 1. Nei, nei og atter nei.
  Og har noen tidligere vært på “den andre siden av skranken” burde vedkommende ta med seg sine erfaringer inn i politikken. Men det er vel lett å glemme, når man endelig får plassert en stump på en eller annen taburett.
  Det forundrer meg stadig at det er så enkelt å la det gå ut over dem som trenger et sted, for eksempel som Åsveien skole.
  Skal det kuttes noen steder er det aldri noe som berører dem selv, som regel. Jeg vet ikke noe annet enn at makt korrumperer, nesten alle. Alltid er det penger, penger, penger. Må spare? jammen da tar vi det derfra, der hvor vi ikke kan hente stemmer. At verdifull kompetanse tapes og at hverdagslivet stilles på hode for barn og voksne, ser ikke ut til å bety noe i forhold til penger.
  Penger som skulle være et hjelpemiddel, “en tjener”, er blitt herre og mester. Sammen med makten.
  At dom itte skjems.
  Nei må sies, Nei skal sies og man må ikke være direkte berørt for å være enig i å si NEI, slikt går bare ikke an.

  Hakkapellitta x miljon til dame. Kort i husken tror jeg. Og så er det deilig lenge til neste valg !!!

  Sur. ønsker ikke fin kveld en gang. :evil: Mormor postet sist..Rar dagMy Profile

  1. Er ei stund til neste gang kommunepolitikerne stilles til ansvar ja. Men i dag hvor all politikk sauses sammen til ei eneste brun suppe, kan det egentlig være det samme hva slags valg det er. Mye vil ha mer, og fanden vil ha fler heter det på folkemunne.
   Kamelryttersken postet sist..Winyanktehca, om å ha to sjelerMy Profile

 2. Var det ikke Frank Herbert som sa at “Makt korrumperer ikke, derimot er det slik at de lett korrumperte blir tiltukket av makt.”?

 3. Hallo Ragnhild.

  Som du selv sier her under en eller annen kommentar, “Så lenge politikken sauses sammen til ei eneste brun suppe” osv, Jeg tror mye av dette ligger der, som jeg har sagt ved flere anledninger tidligere også. Enigheten er ganske så stor her også, mellom deg og meg. Jeg skrev tor, men kanskje skulle jeg ha skrevet “håper”, ikke godt å vite alltid. Mange ganger kan en få inntrykk av at de snakker stort sett for sin syke mor. Og som du vet, betyr ikke dette uttrykket at det har noe med familiære forhold å gjøre. :)

  Det kunne vel ha vært skrevet en god del til om dette, men velger ikke å gjøre det nå. Skal rett og slett ta en hvil og kommer tilbake igjen etter hvert. Ligger en god del etter med bloggene og tenker også å få til et innlegg etter hvert. Vi får se hva tiden blir enig med meg om. :) Hei så lenge Ragnhild, så skrives vi etter hvert.
  Karl Halvorsen postet sist..UNNSKYLD!My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: