Ny start

MC-ravnan startet høstsesongen i går. Åtte sykler var ute og så etter om ungdommen hadde det bra rundt i byen. Og det hadde de. Traff et helt gjeng som satt ved en av byens mange naturperler og koste seg. Ene ble litt skuffet når ravnene avslo tilbud om både snus og røyk. Men han fikk et takk i handa og bilde på mobilen sin av ham og ravnene. De andre gruppene fortalte om det samme, rolig, og at ungdommen trivdes. For det er jo det vi vil, at ungdommen trives og føler seg trygge når de er ute sammen på helgekveldene.

I Midtbyen var det litt mer liv og røre. Studentene har kommet tilbake fra ferie, og nye har kommet til. Det er fiskerimesse på Nidarøya og PStereo-festival med 7.500 solgte biletter på Marinen. Men likevel rolig nedover Nordre. Folk koste seg og trivdes. Desverre var det et par av den eldre garde som hadde brukt litt for mye på flytende føde. Ble en telefon til 02800, som svarte “Hei, Ragnhild, takk for sist :-)”. Var MC-ravnans kontakt i politiet som hadde vakt på vaktsentralen. Og da går kommunikasjonen lettere når man har et ansikt man kjenner å forholde seg til. Marte, som vi kan kalle henne i denne sammenhengen, fant en fotpatrulje i nærheten som kom og tok over ansvaret for en lett bedugget herremann fra nabobygda.

Kamelryttersken reflekterer over så mangt, også dette med å ha et trygt samfunn, hvor vi tar vare på hverandre. Et smil eller et vennlig nikk kan være forskjellen noen ganger. Denne gangen var det tre politifolk som tok sitt medmenneskeansvar alvorlig, ikke bare den korte, enkle varianten, som vi ofte forbinder med politi i arbeid.

Bloggeren og Journalisten Cathrine, tok i februar et oppgjør med journalistyrket og media noe som bragte tankene tilbake til et innlegg her på seraiet skrevet 23/7 – 2011. Dagen etter den verste ugjerningen i landet i fredstid siden Menstadslaget i 1931.

Streikende arbeidere mot politi på Menstad. Bilde fra Hydros KraftNytt

Menstadslaget? Der ble da bare tre politifolk skadd? Var da ingen ugjerning? Kanskje ikke i denne sammenhengen, men det å sette inn politi og militære styrker mot streikende arbeidere, er og blir en ugjerning, et overgrep mot egen sivilbefolkning. Sett med blondinens himmelblå. Hun har ikke helt forståelsen for å løse uoverensstemmelser med vold. Streik er et lovlig, og noen ganger nødvendig, kampmiddel for en befolkning eller en organisasjon. Streikebryteri som Hydro drev på Menstad, med regjeringens velsignelse, er kanskje ikke ulovlig etter makthavernes syn, men er ikke helt i tråd med hvordan arbeiderbevegelsen ser på solidaritet med andre arbeidere.

Når man er i stand til å sette inn militære styrker mot sivile, da er det ikke rart at enkeltmennesker kan bli forledet til å tro at de kan sette seg over samfunnets spilleregler og drepe barn for åpen scene, som på Utøya 22/7 – 2011.

Look to Norway” sa President Roosevelt da han formelt overrakte et amerikanskbygd marinefartøy til daværende Kronprins Olav i 1942. Roosevelts ord blir ofte tolket som at han mente at nordmenn var et fredelig folkeslag, som burde ses på som et eksempel i den krigen som da raste.

Idag kan vi lure på om vi er et slikt eksempel. Vi har sett/opplevd en ugjerning uten sidestykke. En ugjerning som står som et eksempel til etterfølgelse og overgåelse for nye ugjerningsmenn. Og hvordan møter vi denne ugjerningen? Statsministeren var tidlig ute med de store ordene om mer demokrati, mer åpenhet. Media svarer med mer åpenhet. Ugjerningen ble dekket i alle kanaler, døgnet rundt. Rettsaken likeså. + alle spaltemetrene og sendeminuttene som har vært etterpå. Er det den riktige måten? Journalisten Cathrine mener nei. Et nei Kamelryttersken mener er på sin plass. Er mye triveligere å være ute en helgekveld og snakke med ungdom som ser lyst på livet, og vil noe, sammen. Noe de kan fordi vi lever i et fredelig land, hvor vi kan gi ungdommen mulighet til å vokse og bli det de vil. Vi har ressursene, er bare for oss å bruke dem til beste for hverandre, ikke låse dem ned med enda flere sikkerhetstiltak, som i seg selv fører til umenneskeliggjøring av samfunnet, og dermed av enkeltmennesket.

For vi trenger mer åpenhet, ikke mer opphausing av ugjerninger som vi kunne unngått. For det handler om nok mat, drikke og medmenneskelig forståelse, ikke låste dører, overvåkingskameraer og væpning av politiet, eller?

 

 

Ny på Karavanseraiet? Hyggelig at du ser innom :-)
Lenkene i teksten er der for at du kan forske videre på grunnlaget for Kamelrytterskens tanker
Hvis du ønsker å anbefale dette innlegget til andre lesere, trykker du på den blå poengboksen til høyre
Ved å trykke på likerboksen til Facebook anbefaler du dette blogginnlegget til dine facebookvenner
I tilfelle du er uenig med Kamelryttersken kan du
1. Gi uttrykk for dine meninger i kommentarfeltet (Du trenger ikke være uenig med fruen for å bruke kommentarfeltet, men det hjelper ;-) )
eller
2. Lese noen av de andre postene på Karavanseraiet
Tusen takk for at du tok deg tid til å stikke innom. Håper du kommer innom neste gang du er på disse kanter :D

6 thoughts on “Ny start

 1. Kan bare si meg enig jeg, med deg, og føye til: ressursene har vi, kanskje skulle vi ikke sløse dem bort på byråkrati og utenpåforanstaltninger. Men som du skriver: “bruke dem til beste for hverandre”.
  gamle ugle postet sist..hysj, hysjMy Profile

 2. Er nok litt gutteklubb blant gamle AUFere innen politiet, og det er vel heller ikke bra for å ha en god politistyrke som folk har respekt for. Personlig så dalte min respekt litt da jeg i fjor ble stoppa på åpen gate av Onkel Blå og de ville vite hva jeg gjorde. Personnnummer ville de ha også. De bedyret at jeg ikke var under mistanke og ikke hadde gjort noe galt, men jeg fikk ikke noe ordentlig svar på hva som var poenget med å stoppe meg.

  Så jeg har mer tro på organisasjoner som Natteravnene til å få folk til å føle seg trygge om natta, jeg er glad jeg bor i et land med en kultur der skytevåpen blir sett ned på (ovennevnte politifolk var ikke bevæpna de heller), og det derfor i et overveldende flertall av tilfeller ikke er nødvendig å ty til makt for å holde fred. Jeg frykter at en militarisering av politiet som man har sett i Statene de siste tiårene bare fører til at flere sivile bevæpner seg, enten de har lov eller ikke, og da er våpenkappløpet mellom politi og ikke-politi i gang, og det er ingen tjent med.

  Så ja, gå på, vis at det ikke bare er politiet som kan skape trygghetsfølelse!

  1. Ser i en herværende lokal blekke at det er kameraderi i regjering og ting, og at det er derfor han politidirektøren måtte ta hatten å gå. Tror det er mye enklere enn som så. Like barn leker best, og han lekte ikke slik som Bergenstolt og Marefo ville. Feighet antydes det i samme blekke. Tja, man er seg selv nærmest, også når det blåser på toppen. Slike holdninger vil nødvendigvis trekke nedover i organisasjonen, “Mistro” og “Det er din skyld” er mye lekte leker oppover i maktstrukturene i samfunnet. Skal som kjent sterk rygg til å bære gode tider, særlig når man leker som “Mye vil ha mer” og “Fanden vil ha fler”
   Kamelryttersken postet sist..Ny startMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: