Ukritisk skepsis?

Bildet er lånt av Frøken Makeløs
Bildet er lånt av Frøken Makeløs

Ellen skrev her tidligere i vinter om Briggs Myers personlighetstest. Ved ansettelser, sammensettning av arbeidsgrupper og sånn bortetter kan det være greit å ha noen pekepinner om hvordan folk er, og hvordan de samarbeider. Kamelryttersken som også har utdanning i tilsvarende teknikker ser så absolutt verdien i slike verktøy, men mener at de bør brukes med omtanke. Ikke minst fordi forskning viser at slike tester kan være villedende så det holder, hvis man ikke vet hva man holder på med. Mer om det kan man lese om Wikipedia om den såkalte Barnum-effekten.

Annen forskning viser at arbeidsgivere ved ansettelser, selv om de bruker alskens tester, likevel stoler mer på magefølelsen enn på testresultater.

Nok om det. På en av sine vandringer i Stiftsstaden ved Nidelven fikk Kamelryttersken tilbud om en slik Myers/Briggs personlighetstest. Og kom ut i kategorien INFJ. I følge han som utførte testen er det bare ca èn prosent av befolkningen som har akkurat den kombinasjonen. Ekslusiv kombinasjon med andre ord. Kanskje særlig fordi også Ari Behn er i samme kategori. Uten at det kan regnes som hverken et pro eller kontra for fruens personlighet. Hun er nå en gang den hun er.

Mer forståelig ble forkortelsen INFJ etter at en av blondinens medstudiner oversatte forkortelsen til et mer forståelig språk. Hun fant ut at INFJ står for Innmari Nydelig Fantastisk Jente. Hvis man trekker fra førnevnte Ari Behn og hans likemenn skulle man kunne tro at ca en halv prosent av befolkningen er Innmari Nydelige Fantastiske Jenter. Realiteten er vel heller at ca halvparten, rettere sagt 51 %, av befolkningen kommer i den kategorien. Noen som sa noe om å være skeptisk til ukritisk omgang med forskning?

46 thoughts on “Ukritisk skepsis?

 1. Interessant. Er selv en INTJ, hvis jeg skla tru den testen jeg tok på nettet for 1-2 år sida og jeg må si beskrivelsen passer meg på de fleste punkter.

  Men ja, hvis vi skal følge fornorskinga så er jeg en del av den 49% av befolkninga som er INFG, så kanskje det er en INFJ der ute for meg også. Det suger litt for de 2% INFJ som ikke har en tilsvarende INFG da, så kanskje på tide å innføre polygami i Norge? :P

   1. Sant det, monogami er en av grunnpilarene til et sivilisert samfunn. Hvor mange ikke-monogame samfunn er det som har oppnådd noe som kan kalles sivilisasjon?

    Men det er en helt anna diskusjon.

 2. Bak forskning ligger det alltid premisser eller valgte verdier. Så for å ta stilling til forskningsresultater trenger jeg informasjon om metoder og premisser, især innen dette menneskefeltet her.
  Hva menes med personlighet, hvilke teorier hviler testene på? Bare et eksempel på et av de mange spørsmålene man kan stille.

  Å ansette noen vil som nevnt over, være et sjansespill, uavhengig av test eller magefølelse. Jeg kan huske at det var prøvetid i mine første jobber, tror det var et halvt år jeg. Vet ikke hva som ev. skulle ha ført til at jeg ikke fikk fortsette, men kanskje var det ikke så dumt det? Gjensidig prøvetid var det også.

  Tester er jeg ganske allergisk mot, men det er nå meg det.

  En annen ting som datt meg i hue, da jeg leste kommentarene over: Hva med dem som ikke klarer presentere seg selv godt i intervjuet? Men som kanskje kan gjøre jobben utmerket? Det finnes en del av dem også….

  Den menneskelig faktor, på alle sider av bordet, vil alltid være der.

  Flotte initialer du fikk da.
  gamle ugle postet sist..behovMy Profile

  1. Ja, ikke sant?
   Manglet en F for Flott, men det overlever vi ;-)

   Er alltid en underliggende sammenheng for det mennesker gjør. Men det er ikke alltid vi tenker over det. Enten det nå er tolking av forskning, tester eller hvorfor lillemann heller vil ha sokopålegg enn blåbærsyltetøy på skiva.

   At noen faller gjennom fordi de ikke klarer å presentere seg selv like godt, det skjer. Spørsmålet er om arbeidsgiveren har magefølelse og erfaring som plukker opp og tar høyde for at noen ikke er helt på høyde med intervjusituasjonen. At vedkommende likevel gjør jobben like bra som en som takler presset ved et intervju.
   Kamelryttersken postet sist..Ukritisk skepsis?My Profile

 3. Interessant at følge dit link til Barnum-effekten. Tankevækkende. På den anden side var eksemplet, der blev givet på siden, tilstrækkeligt uspecifikt til, at det kunne forveksles med et hvilket som helst billigt magasins ugentlige horoskop :-)
  En ‘rigtig’ personlighedstest går (forhåbentlig) noget mere i detaljer og tager også de mere negative aspekter med, hvor nødig vi end ønsker at vide noget om disse.

  Når det er sagt, har jeg også bedre erfaring med mavefornemmelsen, når det gælder ansættelse af nye medarbejdere.
  Ellen postet sist..Der kom en aneurisme i vejen for sverigesweekendenMy Profile

  1. Han som tok Myers/Briggstesten på meg, har noen års erfaring med denne testen, og satt mer eller mindre med svaret ferdig før jeg hadde begynt å svare på spørsmålene. Så magefornemmelse og erfaring har noe for seg, helt klart.
   Kamelryttersken postet sist..Ukritisk skepsis?My Profile

 4. De er som regel tåbelige og forudindtagede, sådanne test. Det er kun de største og mest seriøse med dyberegående personlige interviews, som man skal tillægge værdi, resten (inclusive “meningsmålinger”) er bare underholdning.
  Donald postet sist..Astronomi med en pindMy Profile

 5. Artig å lese om den effekten, jeg har lenge visst at den eksisterte (det har vel de fleste som har lest kritikk på astrologi) men ante ikke at den hadde et navn :)

  I min tid som arbeidstager hendte det jeg søkte jobb på steder som kom med sånne personlighetstester… de jobbene fikk jeg aldri, sikkert fordi jeg er en inkonsekvent vannkvinne.
  På den annen side så har jeg visse tvilende tanker om enkelte personalsjefer… eller de som skriver stillingsannonsene. De aner jo ikke hva de ser etter.

  Forøvrig vil jeg påstå at Mr Behn godt kan passe i kategorien INFJ, men tror ikke jeg skal utdype det :lol: Cassandra postet sist..Våren er kommet til oss ;) My Profile

 6. Slike tester er for meg mest for underholdningens skyld. Det finnes aldri bare ett svar på spørsmålene, men de vil variere ut fra kontekst og humør. Og ikke minst hvilke kolleger jeg har rundt meg. Noen fremmer lederen i meg mens andre fjerner ressursene.

  Jeg ser at du er lite bloggaktiv for tiden, og jeg antar det skyldes stor skoleiver. Blir fint å se spor fra deg snart (optimist). Lykke til videre på det du driver med nå.
  Lammelåret postet sist..Sorte og hvite barnMy Profile

    1. Ja, er da to forskjellige adjektiver?
     Stor viser til et objekts størrelse.
     Mens nødvendig viser til viktigheten av å utføre en handling, eller behovet for å utføre den.

     Overført til min skolesituasjon, kan man si at skoleiveren er like stor, mens det er nødvendig å utføre skolearbeidet for å holde tritt med progresjonen i studiet. Og ikke minst at skolen har lagt mer av arbeidet til vårsemesteret. Praksisen blant annet.
     Kamelryttersken postet sist..Kreativt uttrykk eller meningsfull aktivitet?My Profile

 7. Hallo i den “nye” hulen, for nå har du vel rømt fra disse kanter av byen. :) Etter mine beregninger fra de opplysninger jeg har fått med meg her, har du vel andre gjøremål nå enn å følge veldig mye med på bloggen. Jeg har også rømt på en måte, fra min forholdsvis lange og personlige “sykemelding”. Nå ser det ut for for at de fleste av kroppens nødvendige lemmer begynner å oppføre seg normalt igjen. Er vel ikke veldig lei meg for det. :)

  Angående den svært så omfattende gjennomgangen av den omtalte “saken”, som forøvrig legger tankene igjen om nødvendigheten for enda en klasse her. INF M. Ikke for at jeg har noe i mot å gå under den nevnte kategorien og sammen med hverken den en eller den andre, men bare for å få frem detaljene litt bedre. :) Må vel si at min skepsis for slike tester og menneskelige tester av de fleste kategorier, er ganske så stor. Mye kan en nok få ut av dem, forskjellige også, alt etter hvem som utfører og skal “tolke” dem. Kanskje også en kan ta med flere innvendiger her, slik som hvilke resultater som ønskes. Jeg tror faktisk også det kan spille inn med en stor porsjon sikkerhet. Også slike testere har forskjellige personligheter, kanskje også flere…

  Vitenskapen har jeg forresten stillt mine kritiske spørsmål til, som røper mine tanker på det området. Mange vitenskapelige oppdagelser er jeg imponert over, men også en god del faller nok også under en mindre positiv “rom” i min hard disk. :)

  Lykke til med å få ditt lune hjem i orden, Ragnhild og fortsatt tvi tvi med praksisen på det ærverdige og for meg litt nostalgiske sted. (Min mormor og morfar bodde i mange tiår i Dronningens gt 88 – Vis a vis. Om jeg ikke nå roter med minnet mitt om hvor praksisen foregår. Det hender også, littt for ofte. :) Karl Halvorsen postet sist..VI TRENGER EKSPERTER OG VI TRENGER FLERE MED KUNNSKAPER, IKKE BARE TITTELENMy Profile

  1. Må ut av leiligheta her før torsdag. Tar en pause i pakkinga. Eldstemann er på vei med bil for å flytte pikkpakket. Diverse vaskemaskiner holder på og tar siste av klær og bestikk.
   Leiligheta i Ila ser ikke ut. Kjøkkenet skal vist monteres i morgen har de bedåra meg med. Har aldri skjønt det der med kjøpingsmøbler og må tenke og prøve og feile for å få tinger og tanger slik det skal være i “ny”leiligheta. De som rydda ut av leiligheta i november er sikkert flinkefagfolk. Men ikke i flyttefaget. Så her pustes det med magen. Oppgaver diskuteres med underbevisstheten. Det leses og PMS-en river og sliter. Har hatt en tur i kjelleren ei ukes tid for godt mål.
   Da er det trivelig med et livstegn fra nabo’n :-) Godt det går bedre med arma :-) Det liker vi :-)
   Trondhjems hospital ligger i Dronningensgata. Har arbeidet i omsorgsboligene der mens jeg jobba i hjemmetjenesten i Vestbyen.
   Kong Carl Johans Arbeidsstiftelse ligger på Kalvskinnet i Erling Skakkesgata. De har hele kvartalet mellom Erling Skakkesgata og Kongensgata rett overfor Hospitalskirka.
   Kamelryttersken postet sist..Ukritisk skepsis?My Profile

 8. Merkelige greier det.
  Plutselig var det null plass igjen, selv om ingen ting har forfleret seg. :-)
  Her er det sol!!!!!!!!!! Tenk det.

  Klemmer på og sier rak i ryggen og klar i toppen- vater bruker vi til hyller :lol: Mormor postet sist..Picstory # 41My Profile

   1. Tror kanskje det? Jeg bruker bare vater når jeg skal sette opp hyller jeg :-) “ikke-snekkerkyndig-oppsetning” pågår pleier jeg å si.
    Å være i vater, tror jeg aldri jeg har vært. :-) Gjør det vondt :-) Mormor postet sist..Telehiv og hallingkastMy Profile

 9. Hei!

  Jeg har googlet litt etter folk med personlighetstypene INFP og INFJ i Norge, og da fant jeg deg blant flere andre.

  Jeg er en INFJ selv, og jeg har laget en facebook-gruppe for norske INFP-er og INFJ-er. Håper du vil være med!
  facebook.com/groups/infx.norge

  Mvh Terje Kolderup

  1. Velkommen hit, Terje :-)
   Hyggelig med nye ansikter i Karavanseraiet, håper du finner mer som interesserer, eller det bare Innmari, Nydelige Fantastiske Jenter du ser etter?

   1. I utgangspunktet var det INFJ som brakte meg hit, ja, men hvem vet – jeg skal titte litt rundt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: