Lokaldemokrati og verdighet

Kong Carl Johans Arbeidsstiftelse

Eller kanskje man skulle si en verdig lokalpolitikk? Iallfall fikk Kamelryttersken noen spørrende øyne her på formiddagen. Forårsaket av prioriteringer i styrer og forvaltning.

Hun skal praktisere sine kunnskaper en åtte ukers tid på en av Stiftsstadens eldste institusjoner for det man på den tiden institusjonen ble grunnlagt, kalte verdige trengende. I dag kalles de uteliggere og hjemløse, og blir skydd som pesten. Intet nytt under solen med andre ord. Tidligere tiders verdige og kanskje ikke fullt så verdige  trengende ble også behandlet på måter som vi i dag ikke vil omtale som verken verdige eller tilfredsstillende.

Stiftsstaden ved Nidelva er ikke så begredelig stor, 170.000 sjeler, sånn ca. Byen er dermed såpass stor at det er døgnåpen kirke i Midtbyen, Vår Frue kirke, eller Fruekjerka som den ofte kalles på folkemunne. At den er åpen er mye dugnad, på initiativ fra Kirkens bymisjon. Fruekjerka er etter 1. april nesten det eneste som er åpent for hjemløse.

For etter 1/4 er Frelsesarmeens åtte plasser hvor hjemløse kan få ei seng for natta og en matbit på morran lagt ned. Kommunens fem plasser legges ned fra 1/3. Da er det bare Kong Carl Johans Arbeidsstiftelses (KCJA) seks plasser tilbake.

Sist natt var kapasiteten på KCJA sprengt, alle plassene var belagt, både de seks som er beregnet for hjemløse som trenger ei varm seng for natta, og de plassene som er for mer tilfeldige trengende. De som politiet plukker opp, men ikke finner verdige til ei natt på glattcelle. Absolutt et bedre tilbud, sånn sett. Mer tilsyn av kvalifisert personell og en mulighet for tilbud om oppfølging i etterkant. Og det er ikke bare gamle kjenninger av systemet som bruker dèt tilbudet.

Man kan jo tenke seg at et døgntilbud, hvor man ikke bare tilbød ei seng og en matbit, men også mulighet for å bli værende litt lenger ville være et bedre tilbud. Det er slitsomt å være hjemløs, ikke vite om man får ei seng, når man stiller opp kl åtte om kvelden utenfor døra til Paradiset. Kunne man si at du kan være her ei stund, få hvile ut. Kanskje du får roa deg litt og kan begynne å tenke lenger enn fra dag til dag. Kanskje man da kan begynne å snakke om korttidsopphold, kanskje få mer regelmessig ernæring, få dekket de basale behovene. Ikke at man kan ta bort alle utfordringene den enkelte hjemløse står overfor, men man kan bidra til en begynnelse med mer stabilitet i tilværelsen.

Mens da politicusene og papirtigrene i Munkgata går utslitte hjem etter en lang arbeidsdag. Ikke bare til ei varm seng, men sannsynligvis også til et velfylt kjøleskap, og kan ta seg en bjørnunge fra Erich Christian Dahls bryggeri, uten å være redd for alle demonene som oppstår når man har fortært for mange slike. Eller det står en tre-litring strategisk plassert for et glass rødvin før leggetid.

Lokalpolitikk og lokalhistorie er nå en ting. Noe helt annet er verdighet. For mange hjemløse er det den menneskelige verdigheten som gjør at de henger sammen, den er alt de har å vise for seg. Men hvor mye verdighet har et samfunn som ikke kan tilby ei varm seng og ei brødskive til dem som ikke har såpass? I forbindelse med at papirløse flyktninger ba om kirkeasyl i Oslo domkirke for et år eller så siden, spurte Biskop Kvarme om hva en slik sak sa om oss som samfunn? Blond som hun er, Kamelryttersken, begrenser hun seg til å lure på hva det sier om lokaldemokratiet at det ikke er ei varm seng og ei brødskive til de som ikke klarer å skaffe seg det mest grunnleggende selv?

 

 

Ny på Karavanseraiet? Hyggelig at du ser innom :-)
Lenkene i teksten er der for at du kan forske videre på grunnlaget for Kamelrytterskens tanker
Hvis du ønsker å anbefale dette innlegget til andre lesere, trykker du på den blå poengboksen til høyre
Ved å trykke på likerboksen til Facebook anbefaler du dette blogginnlegget til dine facebookvenner
I tilfelle du er uenig med Kamelryttersken kan du
1. Gi uttrykk for dine meninger i kommentarfeltet (Du trenger ikke være uenig med fruen for å bruke kommentarfeltet, men det hjelper ;-) )
eller
2. Lese noen av de andre postene på Karavanseraiet
Tusen takk for at du tok deg tid til å stikke innom. Håper du kommer innom neste gang du er på disse kanter :D

 

40 thoughts on “Lokaldemokrati og verdighet

 1. Warning: Missing argument 2 for graphene_title() in /home/ragnhild/public_html/wp-content/themes/graphene/includes/theme-head.php on line 438

  Warning: Missing argument 3 for graphene_title() in /home/ragnhild/public_html/wp-content/themes/graphene/includes/theme-head.php on line 438

  På toppen av siden din, kanskje i min ende det er noe galt?
  Back to business. Lese innlegg.

  Jeg blir bare blondere og blondere.

  For det er jo ikke bare de verdig trengende som trenger, men også de uverdig trengende. Det er vel jamt flere av dem. Egentlig så skulle man tro at et land, med relativt god økonomi, kunne sildre noe kronasje ned i systemet slik at både verdig og uverdig trengende fikk en seng å sove i. Men som jeg vel kanskje har gnålt litt om tidligere, det er neimen ikke lett å ikke være “standardmenneske”.

  Snart må jeg be om hjelp til å skru i lyspæra tror jeg.
  Mormor postet sist..Trafikksikkerhet, skolebusser og bøter.My Profile

  1. Er no tull med “themet”, utseendet på bloggen. Det ble oppdatert i går og nå ser det slik ut. Ikke bra, Ikke bra.

   Ja, man skulle tro det, at Norge A/S har såpass kronasje at man kunne opprettholde 19 sengeplasser til hjemløse. Men de to private institusjonene som har holdt på i en årrekke, kan fortelle at avtalen med kommunen er for dårlig, de får ikke til salt i maten, for å si det sånn. Hva som gjør at Trondheim kommune legger ned sitt tilbud, vet jeg ikke, men de har sikkert en økonomi å forholde seg til. Og politiske prioriteringer som kanskje er mer indremedisin overfor velgerne? Er ikke så mange som hyler om de hjemløse, så lenge de ikke ligger på gata.
   Kamelryttersken postet sist..Lokaldemokrati og verdighetMy Profile

   1. Nå håper jeg at jeg er blond nok til å skrive dette:
    Etter hvert som systemene gjemmer seg bak ord som humanitet og verdighet, synker utøvelsen av samme proporsjonalt med antall ganger ordene blir brukt fra den kanten som sitter på kronasjene. Ikke alt var bra og fint og flott tidligere. Det var mer veldedighet, kanskje, enn i dag. Men i dag driver ikke Blå kors blåkors lenger. . Makta ter seg og pengene rår, mer enn noen gang.
    Mormor postet sist..Trafikksikkerhet, skolebusser og bøter.My Profile

    1. Er nok ei linje i et offentlig budsjett som avgjør hva Blå kors og Frelsesarmeen skal holde på med. Og ei anna budsjettlinje som avgjør hvor mye kronasje politikerne og papirtigrene skal overføre til den budsjettlinja Blå kors står på.

     Det var en passe blond kommentar, absolutt en Mormor verdig :-)

     Kamelryttersken postet sist..Lokaldemokrati og verdighetMy Profile

 2. Kan bare slutte meg til undringen over at rike Norge ikke har bedre orden i sysakene. Uverdige og verdige, ja hvem er verdige til hva spør jeg?
  Carl Johans Stiftelse vekker minner fra barndommen. Tenker på at til tross for hierarkier og stigmatiseringer på den tiden også, ja så var det faktisk hjelp å få, som kanskje ga en viss verdighet, vet ikke helt…? Kanskje mer da enn det er nå. Trist.

  1. Fra Historien om Kong Carl Johans Arbeidsstiftelse:

   Da kong Carl Johan, konge av Sverige og Norge, ble kronet i Nidarosdomen i 1818 gav han 4000 specidaler til Trondheim kommune. Pengene skulle gå til opprettelse av en arbeidsstiftelse som skulle bære hans navn. Formål med Stiftelsen var å skaffe de fattige arbeidsfortjeneste og spesielt sørge for fattige barns opplæring i nyttig arbeid.

   Tror de fleste føler seg mer verdsatt når de har et arbeide å gå til. Noe som var intensjonen den gang da. I dag har vi et system for oppbevaring av verdige trengende. Vet ikke helt jeg heller om hva som er best sett fra et verdighetsperspektiv
   Kamelryttersken postet sist..Lokaldemokrati og verdighetMy Profile

   1. Nei, jeg kjenner nok en bismak med tanken på hvordan disse menneskene ble oppfattet, i min barndom også. Så verdighet, nei kanskje ikke.
    Jeg var på Carl Johans stiftelse sammen med faren min, mange ganger, han var engasjert i frivillig sosialt arbeid. Selv om det arbeidet nok for meg har noen sider som jeg ikke umiddelbart liker, ja så ble folk konkret hjulpet.
    Og jeg fikk med meg erfaringer både fra Carl Johan og andre lignende “hjem”, som jeg ikke synes er noen ulempe akkurat.

 3. Er kanskje noe i det der med valgflesk. I et så rikt land som Norge, der de aller fleste er i middelklassen, så er det middelklassen som de på toppen hører mest på (eller i allfall later som om de gjør).

  Folk vil jo gjerne ha mest mulig utbetaling fra den såkalte felleskassa, de blir jo tross alt tvunget til å betale inn til den, så kanskje det er der hunden ligger begravet? Der har vi den igjen med det såkalte “flertallets tyranni”, i et slikt samfunn er det vanskelig å ta hensyn til alle de forskjellige gruppene som er i mindretall. Det mangler sikkert ikke på gode hensikter, men så var det jo det med å få gjort noe med dem?

 4. . Kan det være noe i det at det er lettere å bevilge penger til trengende grupper man selv identifiserer seg med, feks eldre og barn (alle har eller har hatt foreldre eller besteforeldre med behov, og alle har eller har vært eller hatt barn med behov), mens denne gruppa er det mer tilfeldig om har nærmere kjennskap til?

  Jeg er litt opphengt i begrepet “skyld” om dagen. Her er jeg bekymret for at begrepet “verdig trengende” i hodet på mange mennesker (også en del politikere) er byttet ut med “selvforskyldt” trengende, og at de ikke ser personlige og samfunnsmessige konsekvenser av denne måten å tenke på. I mitt hode er det ting som aldri kan klassifiseres som “fortjent” eller “selvforskyldt”, og da er det bare å ramse opp FNs menneskerettigheter:
  http://www.fn.no/content/download/3939/19976/file/Verdenserklæringen.pdf

  Jeg skriver også et oppgjør mot det såkalt “selvforskyldte” i dag.
  Fjellcoachen postet sist..“Men hun ble jo med han på rommet?”My Profile

  1. Selvforskyldt? Lurer på hvor selvforskyldt det er når mamma deler heroinsprøyta si med dattera på åtte?
   Vi vet også at sosiale stigma går i arv. Politicusene har sine prioriteringer, noen ganger har de prioritert slik at bordet fanger…
   Kamelryttersken postet sist..Lokaldemokrati og verdighetMy Profile

  1. Beklager fraværet, men PC’n har skranta ei stund, og er nå i full streik. Teknisk hjelp er bestilt, men det kan enda ta litt tid før alt er på skinner igjen. Ting Tar som kjent Tid.
   Ja, puster med magen, praktiserer og studerer og har fremdeles noen baller i lufta.
   Kamelrytterske postet sist..Lokaldemokrati og verdighetMy Profile

 5. Jeg syns det meg døgnplass var en god tanke.
  Jeg har ikke tenkt så mye på hvordan forholdene faktisk er for hjemløse, men det du skrev var bra. En tankevekker.

  Så mange sier Norge er det beste landet bla bla bla.. Da lurer jeg på hvor de har øynene sine, for vi har gamle som vansmekter, skoler som råtner og jeg vet ikke hva. Jo, vannvittig dårlig behandling av mennesker fra andre land som kun søker ett litt bedre liv… Sukk!!!!!
  Ege Denne postet sist..To ulike steder, nå i februar..My Profile

 6. Jeg kommer aldri til å slutte med forundringen når det gjelder de hjemløse i dette landet. Å si at det er selvforskyldt stemmer absolutt ikke, men at noen faktisk velger det, joda, men de er få, veldig få.
  Å stenge av over halvparten av plassene? Og det for en så hardt presset gruppe, de absolutt aller svakest, de svært få kjemper for.
  Hmpf… jeg blir så sint på sånt…
  Cassandra postet sist..UtforskningMy Profile

 7. Jeg tror det er lett å overse de bostedsløse både fordi vi helst ikke vil de skal være her,og fordi mange mener det er deres deres egen skyld,de fortjener ikke hjelp,dessuten er det dyrt. Mye dyrere enn enkelte synes er nødvendig.
  Det er vel bra med deg?
  God helg og klem fra sør :-) Bente postet sist..Hva min Ms er?..My Profile

  1. Takk for omtanken Bente :-)
   Strever med mitt, vettu ;-)

   Ja, vi vil jo ikke se resultatene av våre egne unnlatelsessynder. Og så blir det lett “Ute av syne, ute av sinn”.
   Er ingen god diskusjon dette, for vi må og vil si at “Nå må du ta ansvaret selv”: Men hvilke valg har du når faren din drikker deg full på alkohol når du er syv? Og fortsetter med det opp gjennom oppveksten?
   Kamelryttersken postet sist..Lokaldemokrati og verdighetMy Profile

  1. Puster og står i :-)
   Du fikk masse skryt for den raue lua di i går :-) Var ei som ville ha oppskrift og strikke seg ei selv :-)

   Vi vil ikke se dem, UFB-ene (=Uten fast bopæl), men de er der, og de har krav på samme respekt for egen verdighet som alle oss andre.
   Skriftens ord om å kaste den første sten, kommer for meg i denne sammenhengen (som i mange andre sammenhenger i velferds-Norge).
   Kamelryttersken postet sist..Lokaldemokrati og verdighetMy Profile

    1. Ja, den røde med grønt mønster og skygge. var akkurat ei slik hun ville ha.
     Tror jeg sier hun kan rusle bort i Fjordgata og kjøpe seg ett mønsterhefte selv. Da finner hun seg passe garn samtidig. Du kan jo sende navn og nummer på det heftet?
     Kamelryttersken postet sist..Kreativitet og yrkesutøvelseMy Profile

 8. Dette var tankar som sette eigne tankar i full fart. Eg held på med ein biografi om ein mann, fødd 1849, som var omstreifar og som verkeleg møtte samfunnet sitt syn på kven dei trengande var og ikkje var. Det er nok eit tema som er aktuelt også i dag.
  Eg lurer på om Kammelryttersken vil ri innom bloggen min og skriva nokre ord om kven som fortener vår hjelp i 2012 som marsgjest?
  marit elisebet totland postet sist..Ord kan byggja bru – eller laga omvegarMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: