Kreativt uttrykk eller meningsfull aktivitet?

Vi trenger å beveges fra indre til ytre uttrykk for å skape utvidet mening; våre beskrivelser gjennom uttrykkene er beskrivelser av vår virkelighet. Utvides våre uttrykk, utvides også språket med dem. Kunst- og uttrykksterapien berører, mer enn noe annet i det kliniske helsefeltet, det gjensidige forholdet mellom bevissthet, kropp og sjel.

Ødegård, A.J., (2003:57) KUNST- og uttryksterapi, Universitetsforlaget, Oslo

Kamelryttersken holder som kjent på med kreative uttrykksformer som aktivitetstilbud for pasienter/brukere i psykisk helsevern, som barnet heter for tiden. Og har denne helga kost seg med nevnte Ødegårds bok om kunst- og uttrykksterapi. Ikke at blondinen tar mål av seg å være Kunst- og uttryksterapeut, men fordi Ødegård gir gode eksempler og begrunnelser for å å bruke kreativitet og kunstneriske uttrykk som aktivitetstilbud.

Kreativ omgang med gamle sannheter. Sveipet syskrin i selje

I dag var det teater og teatersport som sto på timeplanen, kanskje ikke så rart siden en av Pantertantene er medansvarlig for denne bolken i videreutdanningen. Men den som sto for dagens høydepunkt og som absolutt gjorde inntrykk var hun som kom og hadde workshop med klassen. Hun hadde deltatt på et prosjekt på et av de lokale Distriktspsykiatriske sentrene. Hvor de hadde startet med teaterkafe og drodling med tekster, og avsluttet med en egenprodusert forestilling som blant annet ble vist på Kulturhuset Isak. Godt gjort. Ikke minst at hun stilte opp, instruerte et tyvetalls fremmede mennesker, tilhørende rasen “Personale”, i ganske så krevende øvelser som innebar kroppskontakt, kommunikasjon og sterke følelser. Og ikke minst at hun tok i mot og svarte på nærgående spørsmål om egen tilfriskning, og hva teaterprosjektet hadde gjort med henne. Imponerende.

Burde kanskje tenke på å være mer kreativ?

 

 

 

Ny på Karavanseraiet? Hyggelig at du ser innom :-)
Lenkene i teksten er der for at du kan forske videre på grunnlaget for Kamelrytterskens tanker
Hvis du ønsker å anbefale dette innlegget til andre lesere, trykker du på den blå poengboksen til høyre
Ved å trykke på likerboksen til Facebook anbefaler du dette blogginnlegget til dine facebookvenner
I tilfelle du er uenig med Kamelryttersken kan du
1. Gi uttrykk for dine meninger i kommentarfeltet (Du trenger ikke være uenig med fruen for å bruke kommentarfeltet, men det hjelper ;-) )
eller
2. Lese noen av de andre postene på Karavanseraiet
Tusen takk for at du tok deg tid til å stikke innom. Håper du kommer innom neste gang du er på disse kanter :D

 

 

 

20 thoughts on “Kreativt uttrykk eller meningsfull aktivitet?

 1. Enda mer kreativ!? :) Ja, nå har jeg hørt det også. :) Så har jeg muligens funnet løsningen på det vi så ofte ser, i offentlige institusjoner, nesten da og litt overdrevet. Rasende personale. :) Var kanskje litt bløt den… :lol:

  1. Kreativitet bygger på kunnskap. Når du ser på tina over her, ser du gammel kunnskap kombinert med et øye som ser å bruke treverket slik at det i seg selv gir en ekstra estetisk dimensjon. Det krever kunnskap om trevirke, om hvordan det skal håndteres og en estetisk sans som utvikles i takt med kunnskapen om tre og teknikk.
   Jeghar sett denne tina + et utall andre bli skapt, så jeg vet mye om hvordan de lages, men har ikke kunnskap nok til å lage noe tilsvarende.
   Er derfor jeg vet at skal jeg kunne være kreativ, må jeg ha kunnskap, derfor jeg spør som jeg spør.

 2. Kunnskap ligger vel i bunnen, om kreativiteten skal kunne blomstre godt?

  Ikke lett å finne gode uttrykk for sin kreativitet, f. eks i skrift, om man ikke vet hvordan man skriver?

  Ha en fin dag :-) Mormor postet sist..Morn’n duMy Profile

 3. Jeg har et stort ark tegnepapir stående og tør ikke gå i gang. Det tegne ark er efterhånden mølædt, men det ser pænt ud med lite huller i kanten :)

  Men efter at have læst dette får papiret ikke lov at stå længere :)

  Abstrakte figurer har stor symbolsk betydning, og man behøver ikke kunnskaper for at male – om resultatet er gott eller mindre gott er en smags-sag.

  Det er fint, det du skrev: … i ganske så krevende øvelser som innebar kroppskontakt, kommunikasjon og sterke følelser. Og ikke minst at hun tok i mot og svarte på nærgående spørsmål om egen tilfriskning, og hva teaterprosjektet hadde gjort med henne. Imponerende.
  Donald postet sist..LivredningMy Profile

  1. Vi har hvert vårt uttrykk. Men det må læres, på den måten at man begynner å bruke sin kreative side. Gjerne under veiledning, men ikke nødvendigvis.

 4. Noe teori må til ja, selv om enkelte skoler, som Fosen Folkehøgskule i sin tid mente at vi skulle lære selv gjennom feilemetoden, man skulle lære gjennom å feile … Jeg var opprørt over dette. Jeg var intr i å lære mest mulig på kortest mulig tid … og feile kan man alltids gjøre likevel … men materiallære MÅ inn gjennom teori … hvordan kan man ellers få vite hvordan sibisk lerk fungerer i div temperaturer, smidighet, hardhet i forhold til andre tresorter … materiallære i tekstiler … folk vet jo fanden ta meg ikke forskjell på silke og acryl … det er skandaløst (i mine øyne) og veldig irriterende!! Dette kunne jeg ha skrevet myyye og leeenge om, men jeg slutter av her …

 5. Eg har tru på at kreativitet kan vera til hjelp i psykisk helsearbeid. Eg trur faktisk det også kan vera svært førebyggjande. Mange av oss hadde kanskje trengt meir hjelp også innan psykisk helsevern dersom me ikkje hade
  de fått tankar og kjenselr over på andre spor ved å vera kreative. Når eg ikkje lenger kunne lesa fordi bøkene var for tunge å halda, var det ei ny verd som opna seg då eg fann ut eg kunne halda ein pensel. Dermed blei det oljemåling som prega kvardagen. Dei som vil sjå kva det førte til, er velkomen inn på bloggen min.(Innlegg: Kan eg halda ein pensel?)
  marit elisebet totland postet sist..Bokmål er også sidemål!My Profile

 6. Mange måter å uttrykke seg på ja, sånn som med den tina du viser. Kanskje det du sier at den symboliserer om hvordan kunnskap går hånd i hånd med kreativitet kan kobles til hvordan hulemalerier plutselig eksploderte for ca. 35 000 år siden? Kanskje det som skjedde da rett og slett var at summen av menneskelig kunnskap nådde en terskel for hvor mye man må kunne for å virkelig være kreativ? Ikke veit jeg, men det er en artig tanke for det om.

  Siden steinalderen har vi fått utallige forskjellige uttrykksmåter, i dag er det til og med en hel subkultur som leker med digitale “legoklosser” i virtuelle “sandkasser” slik som for eksempel Minecraft</a<, og Internett tilbyr mange fora for deling av mer "tradisjonelle" kunstformer slik som for eksempel på http://www.deviantart.com. I dag er det så lett å få uttrykt seg og finne et publikum bare men veit hvorhen man skal lete (Google er din venn).

  Jeg veit hva jeg snakker om når jeg kaller Minecraft for virtuelle legoklosser, jeg har brukt utallige timer på å bygge diverse hus og transport i det "spillet" (om man i det hele tatt kan kalle Minecraft for et spill). Det beste er, man går aldri tom for klosser, bare himmelen setter grenser (bokstavelig talt), det var femten velbrukte euro der ja, ekstremt mye valuta for pengene. (Ett eksempel på ett av mine byggverk i min lille virtuelle verden er her, det er ikke det beste eksemplet på ting jeg har bygga, jeg har en storslått villa liggende rundt, men detta bildet var det eneste som jeg hadde lett tilgjengelig her og nå. :P )

  1. Hm, gikk visst litt raskt i svingene der, ser ut som om jeg klarte å maltraktere HTML’en min litt der. Hvor er redigeringsfunksjonen når man trenger den?

 7. Mer kreativ? Hvordan får du tid til alt?
  Dessuten så har jeg da inntrykk av at du så absolutt er en kreativ sjel :)

  Men jeg skjønner at det kan friste når man leser om kreativitet, akkurat det forstår jeg veldig godt.
  Uansett, hvis du har løsningen på hvor man finner mer tid så si ifra da :) Cassandra postet sist..En deilig vinterdagMy Profile

  1. Jo, tror det er mulig å utvikle kreativitet. På samme måte som man utvikler annen kompetanse, ved å tilegne seg kunnskap. Kreativitet er å omsette kunnskap i handling, til en meningsfyllt aktivitet, like mye som kreativitet er en meningsfyllt aktivitet i seg selv.

   Noen sier tiden kommer, andre sier den flyr, jeg sier jeg har den tida jeg trenger til å gjøre det jeg skal. Noe som avfødte en mindre ordveksling med en arbeidsgiver en gang.

   Før jul fikk jeg gave av to av mine medstudenter. Den ene gav meg et av de målene jeg har satt meg, den andre gav meg tida til å gjøre det. Godt å vite at jeg kommer fram, og at jeg har den tida som trengs for å komme dit.

   Det kan du også få av meg, selv om rammene her er andre enn da jeg fikk mine gaver. Værsågod, Cassandra, her er den tida du trenger for å gjøre det du skal :-) Ragnhild

   1. Etter det jeg har lest har jeg forstått at urfolk flest ikke bruker tidsbegreper slik vi forstår dem. De har et begrep som ligner det du skisserer her. Ting har jo en hang til å ta den tiden de trenger… så jeg lar tiden få styre for seg sjøl, så styrer jeg for meg, sikkert lurt ;)
    Tusen takk for tid ;)

    Ps, hva har skjedd med bloggen din? Ville ikke Graphene mer?
    Cassandra postet sist..UtforskningMy Profile

    1. Et arbeidsstykke tar den tida det tar, sånn er det bare. Noen ganger kan man planlegge og regne med at det tar så lang tid. Men det kan dukke opp ting som gjør at det tar lenger tid, og også ting som gjør at det går fortere.

     Ble no tull med den siste oppdateringen av Graphene, og jeg har ikke tatt meg tid til å fikse det. Derfor en Quick fix fram til jeg får på plass ny PC og forhåpentligvis kan prioritere bloggen igjen.
     Kamelryttersken postet sist..Lokaldemokrati og verdighetMy Profile

 8. Jeg svarer på overskriften din: Ja takk, begge deler.
  Innlegget ditt fikk jeg atter en gang til å huske på et dikt jeg har skrevet, inspirert av NAVs noe begrensede forståelse for aktivitetsbegrepet. Jeg driver og pusser litt på det, legger det ut på bloggen etter hvert, som en estetisk kommentar til dette innlegget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: