Yrkesstolthet og blogging

Adventa/førjula er tid for så mye. Studiner, både voksne og ikke fullt så voksne strever med eksamen og tentamen og skriftlige oppgaver og gudene vet ellers hva skoler og universiteter finner på for å kunne si at studinene har forstått og tatt til seg lærdommen som nevnte lærdomsseter deler ut med rund hånd.

Slik har det vært, og slik må vi regne med at det fortsetter. Mennesket vil gjerne ha et bevis for at det kan noe, som det kan vise for seg rundt om kring. Et fagbrev for eksempel er godt å ha. Det viser at innehaveren har avlagt en prøve i faget og på den måten vist at h*n har et minimum av kunnskap om hvordan faget utøves. Fagbrevet er dermed en bekreftelse på faglig dyktighet, En bekreftelse og også en spore til yrkesstolthet og tro på egen verdi. En ting er fagprøven, som mange gruer seg til, men det var likevel en mektig stolt kar som ringte hjem etter avlagt fagprøve og kunne fortelle at han sto. Det var også Kamelryttersken på sin sønns vegne, på samme måte som hun er stolt av sitt eget Fagbrev. En håndverkerstolthet hun har med seg fra den fedrene heim hvor det henger et Svennebrev i møbelsnekkerfaget. Noe fruen har dratt nytte av mang en gang, å ha en far som har eget verksted og som har lært henne å behandle verktøy og redskaper tilhørende dèt faget. Annet verktøy har hun lært å bruke andre steder, av andre flinke fagfolk som har vært stolte av faget sitt og den kunnskapen de kunne dele med andre.

For det er den andre siden av yrkesstoltheten, man vet man kan, og man vil gjerne vise det. Som han rørleggeren som monterte badekar med hev/senkmekanisme hjem til blondinen sist høst. Det var det første badekaret av den typen karen hadde montert, så det ble litt ekstra. Blant annet måtte han lese monteringsanvisningen. Eller rettere han ba lærlingen om å gjøre det. “Les her” sa Mesteren og ga lærlingen heftet mens han pekte hvor han skulle lese. Lærlingen til å lese, i et halvt minutt, før Mesteren tar bruksanvisninga, blar litt, finner et nytt avsnitt han ber lærlingen lese. Ikke før var lærlingen i gang med å lese, så tar Mesteren bruksanvisninga og blar videre. Dette gjentok seg noen ganger, før Mesteren er fornøyd med hva han har funnet fram til, slik at lærlingen får ro til å sette seg inn i skriften om montering av et badekar som kan heves og senkes til passe arbeidshøyde.

Fruen måtte jo trekke litt på smilebåndet over seansen, men hun skjønte at det var kanskje ikke så enkelt å både styre lærlingens opptak av visdom samtidig som man selv skulle tilegne seg samme.

Noe helt annet som skjer i adventa, men som henger sammen med at mennesket liker å bevise at det kan, er at det kåres blogger i alskens farger, valører og kategorier. Om de er smale, brede, høye, tynne eller laangtekkelige. Kamelryttersken har gjort sin borgerplikt også her og har nominert (som det så fint heter i slike sammenhenger) blogger hun liker å lese til Ege Dennes “Gulrot bertas bloggaward“. Det er hele 20 kategorier, så man føler seg hensatt til “Oscar”- eller “Emmy” tildelinger hvor celebritetene bruker hele dagen på å gi hverandre en eller annen award for “Outstanding performance”. Om det nå er som beste hovedrolle, birolle, sang eller  ryggstryker med og mot hårene.

Bloggsfærens og cyberspaces beste karavanserai er også med, ikke i alle 20, men i et skjønnsomt utvalg. Interiør for eksempel, er ikke blondinens sterkeste side, så hun kan forstå (til nød) at Karavanseraiet.no ikke er nominert i den kategorien. Seraiet er likevel nominert i mange nok andre kategorier til at selv en Hollywood-celebritet burde være mer en gjennomsnittet fornøyd. Nemlig i:

1. Beste blogg (Selvsagt, skulle da bare mangle egentlig)

3. Beste blogg med KVINNE bak tastaturet (Like selvsagt)

7. Beste seriøse, men allikevel med humor, blogg (Har man selvironi, så har man. Sånn er det bare med den saken)

15. Beste samfunns engasjerende blogg (Se ovestående kommentarer og legg merke til formuleringen “samfunsengasjerende”)

Fire av tyve vil si at Karavanseraiet.no er nominert i tyve prosent av kategoriene, noe som skulle gi deg som leser en god mulighet til å stemme på din favorittblogg fire ganger. Èn gang for hver kategori. Og det gjør det hele enklere for deg som leser, siden Karavanseraiet.no ikke er med i de andre kategoriene trenger du jo ikke bry deg med dem. Ikke sant? :-) *Blondinen smiler sitt peneste smil, og himler teatralsk med sine himmelblå, mens hun siterer Kumbells gruk:*

Den som kun
tar spøg for spøg
og alvor kun alvorlig
han og hun har faktisk
fattet begge deler dårlig.

Stemme gjør du nederstdenne siden

 

Karavanseraiet.no er i sitt fjerde år i cyberspace. Tre år med Kamelrytterskens refleksjoner, skjeve blikk og sleivete omgang med tastaturet. Tittelen antyder at man kan finne mye rart her inne, i dette herberget for tanker fra mange sider av livet. Slik som Karavanseraiene var den gang de var hvilested for handelskaravaner og andre veifarende langs karavanerutene i Afrika og Sentral-Asia. Mange gikk ut fra Istanbul, sørover og østover, andre gikk nordover og vestover i Europa, enten landeveien, eller med skip over Middelhavet. Uansett hvor varene skulle hen, det fulgte tanker og ny kunnskap med karavanene. Kunnskap som ble utvekslet i Karavanseraiene, for så å finne nye veier mellom mennesker. Dette Karavanseraiet er også slik, her utveksles kunnskap og erfaringer mellom mennesker, forhåpentligvis til glede og nytte for alle parter. Det er lagt inn lenker i teksten for å gjøre det enklere å se helheten i bloggen og i historiene som fortelles. Og forhåpentligvis gir de også inspirasjon til videre lesing :-)

Hvis du vil kan du gå til forsiden hvor du kan lese helt andre historier om motorsykkelkjøring, samfunn, helse og personlig utvikling. Eller du kan bruke søkefeltet for å søke opp eldre bloggposter om emner som interesserer deg.

Tusen takk for at du ser innom, håper du kommer tilbake, gjerne med en kommentar til det du leser, sett fra din del av verden :-)

Ha en fortsatt fin dag :-)

Kameryttersken

22 thoughts on “Yrkesstolthet og blogging

 1. Jeg fik et problem med examiner engang for længe siden. Det skyldtes at jeg ikke selv var sikker på mine evner, og desværre var der ikke studiehjælp eller vejledning, som kunne guide mig, psykologisk eller bare studie-trænings-mæssigt.

  Jeg fik i mine sidste studieår nogle lidt bedre oplevelser med hjælpsomme lærere, som tog stresset væk. Håber du har mulighed for at få gode oplevelser omkring examen. Ellers skriv – jeg ved ikke hvor meget det hjælper, men somme tider hjælper det at høre andres erfaringer.
  Donald postet sist..December-14My Profile

  1. Tusen takk for omtanken Donald :-) Den setter jeg pris på :-)
   Vi har en del medstudentrespons på oppgavene vi skriver, og det er godt å få dele slik og få respons fra medstudenter som sliter med den samme oppgaven på sitt vis.

 2. Jeg synes det er fint og viktig å være stolt av yrket sitt. Da tror jeg yrket kanskje blir utført bedre..og kanskje vedlikeholdt på en annen måte enn hvis man ikke har yrkestolthet..
  :-) Jeg har selvfølgelig stemt på deg!
  Bente postet sist..Valgfri Ordløs Onsdag..My Profile

 3. En eller annen vurdering må vi ha. Men noen ganger sier bokstavene studentene får som viser eksamensresultatene deres, for lite om hva de kan og hva de totalt sett har lært. Senest her om dagen nevnte jeg det for en student, som har stått på enormt.
  Jeg har også studenter jeg ser stort potensiale i mht yrkesutøvelse, men som ikke fikser helt den akademiske formen vi krever av dem. Noen av dem er for kreative, for selvstendige, ikke helt akademia A4.
  Men sånn er det. Er uansett glad hver gang jeg kan stemple ut noen jeg tror blir duganes i profesjonen sin, også fordi de har menneskelig kvaliteter som trengs.

 4. Lykke til med eksamen, hadde ei ung dame på tråden i går som bare ville høre stemmen til mammaen sin som motvekt til eksamensnerver… Den følelsen går nok ikke over selv om man blir stor..

  Disse nominasjonene ble for avanserte for meg denne gangen, kommer sterkere tilbake neste år. Nå har jeg bestemt meg for å glede mine aller nærmeste omgivelser med en bloggfri periode fram mot jul..

  Riktig god jul, og takk for en berikende høst!

  1. Eksamen er overstått, leverte tilogmed dagevis i forkant av fristen. Gamle Ugle og Mormor ba om å få lese eksamensoppgaven, og det høres ut som at de var fornøyd. Men ellers takk :-)
   Nå er det “bare” å lese seg opp på alt som ikke har blitt lest fram til nå og som skal bli grunnlag for to mappeoppgaver som skal leveres 3. januar. Og den kvelden skal jeg på Inspiratorforum, med Judymay Murphy og Rune Sagør. Gleder meg :-)
   Når det gjelder den Gulrot berta awarden så er det ganske enkelt. Karavanseraiet.no er nominert i fire kategorier. For å gjøre det enkelt for fansen er det bare å markere èn gang i hver av de fire kategoriene og trykke på “Vote”. Så blir det ornings. Er jo for dumt om bare Bentes stemme skulle stå der i ensom majestet ;-)

 5. Tillykke med dine nomineringer. Jeg håber, din eksamen bliver vurderet til topkarakter – men det gør den selvfølgelig – du har jo arbejdet meget for sagen.

  Faglig stolthed kender og har vi forhåbentlig alle – og den anden vej rundt gælder det, at man (jeg) altid er fuld af respekt og beundring for et flot/godt håndværk; uanset om man egentlig kan lide den form for kunst og/eller håndværk.
  Ellen postet sist..På denne sjette dag før julMy Profile

 6. Man må gerne være flittig på en kreativ måde: Repetere med tanke på tværfaglig udnyttelse af viden. For mig er det det eneste, der hjælper, når nyt stof skal læres udenad (og ind imellem er der faktisk ting, man skal kunne udenad) :)
  Glædelig Advent.

  1. Takk likeins Donald :-)
   Tror at de fleste utnytter viten fra mange felt, de er kanskje ikke like klar over det alltid. Det er en krevende øvelse å bevisst kombinere viten fra flere felt. Men når man først begynner å få “teken” på det, vil man merke at man utnytter kunnskapen sin mye mer effektivt. Er man bevisst sin egen tenking og hvordan man lærer vil man begynne å ta i bruk større deler av det man kan. Enten det er nytt stoff, eller man repeterer det man kan fra før, og bruker det i en ny sammenheng

 7. Nuvel, jeg har kikket litt på de forskjellige blogger og stemmer som gies. Det er nok mest for de som har mange fans rundt om, eventuelt stemmer opp seg sjøl ;)

  Men å være stolt av sitt fag, det er jeg med på, yrkesstolthet skal man ha, ihvertfall bør man ha det. Du er jo heldig som har rukket å lære både et håndverk og nå noe mer akademisk. Absolutt ikke dumt å kunne litt av hvert.
  I det siste har jeg dog fundert over temaet: Hva menes med dokumenterbare kunnskaper? Jeg kom i skade for å se på min egen cv og det viser seg at jeg kan dokumentere at jeg kan ting jeg absolutt ikke har greie på. Godt gjort vel :) Cassandra postet sist..Rådyr i hagenMy Profile

  1. Hovedsaken er her som i alle andre slike bloggkåringer å få flere innlenker. Alltid artig å få heder og ære, men i det lange løp er det innlenkene som teller, hvis man tenker markedsføring og flere lesere.

   Du er ikke alene om å kunne dokumentere at du kan ting du ikke kan, men det trenger vi ikke si så høyt. Kunne bli noen røde kinner rundt forbi i “The Establishment” ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: