Restegryte i romjula

Egentlig litt koselig i vinterhiet. Begynner å bli litt Kamelrytterskepreg på hiet, hun har fått samlet sitt innenfor rekkevidde fra godstolen, og kan senke skuldrene og strekk beina akkuart så langt som det passer. Det eneste som mangler er museplata i forkant av armlenet på godstolen. Kan liksom ikke begynne med omfattende ombygginger av annen manns møblement, selv om det er aldri så praktisk, tenker fruen, mens hun finner seg i en litt ubekvem arbeidstilling. Skal tross alt ikke bli værende her for all framtid.

Dagen har blant annet vært brukt til bytur, en heller krevende øvelse i romjula, siden bussene går etter kornprisene på Hawaii og ikke etter ruta som er oppslått i busskuret. Og makelig anlagt som blondinen er, bryr hun seg ikke om slike små detaljer som å sjekke atb.no om når bussen faktisk går. Hun er vant til at bussen går når den går, det vil si fem til seks ganger pr time, i en eller annen retning. Et kart som ikke helt stemte med AtB’s terreng i dag. Men hun kom da fram. Tilbake også for den del. Bussruter er det ikke mye å gjøre med, men når man kommer i snysklettet i Prinsenkrysset, og Femma har kjørt ei busslengde fram fra holdeplassen og står og venter på grønt lys, da kan man bli litt spørrende i blikket når man ikke får gå på bussen, når den likevel står stille. Lizzom. (Snysklett (Nordnorsk uttrykk) er snø som er så våt at den nesten blir til vann når den treffer bakken, eller jakken din. Trollkjerringsklett er den våte utgaven som gjør alt vått samtidig som det er en stiv kuling og minimum sikt. Alt er vått og man ser absolutt bare hvitt rundt seg :evil: )

I slike stunder kan man filosofere over det Fremskritt i en kommentar sier om hva som er vold og hva som ikke er vold. Ahimsa, eller ikkevold krever at man tenker gjennom slike ting for å kunne ta sitt eget standpunkt. Hvem er det som gjør vold mot hvem? Er det sjåføren som lar en Kamelrytterske stå igjen i snysklettet og bli våt og kald? Er det busselskapet som har sine regler om lyskryss, eller er det Kamelryttersken som kan finne på å slippe ei salve om bussjåfører, busselskap og vått og kaldt vær? Ikke så godt å si. Men det er slike utfordringer man står overfor når man vil følge Satyagraha også i det daglige. Ikke bare i det store, med mange og fine ord. Det hadde ikke vært en løsning at Kamelryttersken hadde stilt seg opp foran bussen og dermed nektet den å kjøre. Det hadde blitt vold overfor sjåføren som har sine regler han må følge.

Etter en runde rundt Dragvoll og biblioteket der (med neste Femmer, Kamelryttersken fikk også strukket på rasebena mens hun ventet. Varmere å gå til Samfundet, enn å stå i sniktrekken i Prinsenkrysset. Er en venninde som til stadighet forteller at blondinen har raseben. Er ikke så mye å gjøre med egentlig. Hadde de vært kortere hadde ikke bena nådd ned til underlaget, så enkelt er det med den saken, så da får heller blondinen avfinne seg med å få høre om raseben i tide og utide). Dragvoll er NTNU’s (Norges Naturvitenskapelige Universitet) campus for humaniora og desslike. Gløshaugen er NTNU’s ditto for tekniske fag, i gamle dager NTH, Norges Tekniske Høgskole. Kamelrytterskens grandonkel var blandt de første studentene på NTH og var den første formannen i Studentersamfundet. For det er han hedret med at puben på Samfundet heter Edgar og at en av studentbyene ligger i Edgar B. Schjelderops vei. Samfundet deler også ut Edgarprisen til en som har bidratt spesielt til studentenes sosiale liv. Koselig med slik familiehistorie :-) Mens CC Cowboys kan fortelle at Harry er død.

Vel hjemme var det det stadig tilbakevendende spørsmålet om det er noe å spise, og i dag gjerne noe varmt. Julaftens lammesteik ble nesten borte ved første bordsetting, men fruen berget da noen slintrer som kunne bli unnskyldning for restegryte. Sammen med en boks bønner i tomatsaus, en boks mais og en boks hakkede tomater. Restegryter blir mye laget etter spikersuppemetoden, man tager hva man haver. Og fruen havede da også en purre, en stor løk, en halv kålrot og to gulerøtter som ble behørig dividert til passende størrelse. Ca 1/2 liter vann, to toppede spiseskjeer Maizenamel, en pose Toro peppersaus, mer oregano, malt pepper og salt, før det hele ble kokt godt opp og satt i stekeovnen. Jerngryta var noe kald så stekeovnen ble satt på en 60 – 70 grader for å holde lunken mens gryta gjorde seg ferdig i ro mak. I mellomtiden kan jo Kamelryttersken skrive litt?

 

 

Ny på Karavanseraiet? Hyggelig at du ser innom :-)
Lenkene i teksten er der for at du kan forske videre på grunnlaget for Kamelrytterskens tanker
Hvis du ønsker å anbefale dette innlegget til andre lesere, trykker du på den blå poengboksen til høyre
Ved å trykke på likerboksen til Facebook anbefaler du dette blogginnlegget til dine facebookvenner
I tilfelle du er uenig med Kamelryttersken kan du
1. Gi uttrykk for dine meninger i kommentarfeltet (Du trenger ikke være uenig med fruen for å bruke kommentarfeltet, men det hjelper ;-) )
eller
2. Lese noen av de andre postene på Karavanseraiet
Tusen takk for at du tok deg tid til å stikke innom. Håper du kommer innom neste gang du er på disse kanter :D

 

18 thoughts on “Restegryte i romjula

 1. Og det gjorde hun.
  Tilbake til suppe på en spiker og lam. Du tok ut spiker’n før du åt? For gjorde du ikke det er det liten vits i vakkert bord i mellombelsserai. Da blir det tannlegen neste og han sier bare “Carpe dentum”, så gjør han det og tar dugelig betalt.

  Knabber oppskrift til mappe. :-) Igjen, men sier jo fra da :-)
  Ha en fin kveld :-) Mormor postet sist..Innimellom er det helt ok med Vårofferet.My Profile

 2. Godt spørsmål, jeg har opplevd busssjåfører av to typer.
  Den ene nekter å sleppe deg inn, den andre har ingen problemer med å være vennlig….

  Og den suppa så nam ut! Send litt over nett takk ;) Ege Denne postet sist..Jøss, det funker….My Profile

  1. Velkommen til bloggs Liv :-) Tusen takk for at du legger igjen livstegn, og ikke bare lusker rundt i kulissene ;-)
   Ja, hadde jeg nådd utover, skulle jeg delt mer enn bare oppskrifta :-)

 3. God formiddag.. Synes den retten så himmelsk god ut… Man tar det man haver og mat blir det alltid…
  Busser går det forbi her av og til, men jeg tar bilen slik er det med den saken.. De hadde til og med en julenisse på bussen her siste uken før julaften… Det var visst topp.. Men kanskje det er noe annet ute på landet, enn med bybussene…

  Nå skal jeg spise varm eggerøre og et godt lunsjbord som sønnen i huset ordner i stand.. Selv ble jeg rammet av krystallsyke i går, og må bare ta det med ro. Svimmelhet er ikke å spøke med…

  God nyttår…. :lol: Lavina postet sist..Nyttårs brev og nyttårsfortsetter…My Profile

  1. God bedring Lavina :-) Trivelig å høre at den yngre garde ordner opp :-)
   I førjula kjørte bussene som ikke var i rute med “God jul, hilsen AtB” i lyskiltet over frontruta.

   Har ikke bil. Låner sønnens eller bruker bilkollektivet når jeg har behov for transport av mer enn meg selv vinterstid. Før i verden var det bil i heimen, men bylivet gjør at man slipper den utgiften og det plunderet. Gangavstand til butikk, post og arbeid gjør noe med behovet for blikkboks på fire hjul.

   Ja, takk likeins :-)

 4. Og det er de samme personer, som ‘styrer’ dette offentlige transportvæsen, der ikke forstår, at folk foretrækker eget køretøj…!
  …”siden bussene går etter kornprisene på Hawaii “… Hahaha :lol:
  Det kender vi også her i Danmark, jeg har bare ikke hørt denne før…

  Maden ser god og lækker ud – altid en god ide at ‘tage hvad man har’ – det kommer der som regel noget godt ud af.
  Ellen postet sist..Så er det virkelig hverdag igenMy Profile

  1. Den diskusjonen er vidløftig og mye preget av den enkeltes økonomi og den innbyrdes avstand mellom hjem, barnehage, butikk og arbeidssted. + hensyn til miljøet + + +. Og ikke minst debatantens behov for å markere seg i samfunnsdebatten.

   Her i byen har trafikken med bussen økt med 20 % det siste året. Nå reiser man med månedskort for 585 kr også til/fra nabokommunene. I sentrum og ut til de enkelte bydeler går det på hverdager fram til seks/halv sju buss med +/- 10 minutters mellomrom, og de er jevnt fullere. = Enklere å komme fram for de som bruker bil. Bare velstand med andre ord. Mens det nå i romjula er noe mindre busstrafikk :-( Biltrafikk og for den del. I går kunne man spilt fotball i Prinsensgata (gjennomfartsåre tvers gjennom Midtbyen (sentrum)).

   Kornprisene på Hawaii er etter Nord-Norsk forståelse nokså variable, og blir derfor gjerne brukt som referanse når det er snakk om at noe ikke helt følger oppsatt program. Vi snakker også om at et offentlig befordringsmiddel er i “skarp rute”, altså at det er helt i rute, gjerne et halvt minutt før rutetabellen.

   Spikersuppemetoden er uovertruffen, særlig når man er sulten ;-)

 5. Er ikke så greit med en femmer som ikke går til planlagte tider nei, noe undertegnede treffer på ofte i helga. Heldigvis så har jeg smarttelefon med enkel app for sjekking av busstider, noe som er ganske så praktisk i de tidene der femmer’n ikke går hvert tiende minutt slik jeg er vant til. Ikke bare det, den sjekker ATBs sanntidssystem slik at jeg også veit når bussen er forsinka. (Hva denne unge mannen skal gjøre om dagens kommunikasjons-infrastruktur går ned er det bare eventuelle guder som veit.)

  Også bor jeg da tidlig på ruta og, så jeg unngår elev-rushet fra Byåsen videregående, for ikke å glemme at på tilbakeveien går jeg på bussen på Torget, da er bussen ikke så full, noe som er utrolig deilig. La de mindre heldige stresse med å finne sitteplass. :P

  585 kroner per måned er da ikke så dumt? Koster lett like mye for én full tank på bil, og den varer ikke fire uker akkurat. Også kommer masse andre utgifter på toppen av den igjen. Er vel mer et spørsmål om kvalitet vs. pris.

 6. Restesuppe (eller suppe i det hele tatt) er en av julas store gleder etter de mektige obligatoriske første dagene. Prøvde meg med hell på grevinnen og hovmesterens Mulligatawny soup 4. dag (høns i karry med kokosmelk og fløte) , og i dag ble restene av gårsdagens rådyrsteik kuttet i småbiter og brukt som basis for rødbetsuppe med hvitløk, fenikkel, ingefær, løk og soyasaus, salt og pepper. Goddemt, mett og lat nyttårshilsen fra en sofa på fjellet!
  fjellcoachen postet sist..En liten nyttårshilsenMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: