Ei krasafaren steinbu

Hellbillies fyller stua, utendørs er det opplys med en himmel som varierer fra mørkegrå skydotter med en lysrosa halo rundt i nordvest mot Fosen og Fosenalpene og nordover fjorden mot Skarnsundet til bortimot perfekt blekblått over Tautra og sørover over byen. Tegner til en fin novemberdag. En slik som gjerne kan tilbringes i fjellheimen på to hjul på vei et annet sted i stille kontemplasjon over livet, døden og evigheten. Eller ruslende i fjæresteinene, med samme forehavende.

Litt seint for slike turer på på to hjul nå, var is på gangbrua over Nidelva i går morges, og det er lurt i bakliene og i svingene i nordhellingene, kan være en flekk med is. Og uansett har RL slått til i blondinens bopæl. Med full styrke. Det som skulle være en måneds arbeid med å renovere badet, ble til en telefon utpå formiddagen en fredag i november. “Du trenger ikke tenke på å få flytte inn før i februar”. KTM-førerens stemme er like stødig som alltid, med den lille undertonen av humor som også er der. Alltid. Men dette er ikke spøk. Vannet har rent under isolasjonen i gulvet på soverom og kjøkken. “Vi berger kanskje veggene, men gulvet må opp slik at vi får se hvor mye det er. Og så må det tørke, før vi kan legge nytt gulv og bygge nytt bad.”

For badet er helt tomt. Vannskaden en halv meter opp på ytterveggen ses tydelig. Golvet er 20 – 25 cm under dørstokken. Torsdags ettermiddag var golvet ei steinrøys. Fredag var steinrøysa og isoporen under fjernet, og håndverkerne fikk se elendigheta. De fikk tak i takstmannen som styrer med forsikringsbiten og Kamelryttersken fikk tilbud om alternativ bolig.

Dermed går helga til pakking. Forsikringa tar seg av flytting og eventuell lagring av møbler og innbo. Men det er ikke bare å slippe fremmede folk til for å pakke ned og flytte tinger og tanger. Èn ting er å finne ut hva som må med til den nye leiligheta. To – tre måneder krever sitt av klær og også pensumbøker og PC og og. Andre ting må tas vare på og det må avtales med noen om å oppbevare ting med affeksjonsverdi.

Klokka til oldefar for eksempel. Den som fikk ny plass i stua nå på augusten. Urmakeren som satte den i stand for noen år siden var over seg av begeistring over å ha fått et ekte Schwartzwaldur inn på benken sin. “Den klokka har kommet på ryggen til en klokkehandler nordover fra Schwartzwald og hit” fortalte han. Og la ut om tannhjul av tre, med tannkrans av messing og var i det hele godt fornøyd med å ha fått et slikt oppdrag.

Han Gammel-Jens (Kamelrytterskens oldefar) kjøpte mest sannsynlig klokka på et marked i Lofoten en gang på 1870/-80 tallet. Må ha vært en formidabel investering for en husmann fra ei bygd langt oppe i en dal opp mot Saltfjellet. Men han var også en formidabel mann han Jens. Når det kom tyske fly over gården, var det inn etter “Bjønnbørsa” og til å sikte etter utyskene. Og da var han godt på vei mot de 95. Født i 1849 som han var. Bjørnejeger var han òg. På nettsidene om Vinkenes hvor han bodde sine siste femti år kan man lese at han også var republikaner og at det fortelles ei historie om akkurat dèt:

Det fortelles at han var i Bodø når Haakon VII var på signingsferd. Jens var bjørnejeger og flink til å fortelle historier. Han skulle ha stått nede ved kaien hvor kongen kom på land og fortalt om sine opplevelser på jakt etter bjørn. Akkurat i det kongen stiger på land forteller Jens om en bjørn som hadde reist seg på to og kommet mot ham. Jens slår ut med armene og viser hvordan bjørnen faller mens hatten hans faller av og ruller bortover.

I følge naboen Ol’ Amundsa som var med til Bodø den gangen, fulgte hele folkehopen etter Jens oppover gata,

mens da Haakon VII fikk heller liten oppmerksomhet.

Må nesten legge til at han som fortalte historien var glad i å fortelle gode historier.

Rart med det, slike klenodier vil man ha oversikt over hvor befinner seg. Kamelryttersken er vokst opp med lyden fra klokka hass Jens . Det faderlige opphav var borte og trakk den opp to ganger om dagen, og selv var hun nesten voksen før hun fikk den æren. Nå er den en del av fruens historie og fikk egen glasskasse en gang på -90 tallet. Treverket er sibirsk lerk som kommer fra Vinkenes. Lerka ble hugd og skåret av et barnebarns barn og kassen laget av et annet av hans oldebarn.

Man må ha med seg historia si, samtidig med at man ser framover. Tror vi trenger historefortellerne og historiebærerne. Vi kan ikke bare glemme hvor vi kommer fra og se ned på det. Eller som Sametinget fornekte at det er ei historie som kan gi bedre forståelse av hva som har skjedd i Sameland.

Var et program på NRK1 her ei natt tidligere i uka som tok opp en flik av samenes arbeid med å få råderett over jorda i Sameland. Sametingspresidenten som var intervjuet og gitt god plass til å si sin mening om både dette og hint, hadde faktisk ikke holdbare argumenter utover Ja og Nei, og hmmm. Forståelse for at også Finnmarks tidlige historie hadde relevans også i dag var totalt fraværende slik han ble fremstilt. Nei, det var en patetisk forestilling. Samme nøda om at det nå er en polarisering mellom reindriftssamer og sjøsamer om hvem som har rett till jorda. Var ingen som sa noe om at samene opprinnelig var et folk som levde av jakt og fangst, og at det var først opp mot 15 – 1600 tallet at de begynte med reindrift slik vi kjenner den i dag.

Men når ei dør lukker seg, er det andre som åpner seg, og det er kanskje ikke så dumt?

 

55 thoughts on “Ei krasafaren steinbu

 1. Vann gjør som de fleste mennesker. Velger minste motstands vei.

  Takk for historien om klokken, det gjorde godt :-)

  Så til samer og annet ………
  Vil man ha makt og penger er det helt utrolig hva man ser bort fra. Spesielt om man er en såkalt fastboende nomade. I disse tider.

  Ha en fin dag. Tilbake til “Blånisselue” til småmor (fikk lov) :-) Mormor postet sist..Hva er en verdig avskjed?My Profile

  1. Fastboende nomader som meg? ;-)
   Tar ikke stilling til den diskusjonen, bare at det var en patetisk forestilling Brennpunkt kom med, som befester mange fordommer rundt forbi.

 2. Ånei..stakkars deg med alt vannet. Og styret det blir med å flytte litt..Men : det blir deilig å komme hjem da ;-)
  Jeg liker Hellbillies .. engang sang jeg sammen med dem på et sent nachspiel..hyggelige gutter med god oppdragels!
  Kos deg i helgen!
  :-) Klemmer fra sør!
  Samediskusjonen orker jeg ikke inn på..har jobbet ;-) Bente postet sist..Må og Fint…My Profile

 3. Leit det med badet. Skulle ønske jeg hadde mer å si om det, men det flamer liksom litt i forhold til historien om han Gammel-Jens. Han var en mann skal jeg si deg! Såklart, det var tøffere tider den gangen, men han er allikevel et forbilde, en god påminnelse om at det å være mann handler om mer enn bare å gå med stilig hatt. Synd at tidsånden er at menn ikke lenger skal være tøffe, men følsomme og mer kvinnelige, noe som etter min mening er unaturlig, men så kanskje det har noe med at vi lever i mer velstående tider? Menn som han Gammel-Jens er rett og slett ikke nødvendig lenger.

  Men vi glemmer menn som ham både på godt og vondt, selv i dag er det greit å kunne være selvstendig og “tøff i trynet”, selv om det egentlig ikke er en nødvendighet lenger. Det er altfor få mannsidealer som ham i dag. Takk for at du delte denna historia!

  1. Han gikk med skalk, den godeste Jens, var derfor den trilla så fint bortover.

   Tror det var en mann av format, en som hadde sine meningers mot. Han var opptatt av boklig lærdom, noe mitt faderlige opphav tok til seg i kanskje vel stor grad. Samlingen av trykksaker heime hos ham kan tyde på det. Det sies at han kjøpte gården på Vinkenes for å få stemmerett. Det var i 1896. I 1898 ble det alminnelig stemmerett for menn, så det var kanskje ikke årsaken, men det sier mye om mannen.

 4. Heisann!
  Interessant å lese om historiene dine… jeg som sitter oppi hussalg som jeg angrer på. Jeg er ikke alene om å ta avjørelsen om en felles fortid i barndomshjemmet.
  Der er det historie i veggene- noe som ikke lar seg verdsette i kroner og ører.
  Jeg vil gjerne løse ut søstera mi for takst, men ho vil ha mest mulig for huset gjennom salg. Ennå er det ikke kommet bud, og jeg krysser fingrene for at det heller ikke kommer noen.
  I så fall får jeg tenke: Men når ei dør lukker seg, er det andre som åpner seg!
  Klokt sagt ;:OD)

  Tar en pause fra Vilt og vakkert, men det er åpent for kommentarer på
  http://ordetermitt.blogspot.com/

  1. Trivelig at du ser innom Bjørg Nina :-)
   Ja, vi trenger historiene for å kunne holde stø kurs, ikke for å bli sittende i nostalgien, men for å ha den nødvendige forankringa/jordinga i et samfunn og ei samtid som utvikler seg fortere enn vi klarer å henge med.

   Får et annet perspektiv på tid nå framover, og andre prioriteringer i forhold til blogglesing, så jeg kommer nok innom innimellom :-)
   Ha ei fin uke på din kant :-)

 5. God morgen!

  Hvor trist dette med badet er! Vann er fiende nr 1! Opplevde det her i huset, men da var det min far som bodde her og han måtte flytte ut.. Vannet havnet nede i kjøkkenet og delvis stua..

  Vi har renovert badet, og fått det flott. Det tok tid…

  Likte klokka di, for en historie du har å by på.. Den likte jeg! Det om samene skal jeg ikke si noe for har ikke peiling og heller så jeg ikke programmet..

  Nå skal jeg ut å vandre litt. Ønsker deg en fin uke.. :lol: Lavina postet sist..Nesten ikke til å troMy Profile

  1. Praksisdagen ble bra den. Dro hele skokken med på Hjelpemiddelsentralen og overlot ordet til lederen der oppe. Og så fikk de igjen prøven fra første dagen, noe de var godt fornøyd med.

  1. Ja, nei det er ikke no trivelig.
   Bra at det ikke ble noe av værmeldinga som varslet flom. Så lenge man er påpasselig også neste gang noen roper Ulv, Ulv

 6. Vi har et sånt ur. Det har stått i ei gammel gulvklokke. Den står fortsatt borte i spisestua, uvisst av hvilken grunn. Uret er nemlig ikke på plass, og da ser det temmelig teit ut. Uret ligger et annet sted og er stendødt. Planen har vært å sette inn et hypermoderne urverk i den gamle kassa, – som en kontrast, liksom.

  Kan man spørre om man blir ruinert av å reparere et sånt ur?
  Hege postet sist..Jeg har snart ikke hår igjen på hodetMy Profile

  1. Kosta ja, men ikke allverden heller. 3000 kr ga jeg en gang på 90-tallet for restaureringen. Urmakeren var som sagt veldig glad for oppdraget, så hvor mye han tok på egen kappe vet jeg ikke, men det var nok ikke mye.

 7. Øv altså, at skulle flytte for bare tre måneder – men det er vel nødvendigt. Ellers gjorde du det nok ikke; på trods af, at du er en nomade ;-)
  Skøn historie om Gammel-Jens – sådan nogle mænd er der vistnok ikke så mange af mere.
  Ellen postet sist..Mandagstema – eksotiskMy Profile

  1. Ja, er nok nødvendig. I lengden blir det slitsomt å spørre naboen om å få låne toalettet, gjøre morgentoalett med våtservietter, hente vann i kranen i gården, subbe rundt i betongstøv og ha stua full av baderomsmøbler. Men nå blir det ornings, forsikringsselskapet har funnet en erstatningsleilighet for den tiden de regner med at arbeidet tar. Da bør det bli mulighet for å flytte oppmerksomheten fra misèren og over på mer mer produktive ting. Pensum og oppgaveskriving for eksempel

 8. For en stund siden fant jeg en kommentar hos deg fra en som er fotograf. Han skrev her om at han hadde tatt russebilder og at holdningene til en jente som kledde av seg var helt annerledes enn til en gutt som kledde av seg var. Jeg har prøvd å finne denne bloggeren igjen, men har lett forgjeves. Kan du hjelpe meg?
  Lammelåret postet sist..Vi møtes i mørketMy Profile

 9. Måske ønsker du ikke kommentarer på innlegget med overskriften:
  «Og bakom står hin onde hostar så smått »
  Måske er det en software fejl at jeg ikke får et kommentarfelt.

  Men så tænkte jeg at jeg kunne lægge en lille kommentar her. Jeg har oplevet et “kursus” eller “møde” om jobsøgningsaktiviteter, regler m.v. som sådan set var meget fornuftigt, alligevel fik jeg tårer i øjnene fordi det ikke var det, som jeg havde brug for og fordi jeg følte den samme mistillid, som du mærker.

  Så jeg forstår det godt. Jeg føler det endda.

  Men samtidig spørger (og spurgte jeg dengang) om hvordan man så ellers skulle gøre det. For intentionen er sådan set god nok.

  Det største problem i Danmarks social-støtte regelsystem er faktisk noget andet, nemlig at man ikke får gode resultater overhovedet da der jo ikke er nogen job. Og man uddanner ikke selvstændige iværksættere, skolerne udspyer flere og flere funktionærer, ansatte, arbejdere, man har ikke forstået mennesket og menneskets behov.

  Vi, der kritisk ser til, bliver nødt til at finde ordene for det, der skal gøres. Det er ikke nemt, og vi kan måske fejl 10 gange, 100 gange, og så finde et lille bitte ord, som rammer det, der skal siges for at holdninger ændres og tingene bliver gjort.

  Jeg ønsker dig styrke og tålmodighed, kære betvinger af “Den Tohjulede Kamel” :)

  1. Tusen takk Donald :-)

   Må bare beklage at nettforbindelse og datakraft ikke er i pari kurs for tiden. Denne baby-PC’n taklet ikke wordpress ser det ut for. Et eller annet skar seg iallfall. Slik at kommentarfeltet på det siste blogginnlegget forsvant.

   Tror nok du er inne på noe der, at vi enda ikke har de riktige ordene for å utvikle holdninger som fungerer bedre.

   Ha en fortsatt god dag i det danske :-) Kamelryttersken postet sist..Og bakom står hin onde hostar så småttMy Profile

 10. @Kamelrytterske, det er jo ikke så slemt at jeg ikke kunne få kommentarfelt på en af dine poster. Jeg kan godt finde en “work-around” (på Norsk: Work-around ;)

  Tak for din sproglige opklaring: jeg kan godt se meningen med “rundt forbi nedover” nu – lidt munter måde at sige tingene, det er helt OK.

  Angående det formelle sprogs betydning vil jeg gerne bekræfte det, som jeres vejledning siger. Det er utroligt vigtigt at gøre sig klart, i hvilken slags situation man er, når man taler.

  Mark Twain har skrevet en historie, “Præsten i Nevada”.

  Tænk hvis rollerne blev byttet om:

  […]
  “Men for at komme tilbage til Scottys besøg hos præsten ­ Scotty havde jo kun
  et bedrøveligt ærinde, og hans ansigt udtrykte den dybeste sorg.
  Da han blev indladt i præstens værelse, satte han sig ned, trak et rødt silkelom-
  metørklæde frem, tørrede sin pande med det og drog derpå et dybt, sorgbetyng-
  et suk. Tårerne styrtede ned ad kinderne på ham, men takket være en kraftan-
  strengelse blev han herre over sin bevægelse og sagde med dyb stemme:
  “Er De den knop, der driver prædikeknejpen her ved siden af?”
  “Om jeg er? Ja, undskyld, men jeg er bange for, at jeg ikke rigtig har forstået Dem!”
  Med et andet suk og en halvkvalt hulken begyndte Scotty igen:
  “Forstår De, vi er sådan komne i en lille suppedas, og kammeraterne mente,
  at De måske nok ville lange os en næve, dersom vi slog en klo i Dem … Det vil
  sige, dersom De virkelig er formand for salmefabrikken her ved siden af.”
  “Jeg er hyrden for den lille flok, der samles her i kirken.”
  “Hvad for en?”
  “Jeg er sjælesørger for det lille samfund af troende hvis helligdom støder op til
  denne bygning.”
  “Jeg giver mig, kammerat – jeg passer straks. Bland kortene og lad os få en ny
  omgang.”
  “Hvad behager? … Om forladelse … Jeg fatter ikke ganske Deres mening.”
  […]
  Donald postet sist..Bladforside, billede uden text henoverMy Profile

 11. Uffda, har teknologitussene tatt seg en bytur nå?
  Men hvilken pc du bruker skal teknisk sett ikke kunne innvirke på wordpress, det ligger jo tross alt på en server og ikke på pc-en din. Hiv ut tussene du og forsøk igjen, hurtigredigering på innlegget og slå på kommentarer? :)

  Men jeg skulle egentlig kommentere på meldekort. Et forferdelig system det der, jeg også leverer etter beste skjønn. Neimen ikke enkelt når man jobber noe, men ikke fulltid, og har ytelse derfra. Og særlig ikke med min døgnrytme! For dem klarer faktisk å stenge mellom kl 23 og 7:00! Jeg har aldri skjønt meninga jeg…
  Og med tusser på pc-en må du kanskje levere på papir?
  Cassandra postet sist..Uermiddag til MiraMy Profile

  1. Mnei, tror ikke helt på at det er teknologitusser. Kommentarer er slått på og har publisert på nytt. Får se hva som skjer med neste innlegg, om det blir noe bedre før jeg avskriver teorien om for lite datakraft og ustabilt trådløst nett.

   Ja, nei det meldekortopplegget til NAV har et noe utdatert menneskesyn bak seg. Det er ikke med og bygger tillit og åpenhet iallfall. Og brukermedvirkning som er det store mantraet i Helse-og SosialNorge for tiden er det iallfall ikke. Hvis man da ikke ser på at man ikke får kronasje hvis man ikke leverer korrekt utfyllt meldekort til riktig tid, som brukermedvirkning. Hvem vet hva papirtigrene mener…

 12. Takk for forklaringen, her kan man kommentere men ikke på siste innlegg. Håper problemet ordner seg..
  Det med NAV har jeg hatt mye tull med, og da meldekortene kom føltes det som man ble satt 30 år tilbake i tid.. Er glad jeg er ferdig med tullet, har min trygd og kommer ikke i arbeid. Slik er det med den saken..

  Ha en flott kveld.. Og jeg venter på en liten storm i morgen.. grøss og gru.. 8O Lavina postet sist..BegeistringMy Profile

 13. Hallo,min venn…jeg er bar innom. For å se at du lever. Det gjør du nok. Og jeg håper du noterer deg at vi er mange som legger merke til at du er litt fraværende..det er en gave :-)
  Ang meldekort: Det er bare tull. Kontrollfreaksystem. Punktum
  Kos deg i din verden.
  Har sendt klem :-) Bente postet sist..Jul og gaver og sånn..My Profile

 14. Hiver meg på navets feilbarlighet.
  Meldekort er den siste fornærmelse og mistillit rettet mot et menneske som prøver å endre sin situasjon. For å komme seg i en tilfredsstillende jobbsituasjon.
  Hakkapellitta x 100000000000000000000000000000000000000000. :twisted:
  Ha en fin dag.
  Håper du får ordnet på netttilgangen din :-) Mormor postet sist..Ordløs onsdag – informasjonMy Profile

  1. Bannskapsregler trengs, men vi må nok også, som Donald er inne på, finne de ordene som forløser denne umyndigjøringen av ansvarlige samfunnsmedlemmer som vil bygge seg en bedre basis å stå på.

   1. Da tror jeg nok vi må lete godt og omhyggelig. For det byråkratiske språket er vanskelig å trenge igjennom.
    Så er det jo der, som over alt, at det er personavhengig både hvem som leverer ordene og hvem som tar de imot.

    Ha en flott dag :-) Mormor postet sist..Øyeblikk.net – ventetidMy Profile

    1. Papirtigrene har sitt språk, som de ikke skjønner selv og som vi ikke trenger å ta hensyn til. Det er hvordan vi som samfunnsmedlemmer, medmennesker, enkeltpersoner bruker ordene for å finne muligheter for utvikling mot et bærekraftig samfunn som tar vare på alle. Når i gjør det kommer papirtigrene etter, fordi de er også medmennesker, de har også behov for at noen tar vare på dem, for det gjør ikke papirene og kotorlandskapene deres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: