Gruppedynamikk og Luthers bibelutlegning

Ble en interssant meningsutveksling over vafler og Noras bringebærsyltetøy, selv om det bare var Fremskritt og Kamelryttersken som utvekslet meninger.

Kom faktisk et avbud på invitasjonene som ble sendt ut pr e-post til årets første tirsdagsvafler. Fra Presten som hadde bibelgruppe samtidig. Viktig for de som studerer bøkenes bok, men det er som Minstemann forteller fra skolen, vi skal se fremover, ikke henge oss opp i det som skjedde i går. Ja, kanskje det. Kamelryttersken har en hang til å hente visdomsord fra Bibelen. Det lille som henger igjen fra barneskolen og konfirmasjonsundervisningen den gang da. Og det henger igjen, ikke bare teksten, men også det at man er vokst opp i et samfunn som bygger på bibelutlegningen etter Martin Luther.

Men er det bare den vi bygger vår tro på? Vår forståelse av samfunnsuniverset, hvordan ting henger sammen og hvordan ting skal være og gjøres? Har vi elementer i denne forståelsen som er eldre enn Luther og Hellig Olav? Som kanskje er universelle?

Kamelryttersken vet ikke, men lurer. Og på hva som får èn arbeidsgruppe til å fungere, mens en annen bare halter av gårde. For en studine med fulle studier i flere fag er det viktig at de gruppene hun deltar i, at de fungerer, slik at det blir et resultat som kan vises fram til bedømning. Er tross alt resultatet man bedømmes ut fra, og som avgjør om man får de studiepoengene man sikter mot med studiet.

I enkelte grupper kan man høre fra gruppemedlemmer, ikke i gruppa, men sagt til utenforstående: “Ikke F om den H… kjerringa skal få ødelegge MITT opplegg!” eller “… mine muligheter til å stå til eksamen”. Eller varianter over samme tema.

Ja, er en ærlig sak det, men er det riktig å ta det ut til andre, utenforstående? eller skal man ta slike ting i gruppa? I enkelte slike arbeidsgrupper trengs det en moderator utenfra som kan fungere som lynavleder og få fram motsetningene i gruppa. I andre grupper må gruppa sjøl ta ansvar for å balansere ut ubalanse mellom gruppemdlemmene.

Diskuterte gruppesammensetning i gruppa av ped.studenter som skal ta over undervisninga av elever på Helse og sosial på en av byens videregående skoler. Der var det enighet om at studentene, som lærere setter sammen gruppene i det gruppearbeidet de planlegger for elevene. “Når de kommer ut i arbeidslivet, må de samarbeide med kollegene, de kan ikke velge hvem de vil samarbeide med”. I den settingen blir det lærerens oppgave å veilede i gruppearbeid og ikke minst i samarbeid, slik at alle gjør sin del av jobben.

Den luksusen har man ikke når man kommer opp på Høgskole- og universitetsnivå, da forventes det at man kan samarbeide, man får bare veiledning på det faglige.

Er det slik vi mennesker er? At vi bare kan samarbeide med dem vi liker? Er det Luther eller Åsalæra som er skyld i det?

 

27 thoughts on “Gruppedynamikk og Luthers bibelutlegning

 1. Var en ordentlig nais kveld, det skal være klart. Husk å fylle på med syltetøy til neste gang. :P

  Det med Olav den Hellige er et ganske så interressant spørsmål. Den kristne tro er basert på tidligere religioner, deriblant Zoroastrianisme, og jomfrufødsler går igjen i flere (i dag) mindre kjente trosretninger fra førkristelig tid. Og hva med Den Gylne Regel? Alle dagens store religioner har en versjon av den.

  Bare synd at det fokuseres så mye på forskjellene mellom trosretningene, når de i bunn og grunn baserer seg på samme prinsipp.

  1. Ja, menneskets evige søken etter meningen med livet, noe å tro på

   PS. Du kan jo tømme glasset først, før du ber om påfyll. Uansett er det sikkert et nytt glass på bordet den 8/11 …

 2. Man får ta ansvar for egen læring også når det kommer til grupper. Da tenker jeg at mange regelrett gir blaffen i samarbeidet når det kommer til for eksempel gruppearbeid.. Det er litt dårlig holdning blant mange, for det er utrolig lønnsomt og givende med samarbeid både i skolen, og i arbeidslivet. Man kan ikke kjøre sin egen linje med det kommer man ikke langt..

  Kanskje utom tema? Hjernen er liksom tom i dag… :wink: Lavina postet sist..Trøbbel med bloggkonto?My Profile

 3. Det varede lidt inden jeg forstod at “Fremskritt” var en person. Men pyt med det – du berører spørgsmålet om vi baserer vores opfattelse og verdenssyn på bibelen og Luthers fortolkning og i dét spørgsmål må du nu til at være kritisk: Samfundsopfattelsen har siden astronomiens Tycho Brahe og især Kepler, og siden kemiens gennembrud med Lavoisier (massens konstans i kemiske forbindelser) og grundstofferne, Avogadro, den periodiske tabel, Darwin, Pasteur, Einstein, Freud og mange flere måttet se på bibel-teksterne som menneskeskabte, smukke litterære værker fra en tid, hvor man stadig sloges med en forståelse af verdens sammensætning. For din egen skyld kan du finde alternative læsninger af bibelværkerne, Albert Schweitzer som så mange andre fandt at de mest provokerende, underlige udsagn i evangelierne er det eneste, som er tilbage af den oprindelige Jesus’ udsagn, et syn som også findes i Vilhelm Grønbech’s “Jesus Menneskesønnen”. Der er oversættelsesproblemer, der er alt muligt tilføjet gennem årene, og det er kun de færreste universiteter, som skræller det af (det gør man i København og formentlig også ved Humboldt Universitetet hvis de overhovedet har et religions-historie studium.) Den oprindelige version af Fadervor er flg. “Kære Gud, giv mig mit daglige brød, forlad mine synder, Amen”. Prøv at meditere over det. Det er ikke ydmyghed overfor en stor magtfuld gud men en tro på kærlighed.

  Det varede også længe inden jeg forstod at din text bedømmer arbejdet i en udviklingsgruppe for ansættelse i det offentlige sundhedssystem. Jeg tror jeg har nævnt før at jeg forstår at det er svært, og jeg ønsker dig held og lykke. Jeg har ikke nogen ide om, hvordan det kan lykkes, desværre, det er meget få steder i verden at de stereotype kønsopdelinger er blevet udglattet, og jeg tror ikke at dit (eller mit) land har vist særlig fremgang på dette område.

  Men hvis der ikke er rådgivning og støtte mulig i lokalområdet kan du måske undersøge om der findes støttegrupper og alle alternative muligheder? Jeg kan ikke bedømme, om du er havnet i en negativ situation, hvor du bliver diskrimineret, men det lyder sådan. 8O Donald postet sist..FuglemadMy Profile

  1. Ja, Fremskritt er i høyeste grad et menneske. Brukte like godt nicket han bruker når han kommenterer her.
   Jeg har tatt et sabbatsår fra arbeidslivet og studerer på heltid i vinter. Tar videreutdanning i Psykisk helsearbeid og gjør ferdig ped.studiene jeg begynte på i fjor høst.
   Gårdagens hjertesukk var derfor over dynamikken i kollokviegruppene som vi er pålagt å arbeide i. Et hjertesukk som har ført til at jeg har fått ny forståelse for gruppedynamikk. Hva som skjer i en gruppe hvor alle sliter med å finne en felles forståelse for hva vi holder på med, og hva resultatet skal bli. Det gjorde at dagens to kollokviegrupper gikk meget bra. Jeg hadde senket skuldrene og kunne møte gruppa på en konstruktiv måte. Noe de andre også hadde gjort.

 4. Alles anfang ist schwer.
  Gruppedynamikk avhenger av så mye. Dagsform hos den enkelte, grunnsyn på hva et gruppesamarbeid er (jeg skal ……) og øreskuldre (når man heiser skuldrene opp til ørene). Og misforståelser.
  Det er mye som hviler på kommunikasjon, Dette med: Hva sier du/de og hva tror jeg at du/de sier? Og aldersbalansen kan komme på tvers, rett og slett på grunn av alder.
  I ped.studier skal undervisningen foregå eksemplarisk og derfor, tror jeg, at gruppene også virker som undervisning.
  Klarer studentene å løse eventuelle problemer i gruppen? Klarer de å nyttiggjøre seg informasjon og samarbeid med “folk de ikke liker”?
  Det er imidlertid en ting som burde være ganske fy,fy, å ta problemene ut av gruppen. Jeg er klar over at mange ikke ser hva de gjør, på den måten. Dessverre.

  Om vi skal skylde på Luther eller Åsalære, har jeg ingen formening om, men vi søker gjerne dit hvor vi blir møtt med umiddelbar aksept, før vi tar skrittet mot det ukjent og kanskje fordømmende.

  Himmel, dette ble det hverken hode eller hale på.

  Ha en fin kveld da :-) Mormor postet sist..HimmelfrydMy Profile

   1. Glemte noe.
    Det er vel egentlig flere bibelord enn vi legger merke til i vår tale og skrift. Bibelen har vært bidragsyter i mange år og det setter spor etter seg, selv om man ikke er oppmerksom på det.
    Man finner passasjer og fyndord i litteraturen og dem plukker man opp og gjør til sine egne, akkurat som dem man leser selv, i selvsamme bok.

    Før jeg sklir ut til venstre vil jeg bare si at jeg ønsker ikke å bli noen Metusalem, det virker som en dårlig idé. Sett i forhold til den økende befolkningstettheten i verden. :lol:

    RTW hvordan gikk det med ydmykheten i går?

    Ha en fin kveld :D Mormor postet sist..Mormor finner sin nisjeMy Profile

    1. Joda, er langt fram, sa kjerringa, hu så seg tebars

     Gikk såpass at treneren oppfordra til enda en treningskveld i uka. Bedre at det kom en nybegynner på treninga til de viderekommede enn at det ikke kom noen, mente han.

      1. Syns det er bra med to treninger à 1,5 t i uken. Men på den andre siden, så er det et godt treningsmiljø og både kroppen og psyken har godt av å holde på med slike fysiske utskeielser. Men det blir nok ikke hver uke. Trur eg

 5. Gruppearbeid ja og alle utfordringene som følger med det. Min erfaring som høyskoleutdanner har nok gitt meg et ganske nøkternt forhold til dette. Gruppeeksamener bør kanskje ikke telle for mye i karaktersammenheng? Og selvfølgelig veiledes det også ift gruppedynamikk når man utdanner folk som pedagoger. De skal jo lære dette, ikke bare i teorien?
  En annen kommentar – voksne studenter vil mange av oss undervisere ha. Aldersblanding liker vi – det gir muligheter.

  1. Det med veiledning i gruppedynamikk har jeg ikke sett mye til. Har inntrykk av at gruppene på ped.sem får leve sitt eget liv. I andre høgskole/universitetssammenhenger har det heller ikke vært mye fokus på å få til grupper som fungerer. Går det så går det liksom. Men mine erfaringer kan jo komme av at langt de fleste kollokviegruppene jeg har vært med i, har bestått av mennesker som har vært innstilt på å bli ferdige og levere et resultat som var godt nok

 6. Jeg kan husker da jeg studerte..og gikk på barneskolen for den del:Jeg hatet gruppearbeid.
  Det er alltid noen som ikke gjør noe,men soper inn gode karakterer på andres arbeid.
  Jeg synes det ble lettere da jeg ble eldre.
  Jeg synes vi hadde for mye gruppearbeid-det er faktisk hyggelig og ikke minst lærerikt å stå for den jobben man har gjort-selv. Det er utvikling i det også!
  Bente postet sist..Hilsen Anonym?My Profile

  1. Gruppearbeid på barneskolen var ikke helt det samme nei.
   Tror vi har mye igjen å lære om hvordan vi skal omgåes hverandre. Blir mye fokus på inidvidet og selvrealisering i dagens samfunn, og mindre på hvordan løse felles utfordringer.

 7. WRÆÆÆL! Hva skjedde nå? Jeg kom inn her jo, uten å møte dette ford….e røde krysset! Herlig :-)
  Innlegget minner meg ellers for mye om faget Kirkehistorie i barneskolen, da det vel var der jeg fikk avsmak både for Luther, kristendom og alt slikt :-( Ble jo helt tvangsforet og hjernevasket jo! No Good :-(

  http://www.starbear.no/bear/2011/10/05/kokt-sukkerkake-sukkerbrod-nammis-for-kakemonser/
  starbear postet sist..Kokt sukkerkake, + sukkerbrød, nammis for kakemonser ;-) My Profile

  1. Velkommen til bloggs Starbear :-) Ja, nei, si det? Du smilte vel litt penere i dag ;-)
   Da våger jeg den påstanden at du ikke vet hva hva tvangsforing er og at ingen har vondt av å ha et overblikk over historien som har formet samfundet vårt. Dermed ikke sagt at man ikke skal tenke selv og danne seg sine egne meninger om både den ene og den andre Luther. Den ene en katolsk munk med egne meninger om både dette og hint. Den andre en afroamerikansk baptistprest som også hadde egne meninger om det samfunnet han levde i. Den første ble lyst i bann mener jeg å huske for sine meningers mot, den andre ble skutt for det samme. Like ineffektivt begge deler

 8. Du er pinadø litt kryptisk innimellom. Denne gangen synes jeg det var vanskelig å få fatt i hva du egentlig sa.

  Når det gjelder gruppearbeid, har jeg lang og vond erfaring fra studietida, og lang og meget god erfaring fra arbeidslivet. Av dette kan man lære: Studentgruppearbeid er noe helt annet enn jobbgruppearbeid. Det første hatet jeg. Det andre elsker jeg. I studiet opplevde jeg å bli plassert på gruppe med folk som ikke gadd, med folk som ikke leste pensum, med folk som haiket, med folk som hadde en grunnholdning som gjorde det nærmest umulig å skrive sammen, med folk som kom for sent, med folk som hadde rettskriving som en tolvåring, med folk som … Det var stort sett et mareritt., og jeg tror ikke de som plasserte oss sammen hadde gjort noen som helst vurdering av hvem som burde jobbe sammen.

  Så kom jeg i jobb, og vi jobber i team hele tiden. Det er sjefen (Les:Rektor) som plasserer oss sammen. For det første er det ganske ufarlig, og det er fordi absolutt alle vil noe og alle drar i samme retning. Dessuten er sjefen en klok mann. Han lukter og senser hvem som ikke bør jobbe sammen. Av mine over 50 kolleger er det tre jeg neppe ville jobbe bra med. Statistisk er det usannsynlig at jeg skulle havne med dem, – dessuten vet jeg at sjefen vet, – akkurat som han vet om alle de andre. God sjef, med andre ord. Og gruppearbeidet på jobben fungerer helt supert. Vi deler arbeid, vi samarbeider, alle bidrar, alle tar initiativ, alle får jobbe med det de faktisk er best på. Neste gang det blir teambytte, vet jeg at uansett hvem av de 47 jeg blir plassert med, så blir det bra, – og får jeg en av de tre, – så vil det også fungere greit nok.

  Konklusjon: Studietida går over, og du kan glede deg til å jobbe i team på jobben.

  Hvor fint er ikke det!

  Jeg er visst i det min kjære kaller for et hysterisk optimistiske humør i dag.

  Ha en fin helg.
  Hege postet sist..Barnestjelere og annet folkMy Profile

  1. Kryptisk? jeg? 8O Kan nok bli litt uforståelig i takan, selv for meg. Og ja, er nok derfor gruppearbeidet i tidlige studieår gikk som lusa på tjærekosten. Jeg haiket i min ungdom. Selv om rettskrivinga nok sto til en grei Meget i ungdomsskolen.
   Fra spøk til Halvor. Begynner å kjenne alvoret og eget krav om at jeg skal kunne stå for det gruppa kommer fram til. Og at vi drar sammen. To fulle studier samtidig er nesten galskap, iallfall når man i utgangspunktet er på hæla med det ene. Lett for at man tar egne frustrasjoner ut på omgivelsene, som egentlig gjør sitt beste.

 9. Du er tøff som tar så mye studier samtidig… har du funnet den hemmelige energigryta? Har hørt rykter om at den finnes i Trønderhovedstaden :)

  Det med at elever har en tendens til å ville velge selv hvem de skal jobbe med er en uting, der er jeg helt enig i at lærerne må ta et tak. For i arbeidslivet kan de ikke velge sine kollegaer sånn helt uten videre… unntaket må være sånne sære individer som meg, som ikke eier tålmodighet… og helst vil være alene… men det blir det sjeldent penger av.

  Noe annet er hvor vi har vår sivilisasjonskodeks fra, Luther eller åsatrua? Litt av begge deler håper jeg. Kristendommen tok jo til seg mye fra de gamle religioner mens den var ung. Dessverre var den ikke like fleksibel ettersom den vant fram. Men det blir sikkert en helt annen debatt (og det er jo jeg flink til å rote meg inn i)
  Cassandra postet sist..Regnbue med gullgryteMy Profile

  1. Hyggelig sagt Cassandra :-) Energigryte? Nei, den ser jeg lite til. Er mer at jeg klarer å strukturere arbeidsdagen. Det er jo en jobb, et arbeid på lik linje med annet arbeid. Men det er et slit når familieliv og alle forelesningene blir lagt til samme dag, da ser kalenderen rimelig tettpakket ut.
   Man lærer etterhvert å se sammenhenger og trekke sammen tidligere kunnskap med det nye. “Dette har jeg da vært borti før?” og man har lært/utviklet teknikker for å gi skolen det de vil ha i form av skriftlige arbeider. Er på samme måte som med lesekoden, når du først har knekt den, da kan du lese og forstå det meste. Og så er det et spørsmål om man vil ha rene A-er i alle fag, eller om man er fornøyd med studiepoengene. Jeg sier gjerne “Ja takk, begge deler”, men studiepoengene er viktigere enn toppkarakterer.

 10. Hei igjen Ragnhild.
  Du ga meg mange tanker og svar på noe som svirret i bakgrunnen hos meg, ved dette besøket også. Et besøk som har vart ei god stund av min tid i kveld. Som egentlig var satt av til “prosjektet” mitt. Jeg angrer ikke for det, for den inspirasjonen jeg hentet kommer meg selv til gode, og gjennom det kanskje også andre.

  Du hadde mange spennende tema som jeg gjerne skulle ha tenkt litt videre på, og høyt. Det skal jeg hoppe over denne gangen, er redd for at det skulle ta mye tid, og at de høyt tenkte tankene mine ville ha ført meg langt av gårde fra de som prioriteres nå. :D

  Skulle jeg til slutt samle meg om et par ting som slo meg, nemlig noe også jeg har lagt stor vekt på og som har fortsatt å gi meg muligheter til å jobbe for det jeg brenner slikt for. Få frem rettferdigheten og et bedre liv for flest mulige mennesker. Gjerne alle. Humor og en god porsjon selvironi er medisin for mange utfordringer i livet. For meg også, er de mange sitater som jeg finner så mye mening i og som jeg liker å ta frem, svært mange fra akkurat den boken du nevner, skikkelig påfyll for videre inspirasjon i livet videre.

  Jeg ønsker deg lykke til på vegen videre og dine oppgaver, tøffe oppgaver, som trenger tøffe personer som tør å ta livet som det kommer. Det er det ingen som tviler på når det gjelder deg.

  Takk for en utmerket, velsmakende “servering”, igjen! Fortsatt god helg! Fortsatt et godt liv. Vær trygg, jeg dukker opp igjen og får med meg det meste etter hvert. Det må jeg bare, når så mye kunnskap og nyttige erfaringer serveres. :lol: Karl Halvorsen postet sist..INGEN KAN GJØRE ALT, MEN ALLE KAN GJØRE LITTMy Profile

  1. Tror ikke vi tenker over i det daglige hvor mye vi er påvirket av at kristendommen har vært blant oss i over tusen år. Enkelte blir kanskje tilogmed provosert av å bli minnet på at vår daglige moral og etikk bygger på et tankesett som har avlet både heksebrenning og Albert Schweitser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: