Om å spille poker med Fanden

eller var det Fanden som ikke beregnet sitt publikum?

Samme kan det være.

Er iallfall en valgkamp på gang i Stiftsstaden ved Nidelva og politicusene er ute og gjør seg lekre og spiselige for en stakket stund. Fram til ca trettende september, kanskje fjortende hvis de ikke blir ferdige med tellinga den trettende.

Man kan like gjerne spille poker med Fanden eller spille texas hold em på en eller annen internett poker side som å tro på noen av de som står på dagens stemmesedler. Sjansen for gevinst og at de holder hva de lover er større med slike nettspill. + at man vet hva de er ute etter de som driver de sidene.

For eksempel han Reppesgård fra NKP som med rettferdig harme og patos brukte halve leserinnleggsida i fredagens Adresseavis til å gremme seg over kommunens dårlige oppfølging av uteliggere og gatebarn. Hører lite og ingenting om dem fra den kanten ellers. Da må samfunnets stebarn klare seg som best de kan med Frelsesarmeen og ei døgnåpen Fruekirke.

Venstre vil satse på flere idrettslag og bedre idrettsanlegg. Høyres Ordførerkandidat vil ha kunsthall i den gamle dampsentralen borti gata her. Forutsetningen er at Statkraft lar kommunen få dampsentralen fra 1914. Gratis.

Hvem skal betale? Arbeiderpartiet og SV vedtok et budsjett i fjor med overtrekk av det meste for å lure velgerne, altså oss som bor i by’n til å stemme på dem ved valget i år. Var ikke måte på hva de ville bygge og gi oss av goder. Ny idrettshall, om ikke to blant annet. Javel, men for hva?

Kommunen har jo solgt seddelpressa si, Trondheim Energiverk (som også eide nevnte dampsentral) til Statkraft. Pengene skulle settes i fond som skulle investeres på børsen eller hvor det nå var. Investeres skulle de iallfall, mye bedre det enn å sikre byens innbyggere forutsigbare strømpriser og jevn inntekt til kommunekassa. 600 millioner av de pengene er borte fordi kommunen ikke har kompetanse på forvaltning av penger på den måten. 600 millioner bør i dag kunne gi 4 kanskje 5 prosent rente/avkastning hvis de hadde vært plassert i en vanlig bank. Det blir ikke langt unna 30 millioner ekstra til å balansere et skakkjørt budsjett/kommuneøkonomi.

For å finansiere årets kommunebudsjett gjorde man derfor noen regnskapsmessige grep, blant annet forlenget man løpetiden på kommunens lån. Skaffet ca 8 millioner til kommunekassen i år, og vi må betale på de lånene i noen år til. Og det blir noen millioner mer i renter enn de 8 “friske” millionene de hentet inn på den måten. I gamle dager snakket man om prokuratorknep når noen gjorde slike spenstige grep for å få kortvarig fortjeneste på bekostning av andre. I dag kalles det politikk og fremskritt. Vi må følge med i tida må vite, selv om vi sitter og kaster gode penger etter dårlige.

I forrige valgkamp, for fire år siden, var bomringen rundt byen et hett tema. Den skulle bort vedtok d’herrer og damer i styre og ting, vel vitende om at Miljøpakken som skulle settes i gang et par år senere ville kreve flere bommer. Altså at de kom til å vedta en ny bomring etter at de hadde lovt i valgkampen at de ikke skulle ha nye bommer.

Kanskje ikke så rart at Kamelryttersken blir å stemme blankt ved kommune- og fylkestingvalget 12. september?

Ny på Karavanseraiet? Hyggelig at du ser innom :-)

Hvis du ønsker å anbefale dette innlegget til andre lesere, trykker du på den blå poengboksen til høyre

Ved å trykke på likerboksen til Facebook anbefaler du dette blogginnlegget til dine facebookvenner

I tilfelle du er uenig med Kamelryttersken kan du

1. Gi uttrykk for dine meninger i kommentarfeltet (Du trenger ikke være uenig med fruen for å bruke kommentarfeltet, men det hjelper ;-) )

eller

2. Lese noen av de andre postene på Karavanseraiet

På forhånd Tusen takk :D31 thoughts on “Om å spille poker med Fanden

   1. Jeg foretrekker selvfølgelig at folk stemmer på noen. Men dersom man virkelig skal vise sin misnøys, så er det å stemme blankt den beste måten å gjøre det på.
    Hjemmesitterne får aldri markert noe standpunkt :-)

 1. Det er ikke lett å skulle velge, når man ikke har noen å velge.

  Synd at d’ damer og herrer ikke klarer å se at pengene de forvalter (skulle forvalte) ikke er “deres” men at det faktiske er fellesskapets penger, gitt fra fellesskapet for å benyttes til beste for fellesskapet.

  Men det er kanskje ikke så farlig, for d’ damer og herrer klarer seg nok.

  Ha en fin kveld :-) Mormor postet sist..Deltar neppe på TVMy Profile

 2. Jeg forstår godt at du ønsker å stemme blankt. Jeg har det reneste politiske virrvarr i hodet mitt for tiden. I januar flyttet vi inn i drømmehuset som ligger i en “fremmed” kommune, og atpåtil over fylkesgrensa. Plutselig er jeg helt politisk uvitende, for her i bygda er tingene slettes ikke i nærheten av det de var i byen som jeg har brukt mange år på å sette meg inn i politikken til. Nå har jeg vært rundt og etterlyst informasjon, og har så langt fått tak i fem ulike ap brosjyrer som alle sa det samme, på forskjellige og mangelfulle måter, og en liten tosiders fra krf. Krf har ingen saksliste engang, bare bilder av smilende mennesker med navn under. Det skal ikke være enkelt her på bygda….
  Hilde postet sist..Googleoversettelse på høyt nivåMy Profile

  1. Slipper virrvarr når man har bestemt seg. Og det har jeg forsåvidt, men finner ut at det trengs en kraftig opprusking i hele det politiske establishment. Og at den beste måten er at flest mulig stemmer blankt, gjerne alle. Vil tro at politicusene og deres rådgivere da må begynne å tenke mer på egen troverdighet og mindre på om de får fortsette vanstyret sitt

 3. Utfordringen med lokalvalg, særlig i små kommuner, er at man nesten må stemme mer på personer enn på parti. Det er egenskapene til politikerne som blir viktig, for i små kommuner er det ikke mange dyktige, handlekraftige folk å velge mellom.

  Dersom en stemmer ut fra hvilken politikk en ønsker og ikke ser på personene som representerer partiet, risikerer en å stemme på noen som ikke kan lede, delegere, kommunisere eller gjennomføre.

  Kommunene trenger først og fremst folk i ledelsen som har disse egenskapene og som har stor arbeidskapasitet.

  Tenker jeg.

 4. Hm,.. skal jeg våge å skrive en kommentar her tro? Jeg som ønsker meg høyere valgdeltakelse fordi demokratiet er det beste vi har, tross alt. Derfor må vi ha folk på listen, og velgerne må kunne velge blant dem. Så da lar vi være å gi stemmetillegg fra partiets side. Nå er det opp til velgerne.

  Vi har et progrm som går gjennom alle ansvarsområder, men fokuserer på sunt demokrati og ansvarlig økonomistyring. Etter pressekonferansen skriver avisene: Lite valgflesk fra Krf: Og jeg er kry av det.
  Hva vil velgerne si til dette? spør journalistene. Nei, det vi vise seg om to uker. Nå vet de hva vi står for, og får stemme på oss hvis de liker det, er svaeet fra meg, en antipopulist som er spent på om antipopulismen er populær for tida.
  marit elisebet totland postet sist..Makt og avmakt – røynsle med begge er nyttig kompetanse for ein ordførarMy Profile

  1. Selvsagt våger du. Jeg setter tingene på spissen for å få reaksjoner, også fra politikere.
   Churchill sa en gang at av de styreformene man hadde prøvd var demokratiet det minst dårlige. Eller noe i den duren.
   Jeg stemmer blankt ved dette valget for å vise min misnøye med det jeg oppfatter som frierier til velgerne som ikke kan følges opp med praktisk handling fordi man har ikke økonomi til å oppretholde dagens lovpålagte oppgaver. Og fordi jeg mener at det å investere felleskassa i utenlandske verdipapirer er å skyte av seg begge føttene. Vi har en infrastruktur som er tilpasset 1960-tallets behov. Man godtar massiv overføring av langtransport fra bane til vei. Staten eksporterer el-kraft til Europa uten å sikre at vi har nok til innelandsk forbruk hele året til en jevn pris. Og det eneste vi hører er prat og mer prat. Vi ser ikke at det taes grep for å sikre velferd og økonomi også på lengre sikt. Og det sitter politiske broilere i alle styrer og ting uten praktisk erfaring fra arbeidslivet som styrer hele landet. Derfor vil jeg ha en massiv utskifting av politikerne fra ytterste venstre til ditto høyre. Burde faktisk vært en aldersgrense på 35 år for å være valgbar til kommunestyre, fylkes- og storting. Og minst fem års praktisk erfaring fra privat næringsliv. Eneste muligheten jeg har til å få til en slik utskifting er å stemme blankt og oppfordre alle til å gjøre det samme. Målet er en valgoppslutning på 90 – 95 % og at halvparten (minst) er blanke stemmer.

 5. Hej jag heter Joanna är är 23 år.
  När jag var 14 år fick jag diagnosen Aspergers syndrom och nu bloggar jag öppet hjärtat om mitt liv med diagnosen och allt vad det innebär för att folk ska få mer förståelse och insikt för hur det är att leva med ett dolt funktionshinder.
  Så besök gärna min blogg:)
  kram

  1. Velkommen til bloggs Joanna :-) Skal sende tipset ditt videre til noen jeg vet også lever med Aspergers.
   Du må gjerne se deg rundt her på bloggen og kom gjerne med flere innspill. Vil tro at mye av det som er skrevet her også kan ha gyldighet for andre som ikke helt passer inn i A4-samfunnet

 6. Jeg er enig med Marit Elisabeth-demokratiet er viktig. Vi vanner det ut hvis vi ikke deltar. Sånn sett er jo en blank stemme,en stemme..
  Lokalvalg synes jeg ofte,helt til slutt,handler om personer,mer enn partier..noe som er synd fordi man ikke kan styre en by med sjarm.
  Bente postet sist..Mormorgjest…Og Alder.My Profile

 7. Personlig egnethet, er det noe man bør ta med i betraktningen, når man skal stille til valg eller når man skal velge?
  Det er ikke alle som er egnet til å være folkets kårne og dermed folkets tjenere, skal vi blåse i det?
  Skal vi overse at man stiller til valg for egen vinnings skyld (ikke penger)?
  Eller skal vi satse på at valgkommitéer og nominasjonsprosesser velger de beste for oss?
  For det er alltid noen som har valgt hvem jeg skal kunne velg, i forkant.

  Bare spør jeg.

  Ha en fin dag :-) Mormor postet sist..Hm… sier BenteMy Profile

  1. Ja, og det er betimelige spørsmål, som vanligvis besvares med at prosessen fram til at listene blir godkjent vil sile uegnede kandidater. Noe vi har sett gjentatte ganger at ikke har skjedd. Et eksempel er FrP-politikeren i Stavanger som ble tatt med filmkamera mens andre hadde buksa nede. Godt mulig at han hadde kommet til å gjøre en brukbar jobb i politikken. Er bare det at vi tror at den slags hobbyvirksomhet gjenspeiles i det daglige virke og omgang med blant annet viktige samfunnsverdier.
   Vi regner som sikkert at våre folkevalgte holder sin sti ren og er moralske forbilder i et samfunn som sliter med korrupsjon og egennytte.

 8. Jeg synes det er i orden at stemme blankt – det er ikke i orden ikke at stemme.
  Du har gjort dig nogle gode overvejelser, og det lyder ikke som om politiker-kompetancerne har været helt gode i Trondheim.
  Mener du, at 35 år skal være den øvre eller den nedre grænse? 8)
  Danmark skal have folketingsvalg i september, og jeg gider bare ikke at høre på alle politikerne. De skal dømmes på deres handlinger indtil nu og bestemt ikke på alle de tomme løfter, de giver i forbindelse med en valgkamp – det gælder fra højre til venstre… = alle.
  Ellen postet sist..Roskilde Havn og verdens bedste mælkeprodukterMy Profile

  1. Nedre grense.
   I 1814 var det bare menn over 25 år og med en viss formue som hadde stemmerett. Moderne hjerneforskning forteller at menneskets hjerne ikke er fult utviklet før i 25-års alderen. Tilfeldig?

 9. Synd at det er så mye sant i det du skriver.

  Å stemme blankt er også en borgerrett, men likevel litt sørgelig, synes jeg. For meg handler stortingsvalget aller mest om ideologi, – om å få inn den politiske hovedlinja jeg mener tjener oss alle best. Ved kommunevalget er jeg nok mer personfokusert, – selv om jeg holder meg på mi side der også :-). I en relativt liten by, kjenner vi jo folk, – og jeg synes ofte det er vanskelig når jeg oppfatter noen av toppene på mi side som, som … Jeg tror jeg unnlater å si hva jeg oppfatter dem som, – det samme kan det være, men det hender i hvert fall at jeg vimser litt rundt før jeg bestemmer meg. Men stemme skal jeg, – for ellers kan det gå gæli. Jeg er viktig, nemlig.

 10. Prokurator kneb er en måde at finansiere (fornuftige?) investeringer. Det er legalt at komme med valgløfter (valgflæsk, gaveuddeling) under en valgkamp. Det skal ses som princip-erklæringer og ikke som garantier for fremtiden, som politikerne jo ikke altid er herre over.

  Jeg undrer mig over så lidt der snakkes om, hvilke investeringer, der er fornuftige og som vil kunne give fordele og bedre indtjening på længere sigt.

  Det er ikke ligegyldigt om pengene bruges til export af vandkraft eller til import af koreanske biler.

  Det er konstateret, at politikerne ikke altid forstår de økonomiske mekanismer.
  Donald postet sist..Jeres mor er blevet sindssygMy Profile

  1. Prokuratorknep er jo fullt lovlige, om de ikke alltid er like etiske.
   Praktiske konsekvenser av politiske avgjørelser er ikke så enkelt å se alltid. Når avgjørelsene tas langt fra der de blir iverksatt. Drift og investeringer er adskilt i vanlige regnskap. Av en god grunn. At man må ha oversikt over hva driften av ting koster, ikke bare hva det koster å bygge den.
   Men det er litt for komplisert med slik adskillelse når man heller vil bruke pengene til gode formål som skaffer stemmer.

 11. Har vi som velgere gjemt hodet vårt og lagt hjernen på is?

  Det er politikere som ber oss om “fornyet tillit”, selv om de har vært pådrivere for å gjøre hverdagen dyrere og vanskeligere for folk flest. Og vi går i saksa.

  Politikere som selger unna langsiktige og sikre inntekter for å få en kortsiktig gevinst, som f. eks. kommunale kraftrettigheter for å finansiere minnesmerker over egen periode i politikk, la oss si kulturhus, Fortjener de “fornyet tillit”?

  Ha en fin dag :-) Mormor postet sist..ValgritualeMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: