Langsom

Mormor har begått enda et av sine lune og gjennomtenkte blogginnlegg. Denne gangen til glede for Karavanseraiets lesere. Tusen takk Mormor

Kamelryttersken derimot føler seg litt fortapt i cyberspace. Denne gang er det Paypal det gjelder. Ikke har blondinen planer om å dra til New Zealand, og ikke har hun behov for New Zealandske dollar, likevel klarte hun det kunststykket å trykke på NZD i stedet for NOK i ruta for valuta. Godt at Mormor har tenkt og skrevet om akkurat det, å ta seg tid til å leve litt langsommere.

Takk til Lindis som delte dette bildet på Facebook :-)

«Tror de går i stykker i seg og mister mye, jeg,» sa mormor til den beste av oss. De satt på bryggekanten og spiste is. «Hva snakker du om nå da?» svarte han og fulgte det mormor kaller «luksushytta på kjøl» med øynene. «Bare mener at folk, som de som bor i sånn, er så fortforte når de har ferie at de rekker ikke å tenke eller se. » Mormor gned på en flekk med sjokoladeis som hadde dryppet på shortsen, den hadde en gang vært blå. «Sitter ikke på bryggekanten og plasker med føtter og spiser is. Nei, da, dundrer i altformangeknop for å rekke et eller annet som de ikke husker i morgen. Knipser vilt for å huske. Folk lever for travelt.»

Ved kjøkkenbordet tok hun opp tråden igjen. «De ser nok ikke mye til hverandre, for de må tjene massevis av penger for å kjøpe «luksushytte på kjøl». Skal jo ha penger til annet også og barn. Da går de nok i stykker i seg. Og så skiller de seg og krangler om barna og hunden og finnes ikke maken til dum. Og barn blir syke………..» «Stopp der,» sa den beste av oss, «hva vil du egentlig snakke om?» «Og så har de mobil på ene øret og musikk på andre og skriver i Mac i fanget og styrer med lilletåa og kjører på skjær og så må redningen komme for å redde stumpene», mormor hadde virkelig fått fart på snakketøyet.

«Mormor», den beste av oss var litt skarp i røsten, «hola, brems, hva er det du snakker om?» «Tid, vel», sa mormor. «Folk er ikke langsomme nok. De skynder seg med alt. Med at barn skal bli store og rekke utstilling og se på bilder av solnedgang i stedet for å se på solnedgangen. Det er ikke bra for sjelen, skal jeg si deg. Det nytter ikke å skynde seg, når sjelen ikke klarer å henge med. Vet det godt, må arbeide for å få penger til å leve av. Alle skal bo og ha mat og klær, koster mange penger. Skal gjerne ha transport også. Men behøver vel ikke skynde seg så forferdelig, med alt.» Mormor så på den beste av oss og så granskende på ham.

«Hun damen i butikken som syntes det var så flott at lillebarnet på tre kunne så mye og synge og telle. Hadde god barnehage, sa hun. Men kunne ikke gå uten bleie, tre år. Uff. Hadde det vært litt langsommere for dem, hadde lillebarnet kanskje lært å gå på do. Og vært mindre grinete. Tror du lillebarnet var grinete fordi mammaen snakket med oss og ikke henne? Kanskje lillebarnet synes at vi tok mammatiden fra henne? Kanskje hun ikke fikk nok mammatid?»

«Du bryr deg med mye, du,» sa den beste av oss, «men det er andre tider nå enn da vi hadde barn som ikke var voksne. Alt er dyrt og så skal man ha så mange ting, nå». «Akrobat det jeg mener. Skal ha, og må ha og arbeide mye og barn ikke hjemme og ikke snuse på luften eller se på rumpetroll i lag. Kan ikke sitte stille eller brenne pølser på plenen fordi plenen må klippes pen. Må ha på musikk eller spill og lyd, tåler ikke stille eller langsom. Og barn må i have og på Sepo og skole og på trening og spise på Donald på bursdag, fordi mamma’n eller pappa’n ikke kan lage kake. Eller har tid. Og ….»

«Det var da voldsomt», sa den beste av oss, «du må huske på å trekke pusten, du er nå bra fort du også». «Bare fort i munnen, jeg, bestemannen. Veldig sakte ellers. Ikke fort i butikk engang, ved kassen og sånt. Vet du, folk glor når jeg sier at jeg ikke er travel og værsågod-gå-foran. Så er ikke fort jeg og må ikke ha alt rart heller. Behøvde ikke det da vi var foreldre til ikkevoksne barn heller. Hadde tid, masse tid, til se på og snakke om. Ikke mye organisert utenom mat og sov før skolen kom og måtte passe på tiden der. Tror det er bra jeg.» Mormor slakket litt på tempoet.

«De ble gode voksne, barna våre, sant? Og vi husker det vi ser og finner av minner, behøver ikke knipse så mange bilder for å huske? Og behøver ikke ha stressometer og piller og slikt. Har tid, kan la dagen være langsom. Vi er heldige vi.»

Er Du?

Har du?

Ny på Karavanseraiet? Hyggelig at du ser innom :-)

Hvis du ønsker å anbefale dette innlegget til andre lesere, trykker du på den blå poengboksen til høyre

Ved å trykke på likerboksen til Facebook anbefaler du dette blogginnlegget til dine facebookvenner

I tilfelle du er uenig med Kamelryttersken kan du

1. Gi uttrykk for dine meninger i kommentarfeltet (Du trenger ikke være uenig med fruen for å bruke kommentarfeltet, men det hjelper ;-) )

eller

2. Lese noen av de andre postene på Karavanseraiet

På forhånd Tusen takk :D

20 thoughts on “Langsom

 1. Det var hyggelig lesning. Akkurat det jeg trengte, mens jeg venter på at eplekaka mi skal bli ferdig. Det å ha tid er noe jeg ofte tenker på. Av og til har man tid, og andre ganger må man ta seg tid. Hell i uhell gjør jo at ryggskaden min har bestemt for meg at jeg skal være hjemmemamma. Jeg blir altså en mamma som alltid har tid, om ikke nødvendigvis alltid tid og krefter. Jeg har ikke ord for hvor mye jeg gleder meg til alle de små hyggelige stundene som jeg ser så mange andre ikke ha tid til. Baking, maling, trolldeig, eller bare lange bærturer der man plukker kun for å putte i munnen. For ikke å snakke om alle tingene mange foreldre kun får høre om fra barnehagetantene, de har jeg tid til å få oppleve selv. Åh… nå gleder jeg meg enda mer! Herlig innlegg. Nå ble jeg i ekstra godt humør. Den mormora er slettes ikke så dum hun . :mrgreen: Hilde postet sist..Brytekamp, sofakos og besøksplanlegging (Funker laktosefri melk til baking, tro?)My Profile

 2. Vi skal have tid til vores børn! Helst mens vi har dem.
  Dejligt indlæg, som desværre nok mange har for travlt til at læse ;-)
  Det er en dejlig mormor, du beretter om her… jeg glæder mig selv SÅ meget til at få mere tid (= når jeg stopper med at arbejde), men jeg er nu god til at nyde både bøenebørn og ‘de rigtige’ solopgange (og solnedgange… fantastisk godt udtrykt, den sætning… )

  ‘God livskvalitet’ er blevet en floskel. Det er synd. Det skulle hellere blive en realitet. Alene det, at mange ugeblade og magasiner føler sig kaldet til at give opskrifter på god livskvalitet, er et tegn på, at der er for lidt af den for mange mennesker.

  1. Ja, vi sliter ikke bare litt der, blir lett veldig mye “fortfort” i hverdagen.

   Du er iallfall flink med solopp-/nedganger, det har jeg da sett, både en og to ganger på bloggen din :-)

 3. :) Selv om det blåser full storm i hodet, så har jeg fremdeles god tid. :)
  Fingrene er det verre med. De har det bestandig travelt med å stable ord for å få stormen i hode til å løye. ;) Men øyeblikkene betyr så mye for meg, at jeg klarer ikke å la være å stoppe opp og fange dem. Stoppe tid.

  Så koselig det var å finne mormor her Kamelryttersken. :D
  Ha en flott dag. :P mirapisani postet sist..Notodden Blues Festival, direkte på radio 04, 05 og 06.aug.My Profile

 4. I all strevingen for å dekke faktiske og skapte materielle behov, klages det på tidsklemme og kravstore barn, mens selvgranskingen uteblir. Veldig mange av oss kan senke forventningene og levestandarden litt slik at vi får mer rom til å gjøre det vi ønsker, som gjerne ikke koster penger. Det handler om samvær. Og om tid uten planer. Å ta det som det kommer, er for mange ukjent. Dessverre.

  Her er et innlegg som på en annen måte handler om langsomhet:
  http://lammelaartanker.wordpress.com/2011/08/04/10-deilige-sommerminner-og-en-oppfordring/
  Lammelåret postet sist..10 deilige sommerminner og en oppfordringMy Profile

  1. Ja, vi må bli flinkere til å ta oss tid til det som er viktig, de små tingene som lager et helt liv
   Håper du får mange svar på oppfordringen din :-)
   PS Her på Karavanseraiet slipper du å lenke til ditt siste innlegg, det ordner CommentLuv for deg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: