Vi har ikke råd

til å miste noen.

Sist helg mistet vi over 70 menneskeliv, langt de fleste av dem engasjert ungdom. Tilsynelatende meningsløst. En enslig politisk villfaren og forvirret person med vilje og evne til å utføre et av de mest skjendige angrep som tenkes kan på landet vårt og det demokratiet vi betalte dyrt nok for under siste krig. Ord blir fattige i en slik situasjon, men vi prøver likevel å bruke de ordene vi har for å beskrive hva vi har opplevd og hva vi føler. Noen av dem blir stående. Som Stine Renate Håheims ”Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen.” Formidlet til en hel verden av CNN. Av alle. Som samtidig har mage til å publisere det reneste visvas om at det er islamistiske terrorister som står bak bombingen av regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

Arnulf Øverland  sa i 1937 at

Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer deg selv!
Jeg roper med siste pust av min stemme:
Du har ikke lov til å gå der å glemme!

Tilgi dem ikke; de vet hva de gjør!
De puster på hatets og ondskapens glør!
De liker å drepe, de frydes ved jammer,
de ønsker å se vår verden i flammer!
De ønsker å drukne oss alle i blod!
Tror du det ikke? Du vet det jo!

Tror du det ikke? Du vet det jo? Ja, vi har visst, men vi har ikke villet tro at samfunnet vårt kan avle slikt hat som vi så på Utøya på fredag.

Stoltenberg vil at vi skal møte denne tragedien med mer demokrati. Ja, det må vi, men vil styringssystemene vi har bygd opp klare det? Beredskapsplanene fungerte, det så vi. Men ingen var forberedt på kaldblodig mord av flere titalls mennesker.

Men var det egentlig så rart? Vi vet at mennesket er i stand til mye rart, når det setter sin vilje til å gjøre noe fremst, og faktisk gjør noe. Denne gangen stoppet det med at illgjerningsmannen gikk tom for skudd til våpenet sitt. Neste gang skal det stoppe før han begynner å planlegge en slik gjerning.

Hvordan skal vi forebygge slike hendelser? Med mer demokrati? Kommer an på hva vi mener med demokrati. Hvis demokrati er å legge en stemmeseddel i urna ved hvert valg, da har man en enkel og lettvint forståelse for hva demokrati er.

Demokrati er å la sin kunnskap og sin forståelse styre sine handlinger, og å være åpen for at andre også har kunnskap og forståelse av omgivelsene som kan være nyttig for en selv.

Desverre ser vi at mange ikke har forstått det at skal man kunne gjøre en god jobb i det daglige, må være åpne for at andre også har meninger og vilje til å forfekte dem. Man kan ikke gjøre som et NAV-kontor nå nettopp sette en tidligere rusavhengig på et hospits i hovedstaden og betale to og en halv gang så mye for det enn den hybelen han selv har organisert og blir tilrådd av lege å bo på. Det er ikke demokrati, det er despoti.

Helt på jordet? Nei, skal vi bygge landet med mer demokrati må vi begynne med oss selv, med våre egne handlinger. Se til at de blir best mulig for den de handlingene berører. Vi kan ikke godta handlinger som gjør det mer utfordrende for andre å leve sine liv. For da var offret ungdommene ga på Utøya forgjeves, og illgjerningsmannen fikk det som han ville likevel.

Ja gi meg de beste blant dere, og jeg skal gi dere alt.

Ingen kan vite før seiren er min hvor meget det virkelig gjaldt.

Kan hende det gjelder å redde vår jord. De beste blant dere er kalt.

Rudolf Nilsen, Revolusjonens røst

Her er ditt vern mot vold,

her er ditt sverd:

troen på livet vårt,

menneskets verd.

For all vår fremtids skyld,

søk det og dyrk det,

dø om du må – men:

øk det og styrk det!

Nordahl Grieg, Til ungdommen

Til ettertanke

Hva er det som gjør at ei som er vaksinert mot Arbeiderpartiet bruker deres diktere?

 

Ny på Karavanseraiet? Hyggelig at du ser innom  :-)

Hvis du ønsker å anbefale dette innlegget til andre, trykker du på den blå poengboksen til høyre

Ved å trykke på likerboksen til Facebook anbefaler du dette blogginnlegget til dine venner og du får nye innlegg på Karavanseraiet direkte på Facebooksiden din

I tilfelle du er uenig med Kamelryttersken kan du

1. Gi uttrykk for dine meninger i kommentarfeltet (Du trenger ikke være uenig med fruen for å bruke kommentarfeltet, men det hjelper på diskusjonen )

eller

2. Lese noen av de andre postene på Karavanseraiet

På forhånd Tusen takk  :-)

12 thoughts on “Vi har ikke råd

 1. At det er Arbeiderpartiets diktere er kanskje ikke så merkelig?
  Det var dem som den gang da sto på barrikadene for menneskeverd og demokrati.
  Nå skal vi stå der igjen, ikke for å lage nytt, men for å bedre.
  Vi må være vårt ansvar bevisst, igjen :-)

  Ha en flott dag :D Mormor postet sist..I dag starter den nye hverdagen for mangeMy Profile

  1. Det slo meg at Øverland, Grieg og Nilsen var arbeiderpartifolk litt sånn i etterkant.

   Takk likeins, Mormor
   Skal gå i fakkeltog i kveld, får vise litt engasjement utenfor cyberspace også.

   1. Har vært i byen fra sommerheimen. Var så heldig at vi kunne delta på en minnemarkering der.(jo da, har vært i båt :-) det gikk bra)
    Ellers får man ikke gjort mye herfra, annet enn å sende varme tanker, rundt forbi.
    Ta meg med i fakkeltoget, er du snill.

    Ha en god kveld, selv med sorgarbeid :-) Mormor postet sist..I dag starter den nye hverdagen for mangeMy Profile

 2. Takk for dine “Tiltredes” på diverse tanker jeg har lagt igjen rundtom på nettet siste døgnene Kamelryttersken ! Det varmer ! Det er vondt å sitte i ei skogsglenne alene langt unna sosialt fellesskap og verdens hendelser forøvrig å bli bombardert med hva jeg nå nesten må kalle “Propaganda” av død og grusomheter langt inn i fjerde døgnet uten stans. Grusomhetene har opphørt/er stanset men statskanalen viser ingen nåde og i ren propagandastil gjentas det hele til en hjernevasking og missforstått demokratipropaganda uten sidestykke. Det politiske spillet er stygt og vondt og jeg ønsker bare å slippe fri fra det å få leve hverdagslivet igjen med m in daglige dose meditativ frihet i “Hurtigruten” og andre gode opplevelser. Det er ikke terroren som har tatt dette bort fra meg men Statsministerens propaganda og navlebeskuende selvforhærligelse og jeg vet ikke hvor lenge min hjerne klarer å se forskjellen… Jeg gråter for denne opplevelsen av et svikfullt samfunn :(

  1. Bare hyggelig Catalyzator :-) Du sa det jeg mener minst like bra som meg :-)
   Ja, skrev noe om akkurat det om mediedekning rett etter udåden. Det kan du lese her. Jeg tror at den massive mediedekningen som har vært av denne udåden bare delvis har vært bra. Presseetisk og sånn har det sikkert vært greit. Men det å sende døgnkontinuerlig om denne tragedien har fjernet fokuset fra det vi må gjøre. Være åpne og inkluderende, møte mennesket der det er med respekt for dets verdighet og dets oppfatning av verden. Det er den veien vi må gå skal vi bygge et samfunn som ikke avler slike illgjerningsmenn.

 3. Ja, hva mener vi med demokrati? Og hvordan står det egentlig til med grunnverdiene våre?

  Dette er utrolig komplisert, men kan det hende at
  – vi må slutte å måle alt økonomisk, f.eks. menneskers sykdom?
  – at vi må endre fokus fra kvantitet til kvalitet?
  – fra det ytre til det indre?
  – slutt å tro at vi har generaliserte løsninger for alle, enten det er dogmet om arbeid som fellesmedisin eller andre “pålegg” som omgir oss?

  Som sagt, dette er komplisert, men uansett, det handler om verdiene våre i ord og aller mest i handling (språket vårt, hvordan systemene våre fungerer for enkeltmennesker osv.). Her er det mye å ta fatt i, for den enkelte av oss, og i forhold til våre demokratiske ordninger.
  Jeg ønsker også velkommen en debatt omkring makt / avmakt. Opplevelse av avmakt kan gi seg mange utslag, under gitte omstendigheter, tror jeg.

  1. Velkommen til bloggs, gamle ugle :-) Hyggelig at du har tatt veien innom Karavanseraiet :-) Av kommentaren din kan jeg se at du vil finne mye interessant her.

   Ja, vi får arbeide for at vi nå får en debatt og en gryende forståelse av hvordan styringssystemene virker på enkeltmennesket. Hvordan menneslet reagerer på den detaljstyringen og det som mange oppfatter som tilfeldig saksbehandling fra det offentlige. Makt/avmakt blir da en sentral del av den debatten. Som også vil gå her i Karavanseraiet. Håper du kan bidra med mer etterhvert som debatten utvikler seg :-)

 4. Du har rett. Dette handlar mykje om haldningane våre og vår evne til å kommunisera, både i ord og handling.

  For min del kjem eg til å vera tydelegare i konfrontering når eg debatterer med folk. Meir om dette på bloggen min mellom anna her: http://marittotland.blogspot.com/2011/07/i-ettertankesmia.html

  PS
  Så må eg få fiksa at Kamelryttersken sine nye blogginnlegg kjem på oversikta mi. Du har mykje bra å formidla!
  marit elisebet totland postet sist..Eg veit kor eg ikkje vil henMy Profile

  1. Bare hyggelig Marit Elisebet at du vil ha Karavanseraiet på bloggrollen din og at du setter pris på det jeg formidler :-)
   Ja, det handler om holdningene våre og hvordan vi takler å møte oss selv i døra, når det viser seg at holdningene ikke var så gjennomtenkte likevel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: