F for Forståelse eller for Fornærmelse?

Det er ikke så enkelt alltid, å vite hvordan man skal forholde seg når man møter nye mennesker. Denne blondinen har iallfall møtt mange som sliter litt med hvordan forholde seg til store flotte blondiner med brede skuldre og mørk stemme. Som når hun var ute og gikk Natteravn i Midtbyen sist natt.

Nederst i Nordre, ned mot Fjordgata er det gjerne mye folk som samles. Er kanskje ikke akkurat Stiftsstadens svar på Red light district, men det er flere utesteder i akkurat den gatestumpen. Etter at ølkranene stenger i to-tida trekker folk ut på gata, hvor de blir stående og prate før de rusler seg i retning sine respektive hjem.

Kamelryttersken og to andre natteravner kommer bort Fjordgata rett etter stengetid. I krysset med Nordre blir hun stoppet av en yngre kar som høylytt forteller hva fruen het en gang i tiden og fortsetter med å ramse opp barna hennes, hva de gjør og så videre. Han er ganske så påståelig og  kan virke forurettet over et eller annet, før han avslutter med at Kamelryttersken er syk. Ærlig og redelig tok det fruen en stund før hun oppfattet hvem han snakket om. Det er jo ethvert menneskes soleklare rett å kunne oppføre seg som en idiot, enten man er edru eller ikke. Han får nå bare holde på. Han har sikkert behov for å bekrefte mistanken omgivelsene har av hans manglende evne til å være i godt lag, tenker fruen når hun får summet seg. Karen ble litt spakere og ikke fullt så høylydt når han fikk svar. Da det nådde fram til bevisstheten hans at Kamelryttersken var villig til å snakke med ham ble det stille. Er ikke så enkelt å være brautende idiot, når dama han snakker om og til, ikke farer opp i et vannvidd av munnbruk med beskyldninger om både dette og hint. Om både toskeskap og det som verre er.

Venninden til typen ble ikke bare litt med seg av oppførselen til kavaleren og prøver å komme Kamelryttersken i møte med «Vi har da arbeidet sammen på rehabavdelingen på sykehjemmet, det var så hyggelig å arbeide sammen med deg».  Først snakker hun til kavaleren og vil ha ham til å roe seg ved å fortelle at Kamelryttersken, tross hans meninger, er en hyggelig person. Det når ikke fram til karen som bare fortsetter med sitt noe usammenhengende babbel, om enn mer tilbaketrukket og så absolutt mer lavmælt ettersom han ikke får gehør, bare motstand. Når kavaleren ikke vil høre på det øret, snur hun seg til Kamelryttersken og gjentar at hun satte pris på samarbeidet på sykehjemmet. Trivelig at hun kommer sin tidligere arbeidskollega i møte slik :-)

Men hva i h…ste svarer man? Her holder typen til en tidligere arbeidskollega på og gjør sitt beste for å lage kvalm. Frøkna selv gjør hva hun kan for å redde situasjonen. Sitt eget omdømme iallfall. «Klarer ikke helt å ta deg igjen, det er så lenge siden jeg arbeidet der, men du skal ha takk for at du husker meg», eller noe i den retningen svarer Kamelryttersken, før hun fortsetter for å ta igjen de to andre ravnene som har rusla over på andre siden av Nordre. Kanskje litt kort, jenta var jo opptatt av å redde skinnet til kavaleren sin, og burde så absolutt fått mer kred for det, men Kamelryttersken vil helst ut av en ubehagelig situasjon.

Ble litt sært at enda en tidligere kollega fra tida på rehabavdelingen forteller om et godt samarbeid, på så kort tid. For en av sykepleierne på sykehjemmet kom innom standen Natteravnene hadde på Martna’n tidligere i uka, bare for å prate kjenning. Hun fortalte at Kamelryttersken var savnet på avdelingen, for sin evne til tverrfaglig samarbeid, til å se mennesket, ikke bare diagnose eller profesjon. Godt å vite at man huskes for slike ting, for Kamelryttersken opplevde litt forskjellig der også, på tross av det gode samarbeidet med pleiepersonalet.

Hvordan oppfører man seg i en slik situasjon, og ville den vært anderledes om Kamelryttersken ikke hadde hatt natteravnvesten på seg? Kanskje, men hun var nå en gang Natteravn denne kvelden i denne situasjonen. Reaksjonen kom ikke før hun kom hjem. Da først oppfatta blondinen at hun faktisk var blitt sjikanert på åpen gate. Foran et tyvetalls mennesker, mens da de to andre ravnene hadde fortsatt uten å få med seg hva som skjedde litt lenger bak.

Kamelryttersken forstår hva karen ville formidle, men hun lurer på hvem som var den fornærmede her, og hva folk faktisk forstår. Eller vil forstå.

I ettertid ser fruen at situasjonen ikke var særlig ubehagelig. Den kunne vært, for slike situasjoner er aldri behagelige. Er for mange følelser som kommer opp og får fritt spillerom. Men det man ikke dør av, blir man sterkere av. Det gjør at Kamelryttersken kunne ta denne utfordringen på en mye bedre og mer produktiv måte i natt enn bare for kort tid siden. Selv om den tidligere arbeidskollegaen nok følte situasjonen som både pinlig og det som verre er. Blondinen tenker på om hun skulle tatt seg litt mer tid og avsluttet situasjonen på en hyggeligere måte. For eksempel foreslått for karen med dårlige sosiale antenner å møttes over et kafèbord i morgen? Men det hadde kanskje vært en fornærmelse?

Flere bidrag til ordleken ABC scandinavia finner du her

Ny på Karavanseraiet? Hyggelig at du ser innom    :-)

Hvis du ønsker å anbefale dette innlegget til andre, trykker du på den blå poengboksen til høyre

Ved å trykke på likerboksen til Facebook anbefaler du dette blogginnlegget til dine venner og du får nye innlegg på Karavanseraiet direkte på Facebooksiden din

I tilfelle du er uenig med Kamelryttersken kan du

1. Gi uttrykk for dine meninger i kommentarfeltet (Du trenger ikke være uenig med fruen for å bruke kommentarfeltet, men det hjelper på diskusjonen )

eller

2. Lese noen av de andre postene på Karavanseraiet

På forhånd Tusen takk   :-)

29 thoughts on “F for Forståelse eller for Fornærmelse?

 1. Heisann!
  Tusen, tusen takk for varmende kommentar.
  Her er også alt ved det gamle, kvalitet og kvantitet i god forening, pga av det siste må jeg vente med å lese grundig til etter at vi har vært på kino for å se en anbefalt, fransk film som har en nydelig tittel jeg har glemt!
  ABC-gjengen har skrumpa betraktelig denne runden. Flere ser ut til å ha tatt ferie ;:OD)
  Leses!

 2. Heisann igjen!

  Ja, det er ikke alltid like lett å forstå hva som sies i en gitt situasjon. Synes du takla det bra, jeg!
  Det å be med ut på restaurant er ikke alltid problemfritt,! Det fikk vi se i den franske filmen som heter Anonyme romantikere. Får bare 3 på terningen av meg, men litt fornøyelig er den da. Noen lo uhemma i salen. Hyggelig for dem at lattermusklene ble brukt.
  Jeg skal ta med meg: Men det man ikke dør av, blir man sterkere av.
  Det er kjempeflotte tanker. Skal gi visdommen videre til noen som trenger den ;:OD)
  Ha riktig go’ hælj ;:OD)

  1. Tusen takk Bjørg Nina :-) I slike situasjoner har det liksom så lite for seg å svare med samme mynt. Man fyrer bare opp under vedkommendes agresjon og manglende grep om det som skjer. Har mer tro på å invitere til en samtale når alle parter er edru og har full kontroll over kjeftamentet. Når/hvor får bli opp til hva som passer der og da.

 3. Flot tacklet. Du må være i besiddelse af en stor tålmodighed.
  “Det man ikke dør av, blir man sterkere av” – hvor er det godt og rigtigt sagt – den bemærkning citerer jeg dig nok for en dag… :-) Ellen postet sist..Torden, lynild og skybrudMy Profile

 4. Ikke alltid enkelt å forholde seg til nye mennesker, og i alle fall ikke til slike situasjoner du opplevde. Ofte kan det lønne seg å reagere på en måte som ikke er forventet av vedkommende med dårlige sosiale antenner, og her synes jeg absolutt du møtte situasjonen på et utmerket bra måte :)

   1. Men du kunne jo ha tatt den “enkle” løsningen, men du summet deg og ga vedkommende svar på tiltale på en måte som uten tvil måtte gi ham en følelse av å være idiot ;)

 5. Uff for en kjip situasjon. Han ble skremt ut av den bittelille osteklokka si der, for en stakket stund. Noen er sneversynte og er livredd alt fra store damer, fremmede folk og mørkhudete, til paprika på grandiosaen sin. De er bare rett og slett dumme. Ikke at det gjør det greit. Full eller ikke, slik idiotoppførsel som han kom med er uakseptabel. Enhver ville hatt problemer med å forholde seg “riktig” til det der. Men vet du, det kom kanskje noe godt ut av det. Dama han var med fikk se en side av han som hun kanskje trengte å se. Og hun tenker neppe mye over hvordan du skulle eller ikke skulle taklet situasjonen, eller hva du skulle sakt til henne. Hun var nok mest flau over hans oppførsel, og det er sikkert det som henger igjen i tankene hennes i ettertid.
  Hilde postet sist..Tiden flyr virkelig. I dag er Kenguruen seks måneder gammel.My Profile

  1. Ja, du har helt rett. finnes ingen riktig måte å reagere på slik sjikane. En ting var at han gjorde sitt beste for å dra meg ned, mye verre var det at han dro ungene mine inn i det. Og uansett har han ingenting med å pakke ut mitt privatliv for åpen scene.

 6. Jeg synes du håndterte det veldig bra.

  Jeg lurer litt på dette med kombinasjonen alkohol og ukvemsord. Noen blir negative og lirer av seg stygge ting i fylla. Når fylla er vekk, kan de beklage opptrinnet. Så enkel er ikke verden for meg. Det folk sier til meg og om meg, det tror jeg de mener, alkohol eller ikke. Heldigvis har jeg ingen som drikker for mye i min nærmeste krets, men jeg har jo likevel opplevd det, – blant annet med en kollega.

  Det er jo ikke alkoholen som snakker, er det vel?

  1. Tusen takk Hege :-)
   “Er av barn og fulle folk man får høre sannheten” og det stemmer rimelig bra. Er nok mange som har våkna dagen derpå og har fått så øra flagra, nettopp fordi de har sagt sin hjertens mening i fylla. Til omgivelsenes store overraskelse og misnøye.

 7. Jeg tror at der er en vis sandhed i, at psykotiske mennesker prøver at drikke sig ud af en tankeverden, som de ikke magter. Du kan ikke tale fornuft, men må bare svare kort, som du gjorde. Det er det bedste, og det er ingen skam at blive sjikanert av en som babler. Jeg har oplevet det samme med en gammel studiekammerat. Jeg kan se, at når han begynder at babble, så har han lyst til at sjikanere mig og han føler, at jeg forfølger ham. Jeg kan intet gøre andet end at sige “jeg er ked af at du føler sådan”.

  Jeg synes du håndterede det vældigt godt :) Donald postet sist..ABC::G for GroundMy Profile

  1. Opplevde ikke vedkommende som psykotisk, men som en person som hadde noe han måtte få sagt. Og det var mye enklere å si det når alkoholen hadde løsnet på hemningene.
   Men du har rett, er mange som kan være veldig så vennlige og behagelige å omgåes i edru tilstand, men som får en tunge som ikke er å ha i trehus når de har fått et glass eller to.

 8. Jeg vil nok tro at han fikk en lærepenge nettopp fordi du taklet det med hva jeg forstår som “overbærendhet og ignorering” og det er beundringsverdig å stå rak i en slik situasjon. God klem til deg i sommernatten som avkjøles av et svakt duskregn her i natt. 8)

  1. Vi går for den, Catalyzator :-):-)
   Tror det var flere som fikk bekreftet/avkreftet sine egne oppfatninger av dette og hint der og da. Selv om det var ei fredelig fredagsnatt etter at ølkranene var stengt og langt de fleste nok var trøtte og klare for heimferd og sengeleie.

 9. Det var natteravnen sin det :-) Du har tatt modige valg og brutt med forventninger, og da kan det også bli truende for de som så vidt tør stikke nesetippen ut av den faste ramma. Godt du fikk sortert opplevelsen i ettertid og plassert problemet der det hører hjemme. Håper jenta fikk noe å tenke på ift hvem hun ønsker å oppdra barn med etterhvert og hvilke holdninger hun ønsker å videreformidlere til dem.

  1. Ja, blir 14/4. Fikk bekreftelse fra HiST på Øya i dag om at vi får låne et auditorium der mot å betale for vekteren som må gå der uansett hvor pent vi smiler.
   Sender ut info etter nyttår med foreløpig program og praktiske opplysninger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: