Vaksinemotstander? Jeg? You bet

Not.

Men Kamelryttersken er visst det, ifølge Gunnar Roland Tjomlid på bloggen Unfiltered perception. Han har en utmerket bloggpost om vaksine og vaksinering mot blant annet meslinger (anbefales). Siden fruen er av den oppfatning at mennesket har godt av en “time-out” en gang i blant for å ta seg igjen i en travel hverdag, tillot hun seg å filosofere litt rundt det i kommentarfeltet til nevnte blogginnlegg. Noe som falt flere tungt for brystet, og blondinen fikk passet påskrevet ganske så grundig, ikke bare av bloggeier.

Sånn kan det lett gå i et kommentarfelt, man er ikke klar nok i sine uttalelser og erter på seg andre som også har sine meningers mot om ting man faktisk er enige om, man bruker bare andre ord og ser ting fra andre vinkler. I praksis er man rørende enig om hovedtrekkene, men går seg bort i detaljene.

Den diskusjonen viste Kamelryttersken noe mer, at skeptikerne er skeptiske, og de er akkurat like enkle å diskutere med som alternativfolket som tror at man kan lese over vann for å gi det helbredene kraft eller at noen kan helbrede ved bønn. Kan det ikke bevises ved doble doble blindtester er det ikke sant. Men før man kommer så langt som til å utføre et kontrolert forsøk må man faktisk innom noen blindveier og snu noen steiner. Hvis alt skulle dobbelsjekkes dobbelt opp, må vi ha med oss eget testlaboratorium bare vi skal drikke vann. For det kan hende at det er en skadelig mikrobe i det vannet, selv om det er dobbeltsjekket mange ganger fra Jonsvannet til kranen her i Ila. Og hva hvis det er snakk om vann i kranen et annet sted? Kan vi stole på det? Ikke hvis vi skal følge skeptikerne helt ut til den ytterste konsekvens.

Sykdom består av to dimensjoner, en psykisk og en somatisk (kroppslig). Andelen av psyke og soma i det enkelte sykdomstilfellet varierer fra person til person, og fra tilfelle til tilfelle. Noen påstår at man kan tenke seg frisk, kanskje hvis sykdomen er rent psykisk og påført ved ytre påvirkning, som mobbing. Kanskje, selv om mange kognitive behandlingsmåter gjør nettopp det, baserer seg på at pasienten kan endre adferd og dermed påvirke sykdommen ved å tenke anderledes. Men det er vel sjelden at man kan si at en sykdom bare har en psykisk dimensjon?

En rent somatisk sykdom, som kreft, vil også påvirke pasientens psyke, slik at sykdommen over tid også får en psykisk dimensjon, Det var den en bekjent som døde av kreft for noen år siden snakket om, når han fortalte om sitt sykdomsforløp. “Jeg tror at den behandlingen jeg får på sykehuset tar kreften. Men livskvaliteten opprettholder jeg ved positiv tenking”. Han trodde virkelig på at behandlingen han fikk hjalp ham rent kroppslig, at den tok den somatiske dimensjonen av sykdommen. Den psykiske dimensjonen måtte han arbeide med selv via tanken, det var den forståelsen han formidlet. Og det er det man gjør ved mestringssentrene rundt forbi, støtter pasienten på å opprettholde troen på seg selv og sine muligheter til å leve.

Har også sett det ved alvorlige muskelsykdommer, at det er tanken, det kognitive som holder liv i pasienten og lar ham holde ut. Men derifra til å tro at man kan tenke seg frisk, fri for symptomer og bivirkninger er det et langt sprang, selv for en blond Ergoterapeut. Men det er viktig å ta med den dimensjonen, hjelpe pasienten til å finne en balanse mellom soma og psyke. For sykdom gjør noe med mennesket, er noe i det at det man ikke dør av , blir man sterkere av. Derfor er den time-outen som en enkel forkjølelse gir, viktig for oss. Den er med og bidrar til den utviklingen vi alle går gjennom. Men man kan også snu på det, og si at det er slik at siden livet utvikler seg i hopp og sprang, at det det er de brå overgangene som gjør at vi må ta en slik time-out for å nå oss selv igjen.

Ofte tenker man at “Jeg er da den samme som jeg var i går”. Er vi det? Har vi det samme synet på tinger og tanger som igår, eller har vi utviklet og forandret oss oppgjennom livet? Og i tilfelle hva var det som gjorde at vi forandret oss?

Ny på Karavanseraiet? Hyggelig at du ser innom   :-)

Hvis du ønsker å anbefale dette innlegget til andre, trykker du på den blå poengboksen til høyre

Ved å trykke på likerboksen til Facebook anbefaler du dette blogginnlegget til dine venner og du får nye innlegg på Karavanseraiet direkte på Facebooksiden din

I tilfelle du er uenig med Kamelryttersken kan du

1. Gi uttrykk for dine meninger i kommentarfeltet (Du trenger ikke være uenig med fruen for å bruke kommentarfeltet, men det hjelper )

eller

2. Lese noen av de andre postene på Karavanseraiet

På forhånd Tusen takk  :-)

QTEHW7H2CKNF

16 thoughts on “Vaksinemotstander? Jeg? You bet

 1. Hei, hei! En stund siden sist! Vel, du burde vite bedre enn å rote deg inn i kommentarfeltet til skepsisgjengen! Dem derre folka tror innerst inne fortsatt at jorda er flat. Bortsett fra det forsvarer rem alle offisielle sannheter, uansett. Og alle andre er pr deffinisjon “konspirasjonsteoretikere” hvis utsagn alltid er null verd. Mange av dem er klare elitister.

  Mer om denne spesielle rase f.eks. her:
  http://aspergman.com/?p=4334
  og her
  http://www.nyhetsspeilet.no/2011/05/skeptikerens-hemningsl%c3%b8se-naivitet/
  8)

  1. Er ikke jorda flat? 8O Den har da vært flat helt siden vikingene seilte til Vinland. Eneste grunnen til at de ikke falt over kanten var at Midgardsormen lå i veien.

    1. DEM er standardbetegnelsen for tyske mark, på samme måte som NOK er det for norske kroner. Men nå er det jo en stund siden tyskerne betalte med mark. Nå er det Euro for alle penga der nede.

 2. Sunn skepsis kan være bra, i mange tilfeller. Men så er det dette med ordenes valør og meningsbæring. Like festlig hver gang. :-)

  Jeg tror ikke at man skal se bort fra en del protester mot vaksinasjon, retter seg mot dem som fremstiller og tjener på vaksinen. Jfr. Svineinfluensahypen.

  Når man ser på saker og ting er det merkelig at det i det hele tatt har vokst opp mennesker. Om man skal tro alt man leser. At menneskerasen har utviklet seg, på tross av manglende vaksiner. :-)

  Noen vaksiner er bra, men langt fra alle. Noen vaksiner er totalt overflødige, men ikke alle. Noen mennesker kan ikke vaksineres, fordi vaksinen er fremstilt på en måte som kommer i konflikt med dette menneskets immunsystem , og hva da?

  Og dermed var jeg på vidda igjen :-)
  Ha en fin dag :-) Mormor postet sist..På’n igjenMy Profile

  1. Kommer vel an på hvilken vidde? Finnmarksvidda, Saltfjellet eller Hardangervidda? Du har vanligvis veldig så jordnære og fornuftige kommentarer som bringer tingene videre og setter sakene i et bredere perspektiv. Også denne gangen. For det har noe med om man skal være mer katolsk enn paven.

 3. Jovist er der psykosomatiske sygdomme, og der er mange mange metoder til at hjælpe på vej, at man bliver rask igen efter en sygdom. Jeg tror, at hvis man har et godt liv, bliver men ikke så nemt syg, og hvis man bliver syg, bliver man nemmere rask.
  Men jeg tror ikke på naturmedicin og helbredende bønner og så videre. Og vacciner er til hjælp for os; ikke til skade. ‘Svineinfluenzahypen’ var ikke medicinalfabrikanternes skyld eller fortjeneste – det var i mine øjne pressens og mediernes. De elsker at frempiske en katastrofestemning blandt folket, og de fleste hopper desværre på den!

  1. Ja, langt på vei enig, Ellen :-) En god porsjon humor i hverdagen hjelper mye, og at man er villig til å ta det onde med det gode. Svineinfluensaen var nok en fjær som ble til fem høns når den slapp løs i redaksjonene rundt forbi. Men det var nok flere som fikk alvorlige komplikasjoner etter den influensaen, enn etter de typene som herjet årene før. Så helt på jordet var det nok ikke å vaksinere helsepersonell og folk i rissikogruppene.

 4. Jeg har tro på vaksinene man får som barn. Har selvfølgelig hatt alle de vanlige barnesykdommene, for de får man jo selv om man er vaksinert. Men man slipper iallefall unna de aller værste.

  Har også tro på at kroppen trenger å bli syk en gang i blant. Leste ett sted at man bør få influensa en gang imellom fordi det er med på å styrke imunforsvaret. Nå har jeg aldri hatt influensa (takk og lov), og ser ingen som helst grunn heller til å ta vaksinen mot svineinfluensaen. Den har jo også desverre brakt med seg endel uheldige historier. Noe som viser at ikke all medisin/vaksine er bra. For alle.

  Men en ting er sikkert, jeg kommer til å vaksinere mitt ufødte barn når den tid kommer. Det vil vel bli nok av sykdommer likevel. Og sett i ett internasjonalt perspektiv, så syns jeg faktisk det er uansvarlig å ikke vaksinere barna. Men det er meg :-) Nina Elisabeth postet sist..Bare “jomfruer” som kan bli voldtatt?My Profile

  1. Velkommen til blogs Nina Elisabeth :-) Hyggelig med nye folk på bloggen :-) Håper du finner mer du ser du kan ta deg tid til å lese :-) Selvsagt vaksinerer vi ungene, er nok uhumskheter ute og går, slik at det vi kan beskytte dem mot, det gjør vi. Så godt vi kan.
   Det var mer den biten om at kroppen har godt av å ta en time-out innimellom som falt skeptikerne tung å svelge. Vel vel, dem om det.

 5. Jeg hører til blant skeptikerne, ekstremskeptikerne til og med. Håper likevel ikke jeg tråkker på noen. Denne posten var for øvrig veldig god, og jeg er enig med deg i det meste.

  Jeg er altså en av dem som støtter vaksinasjonsprogrammet og følger det opp. Vanlig influensavaksiner og den slags tilleggsvaksiner tar jeg ikke. Grunnen er blant annet det du sier her over: Vi trenger en time out, og jeg mener at kroppen min har godt av å bekjempe noen sykdommer. En grunn til det er at jeg ved å ha influensa i år, kanskje slipper kusina til den influensaen, den som kommer neste år og er enda surere. Jeg har ikke hatt en eneste sykefraværsdag på over tre år, så det funker visst bra.

  Da svineinfluensahysteriet herjet som verst, kom jeg i et dilemma.Jeg ville helst ikke ta denne vaksinen, men hvem er jeg, liksom? Ikke medisiner i hvert fall. Hadde jeg vært snekker, hadde jeg valgt den bort likevel. Men så er jeg altså lærer. Jeg tok derfor en vaksine jeg ikke ønsket – for sikkerhets skyld. Ekspertene sa at selv om jeg tålte sykdommen, ville jeg kunne smitte ungdommene mine, og det var de som ikke tålte den. De fleste elevene mine vaksinerte seg av samme grunn. Og så smalt det: Etter at faren var over, delte en mamma en litt hånlig kommentar på Facebook, en kommentar av typen: “Hva var det vi sa? Det var overdrevet. Vi trengte ikke vaksinen.”

  Hjelpes meg så sint jeg ble! Jeg lurer på hvordan kommentarene ville vært om en unge ble smitta av en lærer som ikke hadde vaksinert seg. Det betyr at jeg også i framtida kommer til å høre på dem som vet mer enn jeg. La oss bare håpe at de er litt ryddigere neste gang. Det som skjedde under svineinfluensaen var jo at folket ble splittet i to, og det gikk hard for seg her og der.

  1. Tusen takk Hege. Hyggelig at du likte den ;-)
   Enig i at det var et lavmål å komme i ettertid og si at det var unødvendig med vaksinering mot svineinfluensaen. Selv om den var opphausa så det holdt. De ansvarlige myndighetene kunne vanskelig gjort annet enn å anbefale vaksinering og pålegge helsepersonell og andre yrkesgrupper med stor kontaktflate mot utsatte grupper å vaksinere seg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: