Kunskapsformidling, sjikane eller etisk blogging?

Tittelen kunne vært “Kunnskapsformidling eller drittkasting?”, men selv denne blondinen klarer å se forskjell på hummer og kanari, eller som i dette tilfellet, drittkasting og folkeskikk.

Det er det åpenbart ikke alle som gjør når de sitter ved et tastatur foran en skjerm og leser gode blogginnlegg som de ikke er enig i. Helene Drage tok det opp her for en tid siden, dette med bloggtroll eller nettroll som de også kalles. Er ikke så mye å å gjøre med dem. De trives best når man begynner å diskutere med dem.

Nå er ikke nettroll noen stor utfordring på Karavanseraiet, kanskje snarere tvert i mot, hvis vi da ikke tar med spamen, som er nettroll av beste merke. Men her om dagen havna Kamelryttersken oppi et kommentarfelt med ca 1/3 sjikane, 1/3 vrøvl og en 1/3 misforstått vitenskapsformidling. For holde seg til eksakte tall, ellers kommer det et nettroll med matematikkunnskaper trampende. For tramper gjør de. For eksempel som denne kommentaren “Dra bort på motorveien og lek” til en man ikke var enig med. Har sett flere slike seriøse og godt gjennomtenkte kommentarer rundt forbi. For ordens skyld må det presiseres at bloggposten som avfødte kommentarene var godt skrevet, informativ og holdt ellers alle mål man kan sette på en bloggpost.

I evangeliet etter Johannes, kapittel 8 står dette

og Jesus gikk ut til Oljeberget.  2 Tidlig neste morgen kom han til tempelet igjen. Hele folkemengden samlet seg om ham, og han satte seg og begynte å undervise dem.  3 Da kom de skriftlærde og fariseerne med en kvinne som var grepet i ekteskapsbrudd. De førte henne fram  4 og sa: «Mester, denne kvinnen er grepet på fersk gjerning i ekteskapsbrudd.  5 I loven har Moses påbudt oss å steine slike kvinner. Men hva sier du?»  6 Dette sa de for å sette ham på prøve, så de kunne få noe å anklage ham for. Jesus bøyde seg ned og skrev på jorden med fingeren.  7 Men da de fortsatte å spørre, rettet han seg opp og sa: «Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen på henne.» 8 Så bøyde han seg ned igjen og skrev på jorden.  9 Da de hørte dette, gikk de bort, én etter én, de eldste først. Til slutt var Jesus alene igjen, og kvinnen sto foran ham. 10 Da rettet han seg opp og spurte: «Kvinne, hvor er de? Har ingen fordømt deg?» 11 Hun svarte: «Nei, Herre, ingen.» Da sa Jesus: «Heller ikke jeg fordømmer deg. Gå bort, og synd ikke mer fra nå av!»

Og med det som bakgrunn er det mye man kan si om nettroll, og det er minst like mye man kan si om blogging og kommentarer. Er enkelte som tror at når de har en skjerm mellom seg og den snakker til, da kan de slenge så mye med leppa som de bare vil. Debatten rundt HelseHilde og Trine Grung i blogglandet her i vinter er et godt eksempel. For ja, man skal kunne ha belegg for det man sier, men begynner man snakke om å ha belegg i vitenskapelige arbeider, da skal man holde tunga rett i munnen. Er noe som heter forskningsetikk, og det er flere høyt aktede vitenskapsfolk som har blitt sabla ned fordi de har triksa med dataene sine. Kommer slike saker i media i ny og ne. Vedkommende har bare å pakke snippeska og gå fra stillingen sin.

Men forskningsetikk er mer enn å være pinlig nøyaktig med data. Fordi skal man ha troverdighet, må ikke bare dataene være korrekte, man må også håndtere alt rundt forskningen og formidlingen av det man har forsket fram på samme måte. Det gjelder også for de som formidler dette videre, man behandler også meningsmotsatandere med samme respekt som man vil bli behandlet med selv.

Kamelryttersken vet med seg selv at hun har noen meter å gå langs den veien enda, og at hun langt fra er noen uskyldsren jomfru når det gjelder nettrolling. Men stikker likevel fram hodet for å si at vi kan bli bedre, eller er det bare et fromt håp?

PS Nina Elisabeth har mer å si i posten I hardt vær Stikk gjerne innom hennes tenketank :-)

Tillegg 1/7 – 2011

NRKbeta har en diskusjon om hvordan få bedre samtaler i kommentarfeltene. Den kan følges her og her

Ny på Karavanseraiet? Hyggelig at du ser innom   :-)

Hvis du ønsker å anbefale dette innlegget til andre, trykker du på den blå poengboksen til høyre

Ved å trykke på likerboksen til Facebook anbefaler du dette blogginnlegget til dine venner og du får nye innlegg på Karavanseraiet direkte på Facebooksiden din

I tilfelle du er uenig med Kamelryttersken kan du

1. Gi uttrykk for dine meninger i kommentarfeltet (Du trenger ikke være uenig med fruen for å bruke kommentarfeltet, men det hjelper på diskusjonen )

eller

2. Lese noen av de andre postene på Karavanseraiet

På forhånd Tusen takk  :-)

15 thoughts on “Kunskapsformidling, sjikane eller etisk blogging?

 1. Troll ja… Hehe…. Etter å ha ligget på lesernes vg i over ett døgn, så har jeg fått merke disse trollene jeg også. Det er vel ingen jeg “kjenner” som har blitt så mye plaget av bloggtroll som Helene Drage. Hun har stått imot, selv når det blåser som verst.

  En ting er å være uenig i sak, det er tross alt lite kunnskapsfremmende å alltid være enig. Ikke er det moro heller. Men annen ting er å komme med kommentarer som denne:

  “hun er et jævla brødhue av en feminist tøs som jeg regner med knuller rundt som en hore..”

  Den var myntet på meg :-) Akkurat den ler jeg bare godt av, men det var endel andre stygt krenkende osv som jeg faktisk slettet. Har ikke for vane å gjøre slikt, men når man kommer med ytringer som kan skremme vannet av normale folk, så får jeg heller slette som ett unntak.

  1. Som sagt så er det ikke mange av den typen her, men tror faktisk de hadde blitt stående med en kommentar om at slik språkbruk bør man holde seg for god til. Har man ikke bedre argumenter får man heller la vær å si noe.
   “If you can’t say anything good, say nothing at all” sa kaninen Trampe i Bambi-filmen. Holder en knapp på ham :-)

   1. For å si det sånn, de ble advart først. Og da de ikke tok til seg den, så slettet jeg de værste etter det :-)
    Er ikke veldig vant med bloggtroll jeg heller, men det å havne på førstesiden av vgnett genererer ofte endel sånne. Godt det ikke er så ofte :-)

    Trampe var (er?) forøvrig en smart kanin :-) Nina Elisabeth postet sist..Pannekaker og kollektivtrafikk.My Profile

    1. Ja, er ikke enkelt det med er/var når det gjelder filmfigurer. Bambi kom i 1942, så det blir like riktig med var, men du får den på DVD, så da kan det like gjerne bli er :-)
     Ja, er my rart katta drar inn, iallfall når den katta heter VG-nett.

     1. Prøvde en tid å blogge med henvisninger til VG-oppslag i håp om å få flere lesere. Det viste seg å være bortkastet tid. Flere leste akkurat det innlegget men kom sjelden tilbake, og de som kommenterte var nesten alltid “troll” som driver med “copy”/”paste” og har samme kommentar på mange blogger….

      1. Var vist en slik innom her for en stund siden. Der var det tydelig at mangklende forståelse og kommunikasjon fra en offentlig etat gjorde at vedkommende ikke skjønte bæra.

 2. Heisan,
  Var det vaksinesaken som fikk deg til å tenke på de tre delene?
  Var innom der, men fant ut at mine kunnskaper var for små og at du i grunnen hadde sagt noe av det jeg tenkte, så da var det like greit å holde fingrene unna tastaturet.

  Jeg mener og synser i vilden sky, men da tilkjennegir jeg vel det, tror jeg?
  Nu vel. Uenig i sak, gøy og ofte oppklarende.Skittkasting og sjikane. fryktelig ugreit. Og veldig lite informativt.

  Ha en flott dag, helst uten bloggtroll av ulike valører :-) Mormor postet sist..Seksuell selvbeherskelse, ikke noe for menn?My Profile

  1. Det kommentarfeltet der har tatt helt av flere ganger når det gjelder personangrep og usaklig språkbruk. Og desverre fra begge sidene i diskusjonen. Veldig synd, for bloggpostene er saklige og informative, selv om det kan bli vel mye tro på forskningens makt. Ser ikke alltid den ydmykheten som forskerne legger for dagen om at vi vet ikke alt, men det kan være min måte å lese på.

 3. Jeg synes vi kanskje skal ta bloggtroll mer alvorlig enn vi kanskje gjør. De skaper et inntrykk av at på nett,der er det greit å drive sjikane eller oppføre seg truende. Det er ikke det. Det aldri greit å si ting man ikke kan stå for “face to face”
  Jeg synes ikke i skal fnise av sånn oppførsel.Jeg tror det er ganske mange som ikke har lyst til å si noe om hva de mener på nett..nettopp på grunn av trolla..det synes jeg er synd!.

  1. Det er ikke greit å si ting på nett som man ikka kan si direkte til den samme personen. Desverre er det noen som tror at det er greit med et brutalt språk i kommentarfeltene rundt forbi. Ikke bare de som skriver kommentarene, men også de som redigerer kommentarene. Er det jeg vil ta opp, har man ikke mer respekt for hverandre, da kan man finne seg en sandsekk å slå på i stedet. Utrolig hvor mye triveligere det blir rundt forbi når man tar ut agresjonen sin slik.

 4. Jeg sliter med at jeg ikke klarer å heve meg over nettrollene. I stedet blir jeg skikkelig lei meg, såra og i noen øyeblikk er jeg klar for å legge ned bloggen og aldri ytre meg på nett mer i hele mitt liv. Det går heldigvis fort over. Det er veldig sjelden jeg har blitt utsatt for sånne troll, men jeg husker dem alle tre. Slette har jeg gjort bare en gang. Det var en forelder som var feilinformert og kjeftet og smelte på bloggen min. Jeg visste at hvis jeg slapp den gjennom, ville andre foreldre protestere og lage problemer for den anonyme kommentatoren. Og likevel, selv om dette bare var tull, – jeg ble lei meg.

  Samtidig synes jeg ofte det er litt vel mye glatthet i kommentarfeltet. Jeg leser en haug danske blogger, og der er det så mye “fantastisk” og “strålende” at jeg lurer. Noen innlegg roper jo på en fin diskusjon, men den kommer sjelden. På min blogg, som er en “all round-blogg” synes det veldig tydelig. Jeg har stort sett de samme leserne, 3 -600 i døgnet. Skriver jeg om en katt eller en vakker blomst, får jeg kommentarer. Skriver jeg om noe i nyhetsbildet, noe som tangerer det politiske, blir det dørgende stille. Det er litt synd, synes jeg.

  1. Danskene har en annen omgangstone enn oss nordmenn. Ofte jeg sitter og koser meg over danske blogger, rett og slett fordi jeg kjenner igjen omgangstonen fra mine danske bekjente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: