Om å bygge seg ut av en krise

NAV er ikke et nytt tema på Karavanseraiet.no, og det er kanskje ikke så rart. Etaten håndterer ca 1/3 av statsbudsjettet og langt de fleste av oss har et eller annet forhold til NAV og etatens gjøren og laden.

VG-nett har i dag et oppslag om at NAV slakter seg selv. Intern gransking viser at NAV har brukt et par og tyve millioner på helt andre ting enn det pengene var ment brukt til. Nå er ikke dette så veldig mye penger, lønn til et femtitalls helsearbeidere i et år for eksempel. Selv mener NAV at de Arbeidslivsentrene som skulle hatt pengene er underfinansiert med ca 70 stillinger, Altså at de sentrene skulle hatt 10 – 15 millioner mer enn de 22 millionene de ikke har fått.

En annen side er at saken er enda et eksempel på at offentlig forvaltning ikke tenker forebygging og vedlikehold. Pengene skulle vært brukt til å hindre utstøting fra arbeidslivet ved å styrke NAVs Arbeidslivssentre, men har blitt brukt andre steder i NAV-systemet. Sikkert til gode formål og verdige trengende, men likevel ikke der de skulle vært brukt.

Det å ikke komme inn på arbeidsmarkedet eller falle ut av det av ulike årsaker er for å si det på god nordlending, et reinhekla huindhælvet. Kamelryttersken har testa det, og vet at det ikke akkurat er en situasjon hun ønsker seg tilbake til.

Hum blir stor i øynene når hun ser slike saker, at presumptivt oppegående mennesker, med kunnskap om utstøtingsmekanismer og hva arbeidsledighet fører til av alskens elendighet for den enkelte, at de klarer å kjøre sak etter sak i grøfta. Noe fruen både har kjent på kroppen og også har sett ved selvsyn i andre saker.

Når en Ergoterapeut arbeider med en sak, for eksempel tilrettelegging av heimen til et menneske med nedsatt fysisk eller psykisk funksjonsevne, snakker hun gjerne om “Å komme i mål”. At de løsningene som bruker og terapeut kommer fram til, at de fungerer, at de gjør hverdagen til brukeren så god som det er mulig ut fra den kunnskapen de har tilsammen.

Det er ikke alltid man kommer i mål, at løsningene ikke fungerer, men det er med på å bygge opp kompetansen, både hos brukeren og hos terapeuten som har brukt sine kunnskaper så godt hun kunne. Og med mer erfaring er det lettere å komme i mål neste gang.

Med det i mente blir det gjerne til at blondinens tankeganger når det gjelder NAV og forsåvidt også andre offentlige forvaltningsorganer, glir mer over i det skjepiske hjørnet av hjerneskallen. Der inne ligger som kjent det grannet av sagflis som er i tomrommet under de blonde lokkene. For hun tenker at det er mange flinke fagfolk rundt forbi som vil komme i mål med de sakene de arbeider med, men som stanger hodet i veggen, fordi et system som bygger på Weber og hans byråkratiske modell ikke gir plass til individuelle tilpasninger. Et nettsøk på NAV + slakt gir mange treff på artikler som handler om akkurat dette. At NAV-ansatte forteller at de ikke blir hørt. Også i denne siste saken, hvor

Fagforbundet Unio, som organiserer rundt 1.000 ansatte i Nav, mener rapporten bekrefter det de ansatte har sagt lenge

Sitat fra Nettavisen

Man får noen store ? i øynene når man begynner å tenke på at det har vært en massiv kritikk av hvordan NAV skjøtter sitt hus, og at de fremdeles er opptatt av at det er sammenslåingen av trygdekontor, sosialkontor og aetat som er roten til misèren. I landbruksøkonomien lærte blondinen at man kunne ikke bygge seg ut av en økonomisk krise. Da var det snakk om økonomisk skakkjørte gårdsbruk som bygde ny driftsbygning for å øke inntektene, lurer på om det aksiomet kan overføres til andre sektorer?

Ny på Karavanseraiet? Hyggelig at du ser innom :)

Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet

Hvis du ønsker å anbefale dette innlegget til andre, trykker du på den blå poengboksen til høyre

Du får nye blogginnlegg direkte til din Facebookprofil ved å trykke på likerboksen

I tilfelle du er uenig med Kamelryttersken har du to muligheter:

1. Gi uttrykk for uenigheten i kommentarfeltet

eller

2. Les noen av de andre postene på Karavanseraiet

På forhånd Tusen takk :D

3 thoughts on “Om å bygge seg ut av en krise

  1. Det viser seg atter at veien til helvete er brolagt med gode intensjoner. Høybråten og hans medarbeidere hadde nok gode intensjoner, men dessverre, det er ikke nok.

    Fra tanke til mål uten å se går ikke,
    :twisted: Mormor postet sist..Olav Hauge spørMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: