Hva er et karavanserai?

Ny gjesteskribent på Karavanseraiet, Marit Elisebet Totland, lærerinne, aktiv KrF-politiker, prestefrue, og blogger på bloggen Ut av uføre(t)

Hun har tatt for seg hva et karavanserai er og hvordan det kan påvirke oss

Karavanserai

Det er en glede å få være gjesteblogger på Karavanseraiet. Jeg må innrømme at første møtet med bloggen, utfordret både syn og artikulasjonsevne. Karavanserai – ikke fritt for at det trengtes konsentrasjon for å uttale ordet.

Så går jeg ordet nærmere inn på livet, og blir fascinert: Herberger for karavaner og andre veifarende langs de store handelsrutene i Midt-Østen, Nord-Afrika, Sør-Øst Europa og langs Silkeveien fra Tyrkia til Kina. Tanker og nye ideer fulgte karavanene og ble utvekslet før, under og etter de felles måltidene i seraiet.

Slike herberger trenger vi i dagens samfunn. Også i dag møtes meninger og holdninger fra hele verden. Ja, det skjer i våre egne stuer. Og vi trenger ikke en gang ha fjernsynet på eller ha besøk fra andre verdenshjørner for å bli utfordret på egne tanker og ideer.

De fleste av oss mener og synes saker og ting i klartekst, gjerne med store bokstaver. Jeg kan tenke meg at møtene i karavanseraiene kunne bli høylytte. Litt bånd måtte de nok likevel legge på seg, skulle freden bevares. De var langt fra neste tettsted, og var dømt til å være sammen, der og da.

Når vi møter uenighet, kan vi forlate rommet, forlate fellesskapet, samle oss i grupper. Er det så klokt. Hva lærer vi da av hverandre?

Feighet, skinnuenighet er ikke veien til vennskap og forståelse, men det er toleranse og respekt. Skal jeg tolerere noe, må det finnes noe å tolerere. Dem jeg er enig med, trenger jeg ikke tolerere, heller ikke dem jeg mener hevder uvesentlige ting. Det er uenighet på områder som jeg opplever som viktige, og som min meningsmotstander opplever som viktige, som virkelig krever toleranse.

Toleranse og respekt kan oppøves. Jeg tror grunnlaget legges i oppdragelsen, men det går an å lære etterhvert. Mitt utgangspunkt er at alle mennesker har samme verdi, uavhengig av … , ja rett og slett uavhengig av alt. Ingen skal gjøre seg fortjent til menneskeverd. Det er noe en har fordi en er et menneske, hverken alder, prestasjon, meninger, kilo eller meter forandrer det. På et slikt grunnlag forplikter jeg meg selv til å vise respekt og toleranse. Det er vel noe bortimot en ideell fordring, og jeg må innrømme at det av og til røyner på å få følelser og tanker til å gå i takt. Men jeg øver meg!

Karvanseraiene hadde felles måltider. Måltidsfellskapet er verdifullt for å skape samhold og vennskap. Rundt bordet skapes forståelse gjennom gode samtaler. I hverdagen tvinger det også de som lever sammen til å sitte ved samme bord, både i gode og vonde dager. Det krever sitt av toleranse og respekt. Men det er en nødvendig utfordring skal en bli et godt medmenneske å leve sammen med, – et medmenneske under et flyktig møte eller ved middagsbordet, søndag som mandag.

Ny på Karavanseraiet? Hyggelig at du ser innom :-)

Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet

Hvis du ønsker å anbefale dette innlegget til andre, trykker du på den blå poengboksen til høyre

Du får nye blogginnlegg direkte til din Facebookprofil ved å trykke på likerboksen

I tilfelle du er uenig med Kamelryttersken har du to muligheter:

1. Gi uttrykk for uenigheten i kommentarfeltet

eller

2. Les noen av de andre postene på Karavanseraiet

På forhånd Tusen takk :D

4 thoughts on “Hva er et karavanserai?

 1. Jeg måtte sitte litt og tenke meg om.
  Det er mange som hverken deler måltider og ord, selv om de tilsynelatende lever sammen.
  Da har de kanskje noe å lære av karavanseraiet?

  Ha en vakker dag :-) Mormor postet sist..Krangel og eplerMy Profile

 2. Takk Mormor, du òg :)

  Ja, er nok noen som kunne trengt å dele både mat og ord for å få et hyggeligere liv. Dette karavanseraiet er iallfall åpent 24/7 slik at folk kan dele ord og meninger så mye de vil :)

 3. Pingback: Idèbank for NAV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: