Julegenet

Karavanseraiet fortsetter med gjesteinnlegg fra skriveføre bloggere. I dag er det JenniKakedeg som forteller at det finnes et julegen.

Kakedeg er en spenstig blogg, med mange gode og ikke minst livsbejaende innlegg, for ikke si innfall. Her er ett av dem :D

Julegenet

Jeg er ei jente som er vokst opp uten å feire jul. Eller bursdag. Eller noe som helst annet, for den saks skyld. Da kan antagelig den oppvakte leser gjette hva slags religiøs overbevisning min familie har. I tillegg er familien min stort sett dansk, så da kan man trygt fastslå at jeg er sørgelig lite informert om hva slags tradisjoner folk har i dette landet jeg oppholder meg i. I tillegg til dette med alle høytidene, har jeg til dømes aldri prøvd å gå på ski og norske kulturelle referanser går meg hus forbi.

Nå er altså jula kommet for fullt, tida er så langt framskreden at sjøl julemarsipanen er akseptert i butikkhyllene, og Oslo City er fullt av paniske mennesker som skal handle julegaver til fjern og nær. Jeg, som nå har et eget liv og kan gjøre hva jeg vil, skal også feire jul, og attpåtil stå for hele julaftenslaberaset i mitt eget hjem. Det sier seg sjøl at jeg er litt forvirra. Jeg har ingen naturlig sans som sier meg når man skal begynne å tenke på julegaver, og glømmer dermed at de skal innkjøpes helt til folk plutselig kommer og leverer sine gaver til meg. I tillegg aner jeg ikke hva man egentlig skal gjøre når man bedriver julefeiring, eller når det er vanlig å sette opp juletreet.

Julaften nærmer seg med stormskritt, og jeg føler dette er årets siste eksamen.

Fordi jeg ikke har så mange penger, har jeg forsøkt som best å unngå mine venner i denne perioden, så de ikke skal finne på å kreve gaver av meg. Jeg har nå greid å presse antall gaver ned til fem stykker, og det sier jeg meg godt fornøyd med. Så gjenstår dette med å rydde og vaske huset. Det er noe man får til. Dernest kommer bakinga. Jeg, som er kjent som kakebakejenta, burde få også det greit til. Jeg har hørt at man skal bake sju forskjellige typer kake til jul. Hvordan kan jeg løse dette enklest mulig, tro? Et par av disse kakesortene må nesten være av den typen man lager svært raskt og enkelt. For folk som har store familier er det sikkert lettere. De kan vel mobilisere alle sammen til å bake samtidig.

En annen ting som trengs til julefeiring, er juletre. Heldigvis har jeg sett mange juletrær i mitt liv, så jeg veit godt hvordan de skal se ut. De setter opp juletrær overalt i desember som den uerfarne kan bruke som mal for sin egen dekorasjon. Fordi jeg ikke synes noe om å kutte ned trær bare for å bruke liket som pynt, har jeg anskaffa et i plast. Det er kjempestort og jeg er ganske liten, så jeg ser fram til en hard kveld med å forsøke å drasse det fra der det nå befinner seg og over til min egen leilighet. Jeg har fått med meg at det skal være en tradisjon at man går rundt juletreet mens man synger sanger. Jeg veit ikke helt hvor i julefeiringsprogrammet man gjør det, eller hvor lenge man skal holde på. Skal man synge én sang, eller skal man ta alle julesangene man kan?

Så har vi dette med mat. Det finnes fire retter å velge mellom. Ribbe (gris, æsj), pinnekjøtt (sau, æsj OG ekstra dyrt!), lutefisk (aldri smakt, æsj ifølge min mor) eller kalkun (blir sett ned på, for amerikansk). Heldigvis har min venninne som jeg skal feire jul med foreslått at vi kan lage noe annet, som fisk (vanlig fisk, ikke lutefisk). Siden det er jeg som kan bake, lager hun maten, takk og lov. Jeg tror ikke jeg hadde greid å takle flere juleutfordringer nå.

Juledrikke finnes det mye av. Vi har juleøl (fordi alkohol alltid settes høyest i det norske samfunn, regner jeg med at juleølet skal være mest prominent i en julefeiring), julebrus (som også er så populært at det til og med er sosialt akseptert å ta med på fest, sjøl om det er alkoholfritt! Tenk noe slikt!) og gløgg. Gløgg har jeg faktisk smakt et par ganger på skolen da jeg var liten. De serverte det på arrangementet som blei holdt for muslimene og meg mens de andre barna dro på julegudstjeneste. Det smaker som varm saft, noe som ikke er så veldig godt, og man legger nøtter og rosiner oppi, noe som gjør hverken gløggen eller nøttene og rosinene noe mer velsmakende. Dessuten synker nøttene og rosinene ned til bunnen, så de kommer ikke med når man drikker uansett. Dermed må man, om man akter å spise dem, rote rundt i de fuktige restene på bunnen av koppen. Jeg antar dette er noe man må vokse opp med for forstå å verdsette. Jeg satser antageligvis på juleølet.

Til sist er det nødvendig med julepynt, sånn utover juletreet. Stjerner som henger i vinduene, kranser som henger på dørene, alt dette har jeg fått god innsikt i bare gjennom å se på husene i nabolaget. I det hele tatt bør visst hele interiøret reflektere at det er jul. Fra å lese bøker har jeg skjønt at denne julepynten kommer fra en boks som ligger enten på loftet eller i boden. Jeg har sett i boden min, men det finnes ingen boks med julepynt der.

Det ante meg. Jul er noe som overføres via gener. Jeg har ikke genet, og kan bare late som.

Ny leser av Karavanseraiet? Hyggelig at du ser innom :)

Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet eller trykk på “Denne posten liker jeg” :) Gjerne begge deler ;)

Hvis du ønsker å anbefale dette innlegget til andre, trykker du på den blå poengboksen til høyre

I tilfelle du er uenig med Kamelryttersken er det to muligheter:

1. Gi uttrykk for uenigheten i kommentarfeltet.

eller

2. Les noen av de andre postene på Karavanseraiet

På forhånd Tusen takk  :)

For ordens skyld må det opplyses at juletreet over her står på Kamelrytterskens veranda. Det er lite egnet til å vandre rundt, men det lyser opp både ute og inne.

4 thoughts on “Julegenet

 1. Det må være en underlig fornemmelse at være uden de kulturelle referencer. Jeg har lagt mærke til at du forstår danske kommentarer – det er rart :-)

  Juletræet af plastic er praktisk, vi havde et lille et på kontoret, og det var helt vedligeholdelsesfrit :-) Men jeg kan nu bedst lide levende planter, og helst i haven :-) Man kan pynte hvad som helst, man kan godt købe et træ med rod, gran, thuja, tax, eller et løvtræ uden blade men med mange grene (men det er ikke normalt!), og så pynte med lys og hjerter og englehår (ved du hvad det er?), glaskugler købes efter behov og ikke for mange.

  Man kan gå rundt om træet en gang med én sang – eller mange gange med mange sange, det kommer an på hvordan det lyder. Hvis man kan lide at synge, så bliver man ved: Glade Jul/Heilige Nacht; Et Barn er født i Bethlehem (kun to vers, lad resten ligge!) eller Højt Fra Træets Grønne Top, En Rose Så Jeg Skyde, Det Kimer Nu, og måske nogle flere moderne sange, Det’ Jul det er cool; Den Himmelblå (Shubidua); White Christmas; Jinglebells; åh jeg kommer jo helt i julestemning :-)

  Jeg har mistet mit jule-gen, måske fordi jeg bliver ked af det, når jeg tænker på hvordan min familie skændtes. Men jeg overvejer at gå i kirke! selv om jeg ikke er religiøs – er det også det, der er din baggrund?

  Jeg opfatter Julen som børnenes fest, og hvis man ikke har et barnligt gén, så skal man finde nogen, der har :-) Donald postet sist..Civilisationens grundpiller- nr 2- LandbrugMy Profile

 2. Glemte at uddybe (men du ved det jo godt – det er jo kun for sjov):

  Man går rundt om juletræet efter at have spist (motion er sundt, ved du!) og så bliver man ved indtil børnene er utålmodige. Så sætter man sig ned og begynder at uddele gaver :-) Derefter indtages kaffe med cognak eller rom-essens og flødeskum (der skal være noget at forbrænde i morgen:-)
  Donald postet sist..Civilisationens grundpiller- nr 2- LandbrugMy Profile

  1. Her var det jo mange gode tips! Tuja er en god idé, de er fine å ha hele året. Jeg tror jeg har sett sånn englehår, jeg har det dog ikke på treet mitt (som har blitt ganske fint ellers!).

   Min bakgrunn er fra Jehovas Vitner, og hele min familie er fortsatt med, så de feirer ikke jul. Jeg forlot det da jeg var 17 år, så min julefeiring blir aldri “vanlig” med hele familien som de andre har. Men jeg blir kjempeglad hver gang jeg får en julegave, sikkert like glad som barna blir! =)
   Jenni postet sist..FerielengselMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: