Kommentarer på ukjente sosiale nettmedia? Går det an da?

Nettikette er ikke enkelt. Ikke etikk heller for den del. Blondinen har vel gjort de blunderne som kan gjøres i så måte, + noen til. “Sukk hjerte, men brist ikke”, brukte lærerinna vår på ungdomsskolen å si når det gikk for mye over stokk og stein i klassen. Om det var hennes ord, eller om hun hadde det fra et annet sted, vet Kamelryttersken ikke, men det er godt med et hjertesukk innimellom. Også over egne blundere.

Linken over om nettikette starter ganske så friskt med:

Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg.

Er da ikke så vanskelig?

Er det ikke sånn man skal oppføre seg?

Iallfall hvis man skal tro langt de fleste verdensreligionene som vel er det nærmeste vi kommer generell verdensomspennende opplæring i etikk. For internettet er verdensomspennende og lille Karavanseraiet har hatt lesere både fra Moskva og Washington DC, for å ta den kalde krigens to motpoler. World Wide Web som de tre doble v-ene står for. Men nå skal ikke Kamelryttersken bry seg så mye om det som skjer på fremmede språk, men holde seg til morsmålet. For det hender at blondinen roter seg inn på andre blogger og oppfører seg der, slik som hun vil at andre skal gjøre hos henne. Er ikke alltid like enkelt, men med et propert sprog (vanligvis) og et vinnende vesen går det vanligvis bra for fruen :)

For det er noe med Kardemommeloven

Du skal ikke plage andre

Du skal være grei og snill

Forøvrig kan du gjøre som du vil

Man vil jo ikke plage andre, være til sjenanse og lage alminnelig misnøye der man kommer. Enten det nå er i RL eller det er i cyberspace.

• Følg de samme reglene for god oppførsel som du ville fulgt i det virkelige livet.

Står det også i den nevnte nettikettelinken. Gjør man det på sosiale media i cyberspace? Tror da det. Det har skjedd at Kamelryttersken har blitt skjelt ut på åpent sosialt nettmedium, men det har vært mer et engangstilfelle. Men enkelte steder er det en omgangstone som iallfall denne fruen sliter litt med. For det er lett å glemme at det sitter et menneske på andre siden av den skjermen man skriver på, og det mennesket kan ha helt andre etiske normer for hva som går an, enn man selv har.

Ett dilemma er nye blogger man kommer over, hvor det taes opp interessante tema og stilles spørsmål som  oppfordrer til svar. Enten at man vil rive av seg en kjapp kommentar, eller gå inn i en dypere diskusjon.

Blond som a er, fruen, så har a gått rett i den fella et par ganger. For kan en offentlig tilgjengelig blogg oppfattes som privat? Er en blogg i det hele tatt privat? Mange vil oppfatte et åpent kommentarfelt som en invitasjon til meningsutveksling.  Men den er ikke helt beinkløvd den oppfatningen, siden vi da er inne på det med å gjøre mot andre som man forventer at de gjør mot en. For en offentlig tilgjengelig blogg er i utgangspunktet en inivitasjon til diskusjon og kommentarer? Eller er den det?

Var en diskusjon i etterkant av Fritt Ords milde gaver til blogger av ymse slag. Noe av diskusjonen gikk på hva blogger er og på kategorisering av blogger. Virrvarr med det Revolusjonære Roteloftet mener på at det er to typer blogger. Innadvendte blogger som bloggeier skriver for seg selv, og som h*n  egentlig ikke forventer særlig respons på. Og så er det utadvendte blogger, som Virrvarrs Roteloft og Lykkelises Everything happens for a reason, hvor bloggeier skriver fordi h*n har noe h*n vil si og som h*n ønsker respons på. Karavanseraiet som du er på nå, har også som mål å engasjere og inviterer sine lesere til å bruke kommentarfeltet.

Men det er ikke alltid like enkelt å se forskjell på de to typene blogger. Og da kan det bli utfordrende å forholde seg til både Nettikette og Kardemommelov? Eller hur?

For vi er da både greie og snille, bare vi ville?

7 thoughts on “Kommentarer på ukjente sosiale nettmedia? Går det an da?

 1. Pingback: linksiden.no
 2. Ja og gjøre mot andre det man vil at andre skal gjøre igjenn er forsåvidt en god leveregel. På nettet har jeg for min del lagt merke til at det er mange som leser blogger og aldri gir en lyd fra seg, de bare leser. Deriblant meg og mange ganger, slik blir det bare og slik er det. Jeg kan gå over mange mange blogger i løpet av et døgn men det er da få jeg kommenterer på, og slik er det bare. :-) Det er sikkert ikke bare jeg som er slik vi har da tusenvis av andre som helt sikkert gjør det samme. Det er jo i for seg litt synd for da ender det jo med at en selv ikke får noe respons.

  Men det er morsomt å hive seg med i kommentarfeltet på ting som engasjerer en. Da blir jo bloggen mye mer levende enn at alle ordene bare kommer fra en synsvinkel, eller??? Når det gjelder ikke norskspråklige blogger har jeg et inntrykk av at de er litt kjappere med å gi respons som kommentarer til hverandre. Men heldigvis lille Norge vi kommer da haltende etter på et vis. :-) Da håper jeg du har hatt ei fin helg :-) Ønsker deg en fortreffelig uke.
  Lykkelise postet sist..Julegavetips til degMy Profile

  1. Takk :) Har hatt ei rolig helg. Kinamat og kino i går kveld. Godt å få bekreftet at det fremdeles finns slike troll som Kittelsen tegnet. Troll Sikkerhets Tjenesten (TST) gjør en utmerket jobb med å skjerme dem.

   Ja, langt de fleste leser, og fortsetter videre til neste. Kan noen ganger virke som om vi ikke har tid til å stoppe og ta en prat over en kaffekopp, men må haste videre til neste leseopplevelse. Men kanskje leseopplevelsen blir bedre hvis man tar seg tid til å stoppe og reflektere over det man har lest, og deler litt av sin opplevelse med både bloggeier og med de andre som leser akkurat den bloggen.

   Kanskje det også er litt sjenerthet, at vi tror vi går inn i en privat sfære hvis vi skriver på noen andres blogg. Noen opplever det nok slik også, og det er der det kan bli utfordringer. Som man vanligvis løser med å fortsette videre til noe annet.

 3. Nok et interessant innlegg! Vi har vel pratet litt om dette før – noen kommenterer flittig, og andre foretrekker å lese uten å “blande seg”. Men det er et faktum at man aldri helt kan vite hva responsen blir, selv om man selv oppfører seg sivilisert i ord og uttrykk på sine kommentarer.
  Man MÅ være forberedt på å kunne få “passet påskrevet” og det er det ikke alle som takler. Jeg har sett stygge eksempler på mobbing via nett også, selv om nok ofrene her mest er unge og mer usikre personer.
  Arvid postet sist..Alternativ nyhetskanal – Amy GoodmanMy Profile

  1. Takk Arvid :)
   For meg er innholdet i kommentarfeltet like viktig som blogginnlegget. Er der man får utdypet både egne og andres tanker om et tema.

   Noen blogger har et kommentarfelt som flyter over av usakligheter og personangrep, mens andre som tar opp samme tema kan ha en saklig og god diskusjon uten antydning til hets av noe slag. Har litt med hvem som skriver, litt med hvem som finner bloggen og litt med hvordan bloggen er skrevet. Og ikke så lite med hvordan kommentarfeltet blir moderert. Slipper man til kreti og pleti uten å sette på bremsene, vil man også få et kommentarfelt deretter.

 4. Pingback: Tusen takk :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: