Fem grunner til at hun ikke er farlig for sine omgivelser

Kamelryttersken lurer på hva som gjør at mennesker reagerer som de gjør når de møter et menneske som ikke helt passer inn i samfunnets A4-skjema.

Vi har alle et bilde i hodet vårt av hvordan et menneske skal være for at det skal stemme med våre forventninger. Det A4-skjemaet vi mener samfunnet vårt har laget for oss som samfunnsmedlemmer. Dette skjemaet består av alle våre tillærte/arvede holdninger og de erfaringene vi har gjort oss gjennom livet. + det vi tror “alle”andre mener om den samme saken.

Stegemüller skriver om det ha en langvarig depresjon, og sier også at hun har en “skjult agenda” ved å å være åpen om sine utfordringer. Hun håper at ved å være åpen om dette, at hun kan avmystifisere depresjon som sykdom og vil vise at den kan behandles selv om den kan være langvarig. På det viset er hun ikke helt A4 fordi hun på sitt vis fronter utfordringer som på en måte er tabu i vårt strømlinjeformede samfunn som faktisk ikke har plass til mennesker som ikke passer i vårt bilde av samfunnets støtter.

Selv om den lille, nette Kamelryttersken også vises i bybildet og på arbeidsplassen, vises hun mindre nå enn hun gjorde for et par år siden hvor hun nærmest uvitende kom på forsida på den lokale blekka, Adressa. Ikke bare èn gang, men to ganger. Det mest positive med det, var når hun kom på forelesning den dagen og profesoren hilste henne med “Her kommer forsidepiken” :)

Men det har sine ulemper å være så synlig og ikke passe inn i A4-skjemaet eller en arbeidsgivers bilde av sin nye medarbeider. Det får et menneske til å gå helt ned i sitt innerste for å finne ut

 • Hva er det som feiler meg?
 • Hva er det som gjør at jeg ikke får delta i samfunnet og arbeidslivet med det jeg vet jeg kan og har å gi?

Hva er det som gjør at et oppegående menneske må stille seg selv slike spørsmål, for ikke si skrive et blogginnlegg om det? En blogg er mange ganger veldig personlig og fungerer noen ganger som egenterapi. Karavanseraiet kan nok mange ganger være både personlig, alvorlig og avspeile en hverdag som kan være mer utfordrende enn Kamelryttersken setter pris på. Derfor er hennes foreløpige svar på de eksistensielle spørsmålene over:

 1. Hun biter bare på dager som staves med X på norsk
 2. Hun er relativt luktfri, bortsett fra når hun bruker Salvador Dalis “Ruby lips” eller Khanya of africas body lotion
 3. Hun fører et propert sprog til å være nordlending
 4. Hun er omtenkt, høflig og reiser seg på bussen for eldre, gravide og andre som har mer behov for et sete.
 5. Hun har solid utdannig og kompetanse hun kan bruke til beste for flere

Likevel er spørsmålet hva avgjør hvem som passer inn i A4-skjemaet vårt, og dermed blir godtatt i samfunns- og arbeidsliv?

 

:

Ny på Karavanseraiet? Velkommen hit :-) Hyggelig at du ser innom :-)

Her på Karavanseraiet.no finner du refleksjoner og historier om blant annet motorsykkelkjøring, samfunn, helse og personlig utvikling. Noen alvorlige, andre humoristiske eller med en liten snert til dette eller hint. Du finner også interessante diskusjoner om temaene som er tatt opp. Noe står for seg selv, andre henger sammen. Det er lagt inn lenker i teksten for å gjøre det enklere å se helheten i bloggen og i historiene som fortelles. Og forhåpentligvis gir de også inspirasjon til videre lesing, eller til at du som leser deltar i diskusjonen i kommentarfeltet :-)

Eller du kan gå til forsiden av bloggen hvor du kan lese helt andre historier om motorsykkelkjøring, samfunn, helse og personlig utvikling.

Ha en fortsatt fin dag der du er, og kom gjerne innom neste gang du er på disse kanter :-)

Vennlig hilsen

Kamelryttersken

26 thoughts on “Fem grunner til at hun ikke er farlig for sine omgivelser

 1. @ Kamelryttersken – mange tak for din henvisning! Nej helt A4 bliver jeg aldrig nogensinde :-)

  Jeg tænker, at det er lettere at være udenfor A4, hvis man på forhånd er inde i samfundet. Ex: Hvis jeg ikke havde et job, som jeg godt kan lide, og hvor de ved, at jeg bestrider udfordringerne, ville jeg næppe turde skrive så åbent som jeg gør. Jeg ville være bange for at blive set skævt til.

  Det der er fascinerende er, at alle andre ser “lige” ud, når man bare ser dem. De ligner alle nogle, der har styr på alting, men man skal sædvanligvis ikke lytte/spørge så meget før det viser sig, at de andre også slæber rundt på noget, der er modsat af A4. Efterhånden tænker jeg, om der i det hele taget er nogle, der lever op til alle idealerne? Jeg tror det ikke – og glæder mig over det.
  Stegemüller postet sist..D for depressionMy Profile

  1. Bare hyggelig :) Syns du beskrev dine utfordringer så godt at de fortjente at flere får lese det du skriver.

   Nei, er nok ikke så mange som lever opp til alle idealene. Utfordringen ligger i at mange av dem som vil vite at de lever opp til idealene, nettopp er dem som er flinkest til å dømme de som ikke kan/vil leve opp til deres idealer.

 2. Pingback: linksiden.no
 3. Nok et superbt formulert innlegg her hos deg Kamelryttersken ! Ikke alle, svært få igrunn, tør å være så ærlige om seg selv hverken for seg selv eller omverdenen og det samler seg derfor lett stadig flere snublestener i ens egen stue på-en-måte … Undertegnede er nok heller ikke noen A-4-person og har hele livet fått høre dette til gangs i negativ forstand. Ikke bare fra uvitende ukjente mennesker men så absolutt av de nærmeste en har og av deres nærmeste igjen som til tider har fratatt en livslysten i grov skala. En kan jo spekulere i om det er mulig å overleve i en slik form for ensomhet og det skal jeg svare på den dagen jeg evventuellt klarer å legge det/de/dem bak meg… God klem til deg og ønske om en vakker lørdagsaften :)

  1. Tusen takk Catalysator, ha ei fin helg du òg :):)

   Alltid hyggelig å få komplimenter, og nå i det siste har jeg blitt flinkere til å beholde dem :) Før var det en teflonbelagt forbindelse mellom ørene slik at komplimentene skle helt uten motstand fra det ene til det andre øret, hvor de fortsatte ned i en pen haug utenfor rekkevidde for forstanden min. Be ikke så mye selvrespekt av det, for å si det enkelt.
   Men etter at jeg begynte å tro på meg selv, har jeg også begynt å høre komplimentene og ikke minst tro på dem.

 4. Jeg skjønner at dette innlegget ligger på førsteplass i dag, så aktuelt det er for alle og enhver :) Vi tenker ikke på det så bevisst daglig,men jeg tror de aller fleste av oss fanges litt i denne strømlinjeformen. Når det gjelder å være et A4 menneske utad, skiller jeg meg klart ut uten at folk trenger å veksle et ord med meg…min muslimske kledning sier sitt..:D Jeg lurer litt på om vi ikke har en A4 holdning til meninger også, som f eks blandt venner, kollegaer eller skoleelever? Faller man ikke litt lett utenfor “sirkelen” hvis man ikke har samme mening?

 5. Jeg forstår desværre ikke helt termerne, specielt “ikke passe inn i A4-skjemaet eller en arbeidsgivers bilde av sin nye medarbeider.”

  Jo, jeg gætter jo nok rigtigt, for jeg har indenfor IT- og computerteknik mødt mange af disse “afkrydsnings-CV” hvor man fortæller hvilke programmerings-sprog, computer-teknik m.v. som man har erfaring med og ved noget om. Jeg kan slet ikke vise mine evner gennem sådanne afkrydsninger.

  I virkelighedens verden er den, der kan løse en nyt problem en meget værdifuld person, og det er sjældent at en server-camp har brug for nogen, der bare (kun) kan det, som de har papir på.

  Iøvrigt kan jeg heller ikke lide at skelne mellem mere værdifulde personer og mindre værdifulde personer. Det er en alvorlig udfordring for vore dages mennesker at lære for livet, men ingen synes at tage det alvorligt.
  Donald postet sist..Advent og sneMy Profile

  1. Beklager litt sent svar, men det har vært ei utfordrende uke på privaten.

   Har før skrevet litt om dette med å passe inn i det man tror er samfunnets oppfatning av hvordan man skal være/oppføre seg. Og den oppfatningen kaller jeg ofte et A4-skjema. Din sammenligning med skjemaer hvor man krysser av for hvilken kompetanse man har er en god sammenligning,

 6. Jeg liker dette innlegget veldig godt, takk for at du la det på forsiden av bloggen din!
  I skrivende øyeblikk er utkanalen for velartikulerte, reflekterte tanker stengt, så jeg nøyer meg med denne kommentaren.

  Fortsatt god helg!

 7. Flott å lese og et fint bekjentskap Stegemüller.
  Takk for at du tipset meg :D
  A4 finnes ikke, fordi vi er ulike, men vi avviser fort det som føles oss for fremmed, tror jeg.

  Ha en fin natt
  Mormor postet sist..Nå SKAL jeg soveMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: