Avviksmelding fra ei blondine

Kamelryttersken skrev avviksmelding på systemfeil til arbeidsgiver nå tidligere i uka.

Ei som er sykemeldt trenger vel ikke skrive avviksmelding? Dèt gjør man da i arbeidstida?

Joda, men med noen års erfaring på arbeidsmarkedet, har fruen lært at det er trangt på det markedet. Veldig trangt, så trangt at det kan se ut som at det ikke er plass til små, nette blondiner med pene smil. At akkurat denne blondinen har solid utdanning på masternivå og erfaring innenfor et felt hvor det tydelig trengs flere hender, helsevesenet, er visst ikke så interesant. Det faktum at hun er lita og nett, er èn meter og åttiseks høy og har mørk stemme, gjør at det er mer utfordrende å passe inn i mange arbeidsgiveres bilde av sin nye arbeidstaker. At hun slenger med leppa i tide og utide hjelper på det òg ;)

Var ikke fordi hun ikke fikk den jobben heller, at Kamelryttersken skrev avviksmelding, men fordi arbeidsgivers system for oppfølging av overtallige ikke fungerte denne gangen. En annen erfaring fruen har gjort, er at hun må gi slike opplysninger inn med teskje, for det er  ikke alle som skjønner/godtar at et menneske kan sette seg over sine egne behov og se sammenhenger til beste for flere, ikke bare seg selv.

Kamelryttersken er flink på tilrettelegging slik at andre får gjort det de skal, enten det er en jobb som kan gjøres mer effektivt, eller det er en pasient med en funksjonsnedsettelse som trenger en tilrettelagt bolig. Det gjør at hun ser systemfeil, og kan foreslå forbedringer slik at systemet fungerer for de andre overtallige i poolen. Det at fruen har utfordringer med å passe inn i det bildet som arbeidsgiver har skapt av sin nye ansatte, selv om hun har de omsøkte kvalifikasjonene, gjør henne sårbar. Selv om hun arbeider hardt med å heve seg over det og sier at “Det er deres tap”.

Systemavviket går på at arbeidsgiver har en enhet som skal få overtallige over i annet arbeid hos andre enheter. Er det ledige stillinger, blir disse meldt inn og det sjekkes mot overtallighetspoolen om det er noen med ønsket kompetanse. Hvis ikke lyses stillingen ut.

I dette tilfellet ble det lyst ut en stilling, hvor Kamelrytterskens kompetanse ble nevnt som aktuell. Blondinen søker på vanlig måte, selv om hun er i stuss siden hennes kompetanse nevnes i utlysningen. Sikkert bare en glipp et sted. I sin enfoldighet tror hun at som overtallig vil hun få tilbud om jobbintervju siden hun ble oversett i første runde. Èn og en halv måned etter at søknaden ble sendt ligger det brev i fruens postkasse om at de har funnet en overtallig med nødvendige kvalifikasjoner i overtallighetspoolen. Tilsettingsprosessen er derfor stoppet.

Det er her det blir krøll i fruens tankeganger. I godt lag innrømmer hun glatt at ørene henger i en tråd som er spent tvers over tomrommet mellom dem, og at det som er av sagflis er kostet pent sammen i en haug bakerst i det ellers tomme kraniet. Fruen tror likevel at noen tankeganger må det da være der inne, for på et eller annet vis har blondinen klart å komme seg gjennom opptil flere år på både høgskole og universitet. Hun har iallfall vitnemål og autorisasjonsbevis i fleng hun kan tapetsere stueveggen med.

Siden det var minst to kvalifiserte i arbeidsgivers tjeneste som var overtallige, ville en enfoldig sjel som Kamelrytterskens tro at begge ble tatt inn til intervju, for deretter ansette den som er nærmest arbeidsgivers bilde av sin nye medarbeider. Ikke at man bare ser på èn, og glemmer/overser (stryk det som ikke passer) at det er flere søkere som har samme krav på stillingen. Ikke mer krav på, men samme. (Teskjeer, teskjeer kjære leser er en dyd av nødvendighet når man skriver avviksmelding).

Nå begynner som sagt Kamelryttersken å innse at arbeidsmarkedet er for trangt for små, nette blondiner, så hun blir å ta med seg sine opplevelser og nakkeskaden sin til fastlegen, for å begynne prosessen med å søke yrkesrettet attføring av medisinske årsaker. For som hun sier “Jeg vil ikke bo i et samfunn hvor motorsykkelen min ikke får stå i fred. Og jeg vil heller ikke måtte forholde meg til et system som ikke ser/godtar at også jeg har en legitim rett til å gjøre rett for lønna mi”.

Er kanskje fordi fruen er blond at hun lurer på om det er flere overtallige i et eller annet system som opplever at de ikke blir sett/tatt hensyn til? Er no med verdighet og selvrespekt som blir utfordra når man møter et arbeidsmarked med holdninger som kanskje var gangbar vare en gang i middelalderen?

Selv om arbeidsmarkedet er trangt, er det vafler i heimen på tirsdagene til hyggelige mennesker som kommer innom for en god samtale. Velkommen :D

Ble en alvorlig A i ordleken ABC Scandinavia denne gangen, men fruen er alvorlig og ettertenksom for tiden, så da ble det som det ble.

33 thoughts on “Avviksmelding fra ei blondine

 1. Pingback: linksiden.no
 2. Tak for din kommentar :-)
  Det var da en trist og deprimerende læsning. Jeg er vred på dine vegne.
  I Danmark siger vi: “En lille og vågen er bedre end en stor og doven!”
  Men det ordsprog kender arbejdsgiverne vist ikke.
  Stort kram fra mig.
  Rimkogeren – Danmark postet sist..1169My Profile

 3. Ja, det var en allvarsam början på ABC-leken. Tyvärr finns det ingen rättvisa. Hur många regler som än finns, så kan ändå arbetsgivarna välja och vraka efter sitt eget huvud. Men jag hoppas ändå att du håller huvudet högt.
  Mona postet sist..Tema Fredag-Vit och blåMy Profile

 4. /avviksmelding/ kan jeg ikke oversætte (heller ikke med Google), men jeg kan forstå, at det er en slags systemkritik, udløst af at du ikke blev indkaldt til en samtale i forbindelse med et job, som passer til din profil eller omvendt, som du passer til (hvilken vinkel kan du bedst lide?)

  Jeg synes det er trist, og jeg kan godt forstå at du reagerer med ærgrelse/vrede og irritation.

  Jeg kan huske, at mine forældre belærte mig, da jeg var barn: “En privat-person kan aldrig vinde en sag mod en statsforvaltning.”

  Senere læste jeg nogle principper i en bog om forvaltningsret: “En forvaltning skal altid vise hensyn til borgeren, som er den svage part.”

  Men det var en idealistisk bog, ikke en undersøgelse af realiteterne.

  Din klagesang får mig til at tænke på en reaktion, engang jeg sad til et møde hos Magistrene, der skulle sikre sig at vi skrev ansøgninger på forskellige jobs. Jeg fik pludselig tårer i øjnene, fordi det var nedværdigende. En anden i gruppen så det og så forbavset ud, men sagde ikke noget – der var ligesom ikke mulighed for at snakke sammen. Hvis jeg havde haft råd, havde jeg sagt nej tak til arbejdsløshedsdagpenge.
  Donald postet sist..Bedste skudMy Profile

  1. Vi har stående “ordre” fra arbeidsgiver om at avvik fra normal/vanlig prosedyre/praksis skal meldes til Enhetsleder. Om det er brudd på rutiner i forhold til pasientbehandling, medisiner eller systemer som ikke fungerer. Slike meldinger kalles “Avviksmeldinger”, og er ment for at vi skal lære av feiltak som er gjort og dermed forbedre vår praksis. Og for at organisasjonen skal kunne utvikle bedre prosedyrer/rutiner til beste for pasienter og ansatte.

   Denne episoden er ikke spesiell på noen måte, bortsett fra at den utløste en overmoden avgjørelse. Urettferdighet, om man vil kalle det det, vil vi alltid møte. Noen ganger går den i min favør, andre ganger slår den ut andre veien. Sånn er det bare i RL. Jeg vil likevel bidra med mitt for å rette opp og legge til rette for at systemene fungerer til beste for alle. Derfor denne avviksmeldingen. Den er skrevet for å gjøre systemene mer menneskelige, om man kan bruke det ordet, ikke for at andre skal synes synd på meg. Jeg visste jeg ville bli diskvalifisert den dagen jeg tok det valget jeg måtte ta, og det må jeg leve med.

   Blogging er på mange måter egenterapi, og noen ganger blir det mer alvor i det man skriver enn hva mange ser behov for å forholde seg til. For det er grenser for hva man skal ta til seg av andres utfordringer. Vi har alle våre egne utfordringer som går foran.

   Du skal ha takk Donald, for en gjennomtenkt kommentar, den setter jeg pris på. Tusen takk :)

   1. Selv takk, jeg har læst flere af de andre artikler, som du linker til, og kan nu bedre forstå baggrunden for Avviksmeldinger, – og jeg kan også forstå historierne, som er gået forud.

    Jeg tror også at jeg kan forstå hvad som ligger i udsagnet, at du visste du ville blive diskvalificeret den dag du tog et nødvendigt valg; jeg gætter at det er sygemelding, som du omtaler på denne måde. Det har netopp været fremme i “Nyhederne” i DK at sygemeldinger på sygdomme, som ikke kan udtrykkes med 40°C influenza, alkoholisme eller åbent knoglebrud og lignende, ofte bliver betragtet som psykiske svagheder og ikke som en fornuftig reaktion på en vanskelig arbejdssituation. Arbejdssælgeren anser det for ubehageligt at drøfte denne type problem med sin arbejdsgiver.

    Jeg tror at den generelle opfattelse er, at man kan købe alle slags arbejde. Det kan man ikke.

    Heldigvis er der også nu en tendens til at fremhæve, at engagement, kreativitet, udholdenhed og ærlighed er en social kapital. Og denne sociale “kapital” er det egentlige fundament for vores velfærdssamfund.

    Et sted skriver du at du er med i Natteravnene, er det en gruppe voksne, som prøver at hjælpe unge mennesker, der er lige ved at komme galt afsted om natten? Her i byen har vi også natteravne, som er på gaden og ofte forhindrer vold; de gør et stort arbejde for de unge mennesker.
    Donald postet sist..Bedste skudMy Profile

    1. Ja, MC-ravnene som vi kaller vår gruppe, er en del av Natteravnene. De finnes også i Sverige og Danmark.
     Natteravning er frivillig arbeid som vi gjør for å vise at det finnes voksne mennesker som bryr seg. Ungdommen setter pris på at de treffer voksne mennesker som bare er der for å vise at de finnes og gjerne slår av en prat eller hjelper til hvis noen får akutt behov for hjelp på gata. Noen har en bratt læringskurve når det gjelder inntak av alkohol og kan finne seg selv i ei snøfonn ute av stand til å ta vare på seg selv. For å ta et ekstremt eksempel.
     Gruppa jeg er med i kjører motorsykkel, og det er en fin “ice-breaker” når vi treffer ungdommen. “Natteravn på motorsykkel? Kult” hører vi ofte. Har kanskje noe med at MC-folk/bikere blir sett på som litt utenfor samfunnet, og for ungdom som kanskje selv har utfordringer i forhold til sin plass i samfunnet, kan det kanskje være en trygghet i at andre “outsiders” vil ha kontakt.
     Vi tilbyr kontakt ved at vi oppsøker ungdommen der de er, vil de ikke snakke med oss er det greit. Vi har vist at vi er der, at vi bryr oss.
     Lenker til våre nettsider finner du litt opp til høyre på siden her.
     Blogginnlegg om MC-ravning og MC-ravnene finner du her og her

 5. Heisann lille blondine på over åtti fra topp til tå!

  ÅÅÅÅÅ, jeg blir så eitrande sinna!
  Forresten nå har jeg “åpna” meningsbloggen…. et a propos!
  Hjelper det å stripe håret???? Det koster flesk…., men kanskje det lønner seg?
  Om du ikke er liten, så føler du deg inderlig liten i sånne situasjoner, liten overfor systemet, eller her er det kanskje ikke systemet, men de som styrer systemet! De som elsker å utøve makt!
  Få dem bort!Det er dem som bør være overflødige…
  Prøv å ha go’ hælj ;:OD)
  bjorgnin postet sist..Blomstrende fredag- besøk av frøken PrinsMy Profile

  1. Tusen takk, Bjørg Nina :)
   Ja, det hjelper å stripe håret, men ikke på intelligensen, den er like blond ;)

   Vet ingenting om noen liker makta de har, men tror det går mer på å forholde seg til egne lite gjennomtenkte holdninger. For vi vil alle vite at våre holdninger er gode, men det er ikke alle som klarer å forholde seg til mennesker som ikke stemmer med samfunnets oppfatning av et A4-menneske.

   Ja, jeg skal ha ei god hælj :)

 6. Tankevekkende. Og det forteller vel det mange allerede vet: Ansettelser er ikke styrt av datamaskiner men av mennesker med sine synsinger.
  I så måte burde det være deg som sto for ansettelser, så vi fikk inn folk som var villige til å se på smartere løsninger enn dagens silo-tankegang. Men, det er jo en kamp mellom to vindmøller: Arbeidsgiver og arbeidstagerorganisasjon. Og glemt er “kunden”, som jo bare er til bry.

 7. Jeg lurer på hvor mye av tiden i arbeidslivet som blir brukt på skjemeer og andre tullete ting pr idag. Ikke lite kan jeg tenke meg. Norge som skal være best på alt, er virkelig ikke det. Synes du har mer en god nok utdannelse og skilte med. Da er det synd at de tenker mer på “hva de ser er hva de får” En skal ikke skue hunden på hårene. Lykke til videre som jobbsøkende:-)

  PS: Likte godt ideen Natteravn på motorsykkel. Jeg har gått natteravn her i byen og jeg kjører MC. En virkelig god kombinasjon, og sikkert icebreaker mot ungdommen.

  1. Takk :)
   Blir nok en stund til jeg skriver en jobbsøknad igjen, men takk likevel :)

   Vi er noen som har skjønt det med MC og natteravn, og det er flere steder i landet hvor de kjører MC-ravn. Bare i Bergen er det fem forskejellige grupper. Mens vi klarer oss med ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: