Y for Yankee

Y uttales Yanki på det fonetiske alfabetet.

Petunias ordlek gir stadig utfordringer for en blogger med flere baller i lufta. At det var færre innlegg på X sist uke får vi bare leve med. Alfabetet er nå en gang slik satt sammen. Gjesteinnlegg har vært det store på Karavanseraiet denne uka, og studinen gjør fortvilte forsøk på å få pedagogikk og didaktikk til å bli forståelige størrelser. Og så er det visst en arbeidsgiver som syns det er positivt at fruen stiller på jobb innimellom *rart det der* I dag ble det kjøkkentjeneste, varm lunsj og forefallende miljøarbeid innomhus. Fin jobb det. Varme sodd og pølser, og se til at folket fikk nok i rett tid. “Petter” var iallfall fornøyd med å være kjøkkengutt i dag, selv om det var “Indian summer” ute.

Yankees er folk bosatt i det nordøstlige USA. Bare sånn malapropos…

Det skjer fra tid til annen at Kamelryttersken bruker tida si på kortspill. I barndommen var det Mattis og Olsen (Vri Åtter) det gikk på. Etterhvert som a ble eldre ble det endel Amerikaner utover i de senere kvelds- og nattetimer. Noen ganger kunne det hende at det hadde forvilla seg bergensere med i kortlaget. Enkelte av bergenserne bragte med seg et nytt navn på Amerikaner, nemlig Yankee. Men de er jo noe for seg selv de bergenserne, så slike villfarelser må man bare innrømme dem ;)

Amerikaner (eller Yankee for flisespikkere som mener at det er Y denne uka ;) ) er relativt enkelt, og passer dermed Kamelrytterskens noe begrensede hjernekapasitet. En gang hadde a et par eldre damer med behov for håndtrening som pasienter. De var pasjonerte bridgespillere, og kunne godt tenke seg et slag kort som trening av fingre  og hender. Akkurat da var det også en student på helsehuset som kunne tenke seg et slag kort i arbeidstida, så da ble de fire. Bridge er ikke akkurat det Kamelryttersken har brukt mest tid på og siden poenget var håndtrening og ikke hjernetrening, ble det Amerikaner. Fire-manns Amerikaner gir tretten stikk, og med litt offensive bud kan det bli ganske så underholdende og det går relativt fort. + at de nevnte fruer fikk utfordra stive fingre. Men det å spille Amerikaner mot bridgespillere kan bli en utfordring for rustne kortspillere. For fruerne hadde full oversikt over “sitsen”, hvor kortene satt, så det ble relativt mange spill som ikke gikk opp med budene. Men artig var det, å kunne si at “I dag har vi spilt Amerikaner på jobb”…

(Bildet er lånt fra Google)

Jada, jada, vet at Yamaha er et motorsykkelmerke. Ledern for MC-ravnan kjører no sånt…

21 thoughts on “Y for Yankee

 1. Pingback: linksiden.no
 2. Tak for din kommentar :-)
  Nej, jeg er på ingen måde nogen stor kortspiller. På nær en enkelt gang.
  I en periode spillede de store elever halv tolv i hvert frikvarter. Tit var der småmønter på bordet, hvilket selvfølgelig var forbudt, så hver gang en lærer nærmedes sig forsvandt de.
  Sofus (fiktivt navn) var superskrap. En eftermiddag besøgte han mig, og spurgte om vi skulle spille. I orden, men kun om tændstikker.
  Det blev hans livs mareridt, igennem to timer vandt han ikke en eneste gang. Da han dybt rystet gik, sagde han: “Bo, det var fandeme som om du kunne se mine kort!” — “Det kan jeg da også. Jeg har særlige evner, du ved….!”
  Sagt privat. Han havde sat sig, så jeg kunne se kortene i et vindue bag ham.
  Indrømmet ikke helt pænt. Indrømmet også. Mange elever opfordrede mig til at spille. Hver gang svarede jeg: “Nej, det vil ikke være fair overfor jer!”
  Mange år senere mødte jeg Sofus og røbede mit bedrageri. STORT GRIN.
  God weekend.
  Rimkogeren postet sist..1125My Profile

 3. Vet du hva,
  vi hadde i en periode helt dilla på amerikaner.
  To-manns sådann.
  Delte ut til fire, en var ned neste opp, en var ikke med, og så skulle vi melde ut fra egne kort i forhold til de 6 åpne vi så.
  Det ble lange netter…

  ha en flott helg

 4. Jeg er vokset op i en meget kortspillende familie, det spil du skriver om, kunne godt være en slags wist.. tror jeg det staves, og det har vi spillet rigtig meget. Der er flere forskellige måder at spille det på, med og uden Es-makker, forskellige bud osv..
  Flot bud på Y og god weekend.
  Inge postet sist..Bjørnebanden…My Profile

  1. Var da ikke noen stor utfordring. Kaller bergensere Amerikaner for Yankee, da er det jo der kreativiteten er.
   Og er det noe vi Ergoterapeuter kan, så er det å finne meningsfulle aktiviteter som kan bidra i opptreningen av manglende aktivitetsutførelse.

 5. Pingback: Z for Zulu
 6. Pingback: Å for Åse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: