Tirsdag? Det er vafler og prat over bordet det

Ble en hyggelig tirsdagskveld, med vafler og trivelig prat mellom flotte mennesker, hver på sin kant i verden. Die Haushaltswirtschafterin kom med sine to ikke fullt så små. Og der falt vaflene i smak, selv om det var både revet gulrot og røde linser i røra. Etterhvert kom Forfatterinnen og Juristen. Etikkarbeideren og Scooterføreren kom også for å hjelpe til med å fortære vaflene som Kamelryttersken tappert forsøkte å få stekt nok av. Noe som ikke var helt enkelt, sia hu har vent seg til egne vaner med hvordan røra skal være. Og Veganmisjonens oppskrift var ikke helt i samsvar med Kamelrytterskens. Men gode ble de.

Mens a holdt på med å få tak i ingrediensene og laga røra funderte Kamelryttersken på dette med veganmat.

Veganere spiser ikke animalske produkter overhodet. Vegetarianere derimot kan spise egg og melkeprodukter. Noen spiser også fisk. Mens da veganere spiser hverken egg eller melk. Hvordan det er med honning har Kamelryttersken ikke oversikt over. Men bier er dyr, da må nesten også honning være et animalskt produkt?

Fruen klarer å følge ideen med at mer frukt og grønnsaker i kostholdet gir en bedre helse. Og da gjerne råkost, for å beholde mest mulig vitaminer og andre flyktige næringsstoffer. Men derfra til helt å kutte ut kjøtt, egg og melkeproukter blir et langt sprang. Mennesket er fremdeles bygd for steinalderkost. På samme måte som menneskets psyke er på steinaldernivå. Har vært for få generasjoner fra steinalderen fram til nå til å forandre/tilpasse mennesket til kost basert bare på frukt og grønnsaker. Eller et liv med PC og bil.

Men at det er mennesker om fungerer bedre på vegetarkost og andre som må ha spesiell diett for å i det hele tatt henge sammen, det er det, og noen bruker hele livet på å finne en kombinasjon av matemner som de kan spise for  ha et levelig liv. Cøliaki, intoleranse for gluten for eksempel.

Det er når maten begynner  å bli en overbevisning, at man ikke spiser kjøtt, egg og melkeprodukter av solidaritet med dyra. Det er da fruen begynner å få utfordringer. Èn ting er at a er oppvokst med og har drevet tradisjonelt husdyrbruk og derfor føler seg litt i forsvar. “Var ikke husdyrdrifta bra nok? Var den ikke etisk forsvarlig?”

Et annet aspekt er det å opphøye dyra til menneskets nivå. Kan vi det? Skal vi ta Bibelen bokstavelig, er mennesket satt på jorda for å herske over dyra. Vil tro at det er få som tenker slik i dag. Men at  vår bevisthet om oss selv som egen rase og vår higen etter å utvikle oss, setter oss i en særstilling overfor dyra, er det vel ikke mange som diskuterer?

Fikk en gang referert hva en healer fortalte om et møte med ei ku. Vedkommende kunne etter eget sigende “prate”/kommunisere med dyr, og hadde spurt ei ku i en norsk fjøs om hu syns det var greit å stå slik og produsere melk. Kua hadde svart at det var greit, bare hu ble behandla godt. Om historien er sann skal vi la ligge, den kan ha vært ren ønsketenkning for alt det Kamelryttersken vet. Men det ligger en etisk vurdering her. Hva er god behandling av umælende dyr? Skal de ha samme behandling som mennesker, eller kan behandlinga begrense seg til nok fòr og vann, et tørt og trekkfritt oppholdssted og plass nok til å bevege seg naturlig alt etter art?

Og så er det spørsmålet om avlivning. Har man ansvar for å avlive et dyr man har tatt ansvar for å holde liv i?

Vil tro at en veganer har tatt stilling til disse spørsmålene, men betyr det at vedkommende har hevet dyrene opp til seg som likeberetigede, eller er dyra fremdeles underordna mennesket utfra et syn om at mennesket er overordna på grunn av sin selvbevissthet?

Aboriginerne i Australia sier “If you want to change the world, you got to be the change”. Kanskje det er der veganerne er, at de vil forandre verden til å la dyra springe fritt uten at vi skal bruke dem til mat? Vil en slik tilnærming føre til at vi må opprette menenskereservater og gå over til å spise selvdød kål? Hvis man skal ta det synet helt ut i sin ytterste konsekvens?

Håpet er at tirsdagsvaflene skal utvikle seg til å bli et møtested hvor vi kan diskutere ting på et slikt nivå. Som en motvekt mot hverdagens tabloide påvirkning. Etterhvert blir det en idè for kvelden, så får vi se hva den idèen kan føre til. Kanskje Forfatterinnen leser et eller flere av sine dikt, kanskje det er andre forfattere som kan gi en idè eller noe som skjer i samtiden som opptar gjestene? Eller kanskje det er nok bare å samles og la praten få utvikle seg?

I kveld gikk det på å bli kjent, flere kjente hverandre gjennom Kamelryttersken fra før, mens andre var ukjente for hverandre. Forfatterinnen fikk promotert boka si, og det ble litt snakk om det å gå uten arbeid, at det kunne gjøre en like sliten som det å arbeide.   Det å gå og føle på at man ikke var verdsatt som arbeidstaker/produktiv samfunnsborger, mens man egentlig har både arbeidskraft og -lyst. Arvid toucher litt borti dette i sitt innlegg om velferdsstaten. Og det vil nok bli tema for flere innlegg på Karavanseraiet fremover.

Takk for besøket :) neste tirsdag blir det vafler etter Kamelrytterskens hode, og ikke etter noen oppskrift, hvis det da ikke dukker opp noen innspill på vaffeloppskrifter i mellomtida.

Og så ble det litt oppmerksomhet i kommentarfeltet til innbydelsen til tirsdagsvaflene denne tirsdagen. Artig :D

Ny på Karavanseraiet? Hyggelig at du ser innom :) Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet eller trykk på “Denne posten liker jeg” :) Hvis du ønsker å anbefale dette innlegget til andre, trykker du på den blå poengboksen til høyre

I tilfelle du er uenig med Kamelryttersken har du to muligheter:

1. Gi uttrykk for uenigheten i kommentarfeltet.

eller

2. Les noen av de andre postene på Karavanseraiet

På forhånd Tusen takk :D

Og på tirsdag er det vafler i heimen, Velkommen :)

12 thoughts on “Tirsdag? Det er vafler og prat over bordet det

 1. Pingback: linksiden.no
 2. He he….. det finnes faktisk en sær gruppe mennesker som hevder at det eneste rette er å spise “selvdøde” frukter og grønnsaker… Eller egentlig; ting som ikke er dyrket for matformål, de mener at mennesker bør sanke og spise mat som vi finner i vill tilstand slik vi gjorde før vi begynte å jakte, og drive landbruk. Problemer er at jeg ikke husker hva disse “individene” kaller seg. De holder (selvfølgelig..) til på landsbygda i USA…
  Det er blitt laget en liten parodi på dem i filmen “Nothing Hill” (tror jeg det er..), der stadig nye damer inviteres til middag hos den kjekke ungkaren, og den ene ikke spiser maten, men presenterer seg til slutt som “Fruitarian”, “……so these appels have been…..” … “….killed, yes..” … “…oh,gosh..poor apples…”….

  Får æ komm æ og…?? Har oppskrift på supre Belgiske vafler, og spesialvaffeljern…..

  Og ja, det går an å lag my god mat uten kjøtt! Æ har hatt stort sett vegetarisk kosthold i mange år (pga en del sære allergia.. ), men ikke fanatisk… Spise kjøtt innimellom æ da. Men da mene æ lactoovo-vegetarisk kosthold, veganera bli litt vel ekstremt, i tillegg må’n jo passe sæ så’n ikke bli underernært…

  :O)

  1. Oppskrift på Belgiske vafler? Høres bra ut :)
   Og hvis ikke Åvikens Classic dobble vaffeljern er godt nok til slike, må det vel brukes sånt spesialjern?

   Ja, husker den scenen.

   Tror vi fjerner oss fra det menneskelige ved å tillegge dyr og planter menneskelige følelser. Klart de føler smerte, men det har noe med det ansvaret vi har som mennesker å ta de hensyn vi kan ut fra vår kunnskap og vår etiske forståelse for liv.

 3. Det lyder afgjort som om tirsdagsvaflerne skal blive et samlingspunkt :-) Morsomt som du beskriver folkene, scooterføreren og de andre. Mangler vi ikke en lastbil-chauffør og en oksekærrekører?

  Jeg tror at vi må se i øjnene at dyrene ikke er umælende, men at vi ikke lytter. Jeg sætter en grænse omkring fisk eller kyllinger, men selv de dummeste fugle er milevidt over orme og insekter. Jeg er delt i spørgsmålet om at tage dyrs liv, jeg spiser alt, men jeg vil ikke overdrive, ikke spise mere end nødvendigt.

  Vores verden er sådan, at nogle dyr (og mennesker) lever af at spise andre, og hvis ikke vi slog nogen ned, ville der blive for mange – og så ville de dø af andre grunde. I min verden er det somme tider det, der menes med arvesynden, som vi ikke kan undgå hvis vi vil leve.
  Donald postet sist..PausebilledeMy Profile

  1. Scooterføreren er forhenværende lastebilsjåfør, og det er kanskje ikke så mange oksekjærrer igjen i byen, om noen, iallfall kjenner ikke fruen noen oksekjærrekusk. Så da blir det verre å få selskap av en slik.
   Men fruen har selv hatt hest og også brukt den til kjøring og arbeid i sin tidligere tilværelse. Bilder fra den tid ligger på http://vinkenes.no/ragnhild.html
   Forfatterinnen, er i tillegg til å være bilfører, også traktorfører, så det var et bredt utvalg av førende mennesker i forsamlingen. Etikkarbeideren er iherdig syklist, så han legger jo føringer for sine omgivelser han òg.

   Vi mennesker har hatt stor innvirkning på utviklingen av både lokale økosystemer og de globale. Slik at vi må være vårt ansvar bevisst i forhold til hvor mange dyr et økosystem tåler.
   For eksempel selfangsten som er fy-fy rundt i toneangivende kretser. Det mange ikke tenker på er at selen er en direkte konkurent til mennesket om mange fiskebestander. Et par milioner sel spiser noen kilo fisk hver dag. Fisken blir da dobbelt beskattet og faren for sammenbrudd i bestanden øker. Og da blir det mindre mat til isbjørnen. Så alt henger sammen.

   Men misforstå meg rett. Jeg er ikke ute etter å henge ut noen. Langt de fleste har gjennomtenkte standpunkter som er riktige for dem. Det jeg vil er å diskutere hvilket ansvar vi som mennesker har for verden rundt oss. Både lokalt i form av hva vi spiser, og globalt, i form av hvordan våre lokale handlinger påvirker andre deler av verden.

 4. Interessant innlegg. Tror det var Rudolf Steiner som rundt 1913 pratet om mat i forhold til åndelighet. Han mente at personer som gjerne ville bli mer “åndelige” måtte spise “lett” mat, dvs litt vegetarianerorientert. Ved å spise mye kjøtt, ble man for “tung” og jordnær. Ham om det. Andre hevder at “alt henger sammen med alt”. Det er for eksempel vist at strukturen i vannmolekyler er påvirkbare for omgivelsenes tanker/holdninger. Kanskje det til og med er slik at alle erfaringer lagres i cellene, og blir med i livets runddans. Da blir det plutselig meningsfullt å ta godt vare på dyra osv. Det er bedre å få i seg celler fra et dyr som levde lykkelig, enn dyr som måtte lide. Drar vi det et hakk videre, vil det da også være best å spise mat som er tilberedt med kjærlighet fremfor hat! Nok en grunn til å ta godt vare på partneren som tilbereder maten…
  Noen ler av slike tanker, men jeg mener å ha sett påstander om at personer som får transplantert organer fra andre, for eksempel hjertet, overtar deler av personligheten til donator! Dette “make sence” hvis teorien om cellen som informasjonsbærer er riktig.(He,he.)
  Arvid postet sist..Gjesteskribent- Ikke av brød alene!My Profile

  1. Steiner hadde mye rart for seg. Han var mye opptatt av hvordan mennesket sto i fohold til omverdenen. I Landbrukskurset kan man lese om hvordan maten skal dyrkes og han har også tanker om hvilken mat som påvirket mennesket og hvordan.

   Det er flere som forteller at etter en hjertetransplantasjon har de donorens hukommelse, eller deler av den. Og det er nok trolig at enkelte også kjener på at donororganet påvirker dem på andre måter. Uten at det i dag er mye dokumentasjon på dette, eller rettere som yours truly har sett.

   At dyr blir påvirket av transport til slakteriet er derimot godt dokumentert. Gris kan utvikle stressorer i musklene som påvirker slaktekvaliteten på grunn av semre forhold under transport. Rein tåler ikke å stå i innhegning lenge før slakting, den utvikler også stressorer i kjøttet. Når vi drev med husdyr, slakta vi endel lam hjemme, ikke et trivelig arbeid, men det har med det ansvaret man tar på seg som dyreier å gjøre. De dyra fikk en kort tur over tunet til slaktebenken, noe som ga dem lite tid til å tenke på det forestående.

 5. Pingback: Novembermorgen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: