Ti bud for kontroll med rotet

Kamelryttersken har i sitt snart 50-årige liv vært inn i mange boliger. Både som gjest,  som omsorgsgiver, og som rådgiver/veileder. Og har møtt mange slags hjemmemiljø, preget av mennesket eller menneskene som bor der.

Nå nettopp ble a kontaktet av ei Helsesøster som var ganske så klar og bestemt. “Kom, nå går vi oss en tur”, og tok med seg Kamelryttersken til en leilighet Helsesøstra nettopp hadde vært i.

På veien ble det mumla no om “Det verste…”, så Kamelryttersken var forberedt på det meste. Og må bare innrømme at begrepet “Det værste” var fult dekkende. Hu har vært inn i leiligheter hvor det gikk stier mellom rot og søppel, det har vært stabla søppel oppover badvegger and you name it. Men her var det ikke en flik med parkett å sette foten på. Man måtte gå på et 10 – 15 cm lag med klær og alskens innbo. Dørene til bad og soverom gikk såvidt an å åpne på gløtt for å se inn på samme elendigheta.

Hva som har skjedd, vil ikke Kamelryttersken gi seg ut på å spekulere i. Eier av boligen er varslet, så får det taes derfra.

Men det er no med å leve i rot. Pengevett har et innlegg om rot og økonomi hvor de hevder at rot i heimen fører til rot i økonomien. Kan være noe i det, at lever man i rot og ikke holder det ryddig rundt seg, at hjernen påvirkes og man da får rot i andre ting i livet, som i økonomien. Og rot i økonomien er no herk. Setter ganske så store begrensninger for livsutfoldelsen.

Det med rot og hvordan det påvirker mennesket , det blir en litt annen skål. Pengevett hevder at rot i heimen og rot i økonomien kan henge sammen. Men det er nok de som har et h… rot i økonomien som har prikkfrie hjem, sånn ryddighetsmessig sett. For det er jo like tabubelagt å ha dårlig/rotete økonomi som det er å snakke om familievold. Så rot blir så mangt. Er lizzom ikke bare at det ligger en avis på snei på stuebordet, og at frokostkoppene ikke er vaska opp, som er rot.

Fra en amerikansk bloggpost om “Cluttercontrol” har Kamelryttersken saksa litt forskjellig.

If an item enhances your life, it’s not clutter.  But if looking at it, dealing with it, or storing it causes you stress, then it’s probably clutter– and it’s probably time to get rid of it.

Altså at hvis noe forbedrer livet ditt, er det ikke rot. Men hvis det at du ser på det, holder på med det eller det å ta vare på det, stresser deg, da er det sannsynligvis rot. Og da er det kanskje på tide å kvitte seg med det.

For eksempel prøver fruen å kaste klær hu ikke har brukt på et år. Fretex tar i mot HELE og RENE klær. Og det er også flere private initiativ som sender brukte ting og klær til Øst-Europa, og som gjerne henter.

På samme sida er det også ti bud for kontroll med rotet

 1. Ikke utsett ting. Slutt å utsette ting til i morra det du kan gjøre i dag. Særlig når du vet at du ikke kommer til å gjøre det i morra heller.
 2. Slutt med unnskyldninger. Du bare lurer deg selv, rotet går ikke sin vel likevel.
 3. Bruk det eller kast det. Hvis noe ikke er nyttig eller forbedrer livet ditt på et eller annet vis, få det ut.
 4. Lær deg å gi slipp. Våre liv utvikler seg, de må utvikle seg. Lkevel, rot samler seg uten hensyn til forandringene i livet vårt. Rot som tar opp verdifull plass og som ikke gir noe tilbake, bør kastes eller gies bort.
 5. Bli en giver. Gi ting bort hvis de ikke blir brukt. Familie, venner og organisasjoner som Fretex setter mer pris på en giver, enn en som bare samler opp ting.
 6. Sett grenser. Begrens den plassen du vil bruke til rot. Og fordi den plassen fylles opp, er ikke det en grunn til å kjøpe eller leie plass til mer rot. Det betyr at det er på tide å rydde opp og ta tilbake den plassen som du allerede har.
 7. Bruk en in/ut regel for inventar. Hvis noe nytt kommer inn, går noe gammelt ut. Bruk denne regelen på alt. Fra klær til leker til bøker, aviser og andre ting som roter til.
 8. Mer er mindre. Mindre rot betyr mer tid, penger og energi som du kan bruke på deg selv og de rundt deg.
 9. Ha alt på sin plass. Finn en plass for alt, og hold det der!
 10. Kompromisèr. Gjør kompromisser når du rydder. Ikke la perfeksjonisme holde deg fra å rydde eller ikke slippe til noen som vil hjelpe deg. Det å funksjonere godt er viktigere enn å fungere perfekt.

Vi tenker ofte på rot som en fysisk, håndfast ting. Sjokoladepapir og potetgullposer som ligger slengt på golvet eller stuebordet etter festen i går for eksempel. Men disse budene kan også brukes på andre deler av livet. Det gjør at disse budene er like mye til ettertanke som praktiske regler for kontroll av det fysiske miljøet.

MEN, unger er ikke og har aldri vært rot. Selv om de roter fælt noen ganger.

Ja, da er det bare å brette opp bluseermene og sette i gang, eller hur?

 

 

 

Karavanseraiet.no er i sitt fjerde år i cyberspace. Tre år med Kamelrytterskens refleksjoner, skjeve blikk og sleivete omgang med tastaturet. Tittelen antyder at man kan finne mye rart her inne, i dette herberget for tanker fra mange sider av livet. Slik som Karavanseraiene var den gang de var hvilested for handelskaravaner og andre veifarende langs karavanerutene i Afrika og Sentral-Asia. Mange gikk ut fra Istanbul, sørover og østover, andre gikk nordover og vestover i Europa, enten landeveien, eller med skip over Middelhavet. Uansett hvor varene skulle hen, det fulgte tanker og ny kunnskap med karavanene. Kunnskap som ble utvekslet i Karavanseraiene, for så å finne nye veier mellom mennesker. Dette Karavanseraiet er også slik, her utveksles kunnskap og erfaringer mellom mennesker, forhåpentligvis til glede og nytte for alle parter. Det er lagt inn lenker i teksten for å gjøre det enklere å se helheten i bloggen og i historiene som fortelles. Og forhåpentligvis gir de også inspirasjon til videre lesing :-)

Hvis du vil kan du gå til forsiden hvor du kan lese helt andre historier om motorsykkelkjøring, samfunn, helse og personlig utvikling. Eller du kan bruke søkefeltet for å søke opp eldre bloggposter om emner som interesserer deg.

Tusen takk for at du ser innom, håper du kommer tilbake, gjerne med en kommentar til det du leser, sett fra din del av verden :-)

Ha en fortsatt fin dag :-)

Kameryttersken

8 thoughts on “Ti bud for kontroll med rotet

 1. Pingback: linksiden.no
 2. Hei:-)

  Kan jeg få låne dine ti bud.
  Jeg synes det var så bra skrevet. Ønsker å skrive dem ut og henge den på kjøleskapet. Er kanskje litt umoderne det men. Jeg føler virkelig behov for det hjemme hos oss nå!!
  Få en spark bak i ræva hver gang vi drar med oss noe nytt inn!!

  Og det finnes vel ingen unnskyldninger…egentlig
  lykkefund postet sist..Rart å stå opp i dag!!My Profile

 3. Jeg er en av dem som har bestemt at jeg ikke trenger noe særlig mye plass til å bo..da blir det nesten automatisk mer ryddig i livet mitt..både fysisk og økonomisk og i det hele tatt.. rot skaper, som du antyder, en ubalanse. jeg har ikke plass til for mye ubalanse! Herlige ti bud! Det kan hende de lånes..da selvølgelig med en link
  Bente postet sist..HelsestudioMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: