G for Gjesteskribent

Karavanseraiet har i sin korte levetid hatt flere gjesteskribenter, og denne uka ble Kamelryttersken invitert til å skrive på Aspergman.com. Litt spesielt å se sine egne ord på en annen blogg, i et annet format enn de er på Karavanseraiet. Var liksom ikke de samme orda, selv om det var de samme.

Men budskapet var der likefullt, at man har ansvar for sine handlinger og for hvordan egne handlinger påvirker andre. Ble spurt om slike ting i dag, på et jobbintervju til en saksbehandlerstilling i Helse- og velferd forvaltning. Et av spørsmålene var nettopp hvordan Kamelryttersken ville stille seg i tilfelle kritikk fra en bruker på et vedtak hun hadde fattet. Det er enkelt å svare på et slikt spørsmål, men en slik situasjon er ikke enkel, hverken for saksbehandler eller bruker. Spørsmålet blir hvor godt man har kartlagt brukers behov og kjenner de tjenestene som brukeren søker å få. Og der mener Kamelryttersken at hun har noe å gi, både kan hun kartlegging av menneskelige behov og hun kjenner de kommunale tjenestene som er aktuelle. Og så har a alltid Kierkegårds ord om hjelpekunst i bakhodet. Selv om Kamelryttersken har oversikt og vet hva som er mulig å oppnå, må alltid brukerens ståsted defineres og hjelperen må bruke sin merforståen som Kierkegård kaller det, derfra, og ikke fra sitt ståsted, som ofte er milevis fra der hvor brukeren er.

Jobben som saksbehandler i helse- og velferd vil kreve det Kamelryttersken har av kompetanse og kanskje litt til. Men hun er ikke sikker på om det er dit hun skal. Og det prega nok intervjuet i dag også. Kunne virke som et pliktløp fra begge parter. Selv om man skal være forsiktig med å tenke at den potensielle arbeidsgiveren hadde bestemt seg for hvilken kandidat som var aktuell.

Men bare det å komme inn og få presentert seg på et jobbintervju var en lettelse. Har blitt mellom 250 og 300 søknader de siste fem årene og antall jobbintervju kan telles på to hender. Så det var et fremskritt, selv om Kamelryttersken har fortrinnsrett til stillinger hun har kompetanse for i kommunen, er det ikke en selvfølge at enhetsleder tar hensyn til fortrinnsretten ved innkalling til intervju eller ved ansettelse.

Fruen har masa om å få arbeidsoppgaver som matcher kompetansen hennes siden hun ble overtallig, men det er en masse hensyn og gudene vet hva av forbehold fra arbeidsgiver som må tas i forhold til overtallige og nye stillinger. Og hun har nok begynt å se anderledes på arbeidet på skoggruppa, ufaglært som det mye godt er, og heller utnytte muligheten som det gir for faglærerstudiene. Ikke på heltid, men det blir mer overskudd til sånt slik arbeidssituasjonen er. Og så er a bare så inderlig lei av å slåss om å få ei fast stilling et sted, hvor a får gi det har å gi.

Men det er kanskje bare sånn det er, at a må stå på krava til siste slutt før a finner en arbeidsplass som har plass til ei aktiv og omgjengelig guttejente, med masse humor? Kanskje hu bare er en gjesteskribent i det offentlige arbeidslivet?

3 thoughts on “G for Gjesteskribent

 1. Pingback: linksiden.no
 2. Jeg vil takke for et svært godt innlegg fra deg på min blogg! Det går inn i “den røde tråd” som av og til kan skimtes der.
  Ønsker deg lykke til med søknadene, men som du antyder, kanskje dagens situasjon gir mer åpning for andre ting.
  Generelt er jeg imidlertid overrasket over spriket mellom politikernes påstander om mangel på folk i helsevesenet og det faktum at mange blir fristilt eller ikke får jobb. Som vanlig er det saker og ting som ikke henger helt på greip her.
  Arvid postet sist..Gjesteskribent- Ikke av brød alene!My Profile

  1. Takk Arvid. Alltid hyggelig å få høre at man har gjort noe bra :)

   Det _er_ mangel på varme hender i helsevesenet, men det er ikke mangel på forståsegpåere, hverken i eller utenfor samme vesen. Kanskje det er vår norske individualitet som kommer til utrykk, at vi alle vil vite at vi kan best, og at vi derfor støter hverandre ut i mørke og glemsel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: