Blogging, sponsing, kommersialisering og bloggens natur

Forfatterinnen var innom i kveldinga, og da kom praten inn på blogging og komersialisering. Bakgrunnen var Fritt ords sponsing av gamle blogger og nye startups som ikke alle har fått samme entustiastiske motagelsen i blogglandet (av de nye som ikke har fått vist at de kan levere enda). Og så var det antydninger til sutring om at “DE fikk, men ikke VI, selv om vi har en mye bedre blogg”.

Er nok flere enn Kamelryttersken som har stilt seg spørsmålet om en blogger har den kunstneriske friheten til å skrive det han vil, når han blir betalt? Om det nå er Fritt ord som sponser med milde gaver eller det er reklamesponsing av forskjellig slag. Ser da bort fra blogger som skrives av folk som er betalt for å blogge, om det er Are Slettan på Nettavisen eller Bård Mejdell Johansen på NHO, for å nevne to.

Mange, som Forfatterinnen, vil nok vegre seg mot reklame på bloggen, og en av Karavanseraiets lesere forteller at han leser ikke blogger med reklame. Kanskje ikke så rart. Vi har vendt oss til at internett er gratis og vi klarer ikke å se at reklame på en blogg kan være en inntektskilde på samme måte som andre kilder, lønn for eksempel. Vi tenker nærmest automatisk at reklame = kommers, og dermed er reklamebæreren mindreverdig. Men det er forskjell på en avis med helsides annonser og reklameinnstikkene i samme avis. Det første er akseptabelt, det andre kommer i en mindreverdig kategori, som mange ikke vil forholde seg til.

Reklame er på en måte en “skitten” inntektskilde. Det var masse snakk om tv-reklame den gang TV2 startet opp. Men er det stor forskjell mellom å betale NRK-lisens eller å betale Hennes & Mauritz for å betale TV-tittinga for seg? Med sistnevnte måte slipper man NRK-lisens, men man betaler likevel for at det skal være et tilbud om programmer på fjernsynet når man handler hos firma som kjøper sendetid på TV2, TV-Norge osv. Man slipper ikke NRK-lisens i dag, men i et helkomersielt samfunn vil all sendetid på radio og fjernsyn være reklamefinansiert på en eller annen måte. Er en del av kapitalismen og det frie marked.

Et eksempel på fritt marked i blogglandet er

som deler ut gratis vareprøver mot linking til bloggen. Selvsagt får den bloggen mye oppmerksomhet og firmaene som sponser med vareprøver får også oppmerksomhet. Så en annen blogg i dag som ga bort en ny støvsuger etter at bloggeier hadde skrevet et innlegg om hvordan h*n likte støvsugeren. Ja, hvorfor ikke? Munn-mot-munn metoden er utrolig effektiv markedsføring. OG Kamelryttersken er ikke et øyeblikk i tvil om at ble hun tilbudt en ny kjøkkenmaskin for utprøving mot å skrive et blogginnlegg om hvordan hun liker maskinen, hadde tatt i mot tilbudet. For hennes fem år gamle Kenwood Major synger på siste verset. den er såvidt i stand til å vispe krem og røre vaffelrøre. Den har iallfall elta sin siste brøddeig, så mye er sikkert. Ynglingen som er den som baker mest brød i heimen, hadde nok helst sett at det ble anskaffa ny, men en trang økonomi har sine begrensninger. Er ikke for ingenting den kalles trang, lizzom. Så det blir å fortsette å elte brøddeigen for hand i overskuelig fremtid. Blir deig på fingrene, men allminnelig håndvask har ikke skadet noen, snarere tvert i mot.

Langt de fleste personlige bloggere, som Kamelryttersken, vil gjerne øke besøkstallene og få massiv feedback på det vi skriver i form av stor trafikk i kommentarfeltet. Og for å få det, må man bygge nettverk, linke til andre blogger, kommentere på blogger med høye besøkstall og invitere gjestebloggere som kan dra med seg trafikk fra sin blogg. Give-aways som ovennevnte støvsuger og konkuranser av forskjellig slag drar også trafikk til bloggen. Men på mindre blogger blir det ofte no krampaktig over slike tiltak. For det er innholdet, teksten som driver bloggen.

Giwe-aways og konkuranser blir gjerne kustig åndedrett, hvis man ikke klarer å integrere dem som en del av bloggen. Hvis det bare er for å dra lesere, uten å ha annen substans, blir det slag i lufta og man kunne heller ha brukt kreativiteten på andre ting.

Teksten i innleggene, bildene på bildeblogger eller begge deler som noen har, er det som får leserne til å stoppe opp og kanskje delta i diskusjonen i kommentarfeltet. Og det å skrive gode blogginnlegg er ikke bare bare. Er ikke bare å komme her og komme her, som Øystein Sunde sier i visa si. Litt av kritikken mot Fritt ords prioritering går på akkurat dette. At de som planlegger nye blogger vil bruke tid på å finne formen og få bloggen til å stå på egne ben uten kunstig åndedrett fra eksterne midler. Og hva skal de bloggene leve av når de først er oppe og går? Søker man om og får en halv million er det mye lønnsmidler ute og går, og en blogg driver ikke seg selv, den må ha stadig vedlikehold og oppdatering. Og da er det nærliggende å tro at det blir reklamefinansiering etter at startkapitalen er brukt opp.

Tror ikke så mye på at de personlige bloggene dør ut fordi det nå kommer noen blogger som legger opp til å dra store besøkstall fra dag èn. Men det blir en differensiering.

Har Fritt ord har gjort ytringsfriheten en bjørnetjeneste med bidra til at mer politisk korrekte blogger får en større del av den totale kaka av besøk til alle blogger? Og er reklamefinansiering av blogger bare negativt?

Kamelryttersken bare lurer…

17 thoughts on “Blogging, sponsing, kommersialisering og bloggens natur

 1. Pingback: linksiden.no
 2. Heisann, Kamelryttersken!

  Å få penger fra Fritt Ord til å utvide det en har drevet med en stund -blogge om det en er genuint opptatt av, kan jeg ikke se vil styre det en gjør fremover.
  Det er jo ikke noen en skal “please”, er det vel?

  Rent bortsett fra at jeg selvsagt har sett min egen søknad, har ingen av oss sett prosjektbeskrivelsen til noen av bloggene som har fått tildelt midler og vi vet derfor ikke hva som kommer fra de nye. De gamle kan vi kanskje forvente fortsette på omtrent samme måte? Jeg kommer ikke til å gjøre store kursendringen, bortsett fra litt mer trøkk, kanskje? ;-)

  Ellers så ser jeg litt annerledes på sakene enn deg. Det har kanskje noe med at jeg er relativt ny som blogger i forhold til deg?

  Jeg lenker sjelden til andre blogger jeg ikke mener har direkte relevans for det jeg skriver om, eller der jeg mener at leseren min burde lese det som står fordi jeg mener det er viktig og vil de skal spasere over til en annen blogg. Jeg har aldri vært opptatt av å sende pingbacks for å få lesere, for eksempel.
  Antallet lesere har ikke vært viktig for meg -faktisk er det sånn at det tok lang tid før det gikk opp for meg at jeg har mange lesere. Det var ikke for lesernes skyld jeg begynte å blogge -det var for min egen. Det høres sikkert rart ut for mange, men slik er det altså.

  Det jeg har vært opptatt av etter som andre kommenterte det jeg skrev, var å lytte til de som kommenterer, lære noe, kommunisere inne på min egen blogg.
  Jeg har aldri hatt noen blogglister.
  Jeg har også vært så syk at å kommentere hyppig i andres blogger har heller ikke vært så aktuelt -jeg har hatt mer enn nok med å klare å skrive et sammenhengende innlegg!

  Derfor -det du oppsummerer med: Det er innholdet som driver bloggen er altså min erfaring.

  Å drive taktikkeri for å få mange lesere tror jeg ikke holder i det lange løp. Heller tvert om. Folk vil bli skuffet når de ser at det er lite innhold og kommer ikke tilbake.

  Derfor -jeg tror det er lurt med mer fokus på kvalitet og mindre på kvantitet; da kommer leserne av seg selv og de blir værende, slik som Sesilie skriver om her:

  http://sessy.wordpress.com/2010/10/08/sosiale-medier-%E2%80%93-ikke-bare-kvantitet/

  Men det er nå meg og min erfaring -det kan jo være at andre har helt andre opplevelser. :-)

  Jeg synes det blir veldig spennende å se hva som kommer ut av de nye bloggene. Noen av dem har jeg store forventninger til og er blogger jeg kommer til å utveksle erfaring med. :-) MariasMetode postet sist..Om å være strikk…My Profile

  1. Innrømmer blankt at jeg linker med tanke på å få inn flere lesere. Men det er linker til sider jeg selv har utbytte av å lese og som jeg ser er relevante for det jeg selv skriver.
   Og med flere lesere og kommentarer må jeg holde koken og skrive innlegg som jeg kan stå for og som andre vil lese. Kvaliteten må leserne avgjøre om er god nok, og eneste målestokken jeg har på det er tilbakemeldingene i kommentarfeltet og statistikken som viser antall treff. Er vel lite trolig at det blir 50.000+ treff, men såpass mange lesere at det kan bli gode diskusjoner rundt de beste innleggene hadde vært fint.
   Din blogg er såpass smal, og har etterhvert fått en leserskare som er både engasjerte og skriveføre. så den driver seg selv litt.
   Er fremdeles imponert over innsatsen din, med den lille peilingen jeg har på ME. Og den har jeg mest fra deg og Rutts Tankespinn.
   Er nok selv enda litt i dugnadsmodus når det gjelder blogger, og syns det blir vel spesielt at man skal sponse oppstart av en bloggportal, når det faktisk finns flere som går godt på frivillig innsats.
   Tror noe forsvinner med slik monetær oppstartshjelp. Blir litt anderledes med å gi deg mulighet til å oppdatere bloggen og skaffe mer kunnskap om ME. Blir mer et humanitært prosjekt som hadde blitt gjennomført uansett, men som nå får en sjanse til å gjøre en større innsats.

   Sånn apropos erfaring med blogging.Fikk faktisk opplæring i blogging på et av kursene i mastergraden. Der måtte vi levere en gruppeoppgave en blogg. Og vi holdt mye på med internett og mulighetene som ligger i nettverksbygging med linking mellom sider. Bruker nok mye av den kunnskapen når jeg blogger nå. Det var i 2005, men seriøs blogging ble det ikke før nå i vinter, hvor de første bloggene var ren egenterapi for å komme ut av en h… nedtur etter en konflikt på den daværende arbeidsplassen. Så jeg føler meg nokså fersk som blogger ja.

   Og setetr utrolig pris på dine reflekterte tilbakemeldinger. Og på de andre som har kommet rundt om kring på Karavanseraiet. Er like overrasket og barnslig glad når jeg ser at DER er det kommet en kommentar :)

 3. …og så må jeg legge til at jeg ser det krever et visst mot fra deg å stikke hånden inn i vepsebolet og be folk om å slutte å sutre over det de ikke fikk.

  Det har vridd samtalen i kommentarfeltet flere steder, ser jeg

  :-) MariasMetode postet sist..Om å være strikk…My Profile

  1. Eller dumhet?
   Har iallfall ikke tenkt på det som modig på noe vis. Er bare det at jeg ikke helt er med på den typen argumentering. Har man ikke saklige argumenter, kan man innrømme det og heller bruke tida til no konstruktivt. Som å lese Marias Metode eller Karavanseraiet.
   Og har mine utbrudd påvirket diskusjonen, så er det trivelig å høre at jeg gjorde en positiv forskjell :)

   1. :-)

    *ler*

    Jeg har sagt på twitter i kveld at jeg ikke vet mitt eget beste og noen ganger er det greit å ikke vite akkurat det.
    Sitt eget beste, mener jeg.
    For det beste hadde vært å lullet seg inn i det trygge, gode, varme og glatte -flyte av sted til der alt er enighet og alle oppfører seg pent og forutsigbart.

    Joho!

    Leste ditt andre innlegg om tildelingen.
    Godt innlegg!
    MariasMetode postet sist..Om å være strikk…My Profile

 4. Syns kanskje han som konsekvent ikke leser blogger med reklame er litt firkantet. Syns det f.eks. er forskjell på om man reklamerer for SOS-barnebyer eller McDonalds.
  Personlig har jeg hatt 4 reklameplasser ledig lenge. Jeg ønsker ikke å reklamere for “hva som helst”. Men de står fortsatt tomme i første rekke for at jeg kvier meg litt for selvsensuren som kanskje ville følge av å reklamere for noe jeg oppfatter som seriøst…
  Arvid postet sist..Gjesteskribent- Ikke av brød alene!My Profile

 5. Personlig synes jeg denne fritt ord prisen er grei, men en burde jo begrenset seg til blogger som allerede er startet.

  Over til en annen ting så synes jeg det er litt rart at blogger som er kommersielle (joda, det var bruk av adsense på div. blogger) skal motta denne støtten.
  For å bruke ett eksempel i posten din blir det liksom litt slik at det da også skulle vært OK for TV2 å kreve lisensavgift, så lenge politikerne som vedtok dette synes TV2 er en grei kanal å se på.
  Picxx postet sist..8 Tips for bruk av Affiliate ProgrammerMy Profile

  1. Du er inne på noe der, men det ser vel ut for at Fritt Ord har hoppet over den kamelen.
   Sammenligningen med TV2 er vel ikke helt så enkel? Det er snakk om starthjelp og ikke driftsstøtte. Da vil iallfall jeg tenke som så at det er fritt fram for å bruke starthjelpa til å finne løsninger for å drive bloggen etter at starthjelpa er borte. Om man legger opp til å få inntekter på bloggen via reklame må det være greit. Skal det være effektivt har man endel jobb å gjøre skjønner jeg, men det må man kunne bruke oppstartstida til å finne ut av.

   Hyggelig at du stakk innom. Som du ser har det skjedd litt siden du hjalp meg rundt påsketider. Noe av det har jeg nok henta fra det som ble skrevet på bloggforumet og noe har jeg henta fra andre steder.

   1. Jeg er litt uenig i at det er en starthjelp.
    Det koster 250.- i året for å drive en blogg med egen hosting og eget domene. Får man da en starthjelp på 300.000.- betyr det at man kan drive å starte bloggen i 1200 år. Jeg har mine tvil på om det går…men man får jo selvsagt mye fint i plastikk og med en glimrende kirurg eller 20 kan det jo hende?

    Men, som sagt synes jeg dette er helt greit. Skal de nå først kaste penger etter noen syntes jeg ihvertfall de bloggene som allerede var i drift var gode kandidater i så måte. Mye godt og velskrevet innhold.
    Picxx postet sist..8 Tips for bruk av Affiliate ProgrammerMy Profile

    1. Ja, sånn sett, hvis man har tenkt å blogge på hobbybasis sånn som Karavanseraiet.

     Når det gjelder de bloggene som har fått tildels store beløp for å utvikle en idè til å bli et kommersielt produkt, må vi kunne kalle de milde gavene fra Fritt ord som starthjelp.
     De som er i gang må vi kunne gå ut fra at har tanker om hvordan de vil utvikle bloggen, og de trenger frikjøp av tid og kanskje også mulighet for å utvikle en bedre blogg rent teknisk. Men også her er det snakk om at pengene holder ei kort tid, og at på den tida må bloggen bevise sin beretigelse, ikke bare innholdsmessig, men også komersielt.

     1. Blogging _er_ en hobby, eller en fritidsaktivitet, om du vil.
      Det er vel kanskje det som er blitt litt feil. Man kaller alt som er satt opp med wordpress som plattform en blogg. Jeg har til og med opplevd personer som har kalt nettbutikken sin, satt opp med shopperpress/wordpress, for en blogg.

      Skal man lage til ett magasin, en nettavis eller en infoside som krever mye av en er det i mine øyne ikke lenger en blogg. Det er da blitt noe kommersielt (selv om det ikke er kommersielt i ordets rette forstand) som skal utvikles og startes på linje med et hvilket som helst annet firma.

      Kanskje fritt ord kunne skifte navn på utdelingen til neste år, så hadde de sluppet så mange kommentarer fra sure og sinte bloggere? ;) Picxx postet sist..8 Tips for bruk av Affiliate ProgrammerMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: