Blogging, en løpende selvbiografi eller betalt ytringsfrihet?

Dei vil alltid klaga og syta

at det gjenge så seint og så smått

men eg tenkjer dei tarv inkje kyta

me vil koma om inkje så brått

Fritt etter Ivar Aasen

Bloggosfæren, blogglandet eller hva man vil kalle bloggsamfunnet diskuterer mer eller mindre seriøst at Fritt ord har gitt milde gaver til flere blogger som ikke har vist hva de står for. Hele diskusjonen er et eksempel på hvordan internett kan brukes og blir brukt til meningsutvekslinger på tvers av stand og politisk tilhørighet.

Hummer og kanari

Profeten Hastur

Document.no

Virrvarr

Konrads tankesmie

Liberaleren

Bjørn Stærk

Alle har de meninger om denne pengebruken. Noen sutrer mer enn andre, men vi lever i et fritt land, med fri meniningsytring for alle, og da blir noen forfordelt, mens andre får i pose og sekk.

Syns de kunne skrytt litt mer av de som fikk, for eksempel Maria Gjerpe som bruker sunn fornuft og evidensbasert tankegang i sin blogg om ME. Hun tar opp hvordan det etablerte medisinske miljøet i kongeriket overser internasjonal forskning og heller anbefaler udokumenterte treningsopplegg som like gjerne gjør pasienten sykere som friskere. Skal bli interessant å følge den bloggen og hvordan en så smal blogg skal få den oppmerksomheten og den gjennomslagskraften den fortjener.

Virrvarr ønsker Fritt ord velkommen på internett og gir mange gode tips til den nye bloggene som fikk brorparten av pengene (og vel så det). Med venner som henne trenger man ikke uvenner, er kanskje en vinkel man kan se innlegget hennes fra.

Det Kamelryttersken reagerer mest på er juryformann Gisle Hannemyrs forståelse av en privat og en personlig blogg. Virrvarr tok den på strak arm og mener på at det er bedre å dele blogger i utadvendte og innadvendte blogger. Noe hun har helt rett i. Innadvendte blogger skriver for fansen, eller menigheta, mens utadvendte blogger skriver for å bli lest av flest mulig (helst alle), for å være en stemme som gjør en forskjell i samfunnet.

Hannemyr mener på at private blogger er mer løpende selvbiografier. Og at de dermed hører hjemme i den private sfære. Knausgård har sprengt den ramma for lengst, men han er jo forfatter og guru for tida, så han hører vel ikke hjemme der likevel?

Mens da en personlig blogg, hvis Kamelryttersken har forstått Hannemyr rett, er en stemme i samfunnsdebatten som tar utgangspunkt i egne erfaringer.

Javel, men hva er en blogg? Opprinellig var det Web-logg, som datafolk brukte for å dokumentere arbeidet de gjorde på nettet. Etterhvert plukka andre opp denne f0rmen for loggføring, og utvikla den til et meningsytringsmedium tilgjengelig for alle som bruker internett. Som en digresjon mener Kamelryttersken på det at akronymet, eller forkortelsen om man vil, BLOGG står for Bikers logg. Noe som også bloggen Bikerbabens logg på MC-sidens forum spiller på.

Blogger er en del av samfunnsutviklinga og et kommunikasjonsmedium som sikrer rask meningsutveksling og diskusjoner om tema som opptar deltakerne. Virrvarr sier at et blogginnlegg i motsetning til en aviskronikk aldri blir ferdig, det lever så lenge det er mulig å fortsette diskusjonen som bloggforfatteren starter med sitt innlegg. Og selve innlegget kan redigeres og rettes på, alt etter tilbakemelding fra brukerne som bruker bloggen. I motsetning til en avis blir altså en blogg et dynamisk medium som alle parter, både lesere og blogger utvikler sammen. Derfor er en god blogg personlig og også privat, selv om den er offentlig. Og spørsmålet blir om det er lurt å bruke penger på å utvikle nye blogger som gjerne blir litt sånn at de tar hensyn til hvem som sponser dem, selv om det er en uegennyttig organisasjon som Fritt ord. Og spørsmålet er også om de klarer å bevise sin eksistensrett når den økonomiske realiteten slår inn. Fritt ords gave er fødselshjelp, ikke driftsmidler.

Et annet aspekt som har kommet fram i debatten er dette med å være Politisk Korrekt (PK), og særlig Document.no har hissa seg mye opp over det de mener er Politisk korrekthet i Fritt ords milde gaver. Er nok noe der, Rita Karlsen fra Human Rights Service nyanserer denne høyre/venstre debatten med å si at de som ikke er PK er så fragmentert at det å samle dem om et felles prosjekt/plattform vil være mer utfordrende enn venstresidas prosjekt. Venstresida har tradisjon for å samarbeide mot “Makta”, og har klart å overta mange av de meningsbærende posisjonene i samfunnet. Og på den måten definerer venstresida hva som er PK.

Men nytter det å kyta som Aasen sier? Kommer vi noen vei med å sutre over at “jeg fikk ikke, men DE fikk”?

Skal vi ikke heller være glad for Maria Gjerpe fikk en gave som hun kan bruke på sitt prosjekt og for  at Virrvarr ønsker de nye bloggene velkommen på internettet med en utfordring og ikke en fordømmelse? Og heller arbeide for at Karavanseraiet får flere lesere og flere gode diskusjoner. 100+ kommentarer er kanskje mye å ønske seg på et innlegg som dette, men 99 + er trivelig det òg :D

13 thoughts on “Blogging, en løpende selvbiografi eller betalt ytringsfrihet?

 1. Pingback: linksiden.no
 2. Det er mærkeligt at se din gendigtning af Ivar Aasen, fordi det er svært at forstå og dog giver ordene “hjælp” til hinanden, så jeg kan gætte mere og mere af meningen.

  Jeg kender ikke den diskussion, men har undret mig over de forskellige tiltag, der har været “pyramide-agtige”, blogg-rewards, meme og reklamer på weblogs, hvor jeg indtil nu kun har gjort to undtagelser. Jeg læser ikke blogs med reklamer.

  Jeg var også i tvivl om hvorvidt jeg skulle deltage på fx. Mandagstema, men synes at det var så morsomt, at folk finder ord til et tema. Jeg så, at der somme tider var nogen, som fik ordene til at flyde bedre, eller som viste noget, de holder meget af, når der var et “tema” at forholde sig til.

  Da jeg ikke har læst meget på “Fritt Ord” og den diskussion, som du skriver om, må jeg nøjes med at forholde mig til meningsdannelse via weblogs:

  Jeg synes det er OK med politisk ukorrekte indlæg, hvis de ikke er hadefulde eller negative – men PK betyder også politisk umodenhed eller almindelig naiv holdning til politiske spørgsmål. Jeg fik nogle kommentarer til “Hårde eller Bløde” som var meget forskellige, men de fleste giver udtryk for at de ikke umiddelbart kunne se sammenhængen, selv om Tor Nørretranders bliver citeret for at de bløde værdier er at “cykle gennem storbyen klokken 4 om morgenen uden at blive skudt”, med andre ord social udjævning gør livet bedre også for dem, der ellers kunne blive rige ved at betale mindre i skat.

  Jeg har desværre set at den politiske debat har trange kår på bladenes weblogs, kommentarerne er ofte useriøse – men det skal der også være plads til, for det er på den måde at vi bliver bedre til at udtrykke os.
  Donald postet sist..Hårde eller blødeMy Profile

  1. Ivar Aasen var vel ikke kjent for skrive så mye dansk-norsk, som det norske skriftspråket mest var på den tida. Men det er de samme røttene, så det burde være forståelig også for en med dansk som utgangspunkt.

   I et demokrati må vi ha plass for både politisk ukorekte meinger og de mindre seriøse innspill. Blir snart ensretting hvis alle er servile for den fremherskende vindretning.

 3. Flott gjennomgang av saken. Sparte meg for mye lesing andre steder. Personlig ville jeg gjerne hatt noen ekstra tusen på konto, men spørsmålet er – ville jeg startet med selvsensur? Unngått ubehagelige emner av den typen jeg av og til tar opp? På en måte blitt litt kjøpt og betalt for? “Slemme gutt, nå har du fått 100.000 fra samfunnet og så skriver du slikt tøys? nei, neste gang må Fritt Ord være litt nøyere med utvelgelsen.”
  Syns jeg hører det surrer allerede..
  Arvid postet sist..Gjesteskribent- Ikke av brød alene!My Profile

  1. Bare hyggelig, Arvid :)
   Hoppa over en del av det mest selvsagte i kommentarfeltene rundt omkring, men tror jeg fikk med meg det grøvste på de bloggene jeg har lest.
   Var litt artig å se at diskusjonen gjerne begynte med sutring over at “Jeg fikk ikke, men DE fikk, selv om jeg HAR bedre argumenter/erfaring…”. Og at den etterhvert gikk over til å diskutere blogging som fenomen og hva som er blogging kontra aviskronikker og nettaviser. Tror det var nyttig for mange.

   Selv skulle jeg gjerne fått betalt for blogginga, men det krever enten reklame (og da slutter Donald å lese her) eller tilknytning til en eller annen meningsbærer. Og hvor mange meningsbærere kan tenke seg å betale Kamelryttersken for hennes meninger? Tror hu målbærer meninger som ikke er like stuerene for ikke si politisk korekte blant betalingsvillige nettaktører.
   Men det er artig lell :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: