Ø for Ørnulf

Ø uttales Ørnulf på det sivile fonetiske alfabetet og Østen på den militære utgaven.

Mange koselige kommentarer på Æ for Ærlig, forrige ukes bidrag i Petunias ordlek. Tusen takk :)

Kamelryttersken var på filosofisk kafè i regi av Human-etisk forbund her om dagen. Og da kom ordet Økumenisk opp. Altså mellomkirkelig samarbeid. Noen vil kanskje betegne samarbeid mellom ulike religioner for økumenisk arbeid, men da blir det snakk om interreligøst samarbeid kan Wikipedia fortelle.

I diskusjonen på den filosofiske kafèen kom det opp mange innspill, som det gjerne gjør når assosiasjonene får leve sine egne liv. Etikk for eksempel, som kan forståes som “Hvordan man bør oppføre seg” og på en måte er kjørereglene/teorien bak vår daglige moral.

Satt inn i en økumenisk/interreligiøs sammenheng vil man på et etisk grunnlag måtte godkjenne den enkelte religions forståelse av verden som riktig. For man skal ta hensyn til den enkeltes livssyn og legge til rette for at hans/hennes religion og verdenssyn blir respektert.

Et eksempel på hvor dette synet blir utfordret, er i Midtøsten, hvor tre store religioner som bygger på det gammeltestamentligeEt øye for et øye” møtes med vold for å fremme sitt syn på hvem som har rett til landet og til sannheten. For ut fra et etisk synspunkt har alle tre rett, og da blir det den sterkestes rett som gjelder. At dette er mitt fordi sånn og sånn. Sør-Afrikanske diplomater prøver nå å megle mellom Fatah, de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden og Hamas i Gaza. Israel nekter dem adgang til Gaza og dermed muligheten for å trekke inn Hamas der i samtalene. Enda et eksempel på at interreligiøst arbeid ikke er enkelt, og at det stiller partene overfor etiske vurderinger som de kanskje ikke selv ser i en hektisk hverdag.

Blir det riktig å skille politikk, religion og etikk slik som vi gjerne gjør? Eller er økumenisk/interreligiøst arbeid en nødvendighet for at vi skal komme videre som mennesker? Både personlig og på det mellommenneskelige planet?

26 thoughts on “Ø for Ørnulf

 1. Pingback: linksiden.no
 2. Du tar opp et fundamentalt dilemma, som har ridd menneskeheten i alt for lang tid.
  Tenke seg til at 3 religioner, med opphav i samme ørkenstrøk og med samme GUD, så til de grader ønsker å ta livet av hverandre.
  Da er det etter mitt skjønn noe aldeles galt med de religiøse ledere eller om de kaller seg politikere, for folk flest ønsker å leve i fred og fordragelighet. Ønsker seg gjensidig respekt.
  Men, da må vi i Norge også skille Stat og Kirke.

  Vi var forresten på en økumenisk gudsjeneste under Olavsfestdagene i Trondheim for en del år siden. Det var faktisk en positiv opplevelse, selv for oss som har “Respekt” som “GUD”.

  Ha en herlig ukeslutt

 3. Desværre har religionen længe været i magtens tjeneste for at fremme magten… Og det er vel ikke religonens mening.
  Dit indlæg er spændende og tankevækkende.
  Rimkogeren – Danmark postet sist..1152My Profile

  1. Takk Bo :)
   Nei, men kanskje jo. Er nok elementer i flere religioner som er der for å fremme/underbygge makt. Enten egen eller herskerens. Men i vårt daglige er nok religionen ment for å være en støtte i motgang og medgang.

 4. Heisann

  Jeg hevda her om dagen at religion og politikk burde skille lag, men man sletter ikke bare med et pennetrøk en tradisjon som er over 5000 år gammel! Farao hadde både politisk og religiøs makt til underretning. Det måtte en sterk, men ikke sterk nok, kvinne og en kjeltring av en bror til, for å skille politikk og religiøs makt. Det varte bare så lenge de levde – og i ettertid er alle spor av Hatshepsut prøvd slettet av troende menn. Snakk om maktarroganse!
  Og tankerekka fortsetter… A propos “Hvordan bør man oppføre seg”
  En kjendisprest forsvarte sin seksualbekjennelse på TV i dag. Han sier at kanskje nettopp han vil bli en bedre prest når nå andre kan identifisere seg med han og hans seksualitet, det vil kunne gi bedre forståelse. Han kan ikke ha lest bibelen grundig nok. Står det ikke der populært gjenfortalt at hvis blind leder blind, så ender de i grøfta? Nei, nå er jeg ute på viddene.
  Tankene har fått fri flyt, og assosiasjonene fikk leve sitt eget liv for en stakket stund…

  Ha en go’ natt. Klem
  bjorgnin postet sist..Ølbær- ABC-tema- ØMy Profile

 5. At skille religion og politik er pragmatisk, mener jeg at kunne spore – det er en politikers måde at forsøge at opnå fred mellem forskellige befolkningselementer.

  Desværre går den slags politikere ud fra, at vi alle kan lægge religionen fra os og tænke rationelt, når vi er på arbejde, så at sige. Det egentlige formål med at skille religion og politik er at få religion ud på et sidespor. Hverdagsmennesket skal glemme, at der er ubesvarede spørgsmål i livet og vi skal opføre os som forudsigelige enheder, der producerer trafik om dagen og køber underholdning om natten.

  Hospitalerne er nok de meste rationelle (ikke altid, men somme tider), fordi de omgås fødsel og død som en del af livet.
  Donald postet sist..Ingen kommunalskat!My Profile

   1. Nej, den sætning kender jeg, men det er nu noget andet, jeg tænkte på: Religion er bindeleddet til de ubesvarede (filosofiske) spørgsmål “hvad mon jeg var, før jeg blev født?” og religion er også historie.

    Tak for kommentar på dax2, jeg skrev “ætsende” fordi bilderne ikke er specielt kønne – det kunne man jo godt gøre litt grin med, men tak for at du ikke gjorde :-) Donald postet sist..Ingen kommunalskat!My Profile

    1. Ingen årsak :)

     Ja, og det er vel det Lenin også er inne på? At folket skal konsentrere seg om produksjon og ikke om de evige spørsmål, For så snart mennesket flytter sin oppmerksomhet bort fra produksjonen, da mister politikerne makten.

 6. Jag håller mig borta från politik och religioner…, men det var intressant Ö du presenterar… :)
  Har svårt att förstå riktig vad du skriver….
  Mvh Halina

 7. Pingback: Å for Åse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: