W for Whiskey

W uttales Wiski på det fonetiske alfabetet

Tusen takk til alle som var med på fjellturen i V for Viktor og som la igjen en kommentar, Ingen nevnt ingen glemt. Alle bildene var fra èn tur, og de var tatt med tanke på at de skulle legges ut på nettet til glede for flere.

Wikipedia er et av internetts store oppslagsverk og derfra har Kamelryttersken hentet litt forskjellig til denne ukas utgave av Petunias ordlek, ABC i ord og bilder. Det er en åpen kilde, slik at alle kan legge inn informasjon. Og man finner Wikipedia på mange språk. Fruen bruker ofte både den norske og den engelske utgaven.

En snedig ting med moderne nettlesere er at hvis man skriver inn et ord man lurer på i adressefeltet, vil det ofte komme opp en Wikipedia-artikkel eller en Wiktionary-forklaring for ordet. Wiktionary er Wikipedias ordbok (fra engelsk Dictionary)

For eksempel skriver jeg “Prinsesse Ragnhild” i adressefeltet kommer det direkte opp en Wikipediaartikkel om den norske prinsesse Ragnhild, fru Lorentzen, kong Harald Vs søster.

Wisky er opprinnelig irsk brennevin, men de fleste forbinder den med Skottland.

I Wikipedia kan vi lese: “Ordet «whisky» er en kortform av uisge beatha eller uisce beatha, fra henholdsvis skotsk-gælisk og irsk, et uttrykk som, i likhet med blant annet eau de vie og akevitt, betyr «livets vann». Whisky er den skotske stavemåten. Whiskey (med ey til slutt) er den opprinnelige irske stavemåten. Denne brukes også i USA.”

Hvis det absolutt må være brennevin foretrekker Kamelryttersken canadisk whisky, men det er en annen skål.

Ghettoen i Warzawa ble rasert i 1944 hvor 250.000 mennesker mistet livet, de fleste jøder. Det er mange som i dag ser på Israels blokade av Gaza-stripen som en gjentagelse av tyskernes blokade av Warzawa-ghettoen under andre verdenskrig. Sammenligningen halter nok noe, men noe er også likt. Blant annet liten forståelse for motstanderens menneskeverd. Og den hensynsløse maktbruken. Et eksempel er operasjon “Cast Lead” i 2008/-09 som kostet over 1300 palestinere livet, hvorav iallfall 2/3 var kvinner og barn som ikke bar våpen. Et annet er rakettene som sendes fra Gaza og inn i Israel, som heldigvis ikke koster så mange menneskeliv, men som skaper utrygghet.

Midt-østen konflikten er et eksempel på at man må ta en åpen kilde som Wikipedia med litt skepsis. Man må regne med at propagandkrigen om hvem som har “rett” også blir ført der, og at mye av det som står om Midt-østen konflikten er farget av hvem forfatteren av den enkelte artikkel mener forvalter den endelige sannhet om det som har skjedd.

En polakk som har utmerket seg i det senere, er Lech Walesa, som var en av lederne for fagforeningen Solidaritet og som senere ble preisdent i Polen (1990 – 1995). Han har fått Nobels fredspris og den tyske Shalom-prisen for sin deltakelse i overgangen fra kommunisme til demokrati i Polen.

32 thoughts on “W for Whiskey

 1. Enhver kilde må tas med en klype salt.
  I sær når forfatterne begir seg inn på tolkninger av faktiske hendelser, særlig politiske.
  Må det være brennevin, så er det her i huset kun etter et langt, godt måltid, som Cafe avec, og da er Calvados vår foretrukne. Dog kan vi ta en Caipirinha i Brasil, en Pisco sour i Chile eller den du vet på M fra Mexico…
  Ellers anvender vi andre typer til flambering – da sier det som regel: Wow, når vi tenner på;-)

  Nok et flott ABC-innlegg fra deg og veldig forskjellig fra det flotte forrige.

  Ha en herlig helg

 2. Takk for quick kommentar.
  Ja, Key West er virkelig det motsatte av hva vi forbinder med “Go West”.
  Men det gjør vi i desember: Til Texas. En uke. Langt for en uke? Kr. 4.900,- med tilbud om å bo gratis. Kan ikke si nei til det;-) Ikke vi i det minste. Carpe Diem!

  btw. Der skulle vel du også ha vært, med MC;-)

 3. Hei, flott w-innlegg ! Og som svar på spørsmålet ditt ? Klart Clintern kan takle to flotte damer som deg og meg. Men usikker på korleis vi skulle fordele rollene i “The Good, the Bad and the Ugly ” We have to let the boss decide !!

  Ønsker deg ei riktig fin helg.

  *Petrine*
  gunknitter postet sist..WMy Profile

 4. Du har fått fram en hel del av intresse på W. Jag använder Wikipedia en hel del, bl a när jag löser korsord. Ha en skön weekend!
  Mona postet sist..Himmelsk 1My Profile

 5. Tja, her var det ting å lese som jeg ikke visste. Så takk for det! Takk også for hilsen! Jeg har vært i hytta i godvær, derfor sen kommentar herfra! -Margit-
  Malys Krok postet sist..ABC runde 3 WMy Profile

 6. Heisann!

  Wonderful! De drikkevarene er ikke etter min smak, men artig lesing likevel.
  Krig er vi vel enige om at er en drittsak, så den er klar!
  Walesa ble liksom ikke til noe, likevel. Trodde han skulle sette dypere spor etter seg. Nå er de snart borte, men Polen hadde muligens ikke blitt hva det er i dag, uten han?
  Ha go’ hælj ;:OD)
  bjorgnin postet sist..Terningsspill i jernalderenMy Profile

 7. Pingback: linksiden.no
 8. Whiskey är nog en hel vetenskap <:-) Jag har druckit ett par glas i medicinskt syfte de senaste dagarna, för att bota förkylning. Och jag tror faktiskt det har hjälpt, för det blev inte så snuvigt den här gången :) (Peppar, peppar, ta i trä och allt det där, nu kommer det väl tillbaks igen bara för att jag har sagt att det inte blev så farligt…)
  Önskar en riktigt skön helg.
  Charlotta postet sist..ABC – W som i WulfeniaMy Profile

 9. Wikipedia er nyttig, og jeg bruker også ofte denne – særlig den norske og engelske. Men som du sier; siden er brukerstyrt og man kan ikke alltid stole på alt som står der og av og til lønner det seg å dobbeltsjekke :)

  Takk for kommentar hos meg,
  ha en wonderful helg videre!

 10. Wiki er helt uundværligt, og man får så meget mere at vide og bliver klogere hele tiden. Jeg bruger det også meget gerne.
  Ha’ en flot uge.
  Inge postet sist..Anderstorp…My Profile

 11. Pingback: X for X-ray

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: