U for Uniform

U uttales Uniform på det fonetiske alfabetet

Det var virkelig trivelig at så mange ga seg tid til lese T for Tango :) som var forrige bidrag til Petunias ordlek, ABC i ord- og bilder. Og ikke minst at så mange la igjen en kommentar. Var  ånkli koselig å svare på dem :D Tusen takk til dere alle :D

Hva er det med menn i uniform? Hvorfor syns vi at de er et hakk strammere og kjekkere enn menn i sivil? ;)

Uniformering er en måte å ensrette og kontrolere mennesker. Vanligvis tenker vi på militæret, soldater, krig, vold … når vi sier uniform. Men vi har mange slags uniformer, og uniformering går ikke bare på klærne, men også på oppførsel, hvordan en bestemt gruppe oppfører seg.

Kamellryttersken har tenkt litt på det med uniform/uniformering og nøytralitet, etter at hu leste Somalierens blogg om hijab og hennes argumenter for muslimske kvinner med hijab i politiet.

For hijab, niqab, burka er alle en uniformering og et middel som islam bruker for å ensrette og kontrolere troende kvinner. Iallefall er det slik vi med norsk bakgrunn ser det, vi som vokste opp med tidsskriftet Sirene på stuebordet og hadde ei rødstrømpe i huset som var like mye mor som hun var meningsberettiget om kvinners rettigheter.

Jenter i dag tar det for gitt at de har fritt valg av, utdanning, yrke, hvordan de vil ordne familielivet med barn og partner. Så det blir så fjernt at mange av jentene med innvandrerbakgrunn ikke har denne valgfriheten. Kamelryttersken ser det i klassen med Barne- og ungdomsarbeidere hu underviser i. Mange av jentene med innvandrerbakgrunn har, selv om de er kledd som de andre jentene, en måte å være på som viser at de ikke har den valgfriheten de norske jentene har. Så på den måten er Somalierens stemme utrolig bra, fordi hun klarer å kombinere den moderne kvinnens valgfrihet med sin islamske tro.

Likevel har Kamelryttersken sine betenkeligheter angående hijab i politiet. Som går på å vise religiøs tilknytning kontra det at politiet ideelt sett skal være nøytralt i livssynsspørsmål. Og så var det at hu ikke helt følger dagens liberale holdning til handling og konsekvens.

Men det skal kanskje være sånn? At man ikke trenger å få kjenne en konsekvens av sine handlinger, selv om handlingene er etisk forkastelige og går ut over andre menneskers livsutfoldelse?

28 thoughts on “U for Uniform

 1. JA her er det vel mange meninger, hijab har lite i politi å gjøre. At kvinner velger bruke det er ok men se små jenter på varme soldager er vondt, innhylla som de er i store sorte sjal.mens lille bror har tskjorte og shorts, Jentene satt på stranda her mens gutta bada..
  Noen bør tale deres sak også.
  En 4 åring er ikke noe sexobjekt..og har ingen egen vilje.. men som sagt her er det mange meninger ..

 2. Uniform er også for å gjennkjenne – finne ut av hvem du er.
  Hva gjleder “øvrighets”-personer er det jo greitt å vite hvem du betaler tog/buss/trikk/ferge-billettene til, eller hvem som betjener deg i klesbutikken etc? Ikke sant?
  Og om man er i en krigssituasjon: Greitt å vite hvem er hvem…

  Ha en flott helg uten uniform;)

 3. Et aldeles Utmerket U innlegg! Det er jo litt vikrig med uniformer da – i enkelte yrker og slikt, men når mabn blir påtvunget en uniform enten om det skulle bli krig eller av myndigetene av andre årsaker, så er det ikke positivt.
  Jeg hadde for eksempel ikke likt om jeg hadde måtte bruke skoleuniform da jeg gikk på skolen…
  God helg til deg fra Bergen!!
  Petunia postet sist..ABC i ord og bilder runde 3 UMy Profile

 4. Det var et godt bud på U. Der debatteres heftigt om de der 40 g stof, som nogle kvinder har på hovedet. Der er rigtig mange meninger om det spørgsmål, og det er svært at sige, hvad der er op og ned, synes jeg. Jeg tænker somme tider på, at hvis jeg en dag blev nødt til at flygte til et land, hvor det var sædvane at kvinderne gik med bar ende, så ville jeg nok også gerne blive ved med at gå med bukser, selv om de indfødte altså ville tage det som et tegn på bevidst dårlig integration.
  Henny postet sist..ABC i ord og billeder- runde 3- UMy Profile

 5. Syns naturligvis det er interessant når du blogger om “politiske ting”. Da føler jeg meg hjemme..
  Jeg syns kommentaren til Henny var svært velformet (fikk meg til å le) og interessant. Den minnet meg også på en TV-serie jeg så hvor bortskjemte “vitinger” skulle bo noen uker sammen med diverse utvalgte “ur-folk” rundt omkring. Dette gikk jo litt opp og ned, med alle forsøkte å følge den lokale tradisjon så godt de kunne. Men en gang var det stopp – for i en av stammene var det sedvane at damene (i alle aldre) tok av seg lendeforkle/”shorts”, truse etc og var nakne når det skulle avholdes fest! Til tross for vestens ganske “runde” holdning til nakenhet, ville den svenske dama det her var snakk om IKKE kaste trusa under festen, til tross for STERKT påtrykk fra de innfødte kvinnene som følte deres tradisjon ble tråkket på!

  Så da er vi her: Poenget med meningsutvekslinger er vel å utfordre hverandres synspunkter – og da vil jeg si som så: Jeg er prinsipielt enig i at offisielle uniformer skal være mest mulig enhetlige og like. Det ville innebære “no-Hijab” i politiuniformen. MEN pragmatikeren i meg sier som så: La oss lage en Hijab som passer til politiuniformen i farge og “snitt”. Og si, ok – denne kan brukes. Hvor mange politikvinner ville benytte seg av tilbudet? Kanskje 5 stykker i Oslo? Hva er egentlig problemet? England har vesentlig flere muslimer i sine politistyrker enn norge har, både fordi innbyggertallet er vesentlig høyere og integreringen er kommet lenger. (Tror jeg). Men uansett; 10 stykker bruker Hijab.
  http://www.aftenbladet.no/english/960403/Hijab-officer_who_became_a_role_model_.html
  Arvid postet sist..Tears on my Pillow 1958My Profile

  1. Ja, er det Kamelryttersken vil med Karavanseariet, lage en møteplass for meninger om mangt, og så langt syns hu det har vært mange gode kommentarer og begynnelser til interessante diskusjoner. Og det er godt å se at folk tar med seg egen kunnskap og ting de finner på nettet rundt omkring. Networking i praksis :)

 6. Heisann!

  Har egentlig aldri hatt sansen for uniform. Jeg liker å skille meg ut. Var med i speider’n i mange år, og da gjorde jeg litt om på uniformen, så den ikke ble helt lik alle de andres.
  Og gutter i militæret, de var jo like alle sammen… hvor ble det av kjekkasen? Forsvant i mengden!
  Ang problematikken i politiet – så burde det være helt krystallklart: ingen kreative løsninger der. Hvis man har valgt å bli politi, får man gå kledd som politi, alle sammen! Det er ingen fritidsbeskjeftigelse.
  Ellers så er jeg som tidligere sagt, ikke tilhenger av at ansiktet skjules, verken på menn eller kvinner.
  Ha flott søndag ;:OD)
  bjorgnin postet sist..Lydløst over dammenMy Profile

 7. Jeg skal ikke blande meg inn i debatten om hijab eller andre former for hodeplagg … jeg bærer uniform til daglig i min jobb, det samme gjør min mann. For oss er det kun et arbeidsantrekk og en helt naturlig del av jobben. Men med en gang arbeidet er slutt, “hopper” vi inn i våre egne klær. Egne klær er jo best! Dog syns jeg min mann er “barsk” i sin uniform :o)
  Irene postet sist..Fast gjestMy Profile

 8. Jeg er rystet over at man accepterer muslimske klædningsmetoder i officielle jobs. Jeg er vred over at man ikke tidligere kunne diskutere det uden at blive anset for at være intolerant, men jeg behersker min vrede, for den kommer jeg ingen vegne med.

  Politi og sundhedspersonale bør gå i den uniform, som man foreskriver i politiet og på hospitaler. Uniformerne bør være funktionelle og pæne og det er et emne for diskussion, hvis nogen er utilfredse med uniformerne. Hvis jeg nogensinde skulle møde en politibejtent-dame, som ikke går i almindelig uniform, bliver jeg ikke vred, men nysgerrig. Jeg tror på at kommunikation kan hjælpe.

  Jeg tror også at statistikken for familiemord i den ene og den anden religion ikke er så forskellige, men at vi bruger de mord på selvstændige unge døtre, som er foregået her i Danmark og andre steder, til at skabe en had-stemning.

  Men man kan godt kritisere de religiøse, fundamentalistiske tendenser uden at skabe had; man kan godt spørge unge muslimske mænd om deres syn på kvinder, man kan godt skabe kommunikation og forståelse.

  Samfunds-institutionerne bør vise venlig tolerance, men må ikke give efter for urimelige religiøse krav som fører til undertrykkelse.

  Men vi skal vist også huske, at de muslimske familier ser det som en god ting at holde sammen og være hjælpsom, venlig, pålidelig. De værdier skal man rose og de kan vel også bruges til at bekæmpe det had, som opstår overfor unge kvinder, der vil frigøre sig fra Islams jerngreb.

  Sikken et spændende “U”!!! :-) Donald postet sist..Billed ABC-U for UnderskovMy Profile

 9. Godt innlegg!
  Ordet “uniform” benyttes vel også på norsk om likhet, på den måten at særtrekk blir utslettet og at alle individer/enheter i gruppen er ensartet.
  Vel, nå er ikke denne damen direkte tilhenger av “ensartethet” og foretrekker at folk er ganske forskjellige, men grensa går ved hijab i politiet ……
  Skulle det tillates, må vi tillate alle andre slags religiøse hodeplagg også…
  Synes jeg ser den norske politibestanden med hijab, turban, kippa, mithra osv….. du verden….. :O)

 10. Pingback: Holdninger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: