Privatøkonomi er så enkelt som det å si budsjett

Trang økonomi er ikke noe nyss påkommet i heimen, men det går da rundt på et vis med ei alminnelig helsearbeiderlønn. I motsetning til sykepleierne, som har kvelds- og helgetilling på grunn av skiftarbeid, har ei som arbeider dag, bare grunnlønna. Var litt anna økonomi i den tida Kamelryttersken arbeidet turnus, men det gjør a ikke lenger.

Sånt internett er egentlig litt genialt, for nettet glemmer ikke innholdet sitt. Og med litt kreativ linking dukker gamle bloggposter opp på nytt. Hvor relevante de er, kan nok ofte diskuteres, men noen er verdt å nevne. For eksempel Pengevettbloggen, som skriver om hvordan fordele inntektene sånn at de holder til alle hullene som skal fylles.

Pengevett foreslår å lage en fordelingsnøkkel for hva pengene faktisk  går til, og fordele inntektene prosentvis på øremerkede konti. Man kan gjerne ha forskjellige konti i en bank, man må ikke nødvendigvis bare ha en lønnskonto. Men det kan være lurt å ha bare et kort, og ha en separat kortkonto som man bruker til løpende utgifter som mat, bensin, snop osv. Vet man at man har en stor utgift som det er greit å betale med kort, kan man heller fylle opp kontoen for akkurat den utgiften.

Men hvordan kommer man fram til den fordelingsnøkkelen?

Kamelrytterskens ser slik ut:

– 30 % til Brukskonto m/kort for mat, bensin, busskort og løpende utgifter
– 65 % til Budsjettkonto 1 for husleie, avdrag på lån, eiendomsskatt, forsikring, telefon og andre faste utgifter

– 5 % til Sparekonto for å ha litt i reserve

– 5 % til Aksjefond for å ha litt på lengre sikt

Hver lønningsdag blir de enkelte kontoene fyllt opp med faste trekk fra lønnskontoen. Den fungerer nesten utelukkende som motaker for lønna og ikke no annet. Ikke no kort eller andre ting som går ut fra den.

En grov oversikt over egne utgifter har nok de fleste, men det lønner seg å sette opp en oversikt over de faste og de mest vanlige utgiftene. Et regneark på PC’n er fint til det, men papir og blyant funker like bra.

Et sånt flerkontosystem har fruen hatt i mange år, men det var først sist vinter hu begynte å bruke det mer systematisk

Først satte a opp de faste utgiftene

Månedlige faste utgifter

– Husleie (inkluderer bredbånd, tv, og oppvarming/varmtvann)

– Avdrag på gjeld

– Telefon

Kvartalsvise utgifter

– Strøm

Halvårlige faste utgifter

– Forsikring

– Kommunale avgifter (renovasjon, vann osv.)

Faste, mer variable utgifter

– Bensin

– Service og diverse til motorsykkelen (har ikke bil)

– Buss (vinters tid)

– Mat

– Klær

– Egenpleie (frisør og sånt)

Pengevett har tatt med utgifter til ferie og høytider  (10 %), klær og sko (5 %)

De fleste store faste utgiftene får man regning på, og da har man oversikt over hva som går pr måned. Strømregninga deles på tre (et kvartal = tre måneder). Noen har månedsvis strømregning, nettopp for å ha oversikt med en liten inntekt. Samme med forsikring og kommunale utgifter. Kamelryttersken betaler forsikringa 2 ganger i året og kommunen vil ha sitt x2 pr år. De regningene blir dermed å dele på seks for å få den månedlige utgiften.

Når man har en slik grov oversikt, er det greit å dele opp månedslønna på de enkelte utgiftene. Om man tar prosentvis av lønna til de forskjellige, ellr om man setter av et fast beløp, er en smakssak. Hovedsaken er at man finner et system som fungerer for en selv.

Forsikringa har alltid vært et smertens barn for Kamelryttersken. Ideelt sett burde man betale den èn gang i året, fordi når man bryter den opp i delbetalinger legger forsikringsselskapet på et prosentvis gebyr alt etter hvor mange delbetalinger man har. Men det ble et kompromiss med to ganger i året. Når hu nå har begynt å sette av 1/6 av forsikringspremien hver måned, kan a faktisk betale hele premien ved forfall, uten å måtte ty til ekstraordinære tiltak som har kjentes på pungen lenge etterpå. Samme med strøm og kommunale avgifter. Pengene står på en øremerka konto, og de er der når regninga skal betales. Samme med service og andre utgifter til sykkelen. Dekk for eksempel. Med litt erfaringstall fra året før, vet man sånn ca hvor mye man sette av pr måned til sånt, og da blir en service på 11.000,- kroner ikke så uoverkommelig lenger, for hu vet at a har pengene. Det samme med et dekkskift til 3.500,-. Slitte dekk har sendt mer enn en flink sjåfør av veien.

Ulempen er at det kan bli en fristelse å låne litt av de pengene til andre utgifter, og det er fy-fy. For det skal mye til at man klarer å komme àjour med slike smålån fra egen pung.

Grunnen til å dele opp slik, er at man får bedre oversikt, og ikke minst at man har pengene når man faktisk trenger dem. Forsikringa forfaller til betaling da og da, det vet man, og da er det litt sent å bla opp et større beløp sånn uten videre. Har man delt opp den utgiften forsikringspremien er i for eksempel hva det blir pr måned, og satt de pengene til side på en egen konto for den type utgifter, har man nok til å betale ved forfall.

Med en så trang økonomi som det er i heimen, blir det lite som kan settes av til ferier, bursdager og høytider. Jul er det som kjent hvert år, mens 17. mai er det bare en gang i året. Så det blir å lure til litt her og der, og kanskje ikke alltid være like streng med sparekontoen. Sånn erfaringsmessig bør man ha 30 – 40.000,- kr på luringa. Ryker fort en vaskemaskin når man minst venter det, og da ryker gjerne registerreima på bilen samtidig. Murphys lov om at 2alt som kan gå galt, går galt på det verst tenkelige tidspunkt” og Murphy var som kjent optimist…

Samme med småskader på bilen som man kan ta på kaskoen. Ulempen er at man betaler skaden med bonustap og forhøya forsikringspremie minst èn gang, og i noen tilfeller flere ganger. Så klarer man å spare seg opp en buffer er det mye enklere å ta slike uforutsette utgifter. Men det er vel egentlig logisk? Verre å sette ut i livet kanskje?

5 thoughts on “Privatøkonomi er så enkelt som det å si budsjett

  1. Pingback: linksiden.no
  2. Pingback: Husflid er

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: