S for Sierra

S uttales Sierra på det fonetiske alfabetet

Kom kjørende fra jobb over Granåsen i dag og treffer et møfrø i collegegenser og shorts på scooter. I rundkjøringa på Stavset kommer to til. Like lettkledd, ene i florlett skjortebluse, shorts og sandaler med knapt nok en såle. Sommeren er her fremdeles, og ungdommen nyter de siste dagene før skola starter på mandag.

I motsetning til mannfolk, lurer Kamelryttersken på bevisstheten for egen sikkerhet hos de lettkledde scooter-/mopedførerne av begge kjønn?  Sjøl er hun vanligvis innpakka i kjøreklær som skal tåle å skli bortover asfalten i fire sekunder i 110 km/t, uansett om det er 25 grader + eller + 5. I dag var ikke noe unntak i så måte, selv om det er godt og varmt med ei tykk skinnjakke og jeans designa for å tåle nevnte kontakt med harde overflater. Hjelm er påbudt så det bruker alle, men hansker og støvler som går opp over ankelen er det ikke alle som bruker, selv om kjøreutstyret ellers er på plass.

Jada, det blir varmt, men Kamelryttersken fant nokså raskt ut at hvis hu ikke begynner å svette mens hun står i gangen med kjøreklærne på, ville det raskt bli vel kaldt når hun kom ut på sykkelen og begynte å kjøre.

En ting er tankegangen; “Det skjer ikke meg, bare alle andre”, en annen er at en scooter er så liten og lett, at da blir det ikke noen alvorlige skader. Og uansett går den bare i 45 km/t. Langt de fleste skadene/ulykkene med to-hjulinger (ca 3/4 sånn statistisk sett) skjer i hastigheter under 50 km/t, noe som tilsier at det er en del ungdom (og voksne med for den del) som har sjanse for å komme ut for asfaltutslett selv om de kjører 50 ccm scooter i lovlig hastighet. Og sjansen for at Kamelryttersken med fullt kjøreutstyr reiser seg tilnærmet hel og uskadd etter at hun og ørkendyret uheldigvis var der en uoppmerksom billist som har glemt vikepliktsreglene ville være, er større enn for en scooterfører i shorts og sandaler. Selv om ørkendyret er 265 kg og dermed rimelig tung til tohjuling å være.

Jeans sa du? Ja, blondinen kjører en del i by’n i et par jeanslingnende kjørebukser av merke Lindstrands. Tre ganger så tunge som et par vanlige dongerybukser, og de skal motstå nevnte krav om holdbarhet i fire sekunder skliende bortover asfalten i 110 km/t. Et par vanlige dongerybukser vil begynne å brenne og gå i oppløsning mye raskere enn det, og fibrene vil brenne seg inn i huden på grunn av friksjonen og varmen som utvikles. En ønskedrøm for alt ambulansepersonell og personalet på brannskadeavdelingene (not).

Men jeans er greit. Idag bruker vi dongery til alt, og med ei svart skinnjakke passer man i bybildet. At Kamelrytterskens svarte skinnjakke har diskrè innsydde beskyttelser for skuldre, albuer og rygg og at de grå jeansene er litt småslitte gjør ikke fruen mindre trendy med skjerf og en matchende topp. Hun kan trygt sette fra seg sykkelen og rusle en tur på Nordre uten å stikke seg ut, samtidig med at hun har omtanke for egen sikkerhet når hun setter seg på sykkelen igjen.

Men så lurer hun videre på om hun er for prippen, at ungdommen bare får være tankeløs ungdom, eller skal hun være Tante Sofie og hytte med paraplyen etter kortskallene?

Petunias ordlek, ABC i ord og bilder ruller videre, i dag med bosktaven S som tema

Tillegg 10/5 – 2011

Petunia har så mangt for seg i bloggland. Mandagstema for eksempel. Denne uka er det Gjenbruk som er tema. Og selv om det er tirsdag er emnet for denne posten like aktuelt som det var når det ble skrevet sist høst.

 

Kanskje ikke like trendy med skinnbukser, men sånn er det bare.

PS Må bare få anbefale Vilt og Vakkerts gjesteinnlegg om motorsykkelhistorie og futurisme. Der har a virkelig lagt ned et godt stykke arbeid :)
Ny på Karavanseraiet? Hyggelig at du ser innom :) 

Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet

Hvis du ønsker å anbefale dette innlegget til andre, trykker du på den blå poengboksen til høyre

Du får nye blogginnlegg direkte til din Facebookprofil ved å trykke på likerboksen

I tilfelle du er uenig med Kamelryttersken har du to muligheter:

1. Gi uttrykk for uenigheten i kommentarfeltet

eller

2. Les noen av de andre postene på Karavanseraiet

På forhånd Tusen takk :D

34 thoughts on “S for Sierra

 1. Du har så fuldstændigt ret. Det er både vanvittigt og tankeløst at køre rundt på motoriserede tohjulede tingester i små shorts og bare arme. Man må bare håbe at de i al deres ungdommelige udødelighed, ikke kommer til skade :-) Annette’s space postet sist..ABC – SMy Profile

 2. Jeg må også give dig ret.. men unge mennekser er udødelige.. og det var vi også.. og overlevede.. :-)
  Men det giver en fæl atsfalt eksem at styrte på en to-hjulet i fart, og der er kun godt køretøj der kan afbøde de værste skrammer.
  Fint S indlæg :-) Inge postet sist..ABC i ord og billeder – SejltidenMy Profile

 3. Så sant, så sant! Jeg ser dem ofte jeg også – med kort sommerkjole, sandaler og håndveska plassert mellom beina. Og det er mange av dem på strekningen Granåsen – Stavset. Artig, men jeg tror kanskje vi ikke bor så langt fra hverandre… :)

  1. Nei, by’n er ikke så stor, selv om det er nøyaktig ei mil fra heimen i Ila til jobben på Saupstad. Eller var det den andre veien det var ei mil *tenke”

   Heldigvis har de fleste sånne scooterting en krok for henge håndveska på. Men det er noen som tror at håndveska bør henge på håndleddet også i fart.

   1. Eh….krok for å henge håndveska på altså?? Vel alt sånt kvalifiserer absolutt til hytting med paraplyen etter min mening…… :O)

    1. Ja, Pia til Steinar har en sånn krok, og det har jeg sett på flere andre scootere. Absolutt en god ting. Tenk deg at møfrøet mister håndveska og sprer hele parfymeriet utover gata. Hvordan tror du mannlige bilførere ville reagert? Hadde blitt full stopp i alt som heter trafikk over hele fjøla.

 4. Du har ret i, at det kan gå skrækkeligt galt på motorcykel eller knallert, hvis ikke udstyret er i orden. Og koldt er det også, selv om sommeren!

 5. Jeg burde være død. Jeg gjorde ting der var værre, dengang jeg havde en scooter. Man ville slet ikke kunne gøre det i dag. Jeg har desværre ikke billeder fra dengang, men jeg må indrømme at det var sjovt at køre over Alperne i skjorte og når det blev for varmt kunne man jo lægge hjelmen. I dag skal man vist betale ekstra for at køre over Gotthart passet.
  Donald postet sist..Billed-ABC-S for SkovMy Profile

   1. En tur på Hallandsåsen kunne være lige så spændende og smuk som en tur over Gotthart. En tur i Norge, Sørfjorden eller Atlantruten må være endnu mere spændende :-)

    Ingen tur er evig statisk. Alt afhænger af, hvordan adgangen er den dag du tager afsted, af vejret, dine penge, din cykel eller scooter eller bil eller støvler – nyd nuet og se dig godt for så oplever man de store ting.
    Donald postet sist..Efter høstenMy Profile

 6. Jag håller med till fullo.
  En midsommardag för en massa herrans år sen kom vi körande mamma min moster och jag i bilden
  Vi hade varit på besök hos en annan moster.
  Plötsligt framför oss hade det hänt en olycka mellan en bil och en motorcykel.
  Det stod säker 30-35 personer där och tittade men ingen gjorde något
  så vi hoppade ur bilen jag och moster för vi jobbade båda inom vården.
  Moster tog hand om den som låg i diket.Ingen hade gjort fria andningsvägar eller något han låg med ansiktet rätt ner i diket
  och det såret han hade i ansiktet vill jag aldrig se mer
  Halva sidan var uppskuren.
  Inga hjälmar eller skyddskläder på någon.
  Han dog i ambulansen på vägen in till lasarettet.Moster var med.
  Jag tog hand om den andre.Brutna ben armar och och skador invärtes
  Han låg på lasarettet i nästan tre år men han klarade sig bra efter omständigheterna.
  Han kör cykel igen fast nu har han säkert hjälm och skyddskläder.
  Ha en riktig skön helg och var rädd om dig när du är ute i trafiken.
  Kramizzzzzz
  Lotta postet sist..ABC har nu kommit till bokstaven SMy Profile

 7. Tankevekkende S, ja og bra å sette fokus på. I går , på en varm dag, så jeg to ungdommer rase avgårde på en lettmotorsykkel. Joda hjelmene var på men uten å ha festen hakeremmen og bare i t-skjorter og shorts…
  SPRØTT!
  Petunia postet sist..ABC i ord og bilder runde 3 SMy Profile

 8. Heisann!
  Herlig skrevet…. og bildet du beskriver er lett gjenkjennelig. Unge jenter på scooter … heldigvis er de fleste som kjører til skolen flinke til å kle seg skikkelig. Det begynner jo å bli kjølig om morgenen alt, også, så det frister nok ikke lenger med shorts og sandaler.
  Synd at de må brenne seg først… før det skyr ilden— nei, det passer ikke 100% å si det i denne sammenhengen!
  Uansett ser det ut til at de må få erfaring før de tar formaningene på alvor!
  Ha ei flott uke ;:OD)
  bjorgnin postet sist..Blomstrende urteteMy Profile

  1. Ja, ser at det er flere scooterførere som har fått seg gode kjørejakker, men det skorter fremdeles på gode benklær, og ikke minst stabilt fottøy som går opp over ankelen. Joggesko blir for lavt, mens fjellstøvler er mye bedre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: