Et prosjekt for å bli kjent med NAV fra innsiden

Victoria Ibabao Edwards har startet et “lite” prosjekt som hun har kalt NAV-boka.

Egentlig utrolig at noen starter på et slikt prosjekt. Men er det ikke det vi mennesker er, utrolige? I ordets positive betydning :)

Ære være og alt sånt at noen tar tak i temaet og prøver å få tak i hva som skjer inne i NAV. Hva som skjer utenpå kan Kamelryttersken se i sin egen omgang med NAV og det er pt. ikke så helt pent. For hu har bedt om å få ny saksbehandler, og det kan visst lett føre til gnissninger i forholdet mellom bruker og den nye saksbehandleren. Akkurat dèt må Kamelryttersken bare leve med. På spørsmål fra leder på NAV Midtbyen om hvorfor, ble hu litt spiss; “Jeg er ikke pliktig til å oppgi noen grunn”.

Derfor er det greit at en i utgangspunktet nøytral stemme tar for seg et tema som dette. For det må være mye rart i en så stor organisasjon som skal slå sammen kommunale og statlige tjenester. Og det vil nok være mange som iler til for å forsvare sin evne til å heve ei offentlig lønn.

Men er en stemme som i utgangspunktet er nøytral, like nøytral ved utgangen av et slikt prosjekt? Vil ikke mengden av informasjon bli så stor at forfatteren blir påvirket og dermed ikke så nøytral lenger? Kamelryttersken tror iallfall det, men syns det er greit at det kommer en bok som forsvarer de NAV-ansatte. Vi er da mange nok som har et mer kritisk forhold til materien. Og vi kan trenge en motsats til våre meningers mot.

Desverre er vi for mange som har møtt saksbehandlere som formidler at de sitter og forvalter sine egne penger, ikke penger brukeren har krav på når h*n oppfyller kriteriene for ei eller anna ordning. Det er for mange som har møtt personer i NAV som ikke klarer å forholde seg profesjonelt til andre mennesker og deres utfordringer. Og det er for mange som har blitt avvist fordi de ikke klarer å formidle sine behov godt nok.

Er dette en for positiv omtale av dette prosjektet? Og en for negativ beskrivelse av elendigheta i NAV?

13/8 PS FemmefataleOslo har også sitt å si om NAV og NAV-boka

28/8 VG skriver om en rapport fra Helsetilsynet. Og flere blogger har plukket den opp ifølge Bloggurat

4 thoughts on “Et prosjekt for å bli kjent med NAV fra innsiden

 1. Hei og takk for omtale, det setter jeg pris på.
  Et lite apropos en sen nattestime, jeg mener ikke å lage et forsvarsskrift for NAV, altså. Dette kommer til å bli en blanding av mye, og jeg tror nok det vil kunne bli en del negativt. Det vil det garantert bli. Poenget mitt er at jeg ikke gjør dette for å henge ut NAV, men jeg er nødt til å ta med det de ansatte sier, og mange av dem har veldig mye dårlig å si om sin egen arbeidsgiver. For det er ikke bare brukere som opplever NAV-veiledere som paternalister. Det gjelder ofte den som sitter på kontoret ved siden av også og hører på hvordan en kollega snakker ned til folk.
  Litt av det jeg lurer på, er dermed hvorfor det ikke er større grad av varsling innad i systemet.
  Victoria postet sist..Kort-kort beskrivelse av NAV-boka Kom gjerne med innspill!My Profile

 2. Skulle da bare mangle :D

  Det er en utfordring å ikke bli påvirket av informasjonen man får og av informantenes vekslende motivasjon for jobben. Som du sa et sted på bloggen, at du manglet redskaper for å foreta en mer grundig undersøkelse, og at det vitenskapelige fikk komme i et trinn 2. Et helt greit utgangspunkt, men da blir også faren for subjektivitet større. For vitenskapelige redskaper for analyse og forståelse av menneskelige relasjoner er utviklet for å gi mest mulig objektive resultater. Uten at jeg skal gi meg ut for å ha den store vitenskapelige innsikten, så har jeg erfaring fra min egen pseudoforskning med utgangspunkt i intervjuer av ansatte på èn arbeidsplass. Og den sier meg at forskeren blir påvirket av reisen han foretar i det ukjente landskapet han utforsker. Og det vil jeg tro også gjelder for et prosjekt som dette, som har som mål å finne ut noe som vi ikke vet fra før.

  Skrev litt om akkurat det i innledningen til masteroppgaven som du finner her: http://vinkenes.no/ragnhild.html under menyvalget Tanker

  Det du sier om varsling er kanskje ikke så rart. Er ingen som vil sette seg selv i et dårlig lys ved å ta opp at en kollega ikke har skjønt jobben sin, hvordan man omgåes brukere, hvordan regler skal tolkes og så videre i det uendelige.
  Er ganske så mange som heller holder tann for tunge og lar den nevnte kollegaen holde på, fordi varsling både stigmatiserer en selv og fordi det er ei laaang dørstokkmil fram til å ta det opp. Enten med kollegaen eller med nærmeste sjef. Arbeidsmiljøet skal bli ganske så dårlig før man tar tak og sier at nok er nok. Mange vil heller finne seg annet arbeid før de tar det skrittet.

  Misforstå meg rett, jeg ser verdien i prosjektet ditt, men jeg ser også at det er mange grøfter å falle ned i under gjennomføringen som kanskje kan unngåes ved god styring og oversikt over hva man vil, når man vil det og hvor man vil hen. Håper du har noen som kan delta i prosjektet som en slags veileder du kan diskutere ideer og tanker med, og som kan hjelpe deg å holde kursen. Skal du kjøre hele prosjektet alene tror jeg det blir tøffere enn du liker. Bare det å holde styr på all den informasjonen du får vil være en utfordring.

  Men har du en god prosjektplan, med små, oppnåelige milepæler med faste tidsrammer, har du et godt verktøy for å komme i mål.

 3. Hei :O)
  Synes det er veldig bra at noen tør “rote” litt opp i dette temaet jeg da… Jeg har (dessverre) selv vært nødt til å ha en del med NAV å gjøre tidligere, da jeg har en kronisk og sjelden lidelse som gjør det vanskelig for meg å “velge” jobb.
  Jeg har ikke mye positivt å si om NAV frem til 2006. Verken når det gjelder saksbehandlers opptreden, eller forståelse for regelverket. Synes det er svært beklagelig når jeg som bruker må vise til regleverk som saksbehandler selv aldri har hørt om….
  Huff, kan vel ikke være enkelt for dem i NAV som har kunnskaper og vilje heller da, når de kanskje har kolleger som er på amøbestadiet…. Og føler at de ikke vil “dolke sin neste i ryggen” …..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: