Norske verdier, finns de?

Kamelryttersken leser litt sånn sporadisk andres blogger, og må innrømme at det kan være utfordrende å forholde seg til enkelte uttalelser. Særlig i kommentarfeltene kan det flomme ganske så fritt av både personkarakteristikker og andre mindre oppbyggelige utsagn. Og da går tankene ofte til en kar de hengte på et kors for noen år siden.

Han sa i en sak hvor det var snakk om å steine en kvinne som var anklaget for ekteskapsbrudd; «Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen på henne». For de som liker å lese i Nytestamentet står det i Johannesevangeliet kap. 8. En utlegning av saken finnes her.  Og for tida er det en lignende sak i Iran, men der har de ikke noen som kan sette saken i perspektiv på samme måten.

For vi er utrolig mange som er flinke til å se “splinten i vår  brors øye”, mens bjelken i vårt eget overser vi glatt. Denne saken finnes i Lukasevangeliet kap. 6, 36-42.

Av dagens lesning fikk Sosialdemokraten den tvilsomme ære å vekke Kamelrytterskens kritiske tanker om etikk i diskusjoner. Innlegget om at Sosialdemokraten har blitt kongerikets fjerde største politiske blogg kom med utsagn om politiske motstandere.  Greit nok at Frp har en retorikk og markedsfører meninger som ikke alltid henger helt sammen. Men de har faktisk all rett til å markedsføre sine meninger så lenge de holder seg innenfor gjeldene lover og regler. Og den eller de som kritiseres har like mye rett til å markedsføre sine meninger.
Men må man gjøre det ved å rakke ned på den man er uenig med?
Er det nødvendig å si som Sosialdemokratens bloggeier sier?

“blant kommentarene ser vi bevisene på at mange av Frps velgere rett og slett er rasistiske svin som hater de verdier Norge er bygget opp på; toleranse, solidaritet, nestekjærlighet og omsorg settes til side for forslag om å henrette asylsøkere eller å kaste dem levende ut fra fly over åpent hav”

Det kan hende at påstanden er riktig, at de omtalte Frp-velgerne er rasister, dèt skal Kamelryttersken ikke si noe om. Men hvordan blir et slikt utsagn oppfattet? Er utsagnet til bloggeier en bedre manifestasjon av norske verdier?

Og bare for balansens skyld, sånn aldersmessig sett. Frk. Olsen, som har en av kongerikets mest leste blogger, sliter med akkurat det samme

I en kronikk i Adresseavisen tidligere i år tok Skender Redzovic opp norske verdier.

Et av poengene til Skender er at det vi tenker på som urnorske verdier ikke alltid er så norske som vi tror, og at verdiene påvirkes av den enkeltes egne meninger og den konteksten (sammenhengen) vedkommende står i akkurat der og da.

Er det samme med tradisjoner, de skapes der og da, av den enkelte som deltar i den tradisjonen, for eksempel 17.mai toget. Man kan si at det var en tradisjon at Ergoterapeutstudentene gikk i Borgertoget, men det var bare en tradisjon sålenge de faktisk gjorde det. Det året de ikke gikk i borgertoget, var tradisjonen brutt og det var ikke lenger noen tradisjon for å gå i tog 17.mai  for å vise at også vi finnes.

Teksten om splinten i din brors øye sier noe om at man kan ikke hjelpe noen med å bli bedre, før man selv er like god. Blir det samme som med Kierkegårds ord om hjelpekunst. Man må være der den man vil hjelpe er, før man kan gi ham av sin merviten.

Hjelper det å rakke ned på noen i en diskusjon? Enten det nå er fem-åringen som skriker at søstra på sju er så slem, fordi hun springer fortere, eller det er en sosialdemokrat (som i eksemplet over) som mener at Frp-velgere er rasister?

Er dette en tradisjon vi er stolte av, og som vi vil bringe videre? Er det en norsk verdi som vi vil ta vare på, det å rakke ned på meningsmotstandere? Eller kan det tenkes at det å bygge og viderføre en tradisjon med å respektere en diskusjonspartner og hans meninger kan føre begge sider videre?

 

Ny på Karavanseraiet? Hyggelig at du ser innom :-)

Hvis du ønsker å anbefale dette innlegget til andre lesere, trykker du på den blå poengboksen til høyre

Ved å trykke på likerboksen til Facebook anbefaler du dette blogginnlegget til dine facebookvenner

I tilfelle du er uenig med Kamelryttersken kan du

1. Gi uttrykk for dine meninger i kommentarfeltet (Du trenger ikke være uenig med fruen for å bruke kommentarfeltet, men det hjelper ;-) )

eller

2. Lese noen av de andre postene på Karavanseraiet

På forhånd Tusen takk :D

6 thoughts on “Norske verdier, finns de?

  1. Du skriver da uhyre reflektert kjære skjebnesøster:0)
    Nei skal en komme noen vei her i verden så må man ta det onde med det gode ; og ikke være alt for opptatt av “å bare se splinten i sin egen bjelke”

  2. Pingback: Holdninger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: