M for Motorsykkel

På det fonetiske alfabetet er M , Mike

Ukas M står for Motorsykkel

Og er skrevet av Karavanseraiets første gjesteskribent, AJ som er Admin på MC-sidens forum, et nettforum for aktive motorsyklister.

Motorsykkel – unyttig og i veien…?

Av AJ Blisten (Administrator på www.mcsiden.no forumet)

Hvor viktig er motorsykkelen i Norge? Har den egentlig noen vettug funksjon som framkomstmiddel?

Er ikke denne kjøyregreia bare et forstyrrende element i et land hvor den kun kan brukes noen få av årets måneder?

Tja… noen vil mene det. Og noen har gitt uttrykk i klare ordelag at det å kjøre motorsykkel, eller MC som vi ihuga brukere gjerne sier, er like ille og kanskje verre enn å kjøre bil i beruset tilstand.

Jeg husker ikke i farten hvem som har sagt noe i denne retningen, men om jeg ikke tar helt feil var det vel en eller annen “ekspert” i Transportøkonomisk Institutt eller et annet skrivebordsbyråkrati som mener mye og mangt og trafikk og MC.

Joda, man er mer utsatt når man kjører MC. Det er det neppe noen tvil om der man sitter fri som fuglen uten bur. En frihet uten samme grenser og som smadres mot hindringer i god fart når det verst tenkelig skulle inntreffe…

Bur beskytter og når et bråstopper. Slik er det ikke med MC.

Den deilige følelsen av frihet, luft, lukter, vind og nedbrekk er brusende og berusende og kan for enkelte ta overhånd. Og når det verste skjer ender friheten brutalt og ubønnhørlig og ender med et kors til i statistikken.

Heldigvis er de blitt færre de siste årene. Norske motorsyklister er de tryggeste i verden selv om vi må rustløses hver vår når syklene våre igjen skal ut på veiene.

Kanskje det er nettopp derfor vi blir bedre og bedre for hvert år? Vi har lært oss å begynne forsiktig, se faretegnene og gradvis venne oss til egne ferdigheter og tilpasningen til andre trafikanter.

Motorsyklisme og miljøene som allerede er etablert og som stadig skapes rundt denne kjøredoningen er for mange også ren terapi. Og selv om jeg ikke er medisiner så blir det neppe feil å påstå at terapi av denne typen har en sosialmedisinsk betydning og verdi i seg selv.

Store og små motorsykkeltreff er det god tradisjon for her i landet. Og på Internett er det en lang rekke forum for egne motorsykkelmerker og typer i tillegg til de som satser på et bredere nedslagsfelt, men med motorsykkelinteressen som det viktige.

Mye kan skrives om de gode tingene motorsykkelen fører med seg. Mye er skrevet om de negative tingene, om ulykker, faremomenter, uvettig motorsykkelkjøring og disse kriminelle 1% gjengene.

Det man ofte glemmer er de resterende 99%, unge og eldre med ekte interesse for motorsykkellivet oppfører seg ordentlig og har riktig god glede av motorsykkelinteressen!

Og må alt vi holder på med ha en nyttefunksjon? Motorsykkelen vil aldri få samme samfunnsnyttige samferdselfunksjon her i Norge som i varmere land med en annen økonomi enn den vi har.

Men det betyr likevel ikke at motorsykkelen er uten verdi for folk.

Vi som er bitt av MC-basillen trives i lag og når vi møtes på små og store treff og de nettforaene vi bruker, glemmer vi det meste av hverdagsmaset, tar velfortjente time-outs og trives i de fellesskapene som motorsykkelinteressen vår har skapt og skaper.

Disse og mange andre grunner er gode nok til at disse herlige kjøregreiene har sin udiskutable berettigelse!

Og med det; kjør vakkert, folkens! Nyt sesongen til fulle den altfor korte tiden den varer!!

Tusen takk AJ for dette bidraget til Karavanseraiet :)

Det blir flere bidrag fra gjesteskribenter framover, så følg med på en skjerm nær deg :)

Flere bidrag til Petunias bokstavlek finner du her

PS Noen M-innlegg  som iallfall i Kamelrytterskens øyne stakk seg ut.

Mona

Henny

Lotte må Kamelryttersken alltid innom. Hennes prosjekt er det bare å bøye seg i støvet for.

13 thoughts on “M for Motorsykkel

 1. Motorcykel det är ett trevligt fortskaffningsmedel. Kör inte själv men åker gärna med när tillfälle ges. Många av mina kompisar åker motorcykel (Harley Davidson).
  Fint M-inlägg!
  Trevlig helg!

 2. Heisann!

  Kjempeide med gjesteskribent…
  Dessverre ble det en mindre entusiast denne helga.
  Jeg kan godt forstå all den herlige føleslen det er å kjøre langt langs landeveien og nyte synet, luktene og friheten ;:OD)
  Gode sommerturer ønskes fra meg ;:OD)

 3. Flott bild! Jag har faktiskt aldrig suttit på en motorcykel, men jag kan tänka mig att det är en underbar frihetskänsla.

 4. Ja, du måtte jo næsten vælge motorcykel som dit m. Hver sin lyst, siger jeg bare. Så længe folk tager hensyn til hinanden i trafikken og ellers overholder færdselsreglerne, så kan det vel ikke gå helt galt.

 5. Hei,
  å – nei, nå har det vært en dødsulykke til her. To på ei uke i nærheten blir to for mye.
  Dette er trist.
  Jeg vet ikke hva som har skjedd, hørte det på lokalnyhetene.

  Bjørg Nina

 6. @Inge
  Takk :)

  @Maria G
  Kamelryttersken har ikke helt skjønt det der med Harley-Davidson :( men hu har opptil flere venninner som så absolutt har skjønt det :)

  @Bjorgnin
  Takk :)
  I fjor var det ingen i Kamelrytterskens bekjentskapskrets som kjørte seg av. Forrige uka var det en som kjørte seg av. Og det SKAL ikke bli flere som hu kjenner som skader seg eller andre. Sånn er det bare med den saken
  Blir flere gjesteskribenter etterhvert :)

  @Mona
  :) Yupp, er en egen følelse å være fri som vinden :)

  @Anette’s Space
  Kunne valgt Moholt, en bydel i Trondheim hvor det også er studentby…
  Men kan jo ikke skuffe leserne, vettu :)

  @Rimkogeren
  Enig med du, syns AJ skrev et godt gjesteinnlegg :)

  @Henny
  For å si det med StormP
  “Hvornår smaker en Tuborg best?”
  “Hver gang”

  Sånn er det på veien også, respekt for medtrafikkanter og veitrafikkreglene, hvergang.

 7. Pingback: Å for Åse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: