Det er den klokeste som gir seg?

Kamelryttersken har en tøff høst og vinter bak seg. Er liksom ikke bare bare å innse at man har tapt, ikke bare en meningsfull jobb, men også omdømme i form av goodwill rundt omkring i det systemet man er en del av. Men det er også godt å komme tilbake igjen, til en ny jobb og et arbeidsmiljø som på morran sier “Det er trivelig at det er Du som kommer på jobb i dag” :)

Maria tar opp det med å være sterk og svak, og hvordan det påvirker oss og omgivelsene. Ja, mange av oss ser ikke vår egen styrke, vi bare “Står han a” fordi vi klarer ikke å se andre muligheter for å løse utfordringene vi står overfor.

Kamelryttersken fikk spørsmålet sist hun var hos en lege, “Vet du at du er et sterkt menneske?”, “Klarer du å se styrken din?”.

“Vel, nei egentlig ikke, men begynner å høre at det er noen som sier det rundt meg” var svaret hu hadde der og da. Senere når a har fått mulighet til å sette legens spørsmål i perspektiv, både i forhold til hele livet og til sist høst/vinters nedtur kan hu bedre se at spørsmålet var berettiget, at “Ja, jeg er faktisk sterk, veldig sterk”. Den forståelsen førte til at hu så ting rundt sykemeldinga sist høst i en bredere sammenheng, at det ikke bare var de andres feil, men også deres reaksjon på hennes styrke. “Er a virkelig så hard?” kom det fram under Personalavdelingas kartlegging av arbeidsmiljøet. “Ja, hu er nok det”. Men ikke fordi hu er hard i seg selv, men fordi Kamelryttersken er sterk og det blir ei utfordring for folk som ikke er vant til å bruke sin egen styrke. Som ikke har hatt behov for å “Stå han a” overfor utfordringer som går på egen identitet og overlevelse som menneske. Og akkurat i dette tilfellet, utfordringer med å bli godtatt som fagutøver på lik linje med resten av fagutøverne i arbeidsmiljøet. For det er litt tøft å bli møtt første uka på jobb med “Du burde ha en veileder”. Underforstått at de andre fagutøverne mente hu ikke hadde nok erfaring og kompetanse på dette fagfeltet til å kunne arbeide selvstendig.

Ydmykhet er en del av det å være sterk. Men ydmykhet må læres, og man må forstå når man bør gi seg, la andre ta styringa. Og det er ei utfordring for Kamelryttersken, for hu har alltid styrt seg selv, måttet ta avgjørelser som har påvirket flere enn bare henne selv. Og hu er snar i snuen. “Var det ikke gjort i går, skal det gøres i fjor”  er en utfordring for folk som har et mer avslappet forhold til hva som er viktig å få gjort.

Alt dette gjør at spørsmålet “Vet du at du er sterk?” ikke var helt enkelt å besvare, samtidig som det bidro til å se sammenhenger i et levd liv som ikke alltid er like klare i dagen. Og en større forståelse for det gamle ordet “Det er den klokeste som gir seg”.

Men er det den klokeste som gir seg?

13 thoughts on “Det er den klokeste som gir seg?

 1. “Men er det den klokeste som gir seg?”
  Langt fra alltid. Og det spørs hvem det er klokt for… en selv eller andre. Det koster å ikke gi seg – selv om man skulle har “rett”. Kan vel være klokt å vurdere kostnadene opp mot nytten av å “stå han av”.
  Godt å være sterk til en sånn krig, men styrken bør balanseres av en god porsjon ydmykhet. Manglende ydmykhet støter fort mennesker bort – og det er det jo ingen mening i ;)

 2. Du har vist været ude i en sand orkan….
  Cedertræet bøjer sig for stormen,
  sivet svajer for den stille vind.
  Jeg opfatter dig som cedertræet og er overbevist om, at du vil gå styrket ud,
  De bedste ønsker.

  1. Takk Rimkoger :)
   Kanskje ikke en orkan, men det har nok vært en stiv kuling, med storm i kastene. Men den har løyet til en frisk bris, en slik som gjør dagen friskere og mer innholdsrik ;)

 3. Jeg sier som farfaren min pleide å si.” Noen ganger er det klokest å gi seg.”
  Han sa mye lurt, som en jentungen ikke forsto eller ga akt på, den gang, men som siden har falt ned i i hjernekisten ved behov.

  Det er ikke alltid like lett å skulle vurdere egen styrke eller egen kompetanse, men kanskje man skulle se på “innholdet i seg” litt nøyere en gang i blant.?
  Det er vel ikke alltid man vet eller ser hvilke kvaliteter man egentlig har.

  Ha en fin søndagskveld :-) Mormor postet sist..Gjøre ingenting, sa mormorMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: