Respekt, verdighet, kommunikasjon

Marias metode tok opp i en post tidligere i vår temaet skam og skamfølelse. Hun har i en kommentar her på Karavanseraiet satt spørsmål ved om respekt og skam henger sammen, om de på en måte er to sider av samme sak?

Maria har tatt tak i Stoltenbergutvalgets rapport og har skrevet ganske så mye vettugt om rehabilitering av narkomane i det siste. Et av elementene i all rehabilitering av mennesker som ikke fungerer optimalt, er verdighet. Ei lærebok i rehabilitering heter akkurat det. “Det handler om verdighet, ideologi og praksis i rehabiliteringsarbeid” (Bredland, Linge & Vik).

Ideologi og praksis, ja. Kan være langt mellom de to begrepene, selv for de mest ideologiske.

Det som gjennomsyret undervisningen på ergoterapistudiene, var akkurat det, å behandle brukeren med verdighet og respekt for hans egenverdi. Men klarer vi det i det daglige arbeidet vårt med brukere som er så langt inne i seg selv at de ikke har sjanse til å se andre? Nå er det lenge siden Kamelryttersken har arbeidet med den brukergruppa som Maria Gjerpe er opptatt av i dette blogginnlegget, men uansett hvilke utfordringer brukeren har, du kommer lengst med å vise ham respekt for hans verdighet. Enten det er en postoperativ kreftpasient, eller det er en rusbruker på jakt etter et nytt fix.

For langt de fleste mennesker føler skam over å vise seg svake og i en situasjon hvor de i egne øyne har mistet all verdighet. Noen hever seg over det og vil ikke vise det, men langt inne er det en skam over å ikke mestre de utfordringene livet har gitt dem.

Klarer vi som behandlere å møte brukeren med den respekten de fortjener? Vil vi det? Vil vi ikke heller heve oss opp på vår moralske kjepphest og finne fram pekefingeren? “Vil du ikke følge vårt opplegg, får du ikke medisin/oppfølging/bolig/arbeid”

Den/de som tar en slik holdning, mener sikkert selv at de handler respektfullt og tar hensyn til brukerens verdighet.

Gjør de det? Det avhenger av hvordan man kommuniserer holdningene sine. Hvordan man møter brukeren. Kierkegaards ord om hjelpekunst er like gyldige i dag, som for 150 år siden. Det er vel få som har klart å formulere dette så godt som ham.

«At man, naar det i Sandhed skal lykkes En at føre et Menneske hen til et bestemt Sted, først og fremmest maa passe paa at finde ham der, hvor han er, og begynde der. Dette er Hemmeligheden i al Hjælpekunst. Enhver, der ikke kan det, han er selv i en Indbildning, naar han mener at kunne hjælpe en Anden. For i Sandhed at kunne hjælpe en Anden, maa jeg forstaae mere end han – men dog vel først og fremmest forstaae det, han forstaaer. Naar jeg ikke gjør det, saa hjælper min Mere-Forstaaen ham slet ikke.»

Lenker til artikler om temaet Kierkegaard/Hjelpekunst

Tidsskrift for den norske legeforening

Abelia.no

Forskning.no

Lagt til 25/1-2011

Marias metode

 

Ny på Karavanseraiet? Velkommen hit :-) Hyggelig at du ser innom :-)

Karavanseraiet.no er i sitt fjerde år i cyberspace. Tre år med Kamelrytterskens refleksjoner, og noen ganger skjeve blikk og sleivete omgang med tastaturet. Tittelen antyder at man kan finne mye rart her inne, i dette herberget for tanker fra mange sider av livet. Slik som Karavanseraiene var den gang de var hvilested for handelskaravaner og andre veifarende langs karavanerutene i Afrika og Sentraslsia. Mange gikk ut fra Istanbul, sørover og østover, andre gikk nordover og vestover i Europa, enten landeveien, eller med skip over Middelhavet. Uansett hvor varene skulle hen, det fulgte tanker og ny kunnskap med karavanene. Kunnskap som ble utvekslet i Karavanseraiene, for så å finne nye veier mellom mennesker. Dette Karavanseraiet er også slik, her utveksles kunnskap og erfaringer mellom mennesker, forhåpentligvis til glede og nytte for alle parter. Det er lagt inn lenker i teksten for å gjøre det enklere å se helheten i bloggen og i historiene som fortelles. Og forhåpentligvis gir de også inspirasjon til videre lesing :-)

Hvis du vil kan du gå til forsiden hvor du kan lese helt andre historier om motorsykkelkjøring, samfunn, helse og personlig utvikling. Eller du kan bruke søkefeltet for å søke opp eldre bloggposter om emner som interesserer deg.

Tusen takk for at du ser innom, håper du kommer tilbake, gjerne med en kommentar til det du leser, sett fra din del av verden :-)

Ha en fortsatt fin dag :-)

Kameryttersken

29 thoughts on “Respekt, verdighet, kommunikasjon

 1. Hei!

  Siden jeg er ny leser av bloggen din, kikket jeg litt på noen poster som ligger litt tilbake i tid. Jeg falt da for denne.

  Respekt er et nøkkelord. Det vet alle som prøvd rollen som den svake, ja, den minste. og om en ikke har prøvd det, vet en aldri hvem i nærmeste familie, vennekrets, eller en selv som plutselig står der, sårbar .

  Velkommen til lese: Hvemr er de narkomane?

  http://marittotland.blogspot.com/2011/04/kven-er-dei-narkomane.html
  marit elisebet totland postet sist..Lavere fribeløp- høyere arbeidsinntekt!My Profile

  1. Trivelig at du ser på flere sider av Karavanseraiet :) Respekt er et gjennomgangstema på seraiet. Respekt for hverandre og respekt for seg selv er nødvendig for å kunne fungere som mennesker. Har i så mange sammenhenger sett hva mangel på respekt for seg selv kan føre til, og hvor lite som skal til før man løfter seg selv flere hakk.

 2. Pingback: Idèbank for NAV
 3. Hei!

  Tusen takk for at du stadig vender tilbake til meg, for at du iblant anbefaler en av bloggpostene mine og for at du slipper av en kommentar ganske ofte! Det betyr mye for meg. Jeg skulle gjerne lagt igjen spor etter meg mye oftere enn jeg faktisk gjør, men så er det hodet, da, som ikke alltid er med på mine ideer om hva jeg vil gjøre. Likevel, selv om responsen er liten fra meg hos deg, fortsetter du å komme tilbake, det er flott!

  Det du skriver om i denne bloggposten er det du praktiserer når du vender tilbake til meg. Du gjør det fullstendig frivillig og noen ganger kanskje mest for å legge igjen link til deg selv (hehe..), men du møter meg i det jeg skriver. Jeg tror vi ofte undervurderer hva kommentarerer og tilbakemeldinger betyr for andre. Noen ganger er det bare hyggelig, mens andre ganger blir vi dypt berørt. Selv om kommentaren ikke var noe spesiell, var det møte mellom kommentar og sinnstilstand som gjorde effekten.

  Som hjelpere/helsepersonell, er det viktig å være klar over at det man ser ikke alltid er det som er der. Noen ganger ser vi mest av alt oss selv, våre egne følelser og meninger og klarer ikke legge fra oss vårt eget før vi møter den vi skal hjelpe. Den profesjonelle tilnærmingen kan også skape avstand, da det innerste og mest sårbare først og fremst trenger medmennesket, som våger gråte og bare være der. Akkurat den personen som blir gjerne skjøvet til sides når den profesjonelle delen dominerer.
  Lammelåret postet sist..Blogg med mening?My Profile

  1. Bare hyggelig Lammelåret :-)
   Har som mål at jeg skal stå på god fot med alle, uansett menneskelig kjemi. Det holder hardt med enkelte og noen ganger blir alt bare feil, uansett hvor mye jeg vil.
   Som jeg sa over her, så er respekt for mennesket og dets verdighet det Karavanseraiet skal formidle. Det er mitt budskap og min tilnærming til livet. Er ei utfordring å bruke slike ord, de kan virke som floskler og overfladisk fjas når de tas ut av sammenhengen. Når man bare bruker dem for å virke omtenkt og seriøs.
   Leser av det du skriver og andre tilbakemeldinger på seraiet at jeg langt på vei klarer å sette de store, flotte ordene inn i sin rette sammenheng, og det er godt å høre :-) Tusen takk :-)
   Jeg leser blogger som gir gjenklang i mine egne tanker, som utfordrer og utvikler min forstand. Slik som dine bloggposter.
   Man får ikke noe uten å gi noe, derfor tar jeg meg tid til å sette meg inn i blogginnlegget før jeg svarer og gir min mening til beste. Kommentarer på blogginnlegg er en kontinuerlig diskusjon, og ofte er lenker til bloggposter her en del av grunnlaget for en fortsatt debatt, eller de kan være helt selvstendige som markedsføring av mine meninger.

 4. Jeg har leste denne, flere ganger og nikket enig. men har jeg sagt nor?
  Nei da.
  Alltid fint å lese om at man skal respektere mennesker på deres ståsted og i deres liv.
  Men akk så vanskelig. Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør, er ofte holdningen hos noen.
  Jeg vet med meg selv at jeg forhåndsdømmer og har fordommer som kommer til uttrykk i ord og holdning.
  DA er det godt å kunne gjenoppfriske, bl.a. ved å komme hit og se på denne. :-)
  Takk skal du ha :-) :D

  Fin dag og god tur på ørkendyr :-) Mormor postet sist..Du skal ikke slå ihjelMy Profile

  1. Hyggelig at du setter pris på mine forsøk på å få fram behovet for vise respekt for andres verdighet i alle situasjoner :-)

   Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør

   Den kjenner jeg på, ofte. Vil så gjerne være respektfull og omtenksom i alle anledninger, men noen ganger glipper det. Men skrivingen her på bloggen bevisstgjør og ikke minst renser sår, slik at det blir litt lettere hver gang slike utfordringer dukker opp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: